-
Cevap: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
Eşime rica ettim Almanyadaki hem nüfus dairesine hem de yabancılar dairesine gitmiş kendisine öyle bir belge veremiyorlarmış. Hatta konsolosluktaki istenen belgeler yazısının almanca versiyonunu yazıcıdan çıkartıp götürdü. O belgenin ne olduğuna hiç biri anlam verememiş. Herneyse eşim ne olur olmaz ordan alabildiği tek belge olan doğum belgesi gibi bir belge aldı. Bu belgeyi tarayıp bana yolladı. Ben de ne olur olmaz dosyama onu da ekledim. Pasaportum çipli olduğu için ilk sayfada sadece genel kimlik bilgilerim gözüküyor. Ancak data olarak meslek ve eğitim durumumu içeriyordur düşünüyorum. Çünkü memur bunları kayda girmişti. Bahsettiğiniz gibi konsoloslukta belgelerle ilgili bir sorun çıkmadı. Benim şansıma karşıma Türk bir memur çıktı. Elinden geldiği ölçüde kabaydı (Kıraldan çok kıralcı olmak dedikleri bu olsa gerek). Her neyse ben saygılı-sakin tutumumu bozmadım. Bakalım elimizden geleni yaptık. Artık sonucu bekleyeceğiz... Tüm yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
-
Konustugunuz memurun kaba davranmasi, anormal sorular sormasi mümkün. Psikolojinize bakmis olabilir. Ayrica Türk sandiginiz kisi büyük olasilikla cok iyi Türkce konusan Almandir. Okudugum kadariyla sartlariniz son derece iyi görünüyor. Simdiden hayirli olsun.
-
Tekrar merhaba,
Son birkaç ayın benim için nasıl geçtiğini sanırım ancak bunu kendileri de yaşayan arkadaşımız anlayabilir. 9 Şubatta vize başvurumu yapmıştım. 29 Şubatta konsolosluktan bir mektup geldi. "Vizeniz ile ilgili bazı hususları açıklığa kavuşturmak için...zırt vırt..." şeklindeki malum metin. İçimi nasıl bir korkunun kapladığını anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır. Çünkü eşimi daha yabancılar polisinden çağırmamışlardı bile ve de daha 20 gün geçmişti başvuru yaptığımdan beri. Daha önce okuduğum bazı yazılardan yabancılar polisini aramanın konu hakkında bilgi edinmek için faydalı olabileceğini düşündüm.İnternetten eşimle görüştüm yabancılar polisini aradı. Yabancılar polisinin söylediğine göre vizem 24 Şubatta onaylanmış. Sadece 15. günde... Söylenen tarihte görüşmeye gittim. Geçen görüşmede kaba davranan bayan sadece psikolojik bir test yapmıyormuş... Tekrar Almanca bilgimi sınamak istiyorlarmış. Neyse ki bu sefer yine 'Türk' ama kibar ve sakin bir bey çıktı karşıma. O'nun ağzına kurban olayım: 15-20 tane Almanca soru sordu seri ama net olarak. Tak tak tak... hepsine cevap verdim. 'Hımm zaten gayet güzel hepsini yapıyorsunuz' dedi. 'Zaten Almanya'dan onayınız gelmiş ben de şimdi onaylıyorum. En geç bir hafta içinde vizeniz elinizde olur.'...!!! Pheww... Yaşanan onca strese rağmen her şeyin olumlu sonuçlanması sevindirici :)
Şu satırları yazdığım sırada pasaportum evime doğru yol alıyor. Akşam üzeri elime alabileceğim sanırım. Yeri geldiğinde yapışkanlı ufak bir kağıt parçasının insan için bu kadar önem taşıması ilginç :D Artık geriye kalan tek şey buradaki işleri toparlayıp uçmak... ve sonunda... sevgili eşimi tekrar kollarıma almak. Ama huzur içinde.. bir daha ayrı kalmak zorunda kalmayacağımızı bilerek. Bunun mutlu son değil, sadece başlangıç olduğunu farkındayım. Ancak en azından bundan sonra olacaklar benim elimde... ya da benim yapacaklarıma bağlı olacak. Zaten 19 yıl okul okuduk bir 6 ay daha yaşamda bu kadar pratik değerini göreceğim bir alanda okumaya devam etmenin sorun olmayacağı kanısındayım. Bu arada başta sayin Fischer ve Salpyilmaz olmak üzere bu konuya katkida bulunmuş herkese çok teşekkür ederim. İnsanın yolunu kolaylıkla kaybedebileceği, aylara hatta yıllara malolacak sayısız ufak hata yapabileceği bu yolda sağladığınız bu açık ve samimi yönlendirmelerin benim durumumdaki kişiler için ne anlama geldiği anlatmak gerçekten çok güç. Her sabah sevgili eşinle uyanmak, yaşamı herşeyiyle onunla paylaşmak ve de O'nun alıştığı, sevdiği benimsediği-yani mutlu olduğu yerde yaşayacağını bilmek her şeye değer. Size tekrar tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum. Artık bir daha ki sefer Almanya'dan görüşmek üzere. Darısı bu yolda sevgili eşine kavuşmak için emin adımlarla yürüyen tüm diğer arkadaşlarıma...
-
Merhabalar,
Nişanlım Alman doğal olarakta Alman vatandaşı, A1 sınavını geçtim.. Şimdi önümüzdeki ay Nikah yapmayı düşünüyoruz. Türkiye'de nikah yapabilmek için nişanlımın Almanya'dan Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi getirmesi gerekiyor. Bu belgeyi almak içinde benim ilk sayfadaki belgeleri göndermem gerekiyor.. Buraya kadar herşey tamam, ama nişanlıma Almanya'daki memurlar Pasaportun Alman Konsolosluğuna Onaylatılması gerektiğini söylemişler. Ben sizlerin bilgisini almak istiyorum. Pasaportumun fotokopisini bulunduğum ilçedeki Notere onaylatmam yeterlimi, yoksa Ankara'ya konsolosluğamı gitmem gerekiyor. Ve onaylattıktan sonra diğer belgelerle beraber pasaportumuda Kaymakamlığa onaylatmam gerekiyormu?
Şimdiden Teşekkür Ederim..
-
Tabi memur tam olarak ne dedi bilemeyeceğim ama... Alman makamlarını senin pasaportun alakadar etmez zannımca. Zaten herhangi bir işlemle bağlantılı randevun olmadıkça içeri girebileceğini de zannetmiyorum. Durum şu olsa gerek. Pasaportunun orjinalini yollayamayacağına göre nişanlına pasaportun fotokopisini yollayacaksın. Fakat sadece norterden onaylatman belgenin uluslar arası geçerlik kazanması için yeterli değil. Bu yüzden:
1- Pasaportunun 2 adet fotokopisini çektir (Benim tavsiyem renkli olsun. Yakışıklı olur :D)
2- Pasaportunu notere götür fotokopini onaylat (Fotokopinin 1 tanesi noterde kalacak)
3- Bu Noter onaylı fotokopiyi nüfusla ilgili diğer istenen belgelerle beraber Kaymakamlığa ya da Valiliğe götür. Orada belgelerini Apostillettirmek istediğini söyle. (Apostil: belgelerine uluslararası geçerlik kazandıran bir mühür diyebiliriz.) Sana kısa bir form doldurtacaklar. Bu formda zaten Almanya Federal Cum. Makamlarına ibraz etmek üzere istediğini belirteceksin. Büyük ihtimalle ücretsiz olarak belgelerini 'Apostilleyip' sana geri verecekler.
Böylece noter onaylı pasaport fotokopin uluslar arası geçerli olacak. Bu belgelerin hepsinin orjinallerini nişanlına yollayacaksın. Beni tavsiyem bu belgeleri ve gönderi makbuzunu önlü arakalı tarayıp bilgisayarına da kaydet. (Ne olur olmaz) Bunun dışında zorluk çıkacağını zannetmiyorum. Ya da en azından benim bildiğim bu arkadaşım. Ama unutmamak lazım ki Alman makamları gerekli gördükleri taktirde her türlü belgeyi isteme haklarına sahipler. Sakin bir şekilde istenilenleri yerine getirmeye çalışmak lazım arkadaşım. Şimdiden kolay gelsin. :)
-
Merhaba Sn ArdasKeen,
Herseyin böylesine sorunsuzca gelismis olmasi sahsen beni cok sevindirdi. Almanya'daki Türk toplumunun okumus, kültürlü ve caliskan insanlara ihtiyaci var.
Bu yollari gecen, skntilar ceken insanlar olarak irtibatta kalabilmeyi arzularim. Sn Fischer ile irtibatimiz malesef koptu. Sizlerle devam edebilmeyi de arzu ederim.
Almanya'daki yasaminizda ve sadece kendi kisiliginizle farkinda olmadan da üstleneceginiz "imaj düzeltme" görevinde basarilar dilerim.
-
Çok Teşekkürler ArdasKeen.. seninde dediğin gibi yarın ilk iş yakışıklısından pasaportun fotokopisini çektirip onaylatacam :)
-
Rica ederim Sn BySerkan, yardımcı olabildiysem sevindim :)
Bu arada Sn. Salpyilmaz,
Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Tabiki sizlerle görüşmeye devam etmekten memnuniyet duyarım. Sanırım hatrı sayılır bir süre geçti. Umarım sizin için de herşey güzel gidiyordur. Ne diyelim artık gelecek ay Almanya'dan görüşürüz :)
-
Arkadaşlar bu arada şimdi kafamı kurcalayan başka bir konu var...
Şu anda üzerinde vizesi olan 2 yıllık bir çipli pasaport kullanıyorum. Çipli pasaportun süresinin uzatılması ile ilgili prosedür nasıl işler? Uzatmaya kalkarsam (Ör:10 yıl) çipli pasaport defterinin değişmesi gerekir mi? Almanya'ya gitmeden önce pasaportumun süresini uzatmak istersem sorun olur mu? Şimdiden teşekkürler.
-
Sayın ArdasKeen
benim bir sorum daha olacak ya, senin dediğin gibi belgeleri aldım bugün, nufüstan ikametgahı, Vukuatlu Nufüs kayıt örneği ve Uluslararası nufüs kayıt örneğini aldım, nufüs dairesi bana apostil olarak ayriyetten bi kağıt verdi üstünde apostil diye yazıyordu siz apostil için kaymakamlıkta bi evrak dolduracamızı söylemiştiniz, kaymakamlıkta hiç bi evrak doldurmadım.. direk kaymakama verdiler bu kağıdı kaymakam imzaladı ve mühürlettim.. kaymakamlık sadece bu kağıdı mühürledi. Nufüstan aldığım diğer evraklarda nufüs müdürünün imzası var.. diğer nufüs evraklarınada kaymakamlık mühürü vurdurmam gerekiyormuydu yoksa bu kağıt yeterlimi?
bir yanlışlık varmı acaba? apostil dediğimiz şey bana ayrı olarak verilen mühürlenen bu kağıtmı sadece?
-
Sn BySerkan,
Form doldurmak dilekçe yazmak şart değil... önemli olan apostilini yapması kaymakamlığın. Evet bir kağıt çıktısı gibi bir şeyi genelde belgelerin arkasına yapıştırıp mühürlüyorlar o kadar. Sorun yok gibi gözüküyor... Şimdiden bir yastıkta kocayın diyorum ;)
-
Sayın BySerkan,
Kusura bakmayın sorunuza eksik cevap vermişim. Nüfus Müdürlüğünden de aldıklarınız dahil tüm belgeler apostilli olmalı. Ayrıca Uluslar arası ibaresi bulunmayan bir belge ise Almanca yeminli tercümandan tercüme edilip noterden onaylatılıp akabinde apostillenmeli. Çünkü resmi bile olsa sadece Türk makamlarının belgeleri uluslar arası geçerli olmuyor. Zaten olsaydı Pasaport fotokopiniz için de Noter onayı yeterli olurdu. Bu ilerde konsolosluk işlemleriniz için de böyle olacak. Örneğin Almanca yeminli tercümandan bir tercüme ibraz edecekseniz bu yine noter onayından sonra apostillenmeli. Ayrıca eşinizin size yolladığı begeler de evlenme dairesine başvurmadan yeminli bir tercümandan Türkçeye tercüme edilmeli. (Eşinizin Alman Vatandaşı Kimlik Kartı, Eşinizin Evlilik Ehliyet Belgesi vs.) Biliyorum kafa karıştırıcı ve stresli bir aşama ama bu forum konusunun önceki gönderilerini dikkatle takip ederseniz rahatlıkla aşabilirsiniz. Örneğin ben bu yönlendirmelere uyarak evlenme teklif ettikten 2 ay sonra evlenebildim. Şimdiden kolay gelsin.
-
Sayın ArkasKeen
Öncelikle yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim.
Nüfusta oluşan bazı aksiliklerden dolayı evraklarımı yollayamadım, işim önümüzdeki haftaya kaldı..
Şimdi sizin bu açıklamanız benim kafamı karıştırdı biraz :(
Sizden ricam altta linkleri bulunan yükledigim bu resimlerdeki nufüstan aldığım belgeleri incelemeniz ve yanlışlık varsa beni yönlendirmeniz..
Nüfus dairesinden aldığım tüm evraklarda sadece Nufüs Memuru ve Müdürünün imzası var, bu mühürler yetersizmi, her sayfa için ayrı ayrı apostil alıp kaymakama imzalatayımmı?
Memurlar en sonraki tek sayfalık apostil kagıdına tüm evrakları iğnelediler ve tek sayfalık bi apostil verdiler. sizce her belge için ayrı ayrı apostil alayımmı? ve apostilde kaymakamlık ve nüfus mühüründen başka mühüre gerek varmı?
İKAMETGAH BELGESİ
NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ
FORMÜL A
APOSTİL
-
Sayın BySerkan,
Sizi son derece iyi anlıyorum. Kafanızın karışması gayet doğal. Ama lütfen endişelenmeyin inş. herşey yolunda gidecek. Belgelerinizde ben eksik ya da olumsuz bir durum görmedim. Zaten nüfus müdürlüğünden alınan belgeler resmi bir Türk makamından alındığı için ayrıca noterden tastiklenmesine gerek yoktur. Nüfustan aldığınız belgelerde en az şef imzası olduktan sonra sorun değil. Zaten müdür imzaladıysa daha iyi. Almanya'ya yollayacağınız bütün bu belgelerin Apostillenmesi gerekitiğini zaten söylemiştik (İkametkah, Nüfus Kayıt Ör., Formül A, Noter Onaylı Pasaport Fotokopisi). Kaymakamlıklarda uygulama ufak tefek farklılık gösterebiliyor anladığım kadarıyla. Örneğin bizim kaymakamlıkta her bir belgenin arkasına ayrı ayrı Apostil belgesi ve mühürü koydular. Ancak sizin dediğiniz gibi tüm belgelerin hepberaber tek bir Apostile eklendiğini de duydum. Yani zannedersem durumunuzda bir sorun yok. İçiniz rahat olsun... :)
-
Ya varya şu işi düşünmekten başımın ağrısı geçmez oldu :)
Madem siz her belgenin arkasına ayrı ayrı apostil aldınız bende öyle yapayım en iyisi :)
Tecrübelerinizi aktardığınız yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.. ;)
-
Selamlar;
Bir süredir bu başlıkta yazışma olmamış ama umarım bu yollardan geçmiş tecrübeli arkadaşlar konuyu takip ediyorlardır. Benim sorum Almanya ile ilgili değil ancak başka bir Schengen bölgesi ülkesi Macaristan ile ilgili.
Yaklaşık 4 senedir beraber olduğum bir kız arkadaşım var ama malumunuz ki C tipi Schengen vizesi almak benim gibi kalifiye insan sayılmayanlar için imkansız ötesi bir durum. Dolayısıyla yalnızca kız arkadaşım öğretiminden fırsat bulup da buraya gelebildiğinde görüşebiliyoruz. Lakin artık TAK dedi ve bir şekilde Macaristan'a yerleşmeyi kararlaştırdık. Şu an hem kız arkadaşımla evlenebilme hem de babasının bana iş verebilme imkanı var. Yani hem aile birleşimi, hem de çalışma izni için kendime bir rota çizebilirim. Ancak her ikisi için de önümde bir sorun var. Soracaklarım şu:
1. Çalışma izni alabilmem için "yeterlilik belgesi" isteniyor (son mezun olduğum okulun diploması olduğunu sanıyorum). Üniversite terkim ve her ne kadar verilecek iş ilanı (Oradaki çalışma ofisine verilecek ve 1 ay hiçbir Macar vatandaşı başvurmaz ise benim kabul edileceğim) bana uygun (Türk vatandaşı, Türkiye'ye uzun süreli seyahat engeli olmayan, İyi derecede İngilizce bilen, vs.) şekilde verilecek olsa da kendimi "yeterli" kabul ettirebilmem için ne yapmam gerek? Örneğin iyi derecede ingilizce bildiğimi kanıtlayacak bir sertifika almam gerekiyor mu? vs. (Not. Şirket tohum alım satımı üzerine, Türkiye ile iş yapıyor).
2. Aile birleşiminde ise kız arkadaşım üzerine bir ev ve banka dökümü istiyorlar ki, malumunuz, öğrenci birinin karşılayamayacağı türden istekler. Bu konuda, örneğin, kız arkadaşımın ailesi kefil olabilir mi? Ya da kız arkadaşım babasının şirketinde çalışıyor gözükebilir mi?
3. Hangi yolla daha çok şansım olur, süreç daha çabuk işler, vs?
Biliyorum, biraz sahtekarlık gibi duruyor ama dediğim gibi artık "TAK" dedi. Sanırım bu yollardan geçmiş arkadaşlar beni anlayacaktır.
Tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Şimdiden teşekkürler.
-
Sayın Flummoxed,
Öncelikle şahsen Macaristan Cumhuriyeti'nin Aile birleşimine ilişkin kanunları hakkında pek bilgiye sahip olduğum söylenemez. Ancak Macaristan Almanya gibi Türkiye'den çok göç almadığından 'Aile Birleşimi' yapmanın nispeten daha kolay olacağını umabilirsiniz diye düşünüyorum. Şayet evlenmeyi planladığınız kız arkadaşınız Macar vatandaşı ise aile birleşimini'ne bağlı oturma izni almanın size her zaman çalışma izni almaktan daha kolay ve de daha güvenceli bir statü sağlayacağını umuyorum. Hele ki belgeleyebileceğiniz geçerli bir mesleğiniz ya da orada firma kurmak gibi bir durumunuz yoksa. Eşiniz Macar vatandaşı ise kendisi için evlilik ehliyeti ya da evlenebilir belgesi alabilmesi için gerekli belgeleri ilgili Macar makamlarından öğrensin. Evliliğinizi Türkiye'de yapıp Macar Konsolosluğuna aile birileşimi vizesi için başvurabilirsiniz. Gerekli ayrıntıları şu adresten 'Aile Birleşimi Vizesi' başlığı altında öğrenebilirsiniz. http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/...nfo/otorum.htm
-
Cevap: Re: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
Bloglarınızda ki yazıları okudum.Neredeyse tüm yazılarınızı okudum.Alman vatandaşı ile evlenme üzerine yazdıgınız yazılardan bahsediyorum. Benim nişanlımda Almanya'da yaşıyor. Bu yaz nikah yapmayı düşünüyoruz. Hatta planımızı yaptık. Nikahı Almanya'da yapmamızın nasıl bir avantajı olabilir? Fakat ben Almanya'da yaşamayı düşünmüyorum .Nişanlım çifte vatandaş ve benimle Türkiye'de yaşıyacak . Almanya'da nikah yapmamızın bize bir faydası olacak mı ? Bu konua hakkında yazılarınızı okuduğum için size yazdım.
-
Burada ki ilk haftamin sonlarina dogru bu sefer Almanya`dan selamlar...
Sayin Gökhanmerve,
ahw bu forumda eminim sorunuya yanit verebilecek benden cok daha tecrubeli bu konulara hakim arkadaslarimiz var. Ancak elimden geldigince ve de bildigim kadariyla size cevap vermeye calisayim. Size ilk verebilecegim yanit... zaten Almanya`da yasamayi dusunmuyorsaniz vize iskencesini hic cekmemenizdir. (Burada belirtmediginiz Almanya`ya rahatca girip cikmanizi saglayan bir vizeniz varsa durum ayri tabi) Zaten aldigim duyumlara gore Almanya`da evlenmek Turkiye`de evlenmeye gore daha cok vakit istiyormus. Oysa... ornegin ben Alman vatandasi nisanlimin evlenme ehliyetini aldiktan sonra... biz pazartesi nikah yapacakken tum islemleri onceki persembe tek gunde halledebildik. Bir de Alman vatandasi nisanlinizin uzun sureli yurt disinda yasayacagi icin Alman devletinden izin almasi gerekiyor olabilir. Aksi taktirde bazi sorunlar cikabilir.
-
Merhabalar ArkasKeen
evlenme ehliyetini alabildik sonunda, bi aksilik olmadı, nisan ayı içinde Türkiye'de nikah yapacaz, sizin tecrübelerinizden bi kere daha faydalanmayı isterim, nikah için varsa bi eksiğimiz yada bilmemiz gereken bişey söylemenizi isterim..
-
Selam Arkadaslar,
öncelikle süper bir site kurmussunuz cok faydali bilgiler var ve benimde sorucam su
esim 31.01.2011inde vize basvurusunda bulundu bende 31.03.2011inde burdaki yabancilar dairesine gittim ve vizeyi onayladilar ayni günde konsolosluga mail gönderdiler ve bugün esime pasaport yerine mektup gelmis icerigi söyle: oturma izninin verilmesine iliskin dilekce hk vizeniz ile ilgili olarak bazi hususlarin acikliga kavusmasi gerekmektedir bu sebeble.........tarihinde saat.........da bu yazı ile 2 nolu gişeye geliniz
simdik orda esime tekrar almanca sorularmi soracaklar yoksa baska biseymi??
ve daha ne sorabilirler??
Saygilarimla
Muhsin C.
-
Merhabalar,
Sayin Serkan arkadasim... evlenme dairesine bir ugrayip hangi belgeleri istediklerini onceden sorarsan iyi olur. Zaten en ugrastiran belge evlenme ehliyeti oldugundan gerisi icin pek sorun yasamazsin. Simdiden tebrikler. ve de...
Sayin Muhsin C.,
Bana da ayni malum mektuptan gelmisti. (Yine malum 2 nolu gise... Sanirim size de ayni cadi kadin memur denk gelmis olmali :)) Herneyse Almanya onayladiysa panik yapmaniza gerek yok. Cok buyuk olasilikla esinizin Almanca bilgisini tekrar sinayacaklar. Esiniz oraya gitmeden Almanca bilgilerini gozden gecirsin tekrar. Ve de bu sefer insafsizca davranmayacak bir memur denk gelmesi icin dua edin. Eger bunu da basariyla atlatirsa esinizin vizeli pasaportu ikamet ettigi yere bagli olarak en gec 1 hafta icinde elinde olur. Simdiden esinize basarilar.
Saygilarimla.
-
oncelikle tebrikler umarım işlerinizi yoluna sokar en kısa zamanda tum izinleri alırsınız
-
Merhabalar, Syn. ArkasKeen
Sanırsam bu sizden isteyeceğim son bilgi olacak.. Nikahı 2 gün önce yaptık, kimlik vs. değiştirildi.. Evlenildiğini alman makamlarına bildirmek için yanımızda götüreceğimiz belge Nufüs Müdürlüğünden aldığım Uluslararası Evlenme Belgesi (Formül B) yeterlimi yoksa ekstradan başka bişeylerde götürmemiz gerekiyormu?
Teşekkürler Şimdiden..
-
Merhaba BySerkan,
oncelikle sizi esinizle beraber tebrik ediyorum-omur boyu mutluluklar diliyorum. Ilk asamada esinizin evlendigini oradaki Alman makamlarina bildirmesi yeterli herhangi bir belge istemeyecekler. Zaten evliliginiz Alman makamlarinin onunde ancak siz onun yanina Almanya`ya gelip beraber yasamaya basladiginizda baslayacak. Vize islemlerini halledip sorunsuz Almanya`ya giris yaptiginizi farz edecek olursak... Oraya gidince ilk is esinizin ikamet ettigi yerdeki belediyeye esinizle birlikte gidip artik esinizin yaninda ikamet ettiginizi bildirmeniz gerekiyor. Ordan size bir belge verecekler. Iste bu noktadan itibaren evliliginiz Alman makamlarinin onunda resmen baslamis oluyor. Bu arada ayrica esinizin bagli oldugu sigorta kasasina gidip onun uzerinden sigorta basvurusunda bulunacaksiniz. (Bunun cabuk olmasi sizin orda yasayabileceginiz herhangi bir rahatsizliga karsi ii olur) Belediyeden aldiginiz belgeyi´uluslar arasi evlilik cuzdaniniz, pasaportunuz ve esinizin kimligi ile beraber yabancilar dairesine gidiyorsunuz ordan size ilk asamada standart olarak 1 yillik oturum + calisma izni veriyorlar. (seneye tekrar gittiginizde 2 yillik verecekler daha sonra da sinirsiz) Butun bunlari hallettiyseniz guzel zorunlu olmamakla beraber esinizin soyismini degistirmek icin evlenme dairesine az onceki belgeler ve ozellikle esinizin dogum belgesiyle beraber muracat edeceksiniz size daha sonra bir randevu gunu verecekler bir almanca-turkce yeminli tercuman ile beraber oraya gideceksiniz. Size basi durumla ilgili kanunlar okunacak. Memurun huzurunda belgeleri imzalayacaksiniz. Boylece kari-koca ayni soyadi tasiyabileceksiniz. Ne yazik ki ayni soyadi tasimaniz ancak siz Almanya`ya geldikten sonra az once anlattigim sekilde olabiliyor. Daha once mumkun degil. Simdiden ilgili tum surecler icin basarilar diliyorum.
-
Merhaba cokmu gec kaldım forum tarıhı eskı 2011 yasasına gore alman bır beyle evlenmek ıcın almanyaya turıst vızesı alarakmı gıdeyım yoksa o gelsın buradamı evlenelım ?
-
-
vize talebimiz evlilik gerçek olmadığı düşüncesi ile reddedildi.. önerileriniz nedir arkadaşlar napayım ben şimdi?
-
Selam arkadaşlar,
Ben öncelikle Sayın Fischer ve Sayın salpyilmaz'a teşekkür etmek istiyorum.Aklıma olan birçok soruyu çözdüler yazılarıyla:) Gerçekten bu başlığı bulmam bana ve gelecekteki hayatıma çok yararlı oldu.
Ben sizlere hikayemi anlatayım ve sonra birkaç sorum olacak eğer yardım edebilirseniz tabiki.
Şimdi ben kız arkadaşımla bir yaz yaptığım yurt dışı gezisinde tanıştım.Kız arkadaşım bir alman vatandaşı, alman asıllı. Biz birbuçuk senedir birlikte yaşıyoruz ve Kıbrısta bir üniversitede birlikte okuyoruz. O benim için burda okumaya karar verdi :) Ve bundan sonra olaylar gelişti, ilk önce o benim ailemle sonra ben onun ailesiyle tanıştım ve gayet güzel bir şekilde anlaştık. Herşey gerçekten çok güzel gidiyor nazar değmesin :) Kız arkadaşımın babası müslüman olduğu için kültürel bir karmaşada yaşamıyoruz açıkçası pek fazla :) Ben uzun süredir sürekli yurt dışına gidip geliyorum. Birçok ülkede bulundum. Geçtiğimiz tüm yazımı Almanyada Bremen de geçirdim. Kız arkadaşımın ailesinin yanında. Gerçekten çok güzeldi. Ana dilim gibi ingilizce konuşabiliyorum ancak anladığım kadarıyla almancada öğrenmem gerekiyor. Bir senedir azda olsa çalışıyordum ve şimdi buna iyice ağırlık vermeye başladım. Bir internet sitesi buldum, makul bir ücrete sizi A1 kursuna A2,B1,B2 ye kadar hazırlıyor bu site online olarak. Bu site üzerinden çalışıyorum ve şubat ayında A1 sınavına gireceğim inşallah. Yaz tatilinde Bremende Praktikum yapacağım için bu belgeyi almam gerek. İlk sorum sizlere bu belge ben 2 sene sonra okulum bitince Almanyaya gitmek istesem geçerli olurmu? Yoksa tekrarmı almam gerekiyor? Kıbrısta bir üniversitede Elektrik-Elektronik mühendisliği okuyorum ve derslerim gayet iyi durumda ancak tek korkum Almanyaya gideceğim zaman diplomamın geçerli sayılmaması :( okuluma sorduğumda birçok uluslararası ülkede diplomamın tanındığı söylendi ancak ben buna pek inanmadım, kıbrısın siyasi durumu malum. Siyasi durumdan öte kıbrıstaki üniversiteler pekte çalışkan öğrenciler için değil bildiğiniz gibi ve bu benim için büyük bir dezavantaj. Eğer diplomam tanınmazsa ben 4 senemi boşunamı okumuş olacağım? Yoksa bir denklik sınavına girme şansım varmı? Veya bu konuları araştırabileceğim biryer biliyormusunuz?
Şimdiden çok teşekkür ederim..
-
2 sene sonra Almanca dil bilgisi düzeyinizin korunmasindan süphe edip yeniden Goethe'de sinava girmeniz istenebilir. Aile birlesimi yapilacagi zaman ibraz edilmesi gereken sertifika sadece Goethe Enstitüsü tarafindan verilendir. Ancak siz görüsmede görevliyle biraz Almanca konusursaniz buna gerek de kalmaz. 2 sene icinde Almancayi birakmazsaniz tüm görüsmeyi Almanca yapacak kadar konusabilirsiniz diye düsünüyorum.
Ayrica okudugunuz okulun diplomasinin gecerli olup olmayacagiyla ilgili kesin birsey söylemek mümkün degil. Son zamanlarda, yurt disinda edinilen meslek diplomalarinin taninmasiyla ilgili kolayliklarla ilgili calismalar yapiliyor Alman meclisinde. Diploma, not cizelgesi ve istenebilecek birkac evrakla birlkte 3 ay icinde diplomanin tam taninmasi, eksiklikler varsa bunlarin ne sekilde giderilmesi gerekliligiyle ilgili bilginin verilecegi bir sistem üzerinde calisilan bir yasa tasarisi bu. Siz gelene kadar coktan cikmis olur diye tahmin ediyorum.
Söyedigim gibi yine de kesin birsey yok.
-
Sayın salpyılmaz teşekkür ederim cevabınız için.
Şu anda zaten A1 düzeyinde bir bilgiye sahibim ama bunu belgelendirmem gerektiği için şubatta alıyorum yoksa praktikum yapamayacağım. Bu belgeden sonra ozamana kadar B1 ve B2 yide yapabilirim sanırım ve bunlarıda belgelendirmek istiyorum. 2 sene sonra dil ile ilgili pek bi problemim kalmaz gibi duruyor. Yaz boyu kız arkadaşımın ailesinin yanında kaldığım zamanda baya bi öğrendim konuşmayı kendimi ifade etmeyi :) Dinledikçe daha çok öğreniyor insan bide 4 ay boyunca hiç türkçe konuşucak kimse yoktu yanımda :D
Umarım bu 2 sene içinde bahsettiğiniz yasa çıkmış olur bende gerekenleri yaparak kendi mesleğime Almanyada devam edebilirim, eğer herşey gönlümüzün istediği gibi gider ve birgün herşey sadece diplomaya kalırsa :)
-
2 saate yakin bir süredir tüm yazılanları okumuş bulunmaktayım.... salpyılmaz ve fisher erbaplarına çok teşekkür ediyorum.Aklımdaki soruların çoğunu aydinlattim.
FAKAT; benim durumum biraz karışık bir mevzu.Bu hesabın içinden çıkamadım.Yardımcı olursanız sevinirim...
Öncelikle 2 senedir atanamamış bir Türkçe öğretmeniyim.Şu an çalışmışlığım bulunmamaktadır.4 senedir sevgilimle olan beraberliğimizi mutlu sona ulaştırmak için bu yaz evleniyoruz.Düğünümüz 13 temmuz' da Türkiye'de olacak ve mayısın sonunda ise kız tarafı Almanya'da kendi çevresine düğün yapacak,bu yüzden benim de düğünde olmam gerekiyor haliyle fakat çok endişeli durumdayım ya gidemezsem diye.
Özellikle belirtiyorum sadece mayıs sonu düğün için Almanya'ya gitmek istiyorum.Bunun için turist vizesi almak istedim ama çalışmadığım ve bekar olduğum için %90 çıkmaz duyumlarını aldım çevremden ve almanca tercüme bürosuna gidip bir görüşme yaptım.Oradakilerin söylediklerine göre anlattığınız prosüdürlere uyarak aile birleşimi vizesine başvurman daha garanti olur ve ilerde mutlaka işine yarayacaktır denildi (A1 sertifikasının sahip olunması )ve mantıklı geldi fakat sonradan düşündüm ben orada kalmayacağım aile birleşimi vizesi cıktı diyelim sonra Türkiye'ye döndüğümüzde sonraki gidişlerimizde sıkıntı yaşamış olur muyuz? Çünkü oraya gitme amacim sadece ve sadece kız tarafının orada yağacağı düğüne gidebilmek.Bunun içinde aile birleşimi vizesi uygun olur mu ne dersiniz ?
Benim garanti gitmem lazım fakat turist vizesiyle uğraşmak boş geliyor sizin fikriniz nedir?
bu durumuma ilgi ve alaka gösterirseniz çok sevinirim. Teşekkürler....
-
Merhaba Taskin Bey,
Almanya'ya gelmeden önceki son üc ayimi Zonguldak Bakacakkadi'da gecirdim, meslektasimin yaninda. Karadeniz'in bu güzel sehrini tanima sansina da böylece eristim; kendimi sansli addediyorum. Bu vesileyle de Zonguldak'a öncelikle selam ederim.
Turistik vizenin onaylanip onaylanmadiginin haberini 1 hafta icinde alirsiniz. Aile birlesimi vizesi, basvurudan itibaren 1 ayla 2 yil arasinda degismek üzere bir sürece sahiptir. Yanisira evli olunmasi gerekir basvuru icin. Mesajinizda gördügüm kadariyla siz bekarsiniz. Bu manada turistik vizeye alternatif olarak evlilik vizesi kaliyor: "Eheschließungsvisum"
Bu vizeyle Almanya'ya bekar olarak gider, oradaki evlendirme dairesinde evlenir ve yabancilar dairesinden oturum alarak orada kalirsiniz. Bu oturumla, Almanya disinda 1 yil icinde 6 aydan daha uzun kalmamak sartiyla istediginiz kadar Türkiye'ye gidip gelebilirsiniz.
Tüm bunlarin cok komplike olgular olduklarini ve sürecin uzun sürecegini de hesaba katarak en mantiklisinin turistik vize basvurusu olduguna inaniyorum. Kisisel olarak su tavsiyede bulunabilirim:
Giyin gömleginizle kravatinizi, kibar bir sekilde vize memuruyla görüsün. Egitim fakültesini bitirmis bir Türkce ögretmeni oldugunuzu ve atamaniz yapilmadigi icin su an issiz oldugunuzu, turistik vizeye basvuru amacinizin da sadece Almanya'daki dügüne katilmak oldugunu dürüstce anlatin. Bunu müteakip aile birlesimi vizesine de basvuracaginizi ekleyin.
Ben turistik vizeye basvururken yeni ise girmistim. SSK'ya girisim yapilir yapilmaz bu kagidi alip konsolosluga sundum. Dikkat cekmesine ragmen vizeyi hemen almistim. Sizde de böyle olmamasi icin bir neden göremiyorum.
Basarilar...
-
Merhaba salpyılmaz,
aleykümselam,kesin yolunuz devrek'ten geçmiştir o zaman bende devrek'liyim.bana en aydınlatıcı ve yüreklendirici karşılığı siz verdiniz bunun için teşekkür ederim...
bu dediğiniz "Eheschließungsvisum" evlilik vizesiyle ilgili hangi evrak ve belgeleri toplamalıyım? turistik vize evraklarını mı toplamam gerekiyor? mayıs sonu düğünüm Almanya'da olacak bunun için ne zaman başlamalıyım, şimdiden başlasam olur mu ? ret falan gelirse ona göre bol zamanım olabilir diye düşünüyorum. aslında turistik olarak başvurmak istedim fakat bunun için yapacağım masrafı aile birleşimine harcasan daha garanti olur dediler.bende aile birleşimi olarak düşünüyordum fakat sizin tavsiyenizi gorerek bunu yapmak istiyorum şimdi bu evlilik vizesi için işimi daha kolaylaştıracak ne gibi bişeyler yapmam gerekir ? banka da para olması falan gibi ekstra Şeyler ne önerirsiniz?
Ayriyeten nişanlım Türk vatandaşı, alman vatandaşlığına başvurusu 1 ay oldu daha cevabı gelmedi.ne kadar bir sürede geçebilir bilginiz var mı tahminen?
-
Merhaba salpyılmaz,
Aleykümselam,kesin yolunuz devrek'ten geçmiştir o zaman bende devrek'liyim.bana en aydınlatıcı ve yüreklendirici karşılığı siz verdiniz bunun için teşekkür ederim...
bu dediğiniz "Eheschließungsvisum" evlilik vizesiyle ilgili hangi evrak ve belgeleri toplamalıyım? turistik vize evraklarını mı toplamam gerekiyor? mayıs sonu düğünüm Almanya'da olacak bunun için ne zaman başlamalıyım, şimdiden başlasam olur mu ? ret falan gelirse ona göre bol zamanım olabilir diye düşünüyorum. aslında turistik olarak başvurmak istedim fakat bunun için yapacağım masrafı aile birleşimine harcasan daha garanti olur dediler.bende aile birleşimi olarak düşünüyordum fakat sizin tavsiyenizi gorerek bunu yapmak istiyorum şimdi bu evlilik vizesi için işimi daha kolaylaştıracak ne gibi bişeyler yapmam gerekir ? banka da para olması falan gibi ekstra Şeyler ne önerirsiniz?
Ayriyeten nişanlım Türk vatandaşı, alman vatandaşlığına başvurusu 1 ay oldu daha cevabı gelmedi.ne kadar bir sürede geçebilir bilginiz var mı tahminen?
-
"Eheschließungsvisum" vizesi dediniz bunun icin hangi evraklari hazirlamam lazim ve nereye gondermem lazim ? evrak ve işlem sureclerini anlatabilir misiniz? zonguldak devrekliyim yardimci olunuz şu hemşonuza.... teşekkürlerimi sunarim
-
Acikcasi hangi evraklarin sunulmasi gerektigini cok iyi bilmiyorum Taskin Bey. Evvela esinizin Almanya'daki bir evlendirme dairesinden nikah tarihi almasi icap ediyor. Mantiken de bunun icin sizin evlenme ehliyet belgesi göndermeniz icap edecek esinize. Müstakbel esiniz Almanya'daki evlendirme dairesiyle görüserek hangi evraklarin toparlanmasi gerektigini ögrenip size bildirsin derim. Nikah tarihini opsiyonlu alsin ki vize islemleri icin yeterli zaman olsun.
Tarih alindiktan sonra da konsolosluktan bu vize icin basvuruda bulunmaniz icap edecek. A1 bildigim kadariyla yine de gerekli, neticede orada kalacaksiniz, yani oturum alacaksiniz. Tüm bunlari hallettikten sonra konsoloslukla iletisime gecmeniz gerekecek.
Normal aile birlesimi vizesi basvurusundan daha farkli evraklarin istenecegini zannetmiyorum. Olayin isleyisi sadece biraz farkli. Müstakbel esinizin yine de bir geliri ve ikinizin yasayabilecegi büyüklükte bir evi (kira ya da kendi) olmasi ve bunu sunmasi gerekecek.
Basarilar...
-
Sayin Salpyilmaz'i iyi niyetinden ve alisilmisin cok üstünde yardimseverliginden dolayi ayakta alkisliyorum.
Almanya'ya iyi niyetle gelmek isteyen herkese basarilar dilerim.
-
Tesekkür ederim Sn. Fischer.
Selamlar...
-
Taşkın bey size bir soru soracağım,atanamamışsınız sizide anlıyorum fakat,bir TÜRKÇE öğretmenisiniz.
Almanyada ne iş yapacaksınız acaba.Keşke atansanızda burada kalsanız.Yenge gelir mi hiç sanmam ama.
Yazık bu ülkeye ve ülke insanına.
İki ablam oradalar, onlarda evlilik yoluyla gittiler.Yıllar oldu her geldiklerinde duyarım,serzenişlerini hiç hoşlanmıyorlarAlmanyadan.