Re: Türban Neyimizi Özgürleştirecek?
Alıntı:
Akinot rumuzlu üyeden alıntı
Sayin Turkmenbasi Avrupalilari savunmak bana dusmez ama bir sey sormadan gecemiyecem. Eger bu Avrupalilar ve Amerkalilar bu kadar medeniyetsiz ve ahlaksiz ise, bu sizin aga babalar neden Arabistan veya İ ran yerine Amerika ve Avrupada yasamaya gidiyorlar. Hani bu sizin en kocaman Fehtullah neden Amerikada orda ne ogreniyor, yoksa ciplaklari mi seyrediyor???
Ilginize.
Ben bir çok haber sitesini ve forum sitesini takip etmeye çalışıyorum oraya Samanyoluhaber den aldığım bir linki koyduğum için adımızı hemen Fethullahçı yaptınız sayın Akinot önyargınıza hayranım...
Aslında Sayın Fethullah Gülen'i savunmak da bana düşmez ama eğer Arabistan veya İran'a gitmiş olsaydı bu sefer de zaten yobaz gerici işte kendisi gibi gericilerin diyarına gitti diye daha çok üstlerine giderlerdi
Kanımca oda bunları bilmiş olacak ki birilerine göre medeni olan ABD ye gitti...
saygılar...
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Türkmenbaşı,
Türban konusuna yeniden dönüyoruz görüyorum ki... Bu forumlarda kısa bir arama ile ilgili ayetin farklı yorumlarına ulaşmanız mümkün...
Şimdi ben de ayetlerden örnekler vererek, kadının şahitliğini, miras hukuku açısından durumunu, toplumsal hayattaki yerini sorgulasam ne yapacaksınız? Ben yapacağınızı söyleyeyim:
O ayetlerde yazılanların o günkü toplumsal hayata dair olduğuna, hadislerle de desteklenen örnekler vereceksiniz. Evet ayetlerde öyle yazıyor ama bugüne has yorumlandığında gerçek anlamlar öyle değil diyeceksiniz.
Ama konu türban olduğunda bu tür yorumlar yapmaktan imtina edeceksiniz.
Haksız mıyım?
Selamlar,
Bence asıl konumuz olan Türban a dönmeliydik konuyu başka taraflara çekmeye gerek yok...
Benim koymuş olduğum Ayet meali resmi ve din konusunda Türkiyedeki en yetkili mercii olan Diyanet İşleri Başkanlığının sitesinden alınmıştır:
http://www.diyanet.gov.tr/kuran/ayet...3.x=21&I3.y=12
Selamlar
Ne güzel bir forum bu böyle!!! Kimin nereye gittiğini tartışmaya varmış iş. Asıl soru nereye gittiği değil, neden dönmediği olmalı!!!
Türban neyinizi özgürleştirecek?
Din kisvesi altında kadını resesifleştirip, büyüttüğü çocukları da akla zarar bireyler haline getirme ve o çocukları da mücahit olarak kullanma özgürlüğü verecek. Asıl mesele bu!!!
" Şuna inanmak lazımdır ki , dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir. "
Mustafa Kemal Atatürk
Her türlü peşin hükmünüzden sıyrılarak lütfen şu soruyu cevaplandırır mısınız? Bir genç kızın, saçını nasıl tarayacağı, başörtüsü takıp takmayacağı, ne giyeceği konusunda karar vermesi kadar şahsî ve özel bir şey olabilir mi? Demokratik bir toplumda insanların nasıl giyineceği konusunda yasaklar getirilip baskı yapılabilir mi? Bu sorulara 'evet' cevabını veriyorsanız, hiç şüpheniz olmasın ki, siz bir faşistsiniz. Zira, bir genç kızın başörtüsüne, kılık kıyafetine müdahale etmek, hele üniversiteye gidişini yasaklamak, ancak totaliter bir zihniyetin mahsulü olabilir.
Ne yazık ki ülkemizde son çeyrek asırda üniversitelerde uygulanan 'başörtüsü yasağı', insan hak ve hürriyetlerine ve demokrasiye indirilmiş bir darbedir. 'Darbe özürlü' demokrasimiz, son dönemde bir de 'türban özürlü' hâle getirilmiştir.
Yeni Anayasa münasebetiyle yasakçılarla demokratlar arasındaki mücadele, ya başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla hürriyetçi ve demokratik bir çözüme kavuşturulacak ya da oligarşik despotizmin baskısıyla 'türban faşizmi' devam edecektir.
* * *
Başörtüsü yasağı, darbecilerin hazırlattığı antidemokratik 1982 Anayasası'nın dahi birçok hükümlerine açıkça aykırıdır. Özellikle, din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. madde ile eğitim ve öğrenim hakkını düzenleyen 42. madde, üniversitelerdeki başörtüsü yasağıyla açıkça ihlâl edilmiştir. Sırf inancından dolayı başını örten genç kızlarımız eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılmıştır.
Başörtüsü yasağı, hâlen yürürlükte olan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun Ek 17. maddesine de aykırıdır. Bizzat kaleme aldığım bu maddeye göre, yüksek öğretim kurumlarında kılık kıyafet serbest bırakılmıştır. Kanunun bu açık hükmüne rağmen başörtüsü yasağı koyan YÖK ve üniversite yetkilileri açıkça suç işlemektedirler. Daha önce yapılan düzenlemede 'inançlarından dolayı' ifadesi sebebiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeden sonra getirilen bu hüküm, bugün de aynen geçerlidir. Ancak, ne gariptir ki, AYM'nin iptal etmediği bir hükmün yorumu mahiyetindeki bir gerekçe, hüküm icra ediyormuşçasına Kanunun yerine geçirilmiştir.
Diğer taraftan, AİHM'nin türban kararı da, sanki yeni bir hüküm getirilmiş gibi, kasten yanlış yorumlanıp istismar edilmiştir.
* * *
Başbakan Erdoğan'ın, başörtüsü yasağı hakkındaki son beyanları, Yeni Anayasa Reformu'nu sadece türban açısından gören at gözlüklülerin tepkisine yol açtı. Erdoğan şunları söylemiş; "Başörtüsü takana, 'Sen siyasî simge olarak takıyorsun' deniliyor. O da, 'Hayır, ben siyasî simge olarak takmıyorum' diyor. Velev ki, bir siyasî simge olarak takıldığını düşünün, siyasî simge olarak başörtüsü takmak suç mu? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? Dünyanın neresinde böyle bir suç vardır?"
Başbakan'ın sözlerine kelimesi kelimesine iştirak ediyoruz. Esasen, hür düşünceden biraz nasibini almış, faşist zihniyetli olmayan herkes bu sözleri tasdik edecektir.
Bir defa, Başbakan, Baykal'ın suistimal ettiği gibi, başörtüsü siyasî simgedir demiyor. Son dönemde yapılan bütün ciddî kamuoyu araştırmalarında başörtüsü kullananların çok büyük çoğunluğu, bunu inançları gereği yaptıklarını ifade etmiştir. Başbakan'ın dediği gibi, bir an için başörtüsü takanların siyasî simge olarak taktıkları düşünülse de, üniversal bir eğitim kurumunda siyaset ve siyasî semboller yasaklanabilir mi?
Bir zamanlar marksistler üniversiteye sırtlarında parkalarla ve özel sembollü kıyafetlerle gelirlerdi. Hâlen üniversitelerde çeşitli siyasî, sosyal ve kültürel simgeler kullanılabiliyor. Muhtelif siyasî parti üyesi üniversite öğrencileri, yakalarına partilerinin rozetlerini takabiliyorlar. Lion ve Rotary kulüplerinin simgeleri taşınabiliyor. Hatta bazı genç kızlar, istisnaen de olsa, haç şeklinde mücevherler takabiliyorlar. Üniversiteye, mini etekle, göbeklerini açıkta bırakıp piercing takarak, saçlarını olmadık renklere boyayıp gelenler de var.
Bunların hiçbirine itiraz edilmiyor. Varsa, yoksa başörtüsü... Başörtüsü siyasî simge ise, hangi siyasî partiyi temsil ettiğini söyleyebilir misiniz? AK Parti'yi mi, SP'yi mi, MHP'yi mi, DP'yi mi, BBP'yi mi? Başörtülü genç kızlar içerisinde CHP'ye oy veren hiç mi yok?...
* * *
CHP lideri Baykal, gene coşmuş, sayıp sıralıyor. Bir yandan, Erdoğan'a karşı 'Bir babayiğit kalmadı mı?' diye, her zamanki gibi 'darbeci babayiğitleri' tahrik ederken, diğer taraftan mevhum 'demokratik güçler'e davetiye çıkararak gene ortalığı karıştırmaya çalışıyor.
Türkiye'de artık 'türban faşizmi' ne son vermenin zamanı gelmiştir de geçmektedir. Üniversiteli öğrenciler, istedikleri gibi giyinebilmeli ve öğrenimlerine serbestçe devam edebilmelidir.
21. Yüzyılın başında, bu saçma sapan yasaklarla Türkiye'yi dünyaya rezil etmenin anlamı yoktur.
RADİKAL- HASAN CELAL GÜZEL
Geçenlerde bir organizasyona katıldım. Konu elbette tüm ülke gündemini uzun zamandır meşgul eden türbandı. Bir genç kızımızın (Kendisini medeni cesaretinden dolayı tebrik ediyorum.) söz alarak sarf ettiği sözleri yorum yapmadan aktarıyorum.
"Babam liseyi bitirdiğimde okumamı istemedi, başımı örtmem için baskı yaptı. Dahası, evlendirmeye ve benden kurtulmaya çalıştı. Araya aile büyüklerinin girmesiyle neyse ki evlendirme fikrinden vazgeçti. Babama üniversiteye gitmek istediğimi söylediğimde bana 'Üniveristeye gidip de o... mu olacaksın?' dedi. Neye uğradığımı şaşırmıştım, ben gizli gizli girdim üniversite sınavına, dershaneye de gitmedim. Zavallı annem hep aramızda kaldı, beni idare etti, eğer ortaya çıksaydı annem için de benim için de hayatın sonu geldi demekti. Allahtan sorun çıkmadı, babamın haberi olmadan girdim sınavlara ve kazandım. Kazandım ama benim için asıl kabus bundan sonra başlayacaktı, çok iyi biliyordum. Alkollü olduğu bir gün babama üniveristeyi kazandığımı söyleme cesareti buldum, alkolün etkisiyle olsa gerek sert tepki göstermedi sadece dalga geçti. Ben de fırsat bu fırsat deyip, babama çok çalıştığını, bizim için çok yorulduğunu, namusumla çalışıp para kazanmak, kendisine yardım etmek istediğimi söyledim. Bu düşüncemle nasıl olduysa yumuşadı. Ertesi gün her şeyi unutur, yine vazgeçer diye düşünmüştüm ama sanki bir mucize oldu ve babam vaz geçmedi. Ancak bana bir şart koştu, kapanacak, namusumla okuyacaktım. Kapanırsam ne ben namussuzluk yapardım ne de başkası bana namussuzluk yapabilirdi. Üniveristelerde türbanın yasak olması benim işime yaradı, evet ilk kez bir yasaktan mutluluk duyordum. Babam yasak olduğu için, ve yine aile büyüklerinin araya girmesiyle bu inadından da vazgeçti. Şu anda üniversitede, son sınıfta okuyorum. Bir aksilik olmazsa bu sene bitecek okulum. Şu anda tek korkum, ben okulu bitirinceye kadar türban yasağının kalkması. Ben kapanmak istemiyorum. Kapanmak isteyenler nasıl ki kılık kıyafet özgürlüğü diye feryat ediyor ise ben de kendi özgürlüğüm için içimden feryat ediyor, en azından bu sene kalkmasın bu yasak diye dua ediyorum. Belki buna bencillik diyeceksiniz, ama ne yapabilirim ki,tek istediğim okulumu bitirmek. Yasak kalkarsa babam başımı kapatmam için yeniden baskı yapacak.(Zaten yasağın kalkmasını destekleyenlerin başında geliyor kendisi) Ben kapanmak istemiyorum, kapanmak zorunda kalırsam okulu bırakırım. Çünkü kendime olan saygımı ve güvenimi kaybederim, böyle olunca da okulu bitirmenin benim için hiçbir anlamı kalmayacak. Şimdi soruyorum, benim özgürlüğüm ne olacak? Benim özgürlüğümü kim sahiplenecek. Başbakan gelip de babamla konuşacak mı, baskı yapma kızına bırak başı açık okusun, bu onun özgürlüğü diyecek mi? Bana ne olacak, ben ne olacağım?..."
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Gür;
Son görüşmemizden bu yana dini konularda hayli ilerleme katettiğiniz anlaşılıyor. Bakıyorum da ayetten hadisten bahsederek fetva vermeye kadar işi ilerletmiş görünüyorsun. Hidayete mi erdin, noldu sana? Bu gidişle yakında uçarsın. Titre ve kendine gel!..
Selamlar, saygılar.
İlahi Abbas Bey, çok güldürdünüz beni. Aslında bu cümlenizi "Kavramların Evirilmesi Çevirilmesi" başlıklı forumda yorumlamak daha uygun olurdu ama ben buraya yazayım da bağlantı kopmasın.
İşte laiklerin dinle alakaları olmadığına dair bir evirme örneği ve neticeleri. Harun Bey yazılarından okuduğum ve bildiğim kadarı ile laikliği sonuna kadar savunan biri. Bu güne dek dini konularda yazmamış olması, kendisinin dinsiz olduğunu, dini bilgisinin ya da dinle alakasının olmadığını göstermez. Ama maalesef öyle bir evirilmiş ki laiklik kavramı, laik birinin çıkıp da dini bilgi vermesi işte böyle garipseniyor ve espiri malzemesi yapılıyor. Anlayana güzel bir örnek...
Biri türbanlı biri başı açık iki kız kardeşin öyküsü her iki taraftan dışlayıcıların hoşuna gitmeyecek ama sanıyorum kardeşlikten yana olanlar için kardeşleri dinlemekte yarar var.
http://www.hurriyet.com.tr/pazar/829...id=59&sz=32611
Abbas Bey,
İnsanların düşüncelerini eleştirmekle, insanları dışlamak arasında önemli bir fark vardır. Daha önce T.Akyol'un bir yorumu üzerine de yazmıştım. Türbanlılar da bizim insanlarımızdır, benim gözümde başı açık diğer kadınlarımızdan temel haklar ve saygı görmek anlamında hiçbir farkları yoktur.
Örnek verdiğiniz aile kendileri de açıkladığı üzere sosyal demokrat bir aile... Bu ailede sırf inancı gereği kapanana da , ADD'ye üye olan ve hatta saç rengini iki ayda bir değiştirene de başta aile reisi olmak üzere aile bireyleri karşı çıkmamış, hiçbir baskı kurmamış. Ama onlar da üniversite kapılarında militanlık yapmamış, Kanunlara da saygılı davranmışlar. Ne güzel keşke ülkemin bütün aileleri böyle demokrat olabilse, biz de burada forumlar boyu tartışmasak...
Bu ailenin muhafazakar bir aile olduğunu düşünelim. Elinizi vicdanınıza koyup söyleyin, evin küçük kızı iki ayda bir saç rengini değiştirebilir miydi veya gidip ADD'ye üye olabilir miydi?
Selamlar,
İran'ı anımsatan görüntüler
http://www9.gazetevatan.com/newpics/...50264920_2.jpgİstanbul Üniversitesi önündeki eylemde bazı genç kızlar siyah türban taktı. Uluslararası ajanslar dün abonelerine İran'ı anımsatan bu fotoğrafları geçti
Beyazıt’ta eylem
İstanbul Üniversitesi önünde toplanan bir grup türbanlı genç, Rektör Mesut Parlak’ı protesto etti. Türbanın anayasal olarak serbest olduğunu iddia eden gençler, rektörü hukuku çiğnemekle suçladı. Türban yasağının her alanda http://www9.gazetevatan.com/newpics/...93218377_3.jpg
Türban açıklamasına izin verilmedi kaldırılmasını isteyen sloganlar atan eylemciler, yaptıkları açıklamanın ardından dağıldı.
Anadolu Gençlik Derneği üyesi 25 kişi, türbanla girişe izin verilmemesine tepki amacıyla basın açıklaması yapmak istedi.
AFYONKARAHİSAR Kocatepe Üniversitesi önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyesi 25 kişi, türbanla girişe izin verilmemesine tepki amacıyla basın açıklaması yapmak istedi. Grup, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine olaysız ayrıldı. Şehir merkezinde toplananan dernek üyeleri, AKÜ yönetimini keyfi uygulama yapmakla suçladı. Dernek Başkanı Emre Yıldız, “Başörtülü öğrencilere yönelik ayrımcılık uygulamaları, Anayasa’da yapılan hukuki düzenlemeler sonucunda birçok üniversitede son buldu. Ancak Kocatepe Üniversitesi’nde keyfi uygulama devam ediyor” dedi. Bu arada türbanlı öğrenciler kendilerini üniversiteye almayan Çukurova ve Adnan Menderes Üniversitesi rektörleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
http://www9.gazetevatan.com/newpics/...33266505_3.jpg
İki taraf da savcıya koşuyor
Üniversitelerarası Kurul ve AKP’nin önceki günkü karşılıklı suç duyurusu çağrılarının ardından dün sabah saatlerinde Ankara Adalet Sarayı’nda hareketli saatler yaşandı. Bir sendika, bir birlik ve bir grup türbanlı öğrenci, uygulamalarla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere adliyeye geldi. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı başvurular sırasında, gruplar arasında gerginlik yaşanmamasına dikkat edildi.
İlk olarak, Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, sendika üyeleriyle birlikte, Ankara Adalet Sarayı “Bulvar Kapısı” önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından, sendika üyelerince, YÖK Başkanı Özcan hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Öte yandan, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de Özcan hakkında, “Anayasayı ihlal” ve “halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik” suçlarından cezalandırılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Türbanlı bir grup üniversite öğrencisi ise “Otopark yönündeki kapıdan” alınarak, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç hakkında, “eğitim ve öğretimin engellenmesi”, “görevi kötüye kullanma” ve “Anayasayı ihlal” ten suç duyurusunda bulundu.
1/MART/2008 VATAN
Hayırlara vesile olur?m.e.s
Sayın Gür;
Sosyal demokrat ailede türbanlıya saygı olduğunu, muhafazakar ailede ise olmayacağını beyan etmişsiniz. Ya da ben öyle anladım. Ben aynı görüşte değilim. Sosyal demokratların türbanlıya höşgörülü oldukları şeklindeki bir genelemeye ne yazık ki katılamayacağım. Tam tersini düşünüyorum. Türbanlıyı öcü gibi görenler genellikle sosyal demokratlardır (hepsini kastetmiyorum). Ama aslında gerçek anlamda sosyal demokrat olsalardı bu konuya da biraz demokrasi penceresinden bakarlardı.
Ailenin sosyal demokrat olduğu için kızlarının türbanına hoşgörülü bakdığını söylerken, Atatürkçü Düşünce Derneğindeki teyzenin türbanlı kıza ağır hakaretlerde bulunduğunu unutuyorsunuz. Yoksa "teyze" sosyal demokrat değil miyidi?