Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Söz konusu askeri yasalar, vukuatlar olduğunda herşeyin bir azami ve asgari süresi olmaktadır. Yani hiç bir olay muğlak bırakılmamıştır. Şimdi bu firar olayının da personelin en fazla ne kadar dönmezse ilişiğinin kesileceği süresi olarak bizzat belirlidir.
Çok eskiden personel kanununda bu süre 365 iş günü olarak belirlenmişti ama daha sonra personel kanununda bu düzenleme yazılmadı. Bu yazılmama olayından sonra oluşan muğlak durumu genelkurmay prensip emirlerinde eskisi gibi 365 iş günü olarak düzeltildi. Şimdi ilişik kesmede iki görüş hakim.
Birinci görüş personel kanununda belirtilmediği için 365 iş günü süresine bakılmaz görüşüdür.
İkinci görüş ise (ki bence daha mantıklısı ve uygulanan da bu); Genelkurmay prensip emirleri de kanun kadar önemlidir ve kanunda oluşan boşuğu kapatır. Bu da firar eden kişinin ilişiğinin 365 iş gününde kesilmiş olması gerekir. Aksi takdirde dosya unutulmuş olsa yada art niyetli amirler yüzünden yıllarca (hatta sonsuza dek) kişinin ilişiğinin kesilmediği gibi olaylar vuku bulabilir ki bu da hem etik olarak hem de mantıken mümkün değil.
Sonuç: Bunu genelkurmay prensip emri çözmüştür kişi firar ettikten sonra en geç 365 iş gününde ilişiğinin kesilmiş olması gerekmektedir.
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
İyi niyetle yazmışsınız ancak hatalarla dolu."12 ayı doldurmadan gidersen tutuklanırsın" diye birşey kesin değildir.Kimi mahkeme tutuklu yargılar kimi mahkeme tutuksuz yargılar.6 hafta içinde teslim olmamışsanız şayet alacağınız ceza EN AZ 1 yıldır.(İlişiğiniz kesilse bile).Eğer 6 haftayı geçmeden teslim olur ise cezası yarı yarıya düşürülecektir.En alt sınır olan 1 yıl verilmiş ise bu 6 aya düşürülecek ve yatarı 4 ay olacaktır.6 haftadan sonra teslim olursanız en az 6 ay 20 gün yatar kesindir.Bu cezayı yatıp mesleğe devam ettirilseniz bile 1 yıl değil yattığınız süre kadar geç terfi alırsınız.Eskiden 1 gün bile ceza alınsa askeri mahkemelerden 1 sene geç terfi alırdınız.20 ayda ilişik kesin kesilir diye kesin bir kanaat da yoktur.İdarenin çalışma hızına bağlı olan bir durumdur.Bu 14 ay da oabilir 24 ay da.Kesin birşey söyleyemeyiz
Sayın Diaz buralarda gezinmenize bir anlam veremiyorum. Muhtemelen dediğiniz kişi de değilsiniz veya burada bir şeylerin intikamını almak için bulunuyorsunuz. hukuk öğrencisi isen tek derdin as. ceza olmamalı yok başka birşey isen açıkca kim olduğunu yaz bence. Bak benim rumuzumdan kim olduğum belli. Ben ortodonti uzmanı bnb iken izin tecavüzü ile KKK den ilişiği kesilen adamım, tarihtede başka örneğim yok. Eğer ilişik kesilmemiş ise savcı disiplinin tesisi için tutuklar. Benim bu yazdıklarım bizzat yaşadığım olaylar. Ayrıca KKK 12 ayı doldurmuş firari personeli kesinlikle orduda tutmuyor. İsterseniz ayırma subayını arayıp görüşebilirsiniz. Subayları üçlü karaname ile resen ayırmada cumhurbaşkanı- başbakan ve msb bakanı olacağı için süre daha uzun, astsubaylarda sadece msb bakanı bu işi yaptığından 6 ay kadar daha kısa sürede işleri halloluyor. Ben kimsenin kafasını karıştırma zihniyetinde değilim. Bakın arkadaşlar, ben teslim olacağım zaman gel avukatlığını yapayım, tutuksuz yargılatayım, birliğinin olduğu yere gitmene gerek yok diye arayan bir sürü palyaço oldu. Bunların çoğu yalan. İlişik kesildikten sonra gidin, kendi savcınızı arayın, eğer geleceksin diyorsa gidin yok, başka yerde teslim olursanız; yol tutuklaması yapılır. O yanan araçlarla cezaevi cezaevi dolaşarak, ilgili savcılığa gidersiniz.
Alıntı:
ortodontist rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Diaz buralarda gezinmenize bir anlam veremiyorum. Muhtemelen dediğiniz kişi de değilsiniz veya burada bir şeylerin intikamını almak için bulunuyorsunuz. hukuk öğrencisi isen tek derdin as. ceza olmamalı yok başka birşey isen açıkca kim olduğunu yaz bence. Bak benim rumuzumdan kim olduğum belli. Ben ortodonti uzmanı bnb iken izin tecavüzü ile KKK den ilişiği kesilen adamım, tarihtede başka örneğim yok. Eğer ilişik kesilmemiş ise savcı disiplinin tesisi için tutuklar. Benim bu yazdıklarım bizzat yaşadığım olaylar. Ayrıca KKK 12 ayı doldurmuş firari personeli kesinlikle orduda tutmuyor. İsterseniz ayırma subayını arayıp görüşebilirsiniz. Subayları üçlü karaname ile resen ayırmada cumhurbaşkanı- başbakan ve msb bakanı olacağı için süre daha uzun, astsubaylarda sadece msb bakanı bu işi yaptığından 6 ay kadar daha kısa sürede işleri halloluyor. Ben kimsenin kafasını karıştırma zihniyetinde değilim. Bakın arkadaşlar, ben teslim olacağım zaman gel avukatlığını yapayım, tutuksuz yargılatayım, birliğinin olduğu yere gitmene gerek yok diye arayan bir sürü palyaço oldu. Bunların çoğu yalan. İlişik kesildikten sonra gidin, kendi savcınızı arayın, eğer geleceksin diyorsa gidin yok, başka yerde teslim olursanız; yol tutuklaması yapılır. O yanan araçlarla cezaevi cezaevi dolaşarak, ilgili savcılığa gidersiniz.
Beyefendi ortodonti uzmanı olmanız her konuda uzman olduğunuz anlamına gelmiyor.Öyle ki ceza alan personelin 1 sene geç terfi aldığını söylemenizi düzeltmem ,söylediklerinizin muhtemel ama kesin durumlar olmadığını belirtmiş olmam neyin intikamı olabilir ki.Hakkımda söylediklerinize ise sadece gülüyor cevap vermiyorum.
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Beyefendi ortodonti uzmanı olmanız her konuda uzman olduğunuz anlamına gelmiyor.Öyle ki ceza alan personelin 1 sene geç terfi aldığını söylemenizi düzeltmem ,söylediklerinizin muhtemel ama kesin durumlar olmadığını belirtmiş olmam neyin intikamı olabilir ki.Hakkımda söylediklerinize ise sadece gülüyor cevap vermiyorum.
haydi kızım/koçum sen başka yerde eğlen. 1 gün bile ceza alınsa, terfide 1 yıl gider. Asıl ben bir tarafımla gülüyorum. Firarda ve izin tecavüzünde geçen süre olduğu kıdemden düşürülür. Ceza alınırsa 1 yıl düşer. şimdi matematiği muhteşem arkadaşım 1994 nasıplı subay 3 ay ceza alırsa 1994.25 nasıplı mı olacak? Askerliğin A sından haberin yok. Konuşup duruyorsun. ''tüm subay astsubaylar 30 ağustos nasıplıdır.'' unutma. Ayrıca ortodonti uzmanı olmamla herşeyi bilmem arasında bir ilgi yok ben kimliğimi belirtmek için söyledim. Sen neyin uzmanısın? neden ayrıntılara takılıp kalıyorsun. Benim anlattığım 25 yıllık askerlik hayatının sonunda yaşadığım şeyler. Ayrıca tüm askeri hakim ve savcıların genel davranış tutumlarıdır, benim anlattıklarım. Olması muhtemel olan ama hiç bir zaman olmamış şeyleri olabilir diye anlatacağınıza madem ki hukukcusunuz askeri ceza ek 10. maddenin anayasa mahkemesinde olduğunu madddenin yürütmesinin durdurulması halinde artık askeri cezalarda da HAGB nın mümkün olabileceğini söylesenizde. insanlar asıl çaba göstermeleri gereken şeyi bilseler, hoş olmaz mı? Neden dikkat dağıtıyorsunuz? Ağabeyiniz bile bu konuyla artık alakalı değilken siz neden bu kadar ilgilisiniz? Yoksa bunları yazan ağabeyiniz mi? Yani kısacası siz dediğiniz kişi değil de bu süreçler arasında yıpranmış, bunları bir türlü atlatamayan bir silah arkadaşımız mısınız?
Alıntı:
checktar rumuzlu üyeden alıntı
desende_asi bende firar etcem ama bazı tavsiyelere beyin fırtınasına ihtiyacım var yanıma konuşacak muhabbet edecek birbirimize başımıza gelen olayları paylaşabilecek bi dost yoldaş arıyorum özelden mesaj atarsan sevinirim kendine iyi bak.bu arada aynen benim kafadansın kimseyle bende mnuhattap olmicam:)
Merhaba checktar, görüşlerimiz muhtemelen aynıdır inanıyorum. Bu süreci iyi düşün. Özel mesaj atıyorum.
Arkadaşlar durumumuzu belirten yazıyı http://basvuru.akim.akparti.org.tr/vatandas/ AKİM' yollayalım. Bakın Facebook ta açılan TSK AYRILAN VE ATILAN ÖĞRENCİLER PLATFORMU üyeleri birlik beraber hareket etmesi sonucu 972 adet başvuru sonrasında meclis açıldıktan sonra konuyla bizzat ilgileneceklerini açıklamışlar ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin ÇELİK'in şahsi mail adresini vermişler, celikhuseyin59@gmail.com, huseyincelik@akparti.org.tr. Bizde biraz daha duyarlı olalım ve durumumuzu açıklar maili AKİM ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin ÇELİK'in mail adresine yollayalım. Emin olun kaybedecek hiçbirşeyimiz yok ama meclisin açılması yakın kazanacağımız çok şey olabilir. Daha net cevaplar alabilmek ümidiyle, hadi arkadaşlar..
Zorunlu askerlik hizmeti ile ilgili güzel bir haber.
http://www.samanyoluhaber.com/h_6905...i-bitiyor.html
http://imza.la/firar
Arkadaşlar lütfen imzalayın ve en az 4-5 kişiye imzalatın.
(ADSL yi kapatıp 40 saniye sonra tekrar açarsanız yeni IP olacağı için sistem tekrar imzalama izni vermektedir. Dolayısıyla imza atmak isteyen fakat interneti bilmeyen yaşlı aile üyeleri için onların yerine internete siz de girebilirsiniz. )
Alıntı:
ataker57 rumuzlu üyeden alıntı
http://imza.la/firar
Arkadaşlar lütfen imzalayın ve en az 4-5 kişiye imzalatın.
(ADSL yi kapatıp 40 saniye sonra tekrar açarsanız yeni IP olacağı için sistem tekrar imzalama izni vermektedir. Dolayısıyla imza atmak isteyen fakat interneti bilmeyen yaşlı aile üyeleri için onların yerine internete siz de girebilirsiniz. )
Saol ataker, 400 imzaya yaklastik. Ama daha cok insanin magdur oldugunu da biliyoruz. Bu arada Facebook'taki Firar Subay Astsubay sayfasindan irtibat kurdugum Mustafa Duzenli arkadasimiz, Resen Emekliler Derneginin 1000 kopya basilacak ve milletvekillerine gonderilecek olan dergisinde bize yer ayirdi. Ben de metnimi gonderdim. 2 sayfa olarak dergide mecburi hizmet konusuna deginilecek. Elektronik kopyasi icin web adresini ogrendigimde burada paylasirim.
hepinize selamlar.
Esas ben teşekkür ederim macabre, bu imza listesini hazırladığınız için. Bu konuda laftan çok icraat gösteren kişilerin başında geliyorsunuz. Ama bir gayretle bu 400 rakamını en azından 4 haneli rakama çıkartırsak daha da çok etki gücümüz artacaktır inşallah. Ben bu konuda çok umutluyum. En azından bu konuyu tartışmaktan bile çekinilen bir ülkeyken bu konuların tabu olmaktan çıkarıldığı bir dönemdeyiz.