İstifa Eden İşçinin Hakları
Merhaba;
Öncelikle böyle bir site hazırlayıp bizlere sunduğunuz için sizlere teşekkür ederim. Kasım 2011'de başladığım ve belirsiz süreli işçi olarak çalıştığım işimden dün istifa ettim. İşyerim ihbar süresini beklemeye gerek görmedi, elimdeki iş bu haftasonu bitecek ve Pazartesi günü çıkışım gerçekleşecek. İşverenim benden tüm haklarımı gayri kabili rücu olmayacak şekilde aldığıma dair bir yazı imzalatmak istiyor.
İşten çıkarken işverenimden ihbar süresindeki çalışmadan kendisinin vazgeçtiğine dair bir yazı almalı mıyım? Bunun dışında 2 sene içerisinde toplam 14 gün senelik izin kullandım. Forumunuzu incelerken 2. senem dolduğu için ek 14 gün yıllık iznim olduğunu öğrendim. (Bu bilgilendirme için ayrıca teşekkür ederim) Bu iznin parasını ne şekilde talep edebilirim? Yıllık izin ücreti olarak maaşımın yarısını mı yatırması gerekiyor? Pazar günleri ve resmi tatillerdeki çalışmamı (6 ayı geçti) neye göre ödemesi gerekiyor? Benim işverenimden almam gereken başka kanuni haklarım var mı? Onun benden alması gereken kanuni hakları nelerdir?
Teşekkür ederim.
Cevap: İstifa Eden İşçinin Hakları
İzin paranızı talep edin vermezler ise imza atmayın. Yada 14 günlük izin parası ödendikten sonra tüm haklarımı almış oluyorum diye şerh düşebilirsiniz. İhbar önelini kullarak ayrılmak istiyorsanız bunu işverene yazılı olarak bildirin. bildirdiğinize dair yazı alın. İşveren sizi ihbar öneli kullandırtmadan ayrılmanızda diretirse siz ihbar önelini dikkate alarak istifanızı verdiğinizi söyleyin. Eğer sizde hemen ayrılmak istiyorsanız. İşverenin size imzalattığı şekilde yazı imzalatabilirsiniz. İzin ücreti olarak 14 günlük ücretiniz kadar bir para alabilirsiniz. Resmi tatil ve bayram çalışması yaptı iseniz bunlarıda talep edebilirsiniz. Vermezle ise daha sonra bu ücretler için haklarınızı aramak istiyorsanız size imzalatmak istenilen yazıyı imzalamayın.
Teşekkür ederim ceceli341;
Ben zaten ihbar süresince çalışmak istemiyorum, iş yerim de Pazartesi gidebileceğimi söylüyor ancak ben gittikten sonra ihbar öneline uymadım diye dava vs. açma hakları var sanırım.
Bir de 2 yılı tamamladığım için şu anda 14 gün yıllık izin hakkına sahibim değil mi?
Bunların haricinde yapmam gereken bir şey var mı?
2. yılınızı doldurduysanız tabiki de size yıllık izin gün karşılığı olan ücreti ödemek zorundalar.
İhbar konusu ise, siz istifa etmişsiniz ve işveren hemen gidebilirsin demiş, bu konuda ihbar önelinizi almak gibi bir hakkınız yok aksine sizin ödemeniz gerekebilir hemen gitmek isterseniz. Ama işverenin bunu istememesi için istifa evrağınızın sonuna bir yazı alın, ortada problem kalmaz.
Alıntı:
Ali Serdar Ozcan rumuzlu üyeden alıntı
2. yılınızı doldurduysanız tabiki de size yıllık izin gün karşılığı olan ücreti ödemek zorundalar.
İhbar konusu ise, siz istifa etmişsiniz ve işveren hemen gidebilirsin demiş, bu konuda ihbar önelinizi almak gibi bir hakkınız yok aksine sizin ödemeniz gerekebilir hemen gitmek isterseniz. Ama işverenin bunu istememesi için istifa evrağınızın sonuna bir yazı alın, ortada problem kalmaz.
Cevabınız için teşekkür ederim Ali Bey;
Ben ihbar öneli için bir şey talep etmedim zaten, haliyle bana yapılacak bir ihbar ödemesi yok. İstifamı verdim, işten çıkış tarihini belirlemeyi onlara bıraktım ancak şimdi kullanmadığım yıllık iznin parasını ödemeyi reddediyorlar ve izin süremi ihbar süreme saydıklarını iddia ediyorlar. Bildiğim kadarıyla ihbar süresi bölünemez, yani 14 günlük ihbar süreni kullandırtıp kalanından feragat ediyoruz diyemezler. Üstelik yıllık izinle ihbar öneli birbiri yerine iktisab edilemez diye biliyorum. İşverenim telefonlarıma cevap vermiyor ve SGK da kendilerine şikayetçi olmamı tavsiye ediyor.
Benzer durumdaki arkadaşlar okusun diye not düşmek istdim, teşekkürler.
merhabalar....
size birşey sormak istiyorum,bir iş yerinde 5 gün çalıştım ve şartlar uymadıgı için istifa ettim iş yeri sahibi bana on gün önceden haber vermedin diyerek 5 günlük paramı vermiyor yasal olarak buna hakkı varmıdır merak ediyorum..
Yasal olarak , eğer bir iş sözleşmesi imzaladı iseniz ve o iş sözleşmesinde deneme süresinden bahsedilmemişse, 2 hafta önceden işverene ayrılacağınızı bildirmeniz gerekir, bildirmezseniz işverenin ihbar tazminatı hakkı doğar. Yani şu anda ihbar tazmainatı talep edebilir sizden. ama bunu doğrudan ücret alacağınızdan kesme hakkı da yok.
Dilerseniz 5 günlük ücretinizin ödenmesi için dava açabilirsiniz mutlaka alacağım diyorsanız. Sonucunda da işveren 2 haftalık ihbar tazminatı için dava açacaktır, o davayı da kesin kaybedersiniz.
Merhaba dün istifa etmek istediğimi sözlü olarak bildirdim fakat bana önceden haber vermediğim için 15 günkül paramı kesileceği söylendi. Yazılı olarak hiç bi belge imzalamadm ve istifa dilekçemi yazmadım. Bugün 3 günlük rapor aldım. İstifa dilekçemi bugün yazsam geri kalan 12 gün içinde rapor alsam benden hak iddia edemezler değil mi ?
Alıntı:
tuğçee rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba dün istifa etmek istediğimi sözlü olarak bildirdim fakat bana önceden haber vermediğim için 15 günkül paramı kesileceği söylendi. Yazılı olarak hiç bi belge imzalamadm ve istifa dilekçemi yazmadım. Bugün 3 günlük rapor aldım. İstifa dilekçemi bugün yazsam geri kalan 12 gün içinde rapor alsam benden hak iddia edemezler değil mi ?
Rapor iş sözleşmesini askıya alır, yani raporlu olduğunuz süreler ihbar sürenizden sayılmaz,
ayrılacağınızı yazılı olarak bildirmeniz gerekir, bu bildirimden sonra ihbar süresi sonunda ayrıldığınızda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız, ihbar süresi içinde örneğin 5 günlük bir rapor alırsanız, ilk başta belirttiğiniz bitiş tarihine 5 günlük rapor süreniz ilave olur, ötelenir.
Bu arada çalışma süreniz 6 aydan kısa ise ihbar süreniz 2 hafta, 6 aydan uzun 1,5 yıldan kısa ise 4 haftadır.
1,5 yıldan uzun ise de 6 haftadır diyerek tamamlayalım.
İhbar süresi,
İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için iki hafta,
İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta,
İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta,
İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta,
Olmaktadır.
:)
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
1,5 yıldan uzun ise de 6 haftadır diyerek tamamlayalım.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
İhbar süresi,
İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için iki hafta,
İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta,
İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta,
İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta,
Olmaktadır.
:)
:) tamamlamalar için teşekkürler,
ben işyerinin 15 günlük ücreti kesmek istemesi nedeniyle çalışma süresini 6 ay civarındadır şeklinde düşündüğümden ilk 2 yi belirtmiştim.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
:) tamamlamalar için teşekkürler,
ben işyerinin 15 günlük ücreti kesmek istemesi nedeniyle çalışma süresini 6 ay civarındadır şeklinde düşündüğümden ilk 2 yi belirtmiştim.
Ben de aradan zaman geçtğinden belki 1,5 yıl dolmuştur dedim :p
Alıntı:
Bende bunun gazına geldim :DD
Alıntı:
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Bende bunun gazına geldim :DD
Oysa soru sorulduktan sadece 48dk sonra yanıtlamışım bende, yani 1,5 yılı o arada doldurmuş olma ihtimali de pek fazla yok aslında :)
( soru saati normal mesai saati dolduktan sonraya denk geliyor, elbette 1 agustos 2014 saat 17:01 itibariyle artık 1,5 yıl da aşılmış olabilir.)
Merhabalar. Ben 2011 Mart ayından bu yana çalıştığım firmadan istifa ettim. Başka bir yer ile anlaştım ancak eski firmam ihbar tazminatini istiyor. Ben bu süreyi çalışarak gecirmek de tazminatı odemek de istemiyorum. Ne yapabilirim?
Alıntı:
nakkarezen rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar. Ben 2011 Mart ayından bu yana çalıştığım firmadan istifa ettim. Başka bir yer ile anlaştım ancak eski firmam ihbar tazminatini istiyor. Ben bu süreyi çalışarak gecirmek de tazminatı odemek de istemiyorum. Ne yapabilirim?
Beklersiniz, işyerinizin 8 haftalık ücretinize karşılık gelen ihbar tazminatı için haklı olarak dava açmasını ve sonrasında dava masrafları ve işlemiş olan faizi ile birlikte ödersiniz.
Ayrılma sebebi olarak ne belirttiniz işyerinize?
Alıntı:
nakkarezen rumuzlu üyeden alıntı
Önellere uymayan taraf diğer tarafa tazminat öder. bundan kaçış yok.
İsitifanızın geçerli yada haklı nedenle olması durumları hariç
İhbar önelleri süreleri yukarıda vardır.
Merhabalar,
Konu ile ilgili uzman arkadaşlara bir soru sormak istiyorum.
6,5 senedir, bir şirkette askeri ücretin üstünde bir maaşa çalışıyorum. Ancak, sigortamız askeri ücret üzerinden yatıyor. Maaşımızın bir kısmını da banka harici elden alıyoruz. SGK dan gelen memurlara da askeri ücret aldığımıza ve elden para almadığımıza dair imza attık. Bu duruma bu güne kadar işimizden olmamak için tüm personel olarak göz yumduk. Sıkıntının benim adıma başladığı nokta ise şu, iş verenim maaşıma düzensiz şekilde çok az miktarlarda zam yapıyor. ( son aldığım zammı 3 senenin sonunda aldım ). Şu an yaptığım işin çok altında ücret aldığımı düşünüyorum. Fakat 6,5 yıllık yoğun tempo altında çalıştığımın tazminat olarak karşılığını da almak istiyorum. Bu durumda istifa etmem sonucunda iş verenimden verdiği sözleri tutmadığı için tazminat talep edebilirmiyim ve durum davaya taşınırsa kazanabilirmiyim.
Ya da sizce yapmam gereken en akıllıca şey nedir?
Yanıt veren arkadaşlara şimdiden Teşekkürler.
Özel bir hastanede 4 yıldır çalışıyorum.2014 ocak ayında işe başladım. kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. istifa edersem haklarım nelerdir. neler taleb edebilirim. haklarım nelerdir. bilgilendirirseniz sevinirim...
Merhaba ben eski çalıştığım yerde sgk primlerim eksik yatmış bununla ilgili tekrar tazminat davası acabilirmiyim veya tazminatım eksik hesaplanmış olabilirmi bordroda yazan brüt ücret ile sgk da yatan brüt ücret birbini tutmuyor eksik yatmış ornegin 2580 ise sgk dokümanlarında 2080 gözüküyor
2 yılınızı doldurduğunuz için izin hak karşılığını ücret ödemek zorundalar. İstifa ettiğiniz için ihbar tazminatı alamazsınız. 4857 sayılı iş kanunu yürürlükten kalmıştır ama kıdem tazminatını düzenleyen maddesi yürürlükten devam etmektedir. İş mevzuatını düzenleyen haklı sebepler yüzünden ayrıldıysanız bir tazminat alma şansınız olur. Daha fazla bilgi için;
https://www.cerensumer.av.tr/isten-c...klari-nelerdir