25 Aralık 1996 Meclis oturum tutanakları
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/t...e1=21&page2=21
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Sayın Ali Topuz; buyurun efendim. (CHP sıralarından alkışlar)
Süreniz 20 dakika.
CHP GRUBU ADINA ALİ TOPUZ (İstanbul) - Sayın Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin sayın üyeleri; hepinizi Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına saygıyla selamlıyorum. Partimizin, Başbakanlığın yeni bir çokuluslu görev gücü oluşturulmasına ilişkin tezkeresi üzerindeki görüşlerini sunmaya çalışacağım.
Öncelikle belirtmem gerekir ki, Hükümet, kamuoyunu da, Türkiye Büyük Millet Meclisini de yanıltmaya dönük, fazladan bir girişimin içerisinde olmuştur. Gündemin başında okunan birinci tezkere, Başbakanlık tezkeresi, bilgiye sunulan tezkere, aslında, o sırada yerinden yapılan değerlendirmelerde de belirtildiği gibi, herkesin kanaatini saptırmaya dönük bir girişimdir.
O tezkereyle ne amaçlanmıştır; amaç, sözde, halkın "Çekiç Güç" diye tanımladığı Çokuluslu Güç'ün görev süresinin, hatta görevinin, Refah Partisi-Doğru Yol Partisi Hükümeti tarafından ortadan kaldırılmış olduğu iddiasını ortaya koymaktır.
Aslında, arkadaşlarımın da daha önce belirttiği gibi, bundan beş ay önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çokuluslu Güç'ün görev süresini 31.12.1996'ya kadar, beş ay uzatmıştı ve o kararın son paragrafıyla da, eğer, bu beş aylık süre içerisinde, herhangi bir tarihte, bu görev gücünün süresinin artık sona erdirilmesi gerekir noktaya gelinirse, Hükümetin, bunu, Meclisten aldığı yetkiye dayanarak ilan etme yetkisini ona tanımıştı. Refah Partisi-Doğru Yol Partisi Hükümeti, bundan bir ay önce, on gün önce, beş gün önce, 31 Aralıktan herhangi birkaç gün önce, eğer, ben bu Güç'ün görevini sona erdirdim demiş olsaydı, Meclisin kendisine vermiş olduğu yetkiyi kullanmış olurdu. 31 Aralık telaffuz edildiğine göre, burada, Meclisin yetkisini ortaya koymamız gerekir; bu, Meclisin yetkisidir. Eğer, sürenin uzatılmasına ilişkin yeni bir tezkere gelmezse, otomatik olarak kalkar veya yeni bir tezkere gelir de, Türkiye Büyük Millet Meclisi reddederse, yine, o Güç'ün görevi sona ermiş olur.
Değerli arkadaşlarım, bununla birlikte, şimdi görüşmekte olduğumuz ikinci Başbakanlık tezkeresinde, sanki, Huzur Harekâtının 31 Aralık 1996'da sona ermiş olması keyfiyetinin, 17 Ocak 1991 tarihinde, Meclisin 126 sayıyla karara bağladığı, Türk askerlerinin başka ülkelere gönderilmesi, yabancı ulusların askerlerinin Türkiye'ye getirilmesi ve gerektiğinde bunların kullanılmasına ilişkin Meclis kararının da ortadan kalkmış olduğunu zannediyorlar veya onu yürürlükte kabul ederek, bugün sundukları tezkereyi, o karara dayandırıyorlar. Bu nokta, bize sunulan tezkerede açıklık kazanmamıştır. Bize sunulan tezkerelerde, sanki, 126 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı kaldırılmış, Huzur Harekâtına son verilmiş; yani, halkın şikâyetçi olduğu Çekiç Güç eylemi sona erdirilmiş; ama, şimdi, çok önemli olmayan; ancak, Türkiye'nin yararları için, bizim inisiyatifimize dayalı yeni bir düzenleme yapılıyormuş izlenimini vermeye çalışıyorlar.
Özellikle, Refah Partisinin sayın yöneticilerine, buradan ifade etmek istiyorum ki, her konuda olduğu gibi, bu kadar önemli olan bir millî konuda da, bizi kandırmaya çalışan bu kurnaz davranışlarınızdan vazgeçin. Bu ayıptır. (CHP sıralarından alkışlar) Bu, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerine, onu temsil eden başbakanlara, bakanlara, hükümet üyelerine yakışan bir tavır değildir. (CHP sıralarından alkışlar) Niye gerçeği konuşmuyorsunuz, niçin gerçeği ortaya koymuyorsunuz? Geçmişte söylediklerinizle tam çelişki içerisinde bir duruma geldiğinizi kamuoyundan saklamayı, bu girişiminizle sağlayabileceğinizi mi zannediyorsunuz?
ADNAN KESKİN (Denizli) - Takıyye yapıyorlar!..
ALİ TOPUZ (Devamla) - Siz, belki kendinizi, belki kendi Grubunuzdaki milletvekillerinin birkısmını, belki örgütünüzü bununla kandırabileceğinizi zannedebilirsiniz; ama, bununla, hiçbir muhalefet milletvekilini kandırabileceğinizi sanmıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Değerli arkadaşlarım, o nedenle, konuşmamın bu noktasında, bir açıklık kazanması için, bu tezkereyle birlikte, 17 Ocak 1991 tarih ve 126 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi kararının yürürlükte olmadığına ilişkin bir kararın, Türkiye Büyük Millet Meclisinden alınması gerekir. Ondan sonra öteki konular görüşülebilir.
Buna ilişkin, Cumhuriyet Halk Partisi Grubundan birkısım üyenin imzasını taşıyan önergeyi, Sayın Başkanlık Divanının dikkate almasını dileyerek Başkanlığa takdim edeceğim; ama, denilebilir ki, Hükümet tezkeresi varken, bunu, nasıl burada görüşebiliriz veya karara bağlarız. Onun için de şunu önermekteyim: Siz, 126 sayılı Meclis kararının yürürlükte olmadığı izlenimini vermeye çalışıyorsunuz. Eğer, onun kalkmasını istiyorsanız, tezkerenizi geri çekin, içerisine "126 sayılı karar kalkmıştır, şimdi bu kararı getiriyoruz" hükmünü koyun. Hayır, onun yürürlükte olduğunu söylüyorsanız, o zaman, Çekiç Güç'ü kaldırdık diye, öteye beriye gerinmeye, caka satmaya hakkınız yoktur; bunu da bu millet bilmelidir. (CHP sıralarından alkışlar)
Buyurun Sayın Başkan önergeyi takdim ediyorum.
Çekiç gücün destekleyicisi o zamanın bakanı Sayın Apdullah Gül ün görüşleride ilgili tutanaklarada mevcuttur.