-
Cevap: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
Iks firması tarafından benden istenen evrakları aşağıya yazıyorum;
1. [ ] Başvuru sahibi evraklarını şahsen teslim etmelidir.
2. [ ] İlk veriliş tarihi 10 yıldan eski olmayan en az 6 ay geçerli Pasaport
3. [ ] Davet eden kişiden, Turistik davetiye aslı ve fotokopisi
4. [ ] 1 adet vize müracaat formuna ek beyanname aslı. (web den, matbuu evrak olarak temin edilebilir)
5. [ ] 2 adet Biometrik vesikalık resim
6. [ ] 1 adet Schengen vizesi Başvuru Formu
7. [ ] Var ise eski Pasaportlar sunulmalı.
8. [ ] Tüm Schengen ülkelerinde geçerli, Seyahat ve Sağlık Sigortası aslı ve fotokopisi.
9. [ ] Başvurana ait Vukuatli Toplu Nüfus Kayıt Örneği aslı ve fotokopisi
10. [ ] Başvuru sahibinin kimlik fotokopisi
11. [ ] Maddi ve Mali durumu gösteren tüm evrakların aslı ve fotokopisi
12. [ ] Başvuranın kaldığı eve ait Tapu veya Kira kontratı aslı ve fotokopisi
13. [ ] Çalışma belgesi aslı ve fotokopisi
14. [ ] SSK işe giriş bildirgesi veya Bağkur dökümanı aslı ve fotokopisi VEYA Fotokopi üzerine şirket yetkilisinin kaşe ve imzası
15. [ ] İmza Sirküleri aslı ve fotokopisi VEYA Fotokopi üzerine şirket yetkilisinin kaşe ve imzası
16. [ ] Maaş bordrosu aslı ve fotokopisi
17. [ ] Vergi levhası aslı ve fotokopisi VEYA Fotokopi üzerine şirket yetkilisinin kaşe ve imzası
18. [ ] 6 aydan eski olmayan, Ticaret Odası kaydı veya Faaliyet belgesi aslı ve fotokopisi VEYA Fotokopi üzerine şirket yetkilisinin kaşe ve imzası
19. [ ] Vize süresince işyerinden izin belgesinin aslı ve fotokopisi
20. [ ] Var ise Sağlık karnesi veya Bağkur yazısı aslı ve fotokopisi
21. [ ] Başvuru sahibi evli ise ve eşi çalışıyor ise, gelirini kanıtlayan evrak mutlaka sunulmalıdır.
22. [ ] Vize İşlem ücreti, 60 Euro dur
Yalnızca izin belgem olmayacak,çünki giderken istifa etmem gerekiyor.Ayrıca önemli tüyonuz için teşekkur ederim :)
Pasaportumu Ocak ayında yeniletmiştim bir yıllığına ve yeniletirken daha sizin yazılarınızı okumadığım için işimi eklettirme konusunda bilgi sahibi değilim.Pasaportum neredeyse 10 yıllık olacak ve duyduğuma göre yurtdışında daha ucuza yeniliyorlarmış eğer ilk başvurumda vize alırsam evlendikten sonra yeniletirim diye düşünüyorum.Zaten red cevabı verilirse nikahı burda yapacağımız için evlendikten sonra medeni durumum için yeniletmem gerekecek o zamanda dediğiniz gibi meslek kısmına işimi yazabilirim.Pasaportumda yazmadığı için Diploma aslını ve fotokopisini goturmeyi düşünüyorum.
Şehir hakkındaki bilgilendirmeniz içinde ayrıca teşkkur ederim :)
Bekaret belgesine gelince ilk başta onuda almak istemiştim ancak Nüfus müdürlüğünden Nişanlımın bekaret belgesi olmadan vermeyeceklerini söylediler.Nişanlım daha önce evlenip boşanmış.Şu anda Boşanma Sertifikasını yeniden çıkarttırıyor ve gerçekten zor ve pahalı bir işlem.6 Mayısta mahkemeden çıkacak ve muhtemelen 15 mayıs gibi eline ulaşmış olur.O yüzden ne ben kendi evlilik evraklarımı ne de nişanlım kendi evraklarını hazırlayabiliyor.İlk aşamada Türkiye'de evlenmemizin daha rahat olacağını ve vize işlemlerini kolaylaştıracağını düşünmüştük.Ancak 90 günlük vize alabilirsem bu bekleyişi birlikte geçirebileceğimizi ve düğün hazırlıklarını birlikte yapabileceğimizi düşündük.Sanırım herşeyin hayırlısı demekte yarar var.
-
Merhaba,
Son yazdıgınızı henüz okuyabildim...
Meslek bilgisinin pasaporta sonradan işletilip işletilmediğini bilmiyorum. Ama emniyet müdürlüğüne telefon acıp sormakta yarar var.
Ancak medeni durum bilgisinin değişmesi durumunda yeni pasaport almaya gerek yok. Bunu bizzat kendimden biliyorum. Pasaportun ilk sayfalarında açıklamalar bölümü vardır bilirsiniz... Emniyet müdürlüğüne yeni nüfus cüzdanınızla gittiğinzde o sayfaya xxx seri nolu nüfus cuzdanna göre medeni durumu evli olarak değiştirilmiştir şeklinde bir şerh ekliyorlar. Pasaportun son sayfasındaki nüfus cüzdanı örneği aynen kalıyor.
-
Meslek eklemede de pasaport degisikligi gerekmiyor. Meslek ilgili bölüme yaziliyor, aciklamalar bölümüne de ne sebeple sonradan yazildiginin aciklamasi ekleniyor. Meslek eklenmesi icin o meslegin mensubunu kanitlar bir belgenin ibrazi isteniyor, diploma gibi...
-
Zamanım olsa aşagıdaki yazıyı çevirmek isterdim. 2 gün önce yayınlanmış bir haber. Acı ama rakamlara dayalı bir yazı olduğu için dilimi mideme kadar yutuyorum. Gerçi diplomaların tanınmamadığı göz önünde bulundurulunca, verilerin bir kısmı sapıyor ancak genel anlamda gerçekçi bir yazı olmadığı söylenemez.
Türken sind die Sorgenkinder der Integration
6,8 Millionen Ausländer leben in Deutschland, und das Gros von ihnen ist einer neuen Studie zufolge gut integriert. Doch die Türken tun sich schwer. Jeder fünfte Türke spricht Deutsch nur mangelhaft – oder gar nicht. Das hat Folgen für Schulbildung, soziale Stellung und Erwerbsfähigkeit.
Migrantenkinder im Schulunterricht
Was ist eigentlich mit den Türken los? Unter den fünf größten in Deutschland lebenden Ausländergruppen tun sie sich mit der Integration in die deutsche Gesellschaft und den hiesigen Arbeitsmarkt am schwersten. Mit Polen, Griechen, Italienern und – mit einigen Abstrichen – auch mit den Migranten aus dem früheren Jugoslawien klappt hingegen das Zusammenleben mit den Deutschen in aller Regel reibungslos. Dies zeigt eine alle Lebensbereiche umfassende Studie, die das Bundesamt für Migration und Flüchtlinge im Auftrag des Bundesinnenministeriums erarbeitet hat und die der „Welt am Sonntag“ vorliegt.
Letztlich zeichnet die repräsentative Untersuchung im Umfang von 290 Seiten ein erfreuliches Bild: Das Gros der hier lebenden rund 6,8 Millionen Ausländer hat sich deutlich besser an das Leben in Deutschland angepasst, als gemeinhin angenommen – das gilt auch für die Türken. So beherrschten die meisten Befragten die deutsche Sprache so gut, „dass sie das alltägliche Leben in Deutschland weitgehend problemlos bewältigten“, schreiben die Forscher.
Die Mehrheit habe regelmäßige Kontakte zu Deutschen und meist eine engere Bindung an die Bundesrepublik als an ihr Herkunftsland. Für die Analyse befragte das Institut 4576 Personen zwischen 15 und 79 Jahren, die eine Mindestaufenthaltsdauer von zwölf Monaten hatten.
Bildungsgefälle und kulturelle Kluften
Große Unterschiede weisen die Ausländergruppen allerdings bei der Bildung auf. So besitzen fast zwei Drittel der hier lebenden Polen eine mittlere oder gar hohe Schulbildung. Bei Italienern und Migranten aus dem früheren Jugoslawien liegt diese Quote nur bei rund 44 Prozent, und unter den Türken verfügen sogar lediglich 41 Prozent über eine solche Ausbildung. Gleichzeitig sind vor allem die Türkinnen unter den Analphabeten mit gut sieben Prozent stark überrepräsentiert.
Das Bildungsgefälle hat Auswirkungen auf die Chancen am Arbeitsmarkt. So leben mehr als 15 Prozent der Türken, aber nur 7,6 Prozent der Griechen von Hartz IV. Vergleichsweise viele Türken arbeitet nur als angelernte Arbeiter. Dagegen hat das Gros der beschäftigten Polen und Griechen einen qualifizierten Berufsabschluss.
Die Studie zeigt überdies deutliche kulturelle Unterschiede: So weisen Türkinnen den mit Abstand höchsten Anteil an Hausfrauen aus. Das traditionelle Rollenbild drückt sich auch darin aus, dass 70 Prozent von ihnen keinen Beruf erlernt haben. Üblicherweise heiraten sie jung, im Schnitt mit 23 Jahren (Wert für Deutschland insgesamt: 33 Jahre), und bekommen in der Regel mindestens zwei Kinder. In den vier anderen Migrantengruppen liegt das Heiratsalter der Frauen höher und die Kinderzahl niedriger und entspricht damit eher der deutschen Lebensweise.
Türken bleiben lieber unter sich
Auch die Neigung, unter sich zu bleiben, ist bei den Türken weitaus stärker ausgeprägt. Während Italiener und Jugoslawen bevorzugt in Wohngegenden ziehen, in denen überwiegend Deutsche leben, gilt dies für viele Türken nicht. Auch schauen weitaus mehr von ihnen türkisches Fernsehen und lesen aus ihrem Herkunftsland stammende Zeitungen. Die Forscher sehen hier einen Zusammenhang zu den mangelhaften Deutschkenntnissen, die jeder fünfte Türke beklagt, aber nur jeder 17 Italiener oder jeder zehnte Pole. Hinzu kommt: Die Hälfte der Türken pflegt keine häufigen Kontakte zur einheimischen Bevölkerung. Der Großteil der Italiener und Ex-Jugoslawien haben hingegen mehrheitlich freundschaftliche Bande zu Deutschen geknüpft.
Es sind nicht zuletzt diese fundamentalen Unterschiede in den Lebensweisen, die verständlich machen, warum die Integration der Türken auch in der dritten Generation noch schwierig ist, während sich die Polen – die erst innerhalb der vergangenen zwei Jahrzehnte ins Land gekommen sind – so rasch einfügten.
Den Migrationsforscher Klaus Jürgen Bade verwundern die deutlichen Unterschiede gerade zwischen diesen beiden Ausländergruppen hinsichtlich der Erwerbstätigkeit kaum. „Polnische Einwanderer kommen nach Deutschland, um zu arbeiten“, erläutert Bade. Sie seien typische Arbeitswanderer, die auf das Erwerbsangebot angewiesen seien. „Wenn es schlechter wird, gehen sie wieder zurück in ihr Herkunftsland.“ Türken bezeichnet der Forscher typische Einwanderer, die in Deutschland sozialisiert sind und auch im Falle der drohenden Arbeitslosigkeit bleiben.
Wissenschaftler kritisieren Maßstäbe
Dennoch hält Bade es für einen Trugschluss, aus dieser Tatsache allein eine geringere Integration abzuleiten. „Die Türken sind in Deutschland weit besser integriert als angenommen, da häufig lediglich die Teilhabe am Arbeitsmarkt als Maßstab gilt.“ Viele türkische Frauen würden aber wegen der Erziehung der Kinder zu Hause bleiben und stünden deshalb dem Arbeitsmarkt nicht zur Verfügung.
Das geringe Bildungsniveau der Türken erklärt der Wissenschaftler mit der unterschiedlichen sozialen Ausgangssituation: Viele Einwanderer stammen aus ländlichen Gegenden mit erheblichem Entwicklungsrückstand. Bildung sei daher nicht immer erste Priorität. Geringe Bildung führe natürlich auch zu erhöhter Arbeitslosigkeit, „da in unserer Wissensgesellschaft immer stärker auf eine gute Qualifikation der Bewerber geachtet wird“, hebt Bade hervor.
Ein weiterer Umstand erschwert die Integration: Die hier aufgewachsenen Männer heiraten vielfach junge Türkinnen aus der Heimat. In diesen Familien wird damit weiter in aller Regel türkisch gesprochen. Also verschwinden die Sprachprobleme nicht mit der Zeit, sondern werden stets an die Kinder weitergegeben.
Integrationspolitiker hoffen auf Frühförderung
Nordrhein-Westfalens Integrationsminister Armin Laschet sieht diese Entwicklung kritisch. „Hier werden die Versäumnisse der Vergangenheit deutlich“, sagt der CDU-Politiker. Um die Sprachkenntnisse zu verbessern, müsse bereits frühzeitig gefördert werden: „Wir müssen bei den Kindern ansetzen.“ Deshalb habe Nordrhein-Westfalen im Jahr 2007 den verpflichtenden Sprachtest für Vierjährige eingeführt. Allerdings benötigten auch junge Zuwanderer, die nicht mehr in die Schule gehen, eine individuelle Förderung: „In diesem Bereich muss viel nachgeholt werden. Wir müssen von den Jugendlichen dann aber auch erwarten können, dass sie sich grundsätzlich dazu bereit erklären und Deutsch lernen wollen.“
Für den türkischstämmigen Grünen-Chef Cem Özdemir bestätigt die Studie die bekannte Integrationsdefizite der Türken. Vor allem der enge Zusammenhang zwischen Bildung und Lebenschancen sei offensichtlich. Als positiv bewertet Özdemir zwar den erkennbaren Bildungsaufstieg zwischen den Generationen. Aber er moniert: „Der Anteil derer mit keinem oder nur niedrigem Bildungsabschluss ist allerdings nach wie vor viel zu hoch.“
Die Integrationsbeauftragte des Bundes, Maria Böhmer, sieht es grundsätzlich: „Nicht nur für die türkischen, sondern auch für alle Migranten in unserem Land gilt: Nur gute Deutschkenntnisse, ein Schulabschluss sowie eine fundierte Ausbildung eröffnen die Chancen für eine erfolgreiche Zukunft.“
Weil diese Voraussetzungen vielen fehlten, sei eine „nationale Kraftanstrengung“ für bessere Bildung erforderlich. Böhmer ruft die Bundesländer auf, ihre Zusagen aus dem Nationalen Integrationsplan einzuhalten. Es gelte vor allem, Schulen mit hohem Migrantenanteil stärker zu unterstützen. Besonders die Frauen mit geringen Sprachkenntnissen, forderte die Unionspolitikerin auf, Deutsch zu lernen.
www.msn.de
-
Bu arastirma dogru bir sekilde yapilmis ve dogru sonuclar alinmis olsa dahi "Türkler" diye yapilan siniflandirmanin dogru ifade edildigine kesinlikle katilmiyorum. Zira Almanya'da bu kadar cok Türk'ün yasamasinin nedeni bellidir ve Almanya'ya o yillarda giden vatandaslarimizin durumlari da bellidir. Siz ya da ben Almanya'ya gelebilmek icin o zorlu vize kosullarindan gecmek zorundaydik ve diplomalarimizi kullanabilmemiz icin yine tasli yollardan gecmemiz gerekiyordu.
Sizin ya da benim gibi gercek bir üniversitenin gercek bir bölümünü bitirmis kac Türk vatandasi bir Italyan ya da bir Fransiz; yahut bir Yunan gibi kolayca Almanya'ya gidebilmekte de bu arastirmayi bir de egitim düzeyi acisindan degerlendirmisler?
Kiyaslanan ülkelerin avantajlari, o ülkelerden Almanya'ya gidip calismak icin ek bir vize islemi gerekmemesidir. Sözgelimi Bulgaristan'da okumus ve mezun olmus bir veteriner hekim, Türkiye'de verilen veteriner hekimlik egitiminin kalitesinin Bularistan'da yanina yaklasilamamsina ragmen AB ülkesi vatandasi oldugu icin direk gidip Almanya'da calisabilmektedir. Bir Türk ne yapmak zorunda peki? AB vatandasi olmak ya da Alman vatandasiyla evli olmak zorunda.
Uzun lafin kisasi, verilen istatistikleri teorik olarak kabul ediyor, yapilan yorumlari pratik olarak dogru/objektif bulmuyorum.
Siz ne düsünüyorsunuz Fischer?
-
merhaba sn salpyilmaz..buradan yazilarinizi devamli olarak takip ettim.su an bu noktada biraz alakasiz olmakla beraber size bir soru sormak istiyorum cevaplarsaniz cok sevinirim.ben de aile birlesimi yoluyla almanya ya gitmeye hazirlaniyorum..kismetse temmuz da gidiyorum.dis hekimiyim..ogrenmek istedigim,acaba siz oraya giderken mesleginiz ve diplomanizla ilgili yaninizda neler goturdunuz?ne gibi belgeler gerekli?yardiminiz icin simdiden tesekkurler..
-
Merhaba Sn. Lullaby,
Almanya'ya gelirken yanimda diplomami ve not cizelgemi getirdim. Daha sonra kayitli oldugum ildeki veteriner hekimler odasindan odaya kayitli olduguma ve mesleki anlamda herhangi bir kusurum olmadigina dair bir yazi aldim, bunu istemislerdi. Herhangi baska birsey getirmedim ya da getirtmedim Türkiye'den.
Bir klinikte ya da hastanede calistiysaniz bunu belgelemeniz avantajiniza olacaktir.
Bu belgelerin tercümesini Almanya'ya geldikten sonra bu ülkedeki bir yeminli tercümana yaptirmaniz icap ediyor. Gerekli olan diger belge ve evraklari Almanya'ya geldikten sonra temin ediyorsunuz...
-
cok cok tesekkurler..aydinlattiniz..
-
Sayın Fischer; Sayın Salpyılmaz,
öncelikle kendimi tanıtmama izin verin.
T.C. vatandaşıyım. 2006 yılında, Berlin Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi görmek üzere Almanya'ya öğrenci vizesi ile geldim. 2008 Mart ayından beri Köln'de, Ford Werke GmbH'de arbeits- aufenthaltserlaubniss ile Ar-Ge mühendisi olarak çalışmaktayım (2011 sonuna kadar uzatıldı son vizem).
Nişanlım, 2010 Ocak ayından beri, annesi vasıtasıyla edindiği yeşil pasaport vasıtasıyla, Köln VHS'de Superintensiv Deutschkurs'a devam etmekte.
Yeşil pasaport rahatlığıyla ve kursların sürelerinin 2 ayı geçmemesinden dolayı, vize başvurusu yapmadık (keşke yapsaymışız demiyor değilim).
Kursun ikinci ayağı önümüzdeki pazar bitiyor ve B1 sertifikası alacak VHS'den. Ardından Türkiye'ye dönüp, Ekim ayındaki düğünümüz için hazırlıklara başlayacak. Ağustos ayında, tekrar Köln'e dönüp B2 seviyesini de Eylül sonuna kadar halledecek.
Soru: Sadece VHS'den aldığı bu devam/bitirme sertifikası vize başvurusu için yeterli olabilir mi yoksa illağa Göthe'den veya bahsedilen yetkili yerlerden mi temin edilmesi gerekiyor kanıtın?
Evliliğimizin ardından, yeşil pasaportu maviye dönecek ve bu pasaport ile başvurulara başlayacak. Vize başvurusundan, elinize geçmesine kadar 46 ve 30 günlük süreler geçirmişsiniz, umarım bu durum bizim için de geçerli olur. Çünkü, vergi avantajından da faydalanmak niyetindeyiz (kendisi çalışmayacak başlangıçta ve ben çalışıyor olacağım). Eğer 2010 bitmeden, bir gün bile Köln'de angemeldet olursa, bu koşulu sağlıyor ve tüm 2010'un da vergi avantajından yararlanabiliyormuşuz.
Ama bu -mış'lı ve -muş'lu kipleri hiç sevmediğimden, size de danışmak istedim. Bu konuda bilginiz var mı? Eğer doğru ise, Ekim ortasından yıl sonuna kadar biraz kısa zaman olduğundan (özellikle Almanya'da Aralık ayında herşeyin durduğunu düşünecek olursak) stres yaratacak gibi görünüyor durum.
Farklı bir soruya gelmek istiyorum: Eğer olur da şu anda evlenelim desek Almanya'da, bu mümkün mü? Çünkü evlendiğimiz gün, yeşil pasaportu geçerliliğini yitirecek ve böylece vizesi de olmadığından, Almanya'da kaçak durumuna düşecek. Böyle bir çıkmaz ile hiç karşılaştınız mı? Çevrenizde örnekler oldu mu? Her halukarda ilk vize başvurusu için Türkiye'de mi bulunmak gerekiyor?
İş ve okul konusuna geliyorum:
Nişanlım, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin Biyoloji Bölümü'nden mezun. NRW eyaleti için denklik konusu araştırdığımda, Düsseldorf'ta bir merciye (Ministerium für Wissenschaft und Forschung NRW) Diploma ve Transkriptinin Almanca tercümelerinin gönderilmesi gerektiğini okudum. Lakin, bu mercinin ne yapacağını tam olarak anlayamadım. "Üni Köln'e git, şu şu dersleri al ve böylece sayıyoruz diplomanı" mı diyecekler; yoksa direkt tanıyacaklar mı diplomayı? Yoksa sadece tanıyıp tanımayacaklarını mı söyleyecekler, yoksa tanımama ihtimalleri de var mı (özellikle okulunun en popüler üniversiteler arasında yer almadığını da düşünecek olursak)?? Bu kısımlar pek bir karışık. Yasal yazıları anlayabilecek iyilikte Almanca'ya sahip değilim ne yazık ki.
Sorular:
Beglaubigte Kopie'den bahsediliyor diploma ve transkript için. Türkiye'den alınacak yeminli tercüman tercümesi yeterli midir?
Bu diploma saydırma durumu bir mecburiyet mi kendi konusunda işini devam ettirmek istiyorsa?
Yoksa, mesela Bayer'e CV'sini verse, onlar da alan memnun-satan memnun, OK biz seni biyolog olarak alıyoruz deme insiyatifine sahip mi?
Aile birleşimi vizesini alıp, buraya gelip, anmeldung yaptırdıktan sonra, çalışma iznine sahip olacak mı? (Benim oturma ve çalışma iznim 2011 sonuna kadar geçerli)
Yoksa, kendisi bir iş bulup böylece arbeitserlaubnisse başvurması mı gerekiyor? (Kısaca benim mezun olduktan sonraki geçtiğim süreç.)
Bu başlığın biraz dışına çıkmış isem affola. Büyük bir merakla cevaplarınızı ve tecrübe paylaşımlarınızı bekliyor olacağız.
Şimdiden çok teşekkürler.
Selamlar,
Atay
-
Merhaba Atay Bey,
Gecikmeli mesaj icin kusura bakmayin, zira bu dönem benim icin mesleki anlamda cok yogun bir dönemdi, o arada da mesajiniz benim acimdan arada kaynayip gitti. Merak ettiginiz konulardan vakif olduklarima yanit vermeye calisayim...
Alıntı:
Sadece VHS'den aldığı bu devam/bitirme sertifikası vize başvurusu için yeterli olabilir mi yoksa illağa Göthe'den veya bahsedilen yetkili yerlerden mi temin edilmesi gerekiyor kanıtın?
Volkshochschule'den alinacak dil sertifikalarinin konsoloslukca da kabul edilecegini düsünüyorum. Zira Almanya'da resmi olarak taninmis dil kurslari bulunmakta bu okullarin. Ancak, katilmis oldugum entegrasyon kursunun yapmis oldugu sinavlar degil, TELC firmasi tarafindan yapilan ve merkezi olarak degerlendirilerek alinan dil sertifikalarini teslim almisti yabancilar dairesi. Emin olmamakla birlikte yabancilar dairesi ya da konsolosluk "tanindigindan emin oldugumuz Goethe Enstitüsü'nden bir sertifika ibraz etmenizi rica ederiz" de diyebilir. Cok emin olmadigimdan ötürü konsolosluga sorulmasinda fayda var. Kabul edilmeyecegini sanmiyorum ancak.
Ikinci, vergiyle ilgili sorunuza gelince. Evlendikten sonra vergi sinifiniz ayni kalir. (Steuerklasse 1) Evli olmanizdan ötürü vergi sinifinizi 3 yapabilmeniz icin esinizin evlilikten dogan oturumunu almis ve Almanya'da ikamet etmeye baslamis olmasi gerekir. Türkiye'de kaldigi ya da oturumunu henüz almadigi süre icinde vergi sinifiniz 1 olarak kalacaktir. Ancak, vergi iadenizi alirken resmen evli oldugunuz, ancak esiniz Almanya'da olmadigi icin degistiremediginiz vergi sinifindan dogan fazlalik, o dönemde 3. vergi sinifinda olsaydiniz ne kadar az ödeyecektiyseniz fazlasini iade alirsiniz. Aralik ayina kadar bunu degistirip degistirmemeniz gerektigi konusunda kesin birsey söyleyememekle birlikte isleyisin bu sekilde oldugunu rahatlikla söyleyebilirim.
Vergi beyannamesi verdikten sonra (Steuererklärung) islemin vergi dairesi (Finanzamt) tarafindan tamamlanmasi, dairenin yogunluguna bagli olarak 3-5 ay sürebiliyor.
Alıntı:
Eğer olur da şu anda evlenelim desek Almanya'da, bu mümkün mü? Çünkü evlendiğimiz gün, yeşil pasaportu geçerliliğini yitirecek ve böylece vizesi de olmadığından, Almanya'da kaçak durumuna düşecek. Böyle bir çıkmaz ile hiç karşılaştınız mı? Çevrenizde örnekler oldu mu? Her halukarda ilk vize başvurusu için Türkiye'de mi bulunmak gerekiyor?
Almanya'da elbette evlenebilirsiniz, ancak bu basligin basinda gereken evraklarin tümünü toparlamis olmaniz icap ediyor.
Öncelikle esiniz yesil pasaportunu evliligini Türkiye'ye bildirdigi an kaybeder. Bu süre icinde yesil pasaportunu yasal olarak kullanmaya devam edebilir. Oturum basvurusunu Almanya'da Türkiye'ye gitmeden yapip yapamayacaginizi yabancilar dairesiyle görüsmeniz icap ediyor. Kurallar her eyalette farkli oldugu gibi her memur inisiyatifini farkli yönlerde kullanabiliyor. O yüzden kesin birsey söylemek bu konuda zor...
Diploma denkligi konusunda da tahmin ediyorum ki Regierungspräsidium ile görüsmeniz gerekiyor. Hicbir isletme Almanya'da resmi olarak belgelenmeden calisanini "Biyolog" olarak calistiramaz. Herhangi bir calisan olarak oturumunu aldiginda elbette calisabilir. Yüzlerce meslek oldugundan bu konuda yalnizca kendi meslegimce bilgilerim bulunmakta ve ben de hali hazirda mesleki calisma izniyle (Berufserlaubnis) meslegimi icra etmekteyim. Belki esinizin de böyle bir sansi olabilir...
Alıntı:
Beglaubigte Kopie'den bahsediliyor diploma ve transkript için. Türkiye'den alınacak yeminli tercüman tercümesi yeterli midir?
Taninmis kopya (Beglaubigte Kopie) sadece Almanya'da taninmis yeminli tercümanlarca verilebilir. Ben de bu tercümeleri Almanya'da yaptirdim.
Alıntı:
Bu diploma saydırma durumu bir mecburiyet mi kendi konusunda işini devam ettirmek istiyorsa?
Bana göre bir mecburiyet. Zira diploma resmi olarak taninmadiginda ünvan kullanma hakki bile kiside yoktur Almanya'da. (Yazili olarak "ben Biyologum" diyemez yani.)
Alıntı:
Yoksa, mesela Bayer'e CV'sini verse, onlar da alan memnun-satan memnun, OK biz seni biyolog olarak alıyoruz deme insiyatifine sahip mi?
Bayer gibi bir firma ise alacaksa eminim ki bunun icin resmi yollara basvuracak, yol gösterecektir, esinizi firmalarinda biyolog olarak calistirmak icin büyük bir isik görüyorlarsa.
Alıntı:
Aile birleşimi vizesini alıp, buraya gelip, anmeldung yaptırdıktan sonra, çalışma iznine sahip olacak mı? (Benim oturma ve çalışma iznim 2011 sonuna kadar geçerli)
Evet. Oturma ve calisma izni otomatik olarak alinir. Alacagi oturumun maksimum süresi, sizin oturumunuzun süresi ve pasaportunun gecerlilik süresiyle sinirlidir.
Alıntı:
Yoksa, kendisi bir iş bulup böylece arbeitserlaubnisse başvurması mı gerekiyor? (Kısaca benim mezun olduktan sonraki geçtiğim süreç.)
Evlilik yoluyla alinan oturumda islemler sizin aldiginiz oturumdaki kadar kompleks degil. Islemler otomatik olarak gerceklesir de denilebilir...
Umarim aradiginiz cevaplar yazimda mevcuttur.
Basarilar...
-
Cevap: Re: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
bu kadar açık anlattığınız ve samimi tavrınızdan dolayı sizi kutlarım..benim de durum sizin benzio benişin daha başındayım..nişanlım alman vatandaşı bir türk...önce a1 sınavım var sonra diğer işlemler..hepsini başarıcam hayırlısıyla...teşekkür ederimm
-
Rica ederiz. Adim adim ve sabirla rahatca asabileceginiz bir sürec. Hayirlisi olsun.
-
Sayin Fischer
Oncelikle size ve butun forum uyelerine iyi bayramlar dilerim..
Gordugum kadariyla Almanya da evlilik konusunda cok bilgili ve deneyimlisiniz..
Sirf bu yuzden siteye uye oldum ve mesaj atmaya karar verdim..
Ben 30 yasindayim.. Tr de 4 yillik universite mezunuyum ve 2 yil ingiltere de egitim gordum ve ordan da diploma aldim.. BUnun yaninda Schengen visa ile Almanya ve Italya ya da giris cikis yaptim.. 1 yil da Misir da yonetici olarak bir fabrika da calistim.. Bunun yaninda Tr de buyuk bir sirkette calismaktayim su anda..
Simdiye kadar hic bir zaman visa delme olayi yapmadim..Yani gerek Ingiltere gerekse de Almanya ve Italya ya gittigimde vize surem dolmadan ulkeden cikis yaptim.. Sicilim her yonuyle cok temiz..
Cok iyi derecede ingilizce biliyorum.( Onceden de belirttigim gibi orda da mezuniyet derecem var.)
Bunun yaninda cok iyi olmamakla birlikte biraz da Almanca biliyorum ama sanirim a1 verecek kadar degildir..
Size simdi de sorunumu yazmak istiyorum.
Benim Almanya Aachen da polonya asilli Alman vatandasi kiz arkadasim var.
evlilik yapmak istiyoruz ve ben orada kalmak istiyorum..Calisacagim is hazir ve orada gerekli olacak prosedurleri yerine getirecek kisiler mevcuttur.
KAfamda bu is icin bir plan yaptim.
Ben buradan direkt turist vizesi alsam ve orada evlensem..
2 yillik oturuma orada basvursam, oturumu alabilirmiyim sizce?
Yoksa evlendikten sonra TR ye geri gelip tekrar oturum icin basvuru yapip A1 sinavina mi girmem gerekli?
Orada evlensem ve direkt Almanca kursuna girip calistigim sure icinde kursa devam ederek sinavi gecme sansim var mi?
Bir de evlilik sonrasinda vatandaslik alma sureci nasil isliyor?
Kac yil sureli ve suresiz oturum almis olmam gerekli?
Size cok uzun yazdim biliyorum..
bu nedenle kusura bakmayin ..
Kisa zamanda cevap verirseniz cok tsk ederim..
saglicakla kaliniz
-
Merhaba,
Sorulariniza cevap vermeye calisacagim Ancak vatandaslik alma konusunda bilgilerim güncel degil, Sn. Salpyilmaz'in yanit vermesi daha uygun olur.
Sahip oldugunuz niteliklerden ve gecmis deneyimlerinizden vize sürecinde etkili olanlari ve olmayanlari ayirmaniz, önünüzü görebilmeniz acisindan iyi olacaktir. Universite mezunu olmaniz, Schengen vizesi almaniz ve özellikle Almanya'ya giris cikis yapmaniz büyük arti puanlardir. Bununla birlikte esinizin Alman vatandasi olmasi da birkac prosedürden sizleri kurtaracak. Ancak Ingilterede master yapmaniz, Misirda calismis olmaniz, Aachen'daki isinizin hazir olmasi, cok iyi Ingilizce biliyor olmanizin vize aliminda bir avantaj saglamayacaktir.
A1 sinavi sanildigi kadar zor bir sinav degil. Birkac ay icinde dahi bunu basarmaniz mümkün. Size tavsiye edebilecegim adimlar sunlardir.
Bu yazi dizisini en bastan okumanizi siddetle tavsiye ederim. Sonrasinda ise;
1. En kisa zamanda A1 sinavina calismaya baslamaniz/hizli kurs vb yazilmaniz. Bu arada A1 sinavi icin önceden randevu almaniz gerekeceginden, 2 ay sonra sinava girmek istiyorsaniz (ki bence 2 ayda A1 seviyesine rahatca ulasabilirsiniz) simdiden randevu almaniz gerekebilir. (Telefon ile randevu)
2. Müstakbel esinizle Turkiye'de nikah yapmaniz ve gerekli belgelerin derlenip toparlanmasi.
3. A1 sinavini kazandiktan hemen sonra konsolosluktan randevu almaniz ve görüsmeye gitmeniz.
uygun olur.
Aksilik cikmazsa (ki durumunuz 4/4lük), 1 ay kadar bir süre icerisinde aile birlesim vizenizi(3 aylik) alabilirsiniz. Bu ilk 3 aylik aile birlesimi vizeniz, büyük olasilik calisma iznini icerektir. Bu vize ile dahi ise baslayabilirsiniz ve yazinizda bahsettiginiz hicbir araci kisi vb'e ihtiyaciniz kalmayacaktir. Zaten Almanya'ya geldikten hemen sonra oturum iznini alacaksiniz. (1 ila 3 senelik oturum izni) 3seneyi doldurduktan sonra süresiz oturum alabilirsiniz.
Almancayi mutlaka ögrenmeniz gerekiyor. Bu yüzden A1 sinavini zul olarak degil, kendi yarariniza görmenizi tavsiye ederim. Kaldi ki süresiz oturum alabilmek icin de yine B1 sinavina girip bu sinavi vermeniz istenecektir. (Almanca dil bilgisi seviyeleri A1-A2-B1-B2-C1-C2 seklindedir. C2'den sonra son olarak -sanirim- Großes Deutsches Sprachdiplom geliyor.)
Almanya'dan selamlar.
-
Sn. Registration, benim atladigim bazi noktalar olabilir. Bu yüzden bundan sonra direkt bana hitaben degil, genel olarak sorabilirseniz, Sn Salpyilmaz ve diger kullanicilardan da cevap alabilirsiniz. Sanirim kendisi nezaketen bana sorulan bir soruyu cevaplamak istememis ama Sn. Salpyilmaz'in bu konulardaki bilgisi, benimkinden epeyce fazladir ve günceldir.
Sizin gibi tahsilli ve kendisini yetistirmis bir arkadasimizi en kisa sürede Almanya'da görebilmeyi dilerim.
-
Sayin Fischer
Oncelikle zaman ayirip buyuk emek sarfederek bana cevap verme inceligini
gosterdiginiz icin cok tsk ederim..
Forumun bu bolumunun hepsini okumadim ama elimden geldigince okumaya devam ediyorum.
Sorumu direkt size sormamin nedeni ise sanirim okudugum bolumlerden olacak ki size sorulan
sorularin cok oldugu ve buna karsilik sizin de oldukca net ve acik sekilde cevap vermenizde..
Eger bu durumdan dolayi forumda ki diger katilimci arkadaslar kucucuk olsa bile olumusuz bor duygu
veya dusunce icine girdilerse, kendilerinden ozur dilerim ve sordugum sorulara onlarin da cevap vermesinin
beni cok mutlu edecegini belirtmek isterim.. herkese de bu nedenle simdiden mutesekkirlerimi sizin nezdinizde sunarim..
Verdiginiz cevaplar benim icin de cok aydinlaticiydi ama izninizle size ve diger arkadaslar bir iki soru daha sormak istiyorum
Benim istedigim kiz arkadasimla direkt Almanya da evlenmek..
Bu nedenle turist vizesi alarak Almanya ya gidip orda evlensem
ve sonra da tekrar Almanya da evlilik vizesine basvursam daha mantikli degil mi?
Almanca ogrenimine de orada direkt olarak bir Alman okulunda baslasam
daha iyi olmaz mi sizce?
(Almanca egitimini ne olursa olsun devam edecegim.. Benim icin kesinlikle bir zulum degil
zevk kaynagi olacaktir..Zaten dile karsi bir yetenegim oldugunu da dusunuyorum ve
bu nedenle kisa surede sonuclar alacagimdir eger calisirsam
Sonucta eger orada yasamayi dusunuyorsam o ulkenin dilini
konusmak zorundayim..Aksi taktirde bircok sorun yasayacagima eminim..
Buna bizzat Ingiltere de gocmen olarak yasayip Ingilizce bilmeyen kisileri gorerek sahit oldum.)
Cevabiniz icin simdiden cok tsk ler
iyi gunler dilerim
-
Öncelikle Sn Fischer'ya nezaketinden ötürü tesekkür ederim.
Sn Registration,
Sürekli Türkiye'ye git-gel yapmak istemediginizden ötürü evlendikten sonra esinizin yaninda kalip islerinizi ayarladiginiz gibi devam ettirmek arzunuz cok normal. Bu durumda yapmaniz gereken turist vizesiyle Almanya'ya gelerek evlenmek degil, direk olarak evlilik vizesine basvurmanizdir. (Eheschließungsvisum) Bu vizeye basvuru icin de A1 sinavini vermeniz icap etmekte, ancak vize malesef calisma izni icermemektedir.
Bu vizeyi aldiktan sonra Almanya'ya gelip evlenmenizin akabinde yabancilar dairesinden calisma izinli oturumunuzu alabileceksiniz.
Turistik vizeyle gelindikten sonra yapilan evlilik neticesinde oturum alabilmek icin yabancilar dairesi kisinin gelecegi ülke konsoloslugundan bu basvuruyu yapmasini istemektedir. Ayrica Eheschließungsvisum gibi bir secenek varken bu yolun denenmesi, gecmis yillarda ülkede kalmak icin denenen yollarin basinda gelmesinden ötürü olumsuz anlamda dikkat de cekmektedir.
Dil sertifikasi ibrazi konusunda bir takim istisnalar bulunmakta. Siz cok ileri düzeyde Ingilizce biliyorsaniz ve bunu gecerli bir dil sertifikasiyla belgeleyebiliyorsaniz A1 sertifikasi yerine gecerli sayilabilir. Bu konuda islemleri yapan kisilerin inisiyatifleri sözkonusudur, isterseniz Ingilizce ile bu basvuruyu yapmayi da deneyebilirsiniz. Ancak ben de Sn Fischer'nin belirttigi gibi Almancayla bunun yapilmasini salik veririm.
Evleneceginiz kisi Alman vatandasi olduguna göre evli olarak Almanya'da 3. senenizi doldurdugunuzda süresiz oturum yahut vatandaslik icin basvuru hakkiniz dogar. (Alman Vatandaslik Yasasi madde 9 'StAG §9') Bu süreden daha erken malesef hicbir sekilde vatandaslik ya da süresiz oturuma basvuru hakki bulunmamaktadir yabancilarin. Bunun disinda vatandasliga basvuruldugunda evliligin ayni cati altinda devam etmesi, vatandasliga alim belgesi (Einbürgerungsurkunde) alinana kadar da evliligin ayni cati altinda devam ediyor olmasi icap eder.
Baska sorulariniz varsa cekinmeyiniz.
Selamlar...
-
Sayin Fischer
Öncelikler verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler.Verdiğiniz bilgilerin gerçekten çok fazla kişiye yol gösterdiğine eminim.
Tam 6 saattir tüm yazıları ve yapılması gerekenlerin notlarını alıyorum.Bu zorlu yola çıkmaya bugün karar aldık ve Allah sonumuzu hayretsin :))
Yanlış hatırlamıyorsam makine mühendisi olduğunuzu yazmıştınız.Doğruysa meslektaşız.Sorumda bununla ilgili...
Atatürk Üniversitesinden mezunum.Okuduğum yıllarda akredite işlemleri yeni yeni başlamıştı.Diploma notum da çok başarılı olduğumu göstermiyor ( sonradan türkiye için bi kriter olmadığını anlamış oldum ).Şu anda imalat sektöründe imalat müdürü olarak çalışmaktayım.
Soruma gelirsek ;
Şu anda Almanya'da mesleğinizi yapıyormusunuz ? Cevap evet ise neler yaptınız kabul görmesi için , hayır ise neden yapamadınız ? Çok özel değilse cevaplarsanız çok sevinirim.Çünkü gerçekten mesleğimi çok seviyorum ve başarılı olabileceğimi düşündüğüm tek konu bu ( sadece bu mesleği severek yapabileceğime inanıyorum )
Cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler...
-
Sn Asarkaya,
Su anda Almanya'da "makina mühendisi" olarak calisiyorum. Bu konuda hicbir sikinti cekmedim, bilakis yaptigim is görüsmelerinden hicbirinde diplomam ile ilgili bir soruyla/sorunla karsilasmadim. Diploma notunuzun ise alim sürecinde hicbir islevi yok, sadece diplomanizin tercümesini yaninizda bulundurmaniz dahi pek cok firma icin yeterlidir. Burada bütün is basvurularinda bir önceki isvereninizin referans mektubunun istendigini gördüm. Bu sebeple "mutlaka" isvereninizden (ya da amiriniz varsa amirinizden) firmanizda yaptiginiz islerle ve calistiginiz süreyle ilgili bir mektup almanizi tavsiye ederim. Bununla birlikte katildiginiz kurs-seminer vb ek egitimlerle ilgili sertifikalarinizi da mutlaka beraberinizde getirmeniz cok faydali olur.
Benim diploma ve sertifikalarimin sayisi 25'ten fazla oldugu icin, maddi külfetinden dolayi hepsini almancaya tercüme ettiremedim. Onun yerine bütün belgelerimi bilgisayarda tarattiktan sonra word' e aktardim ve tercüme ettirmedigim sertifikalarin altlarina kendi yazdigim almanca tercümelerimi ekledim. Güzel bir sayfa tasarimi yapabilirseniz sorun yasayacaginizi hic sanmiyorum. (Tabi diploma ve birkac önemli sertifikami yeminli tercümana tercümesini yaptirdim.) Bu sekilde hazirladigim basvuru dosyalarimla yaptigim basvurularda hicbir sikinti yasamadim.
Özetleyecek olursak, sadece TÜV, Alman ordusu ya da belediye ve diger resmi dairelere yapacaginiz is basvurularinda diplomanizin denkligini isteyebilirler. Universiteniz devlet üniversitesi oldugu icin bu denkligi problemsiz ve kolayca alabilirsiniz.
Önemli not: Yukarida verdigim bilgiler, mühendislik, isletme-iktisat vb fakülte mezunlari icin gecerlidir denebilir ancak tip, veterinerlik, egitim, psikoloji vb dallarda denklik nasildir tam olarak bilemiyorum ama muhtemelen farklilik arz edecektir.
-
Alıntı:
salpyilmaz rumuzlu üyeden alıntı
Evleneceginiz kisi Alman vatandasi olduguna göre evli olarak Almanya'da 3. senenizi doldurdugunuzda süresiz oturum yahut vatandaslik icin basvuru hakkiniz dogar. (Alman Vatandaslik Yasasi madde 9 'StAG §9') Bu süreden daha erken malesef hicbir sekilde vatandaslik ya da süresiz oturuma basvuru hakki bulunmamaktadir yabancilarin. Bunun disinda vatandasliga basvuruldugunda evliligin ayni cati altinda devam etmesi, vatandasliga alim belgesi (Einbürgerungsurkunde) alinana kadar da evliligin ayni cati altinda devam ediyor olmasi icap eder.
Sn Salpyilmaz, yaziniza kücük bir ekleme yapmak istiyorum, yanlissa lütfen düzeltin.
Diyelim ki Türkiye'den gelen kisi Berlin'deki esinin adresine kaydoldu ve resmi olarak "ayni cati altinda" yasam baslamis oldu. Türkiye'den gelen sahis, Berlin ve cevresinde is aramasina ragmen bulamadi. Bu arada Köln'den (~500 km kadar uzak bir sehir) is buldu ve mecburiyetten Köln'e tasindi. Ilk adres olarak Berlin sabit kaldi ancak ikinci adres Köln kaydedildigi zaman da resmi olarak "ayni cati altinda yasam" devam etmis sayiliyor. Tabi yabancilar dairesinde bulunan memurun aksi bir davranisinda problem yasamamak icin, bu süre zarfinda Köln-Berlin arasi gelis gidis tren/ucak biletlerinin ya da benzin faturalarinin saklanmasi uygun olur.
Ancak eger Berlin'de yasayan es, yüksek lisans vs egitim icin Köln'deki bir universiteyi secerse, sahte evlilik süphesi dogabilir ve oturum icin ciddi bir sikinti yasanabilir.
-
Sn Registration,
Sizin samimiyetinize güveniyorum, yanlis anlasilma yok kesinlikle.
Ben de Sn Salpyilmaz'in görüslerine aynen katiliyorum.. En hizli ve garanti yöntem Türkiye'de nikah yaparak yine Türkiye'den aile birlesimi vizesine basvurmanizdir. Almanya'da evlenmeniz durumunda, evliliginizi Türkiye'de tanittirmaniz vs prosedürler hem masrafli hem de zaman alan bir yoldur. Almanya'nin en büyük sikintilarindan birisi kacak göcmenler. Bu konuyu Sn Salpyilmaz gayet güzel aciklamis, bence de ilk basta daha avantajli görünen, halbuki tam tersine yolu uzatan bu yöntemi denemeyin. Aile birlesimi vizesi, diger vizelerden farkli olarak hem "ailenin korunmasi" yasasi ile desteklenen, hem de alindiktan sonra kalan her prosedürün kolayca halloldugu güclü bir anahtardir. Almanyaya geldikten sonra direkt olarak "süreli oturum" alirsiniz ve vize statüsünden cikarsiniz. Bu oturum izni ile oy kullanma disinda hemen her türlü vatandaslik hakkindan faydalanirsiniz. (firma acmak, ithalat-ihracat, isci calistirmak vb dahil)
A1 ile ilgili olarak caninizi sikmayin. Gercekten cok kolay bir test. Zaten sorularin bir kismi 3, hatta 2 secenekli. Eger genel olarak Almanca degil de, özel olarak A1 sinavina yönelik calisirsaniz 1 ayda dahi sinavi kazanacak seviyeye gelebilirsiniz. Ornegin, sinavin 25 puanlik kismi mektup yazmadir. Malum bir mektup Ingilizcede oldugu gibi Almanca'da da formal-informal sekilde yazilir. Her iki mektup yazma formati, hitap yöntemleri, temenni kisimlari farklidir. A1 sinavinda sadece resmi bir mektup yazilmasi istenir. Bu yüzden informal yazismalarinin nasil yapildigini simdilik ögrenmenze gerek yok. Sinavda (sanirim) toplam olarak 60 kelimelik bir mektup isteniyordu. Kalip sudur:
Sehr geehrte Damen und Herren, (Türkcedeki karsiligi sayin yetkili, sayin bay ve bayanlar) ile mektuba baslanir. Mektubun sag kismina den 01.01.2011 tarih yazilir. En altta veda kismina Mit freundlichen Grüßen (Yours faithfully gibi) yazilir ve altina adiniz soyadiniz eklenir. Araya da konu neyse onu kisaca yazmaniz gerekecek. Diger yazdiklarinizda hata bile yapsaniz, 12 tane kelimeyi dogru yazdiniz ve mektup formati dogru oldu. Yani sadece bu 10 kelimeyi ezberleyip araya da birkac sey yazdiginizda bile rahatca bu bölümden 20 puan alabilirsiniz. Sinavin diger bölümlerinde basarili olmak icin bol bol kelime ögrenmeniz gerekecektir. Zaten sinavda gecen kelimelerin hangileri oldugu belli. Bunun disinda kompleks gramer kurallarini tamamen bosverebilirsiniz. Konusma kisminda ise kalip cümleler var. Bunlari ögrendiginizde sorun kalmaz. (Adim su, yasim bu, meslegim bu, hobilerim su, bildigim diller su vs. Telefon numarasi okumaniz istenecektir. 2151729837.. Tek tek okuyorsunuz, zwei, eins, fünf...) Zaten A1 sinavinda cikan sorularin yer aldigi kitaplar Alman kitabevinde satiliyor. Mantikli ve akilci bir sekilde ve A1'e yönelik calisirsaniz kisa zamanda A1 sinavini verecek duruma gelebilirsiniz.
-
Alıntı:
Fischer rumuzlu üyeden alıntı
Sn Salpyilmaz, yaziniza kücük bir ekleme yapmak istiyorum, yanlissa lütfen düzeltin.
Diyelim ki Türkiye'den gelen kisi Berlin'deki esinin adresine kaydoldu ve resmi olarak "ayni cati altinda" yasam baslamis oldu. Türkiye'den gelen sahis, Berlin ve cevresinde is aramasina ragmen bulamadi. Bu arada Köln'den (~500 km kadar uzak bir sehir) is buldu ve mecburiyetten Köln'e tasindi. Ilk adres olarak Berlin sabit kaldi ancak ikinci adres Köln kaydedildigi zaman da resmi olarak "ayni cati altinda yasam" devam etmis sayiliyor. Tabi yabancilar dairesinde bulunan memurun aksi bir davranisinda problem yasamamak icin, bu süre zarfinda Köln-Berlin arasi gelis gidis tren/ucak biletlerinin ya da benzin faturalarinin saklanmasi uygun olur.
Ancak eger Berlin'de yasayan es, yüksek lisans vs egitim icin Köln'deki bir universiteyi secerse, sahte evlilik süphesi dogabilir ve oturum icin ciddi bir sikinti yasanabilir.
Dogrudur. Belirli nedenlerle ikinci ev acilmasi durumunda mecburen ayri yasanmasi ayni cati altinda gecmis süreden sayilir.
-
Peki Almanya disinda gecirilen süreler, ayni cati altinda gecirilen süreye dahil midir degil midir? 1 ocak 2010'da gelen bir es, 1 Ocak 2012'de "tam olarak" iki senesini doldurmus sayilir mi yoksa aralarda esinden ayri olarak yaptigi tatil, yurt disi seyehat vb süreler cikartilir mi?
-
Elbette cikarilmaz. Ayni cati altinda yasanan süreden kasit evliligin gercek olup olmadigiyla alakalidir. Eger evlilik dahilinde bunlar yasaniyorsa yurtdisinda kalmanin oturuma etkisi sadece yabancilara uygulanan sekliyle olur, 6 ay kurali gibi...
-
Ben de öyle tahmin etmistim ancak internette kendinden emin bir sekilde durumun böyle oldugunu iddia eden birkac yaziya rastlayinca sormak istedim. Internette ne yazik ki müthis bir bilgi kirliligi var ve insanlar emin olmadiklari konularda eminmiscesine yazdiklari icin söylenenlerin biri digerini tutmuyor.
-
Tekrardan merhabalar Sn.Fischer ve Sn.Salpyilmaz,
Kusuruma bakmayın mart ayından beri cevap yazamadım. Alman Konsolosluğu vize başvurumu reddetmişti. Gerçi şimdi Almanya'dayım ama reddedilmek kötü birşey. Olayın acı tarafı iyi ki red etmişler. Eğer Almanya'ya turist vizesiyle gelip evlenseymişim, başım bir hayli ağrıycakmış. Başımdan geçenleri sizinle paylaşmak istedim. Red cevabından sonra, itiraz dilekçesi yazıp yolladım.( Sadece İngilizce veya Almanca kabul ediyorlarmış) Hala bir cevap alamadım. Daha sonra eşimin araştırmaları sonucu, Türkiye'de evlendikten sonra İngiltere vizesi almam gerektiğini öğrendik. Türkiye'de bir yabancıyla evlenmekte uzun bir tecrübe sanırım. Aslında zor değil ama zaman alan ve sabırlı olunması gereken bir tecrübe. 18 Haziranda evlendikten sonra, evliliğimin tescili için ve gerekli evrakları hazırlamak için biraz bekledikten sonra 8 Temmuz da İngiliz Konsolosluğundan randevu aldım.( Alman Konsolosluğundan çok çok farklı bir sistemleri var ) Randevu için para ödemen gerekmiyor; eğer evrakları doğru hazırladıysanız ve ne yapmanız gerektiğini biliyorsanız tabi. Bu arada pasaportuma evliliğimi ve mesleğimi işlettim. ( Yeni pasaportlarda meslek kısmı yokmuş ) Butun evraklarımı hazırlayıp konsolosluğun anlaşmalı olduğu WorldBridge şirketinin Şişli ofisine gittim. Şirkette Türkler çalışıyor ve siz herhangi bir şekilde hiçbir vize memuruyla muhattab olmuyorsunuz. Sizin başvurunuz, evraklarınızla birlikte teslim alınıp siyah bir çantaya konuluyor ve vize merkezine yollanıyor. Eğer vize memurları gerekli görürse, sizi mülakata çağırıyorlar; beni çağırmadılar. İnternet sitesinde İngilizce çevirisinide istiyorlar diye yazıyordu ama ben yaptırmamıştım. Bildiğiniz üzere çok fazla evrak, neredeyse bir servet tutar ve herkesin bunu karşılama gücü yok. 15 Temmuzda vize cevabım geldi. 4 Ağustosta İngiltere'ye geçtim. 8 Ağustos'da İngiltere'den Almanya'ya, İngiliz Askeriyesinin anlaşmalı olduğu Berlin Air ile Padeborn Havaalanından Almanya'ya giriş yaptım. Çok karışık ve zor bir süreçten sonra Almanya'da oturma ve çalışma izni olmaksızın, yasal olarak Almanya'da bulunuyorum ve yakın bir zaman içerisinde Bielefeld'teki Askeri birlikte çalışmaya başlıyacağım. Garip ama Almanya'da yaşıyorum, İngilizceye daha çok ihtiyaç duyuyorum. Sizlere aydınlatıcı bilgilenizden dolayı çok teşekkur ederim. Benim durumum gerçekten sıradışıydı ama Allaha şükür halloldu ve şuanda istediğim ve mutlu olduğum yerdeyim. [/B]
-
Neticenin olumlu olmasina cok sevindim Sn Melh. Umarim ilerleyen zamanlarda gidisat olumlu seyrini korur...
-
Teşekkur ederim Sn. Salpyilmaz, inşallah dediğiniz gibi olur. Sanırım sizde bizimkilerin deyimiyle iyice Alamancı olmuşsunuzdur. Sanırım bundan sonra ehliyet durumumla ilgileneceğim.O konudada sizin açtığınız ehliyet kullanımıyla ilgili başlığa başvuracağım.İyi günler...
-
Sayın Fischer ve Salpyilmaz,
Öncelikle size teşekkür etmek isterim. Bir süredir bu konu hakkında Almanya Konsolosluk sayfalarında yayımlanan pdf. belgeleri başta olmak üzere pek çok kaynağı internetten araştırıyorum. Çoğu kaynak ya eksik ya da kafamızda yeni soruların oluşmasına neden oluyor ama yazı diziniz gibi bu kadar duygudaş ve durumumuza açıklık getiren başka bir kaynakla daha karşılaşmadım. Zaten 2008’den beri pek çok konuyu dile getirmişsiniz ama ben de hem durumu burada paylaşmak hem de tavsiyelerinizi almak isterim.
Öncelikle biraz kendimden bahsedeyim… Ben bir grafikerim. Gerek masaüstü yayıncılık gerekse web tasarımında yetkin bir tasarımcıyım. Kendi mesleğime ilişkin hem lisans (4 yıllık üniversite) hem de yüksek lisans (master) diplomalarım var. Orta derecede diyebileceğimiz bir İngilizcem var. Yani rahatlıkla İngilizce iletişim kurup yabancı kaynaklardan araştırma yapabiliyorum. (Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı’nı hiç çalışmadan geçebildim.) Nişanlım ise Almanya doğumlu ve Alman vatandaşı. Şu anda bir devlet radyo-tv de tam gün çalışıyor. Annesi de Almanya’da ikamet ediyor ve yalnız. Bundan dolayı ondan çok uzaklaşmak istemediğinden pek çok nokta üzerinde de düşündükten sonra evlendikten sonra benim onun yanına gelmeme karar verdik. Onunla ilk iki yıl kadar önce tanıştık zamanla birbirimizi çok sevdik. Bir ay kadar önce de nişanlandık. Hazırlıkları vaktinde yetiştirebilirsek Kasım başı gibi de Türkiye’de evlenmeyi düşünüyoruz.
Önceden sağdan soldan duyduklarından dolayı nişanlım Almanya'ya turist vizesi ile gelindikten sonra orada evlenip oturum vizesi için orda başvurmanın daha iyi olacağını düşünüyordu. Ama ben yaptığım araştırmalardan ve de konsolosluk belgelerinde okuduklarımdan dolayı ona böyle bir şey için turist vizesi almanın daha zor olacağını hem de vize görüşmesinde bana neden Almanya'ya gittiğim sorulduğunda ben de vicdanen doğruyu söylemek durumunda olduğumu söyledim. Hadi vize verilse bile bu konuda açık ve dürüst davranmayarak sonradan kendi kendimizi çok daha zora sokabileceğimizi belirttim. En güzeli nişanlım orda randevu alıp bu konularda uzman bir avukata danıştı. Tabi ki avukatta benim düşüncemi doğruladı. Sonuç olarak Türkiye'de evlenip vize için başvurmaya karar verdik. İlk adım olarak tabi ki evlilik işlemleri için gerekli belgeleri toplamak gerekiyor. Bu belgeleri burada tekrar saymayacağım zaten siz 2008’den beri defalarca dile getirmişsiniz. Ama sanırım vize işlemleri açısından taşıdığı önemi de düşünecek olursak bu belgelerden en önemlisi pasaport. İlk defa iki yıllık pasaport almak için bana en yakın Emniyet Müdürlüğü Pasaport Bürosuna gerekli belgelerle başvurdum. (Sanırım Almanya’ya gidice hemen yabancılar polisine gitmeden önce pasaportumun süresini T.C. Konsolosluktan uzattırsam akıllıca olacak) Pasaport başvurusunda görevli polis memuru mesleğimi sordu: Grafiker olarak kaydettirdim. Öğrenim durumumu sordu onu da Yüksek Lisans (Master) olarak kaydettirdik. (Gerçi bana diploma sormadı ama sanırım diplomamızın aslını yanımızda bulundurmamızda fayda var.) Bir tek kafama takılan konu: görevli memur pasaportun alınış nedenini sorarken bunu iki şıklı sordu… seyahat için mi yoksa iş için mi diye… bu iki şıktan durumuma uygun olanı seyahat gibi geldiği için seyahat dedim. Acaba açıklama yapmak gereklimiydi? Umarım bu sonradan bir sorun yaratmaz. Şimdi pasaportumun adresime gelmesini bekliyorum. Pasaportum bana ulaşır ulaşmaz gerekli diğer belgelerle beraber hemen nişanlıma yollayacağım. Oda bana özellikle ‘Evlilik Ehliyet Belgesi’ ve diğer belgeleri de yolladıktan sonra evlilik için gerekli başvurulara başlayabiliriz. Tabi bu arada beni en tedirgin eden konu A1 dil sınavı. Aslında normalde böyle şeyler gereğini yaptıktan sonra pek gözümü korkutmaz. Hem yeni şeyler öğrenmeyi severim hem de bu öğrendiğim dilin gittiğim yerde işime yarayacak kullanmam gereken bir şey olduğunu biliyorum. Zaten o dilin konuşulduğu ortamda yaşayınca ve de düzgün ciddiye alarak dil kursuna gidince de artık yavaş yavaş dile daha çok uyum sağlamaya başlar insan. Ama benim sorunum ikamet ettiğim Balıkesir iline bağlı Akçay’da ya da Edremit’de bırakın ‘A1 Aile Birleşimi Kursu’nu doğrudüzgün bir Almanca kursu bile bulunmaması. Doğru düzgün bir kursa disiplinli ciddiye alarak gidip sınavı geçmek benim için çok daha rahat olacaktı. Siz de forumda bu konudan bahsetmişsiniz; dikkatimi bazı konsolosluk belgelerinde geçen A1 belgesine ihiyaç duyulamayan ‘uyum ihtiyacının az olması’ gibi istisnai bir durum dikkatimi çekti. Bu konu hakkında İzmir’de ki Konsolosluğa durumumu açıklayan ve bu istisnai duruma girip girmediğimi soran bir e-posta attım. Orası da cevaben Balıkesir’in İstanbul Başkonsolosluğu yetki alanında olduğunu belirtmiş. Gerçi Akçay İzmir’e 3.5 saat İstanbul’a ise 8 saat uzaklıktayken bu durum biraz saçma geldiyse de (Gerçi bu yetki meselesi işte mantıklı olmak zorunda değil...) aynı e-postayı bu sefer İstanbul Başkonsolosluğuna attım. Orası da cevaben bana şöyle demişler:
“Sayin …,
Öncelikle nisaniniz icin tebrik ederiz. Ancak maalesef asagida belirtmis
oldugunuz durum sizi A1 sertifikasinin ibrazindan muaf tutmamaktadir.
Saygilarimizla” (Ohh neeinn! Bu arada sağolsunlar tebrik etmeyi ihmal etmemişler:))
Ahw… ne yapalım şu şartlar altında sanırım sınava kendi olanaklarımla disiplinli bir şekilde hazırlanmaya çalışmam gerekiyor. Gerçi geçen gün internette konu hakkında araştırma yaparken ‘A1 Almanca Aile Birleşime Hazırlık’ başlıklı bir kitap buldum ve sipariş verdim. Sanırım bugün yarın elime ulaşır. Bakalım umarım çalışmalarım verimli olur. Sonuçta insan bir kere evlendikten sonra eşinden uzak kalması pek hoş bir durum değil mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bu sınavdan geçmek istiyorum.
Sonuç olarak işin içine girince insan kendi kendine sanırım eşinin yanına yerleşmenin daha zor olduğu bir ülkeyi arasam bulamazdım diyor. Gerçi adamlar kendilerince haklılar. Sorunun kökeninde bizim yasal ve sosyal konularda basiretsizliğimiz yatıyor. Her neyse, sonunda sevdiğin kişiye kavuşmak varsa insan her şeyi göze alıyor. Sonuçta hem ben hem de nişanlım çalışkan ve dürüst insanlarız. Alman Federal Cumhuriyetine yük olmak gibi bir niyetimiz yok. Sadece birbirimize kavuşmak ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Umarım Alman yetkililerde bu bunu fark ederler.
-
Sayın Fischer
Öncelikle bu soruyu özelden yazmayı denedim.Fakat yeni üye olduğum için izin verilmedi.Fakat konu geneli ilgilendirmediği için forum kirliliği yapmak istemedim.
Ben Almaya'ya sizin gibi evlilik yolu ile gitmeyi düşünen bi meslektaşınızım.Daha öncede bi sorum üzerine Almanyada mesleğinizi yapabildiğinizi herhangibir sorun yaşamadığınızı yazmıştınız.Bu beni çok rahatlattı.
Şimdi sizin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum müsade ederseniz.Almanyada makine mühendisi olmak nasıl ? Yani sizden neler bekliyolar ? Hangi konumda nasıl firmalarda çalışabiliyorsunuz ? İş ararken nasıl bir yol izlediniz ? ve buna benzer diğer tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Bende sizin tecrübeleriniz ışığında en azından Almanya'ya gelene kadar belirttiğiniz konularda araştırma yapıp eksik yönlerimi tamamlamayı düşünüyorum.
Mail adresim asarkaya-ali@hotmail.com...Ekleme gibi imkanınız varsa detaylı konuşmak isterim.Tabi sizin zamanınızı çok fazla almadan.
Şimdiden çok teşekkür ederim.Mesleğinizi yaptığınızı sölemeniz nişanlımla ' NEREDE YAŞAYALIM ' tartışmalarına nokta koydu.Umarım devamıda ikimiz içinde hayırlı olur.
İyi akşamlar....
-
Merhaba Sayin Asarkaya,
Bu basligi ilk acarken, birgün bu yazdiklarim bir ise yarar mi diye tereddüt etmistim. Ama kisa bir süre sonra yolumuz Sn Salpyilmaz'la kesisti ve bu baslik karsilikli yazismalarla büyük bir hizla büyüdü..Derken bu konuda yardim almak isteyen pek cok kisiye az ya da cok yardimci olma firsati dogdu... Bu acidan mutluyum. Ayni sekilde makina mühendisi olarak sorularinizi, ileride baskalarinin da yararlanmasi icin (sizin icin de uygunsa) burada tartismayi tercih ederim.
Almanya'da makina mühendisi olmak elbette cok güzel bir duygu. Ancak buraya geldiginizde sizi bekleyen en önemli engeliniz "dil" olacaktir. Bu yüzden Almanca seviyenizi en azindan günlük iletisimlerde yetecek seviyeye bir an önce getirmek icin hic kücümsemeden part time bir ise girmeniz faydali olabilir. Burada calismanin ayibi, statüsü hakikaten yok, gelince daha iyi anlayacaksiniz. Gecici bir iste calismak, "koca mühendis-bankaci-veteriner-avukat ne iste calisiyor" demek bir yana, müthis bir takdirle karsilanir.
Bu arada benim ne yazik ki gec farkettigim bir firsati size anlatayim. Buradaki is bulma kurumu olan "Arbeitsamt", size kurs ceki dedikleri bir imkan sunacak. Örnegin bir mühendis icin Autocad kursu, CATIA, PLC(SPS), is ingilizcesi gibi yüzlerce farkli seceneklerden birinden faydalabilirsiniz. Buraya geldiginizde derhal Arbeitsamt'a kayit olmanizi öneririm. Bu kurs cekinin süresi ortalama 2-3 ay kadardir. Elbette bu kurslar icin orta seviye bir Almanca sart ancak Almancaniz belli bir seviyeye gelip de is aramaya basladiginizda böyle bir kursa gitmeniz size arti puan saglar.
Acikcasi hangi sektörde calistiginizi ya da calismak istediginizi bildirseniz daha kolay fikir yürütebilirim. Örnegin iyi bir Autocad/Solidworks hatta mumkunse CATIA kullanicisi olmak size müthis bir avantaj saglar.(Tabi masabasinda calismak istiyorsaniz.) Eger otomotiv sektöründe calismak isterseniz mutlaka TS 16949 ile ilgili bilginiz ya da altyapiniz olmasi beklenir. Bunun icin diyelim ki bir egitim sirketinden APQP - FMEA ya da İc denetci gibi sertifikalarinizin olmasi, CV'nizi güclendirir. Sanirim cekindiginiz nokta, dünyanin en cok makina ihracati yapan ülkesinde makina mühendisligi bilgilerinizin ne kadar yeterli olacagi. Merak etmeyin, hayli yeterli. Eger AR-GE bölümünde calismak isterseniz, sizden teorik bilgillerinizde derinlik isterler ancak tasarim mühendisi icin CATIA-Autocad, imalat mühendisi icin ölcüm yöntemleri, belki temel seviye CNC-PLC yahut kaynak bilgisi sizin ise alinmaniza yeterli gelir. Hicbir firma kalkip sizin mühendislik bilgilerinizi sorgulamaz, sizi teste sokmaz.
Almanya'ya geleceginiz dönem acisindan oldukca sanslisiniz. Ne yazik ki kriz bu ülkeyi teget gecmedi! Kabuguna cekilen cok firma oldu ve otomotiv firmalari pesi sira krize girince sistemin en büyük dislileri yavaslamis oldu. Sizin sansiniz da, bu aralar Almanya'da esen ekonomideki olumlu rüzgar. Bu da firmalari büyümeye, tekrar risk almaya tesvik ediyor. Kriz sebebiyle isten cikartilan pek cok yasli ve pahali mühendisler yerine sizin gibi genc mühendisler aliniyor.
Bugün icin son olarak da sunu belirtmek isterim. Buradaki Türk firmalari konusunda biraz da ihtiyatli davranmanizi öneririm. Elbette aralarinda tek tük de olsa iyi olanlari da var ancak Almancayi yeterince bilmiyor olusunuzdan yahut Almanya'da yeni olusunuzdan dolayi sizden menfaat saglamak istemeleri konusunda ben de zamaninda uyarilmistim. Bu yüzden bir an önce is bulmak yerine, esinizle birlikte biraz sabretmenizi ve tüm yogunlugunuzu Almanca'ya vermenizini "cok cok cok cok büyük bir siddetle" tavsiye ederim.
-
Sayin ArdasKeen,
Yazdiklarinizi okuyunca, aslinda pek de öneriye ihtiyaciniz olmadigini görüyorum. Sizin icin aile birlesimi vizesini ucundan tuttugunuzu söylemek sanirim uygun olur. Pasaportunuzu alirken polis memurunun ne amacla pasaport aliyorsunuz demesi sanirim bir istatistik ya da baska birsey ancak önemi yok...
Almanya'da evlenmek icin genel bir vizeye degil, evlenme vizesine basvuruyorsunuz. Bu yüzden yalan beyanat söz konusu olmuyor. Ancak yine de siz Türkiye'de evlenerek buradan aile birlesimi vizesine basvurarak bence kestirme yolu tercih etmissiniz. Egitim durumunuz ve diger yazdiklariniz cok pozitif. Size simdiden "herzlich willkommen" diyeyim. Bu arada az önce gönderdigim, bir üstteki mesaji okumanizi tavsiye ederim. Bazi kisimlari belki isinize yarayabilir.
Bu arada, kitap olarak size önerecegim 3 kitap var! Baska kitaplar da muhakkak faydalidir ancak bu 3 kitaptaki sorular, gercek A1'de cikan sorularin neredeyse aynisi.
Schritte denen bir kitabin ilk ikisi, Schritte-1 , Schritte-2...Bu iki kitabin adindan eminim. Bir de simdi hatirlamadigim baska bir kitap var. Tamamen A1 sinavinda cikan sorulara yönelik soru bankasi seklinde bir kitap. Bu kitabi da kesinlikle öneririm. Zaten gercek sinavda cikan sorular, hatta konusma bölümünde elinize verilen kartlar bile ayniydi. Bu kitabin adini da yine bu basligin basinda bir yazimda yazmistim ancak aklima gelmedi. Tabi bu bahsettigim kitaplar 2 sene önce tavsiye ediliyordu, su anda degisen birsey olabilir. Bunun icin Goethe Institut'u mutlaka aramanizi öneririm. Size önerdikleri kitaplarin ismini vereceklerdir. Istiklal Caddesinde Alman Kitabevi vardir, oraya giderek ya da yanlis hatirlamiyorsam internet sitelerinden de bu kitaplari satin alabilirsiniz. (Internette Alman kitabevi diye aratirsaniz mutlaka cikar)
Selamlar.
-
Sayın forum üyeleri ;
Verdiğiniz bilgiler için gerçekten teşekkürlerimi sunuyorum.
Ben Almanya'da mesleğimi (makine mühendisliği ) yapabiliriyim diye araştırırken önüme çok daha büyük bir engel çıktı ve nasıl aşılacağı hakkında en ufak bir fikrim yok.Ciddi anlamda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Nişanlım Alman vatandaşı.Üniversite öğrencisi.Ailesi ile birlikte yaşıyor.Ben Türkiye'de bir firmada çalışıyordum.(Bu gün kendi şirketimi kurdum :) ).Almanca çalışmaya başladım ve A1 sınavını geçebileceğimi düşünüyorum.
Sorun şurda başlıyor.A1 sınavını geçip nikah yaptıktan sonra aile birleşimi için başvurusu sırasında Alman vatandaşı kişinin gelirini beyan etmesi isteniyormuş.Son 3 aylık ve tahmini 1200 Euro civarında bir maaş.Ayrıca 2 kişinin yaşabileceği bir ev de olmalıymış...
Nişanlım üniversite öğrencisi ve ailesinin yanında kaldığı için aranan şartların hiçbirini sağlamıyor.
Kefil olma muhabbetine gelince kefillik sisteminde en iyi ihtimalle 6 ay sonra vize kabulu oluyormuş.Genelde de red.
Şimdi bizim planımız ben A1 sınavını geçtikten sonra nikah-düğün yapıp , vizemizi alıp , Almanya'da evimizi kurmaktı.Son durumda bunun mümkün olmadığını mı anlamam gerekiyor.
Son bir soru daha !!! Benim hesabımda belli bir miktar para olsa nişanlımın öğrenci olması göz ardı edilir mi ? Yani kolaylıkla vize alabilirmiyim ? Ve bu miktar ne kadar olmalı ?
Yanlış hatırlamıyorsam bobi isimli arakadaşında eşi yüksek lisans yapıyordu ve yardım alıyordu.Sonra vizem geldi diye bir mesajını okudum.Eğer doğruysa nasıl yaptı bunu detaylı anlatırsa çok sevinirim.
Herkese çok teşekkürler...
-
Merhaba Sn.Asarkaya,
Genel anlamda yapilan uygulamayla ilgili malumatiniz dogrudur. Aile birlesimiyle Almanya'ya gelinebilmesi icin Almanya'da yasayan esin sizin de arastirmalariniz sonucu fark ettiginiz gibi Alman vatandasi olmasi yeterli degil, hele ki aile birlesimiyle Almanya'ya gelis yollarinin zorlastirilmasinin konusuldugu su günlerde. Istisnai durumlar yok degil, elbette var. Her zaman söyledigimiz gibi islemi yapacak olan yabancilar dairesi, hatta ilgili memurun inisiyatifine kalabilecek bir mevzu. Tüm sartlari tasimasina ragmen sözlesmesi süreli diye vize onayini süresiz is sözlesmesi alinmasina öteleyen yetkililer de var, esi her türlü devlet yardimini almasina, Almanya'ya gelecek kiside de en ufak bir egitim olmamasina ragmen bu potansiyel yardim sömürücülerden 1 ay gibi kisa bir sürede vizesini alabilenler de var.
Olay siz ve esinizden tamamen alakasiz da demiyorum elbette. Sizin mesleginiz, mesleginizin gecerliligi, potansiyeliniz ve benzeri durumlar, asagi yukari girdiginiz mülakatta vize memuru tarafindan zaten gözlemlenecek. Dolayisiyla A1 sertifikasini aldiktan sonra yola cikmakta pek bir sakinca görmüyorum.
Kefaletin evlilik icin ne kadar yeterlilikte bir ikna düzeyi var, tartisilir. Son yillarda bunun kabul edilmedigini de cok duydum. Bunun yanisira hesabinizda bir miktar para olmasi da yeterli degil, siz Almanya'ya yerlesmeye geliyorsunuz zira, turistik amacli degil. Istenen gelir sürekli bir gelir, ki bunun esinizden beklenmesi, Almanya'da yasanacagini da gözönünde bulunduracak olursak mantiksiz degil.
Ayrica hesaptaki paranin ciddi bir süre hesapta olmasi da icap ediyor, bu yollari da insanimiz sonuna kadar kullanmistir cünkü. Alinacak 100.000€'luk borc 1 ayligina hesapta durup vize alindiktan sonra sahibine iade edildiginde kontrolün de bir anlami kalmiyor. :)
Basarilar...
-
Merhaba Sn.Salpyilmaz,
Zaman ayırdığınız için teşekkürler.Sonuç olarak işiniz Allah'a kalmış diyorsunuz.Bakalım şansımızı deneriz artık.İşallah hayırlısı olur.
-
Sn Fischer,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekür ederim.Gerçekten yol gösterici bilgilerdi.Müsade ederseniz bikaç sorum daha olacaktı.
Ben makine mühendisliği çalışma alanlarından birkaçında çalışam fırsatı buldum.Bunlar şantiye şefliği-enerji hattı , imalat mühendisliği-makine imalatı ve projecilik-bina,yapı vs...
Sizinde tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye şartlarında uzmanlaşmak yerine gelen fırsatları değerlendirmek esas alındığı için gelen teklifflere göre değişik dallarda çalıştım.
Şimdi öğrenmek istediğim şu.Almanya'da makine mühendisliği açığı daha çok hangi dallarda hangi pozisyonlardadır ?
Sizin uzun süredir işin içinde olmanızdan dolayı bana tavsiye edebileceğiniz bir yön varmısır ?
Tavsiyeniz doğrultusunda Almanya'ya gelmeden o konunun en azından teorik kısmına hakim olmayı gerekli alt yapının oluşması için çalışmayı düşünüyorum.
Not:Yapabilirliği veya severek işini yapma konusunu emin olun geçtim.Meslektaş olduğumuzdan rahat konuşuyorum.Makine Mühendisliği formasyonu almış bir kişinin giripte başaramayacağı bir iş çok nadirdir.Severek çalışma konusunda da hakkını alabildiğin işi seversin.Şimdiye kadar gördüklerimden öğrendiğim budur...
Sorumu cevaplandırabilirseniz gerçekten çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz.
-
Alıntı:
Fischer rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Sayin Asarkaya,
Bu basligi ilk acarken, birgün bu yazdiklarim bir ise yarar mi diye tereddüt etmistim. Ama kisa bir süre sonra yolumuz Sn Salpyilmaz'la kesisti ve bu baslik karsilikli yazismalarla büyük bir hizla büyüdü..Derken bu konuda yardim almak isteyen pek cok kisiye az ya da cok yardimci olma firsati dogdu... Bu acidan mutluyum. Ayni sekilde makina mühendisi olarak sorularinizi, ileride baskalarinin da yararlanmasi icin (sizin icin de uygunsa) burada tartismayi tercih ederim.
Almanya'da makina mühendisi olmak elbette cok güzel bir duygu. Ancak buraya geldiginizde sizi bekleyen en önemli engeliniz "dil" olacaktir. Bu yüzden Almanca seviyenizi en azindan günlük iletisimlerde yetecek seviyeye bir an önce getirmek icin hic kücümsemeden part time bir ise girmeniz faydali olabilir. Burada calismanin ayibi, statüsü hakikaten yok, gelince daha iyi anlayacaksiniz. Gecici bir iste calismak, "koca mühendis-bankaci-veteriner-avukat ne iste calisiyor" demek bir yana, müthis bir takdirle karsilanir.
Bu arada benim ne yazik ki gec farkettigim bir firsati size anlatayim. Buradaki is bulma kurumu olan "Arbeitsamt", size kurs ceki dedikleri bir imkan sunacak. Örnegin bir mühendis icin Autocad kursu, CATIA, PLC(SPS), is ingilizcesi gibi yüzlerce farkli seceneklerden birinden faydalabilirsiniz. Buraya geldiginizde derhal Arbeitsamt'a kayit olmanizi öneririm. Bu kurs cekinin süresi ortalama 2-3 ay kadardir. Elbette bu kurslar icin orta seviye bir Almanca sart ancak Almancaniz belli bir seviyeye gelip de is aramaya basladiginizda böyle bir kursa gitmeniz size arti puan saglar.
Acikcasi hangi sektörde calistiginizi ya da calismak istediginizi bildirseniz daha kolay fikir yürütebilirim. Örnegin iyi bir Autocad/Solidworks hatta mumkunse CATIA kullanicisi olmak size müthis bir avantaj saglar.(Tabi masabasinda calismak istiyorsaniz.) Eger otomotiv sektöründe calismak isterseniz mutlaka TS 16949 ile ilgili bilginiz ya da altyapiniz olmasi beklenir. Bunun icin diyelim ki bir egitim sirketinden APQP - FMEA ya da İc denetci gibi sertifikalarinizin olmasi, CV'nizi güclendirir. Sanirim cekindiginiz nokta, dünyanin en cok makina ihracati yapan ülkesinde makina mühendisligi bilgilerinizin ne kadar yeterli olacagi. Merak etmeyin, hayli yeterli. Eger AR-GE bölümünde calismak isterseniz, sizden teorik bilgillerinizde derinlik isterler ancak tasarim mühendisi icin CATIA-Autocad, imalat mühendisi icin ölcüm yöntemleri, belki temel seviye CNC-PLC yahut kaynak bilgisi sizin ise alinmaniza yeterli gelir. Hicbir firma kalkip sizin mühendislik bilgilerinizi sorgulamaz, sizi teste sokmaz.
Almanya'ya geleceginiz dönem acisindan oldukca sanslisiniz. Ne yazik ki kriz bu ülkeyi teget gecmedi! Kabuguna cekilen cok firma oldu ve otomotiv firmalari pesi sira krize girince sistemin en büyük dislileri yavaslamis oldu. Sizin sansiniz da, bu aralar Almanya'da esen ekonomideki olumlu rüzgar. Bu da firmalari büyümeye, tekrar risk almaya tesvik ediyor. Kriz sebebiyle isten cikartilan pek cok yasli ve pahali mühendisler yerine sizin gibi genc mühendisler aliniyor.
Bugün icin son olarak da sunu belirtmek isterim. Buradaki Türk firmalari konusunda biraz da ihtiyatli davranmanizi öneririm. Elbette aralarinda tek tük de olsa iyi olanlari da var ancak Almancayi yeterince bilmiyor olusunuzdan yahut Almanya'da yeni olusunuzdan dolayi sizden menfaat saglamak istemeleri konusunda ben de zamaninda uyarilmistim. Bu yüzden bir an önce is bulmak yerine, esinizle birlikte biraz sabretmenizi ve tüm yogunlugunuzu Almanca'ya vermenizini "cok cok cok cok büyük bir siddetle" tavsiye ederim.
Ilave olarak neyi bilmek istiyorsunuz?
Dedigim gibi, Almanca'ya cok önem veriyorlar. Deneyim de elbette önemli. Cok daginik deneyimler yerine bir alanda yogunlasmak arti puan.
Malum burasi otomotiv ülkesi. Bu yüzden TS 16949 sertifikasi ile calisan firma sayisi cok fazla. FMEA veya APQP egitimlerine katilabilirsiniz. (Bureau Veritas vb uluslararasi bir kurumdan sertifika almanizi tavsiye ederim) Kalite kontrol / kal. güv. mühendisligi, Almancasi cok iyi olmayan bir mühendis icin ilk etapta uygun olabilir.
CATIA ve ileri derecede Autocad (3D) bilen bir makina mühendisinin is bulmasi cok daha kolay. Is Ingılızcesi kursundan veya benzeri kurslardan sertifika almaniz faydali olur.
-
Sayın Fischer ve Salpyilmaz,
Geçtiğimiz Eylülden beri size yazamadım. Geçen bu süre içinde gerekli belgeleri tamamlayarak Türkiye’de nikah yapıp nişanlımla evlendik. Balayından sonra 1 hafta akşamları zar zor çalışarak girdiğim sınavdan 45 puan alabildim. Her ne kadar sınavı geçemesem de ilk sınav benim için güzel bir tecrübe oldu. Hangi konulara çalışmam gerektiğini daha iyi anladım. İkamet ettiğim Akçay’da bu konuda eğitim veren bir kurs bulunmadığından… bulunsa bile böyle kurslar için 1500 lira gibi ücretler alındığını duydum. Bir de bir işte çalışamam gerektiğini düşünecek olursak bu sınav benim için tam bir zorluk oluşturacaktı. Neyse elden geldiği kadar akşamlar işin yorgunluğu olsa da eşimle ara ara bazı konulara bakmaya çalıştık. Sınavdan 2 hafta önce iş yerimden 1 haftalık bir izin aldım. O hafta sınava yönelik ders videoları izledim defterime cümle kalıpları hakkında notlar aldım. Sınava bir hafta kala internette bulunan örnek sınavları teker teker inceledim. Anlamadığım tüm kelimeleri sözlükten bulup not ettim, çıkardığım bu kelime listesine çalışmaya gayret ettim. Uzun lafın kısası 2 haftalık yoğun bir çalışmadan sonra sınavı kursa gerek kalmadan 70 gibi bir puanla geçebildim. (Fehww…!!!) (Bu konuda arkadaşları yanlış yönlendirmek istemem: Ben zaten İngilizce dilini günlük yaşamda sorun yaşamayacak oranda rahatlıkla anlayabiliyor ve konuşabiliyordum. Bu hazırlık süreci herkesin kendi alt yapısı ve içinde bulunduğu şartlara göre değişiklik gösterebilir.)
Bu son derece stresli dönemi atlatmış olduk. Böylece sizin de gayet aşina olduğunuz başka bir önemli aşamaya geçmiş olduk. Vakit kaybetmeden gerekli belgeleri toplamaya koyuldum. Şu noktada bir iki tane kafama takılan soruyu size sormak istiyorum.
İlk sorum başvuru formuyla ilgili. Bu formda eşimize ilişkin bazı kısımlar var. Bu kısımlar da eşimin soyadı ve kızlık soyadını belirtmem isteniyor. Nikah işlemimizi yaptıktan sonra evlilik cüzdanımızı eşimin yanına verdim o da beraberinde Almanya’ya götürdü. Bu belgeyi kullanarak evliliğimizi Alman makamlarınca da tanıttı. Ancak eşimin de benim soyadımı alabilmesi için ikimizin de imzası gerekiyormuş. Yani bu işlem ancak ben Almanya’ya geldikten sonra yapılabilir. Dolayısıyla eşim Alman makamları gözünde hala kızlık soyadına sahip ve kızlık soyadını taşıyan bir kimlik kullanıyor. Bu durumda bu kısımları evlilik cüzdanımıza göre mi doldurmalıyız. Ya da dikkate almamız gereken başka bir ayrıntı var mı?
İkinci sorum ise Konsolosluk görüşmesi için istenen belgeler konusunda. Almanya Fed. Cum. Başkonsolosluğu sayfasında ‘… aile birleşimi vizesi hakkında bilgi notu’ başlıklı .PDF belgesinde ibraz edilmesi istenin belgeler listesinde şöyle bir belge var: ‘Tam Tekmil Nüfus Kayıt Örneği (her ikisi için)(Alman eşin daha önce Türk uyruklu olması durumu için de geçerli)’ . Aslında bunda bir sorun yok nüfus dairesine gidip bu belgeyi isteyince hazırlayıp veriyorlar. Ancak benim kafama takılan ‘her ikisi için’ ifadesi. Bununla ne kastediliyor? Acaba görüşmeye gitmeden önce Alman vatandaşı eşimden istemem gereken ek bir belge var mı? Görüşmeye en iyi şekilde hazırlanıp bütün belgelerim düzenli ve eksiksiz gitmek istiyorum. Akçay’da (Balıkesir) ikamet ettiğimide hesap edecek olursanız. Bu görüşme için birkaç günlüğüne İstanbul’a gittiğimde bazı belgeler eksik çıkarsa benim için büyük sıkıntı olabilir.
Ayrıca yapmayı düşündüğünüz iş ve geçiminizi nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz kısmında mesleğimi belirtip bunu yüksek lisans diploma belgemin fotokopileriyle desteklemem uygun olur mu? (Tabi diploma orijinalini görüşme sırasında memura göstermek şartıyla)
İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
-
Merhaba,
esiniz eger alman vatandasi ise nüfus kayit örnegine gerek yok. Zaten isteseniz de alamazsiniz. O konu benim de zamaninda dikkatimi cekmisti. Cifte vatandaslari saptamak icin oynanan bir oyun gibi geliyor bana.
Istenen belgeleri düzgünce ve sirasiyla hazirlarsaniz sikinti yasamazsiniz. Almanyada geciminizi saglama sorusu icin elbette esinizin gelir durumuna bakilacak. Sizin yüksek lisans mezunu olmaniz ise büyük bir arti puan olarak memur tarafindan not edilecek. Formlardaki ufak tefek eksikleri vize görüsmesini yapacaginiz alman memur düzeltiyor.
Basarilar.
-
Asil en büyük artiyi, pasaportunuza mesleginizi islettirirseniz kazanirsiniz. Diploma fotokopinizi kimse kullanmaz ancak pasaportun ilk sayfasi sadece konsoloslukta degil, gideceginiz her yerde sisteme gecirilecek.