-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik şubeleri arayamayacak(mış)?
Alıntı:
onur1974 rumuzlu üyeden alıntı
Ben oncelikle sizin durumunuzun neoldugunu sormak isterim (bakaya veyahut yoklama kacagi ) . Pasaportunuzu aldinizmi ? Turkiyeden nezaman doneceksiniz ? Eger ki sorunsuz cikarsaniz bizleri haberdar edermisiz ?
Moskovada calistiginizi soylemissiniz Moskovaya geldiginizde bu konu uzerine sizinle bulusabilirmiyiz bende Moskovada calisiyorum ve durumum sizinki ile hemen hemen ayni sizinle gorustukten sonra ikna olursam bende turkiyeye giris yapabilirim.
Sizden cevap bekliyorum .
Onur :arkadasım ben 2006 yılında pasaportumu kaybetmıstım ve o yuzden askerlık tecılımı yaptıramadım o tarıhten berı de erteledemedıgım askerlıgımden dolayı bakaya durumuna dustum .turkıyede kı adresıme defalarca polıs tarafından cagrı kagıdı ve eve benı aramaga gelmıslerdı yanı anlıyacagın turkıyede askerlıkten dolayı aranıyordum.pasaport basvurusu yapmıstım ve pasaportumu sorunsuz aldım vıze ıcın ıst.rus konsolosluguna pasaportumu verdım vızemı beklıyorum alınca moskovaya ucacagım cıkısta sorun olup olmadıgını o zaman anlarım ama tahmınım hıcbır sorunla karsılasmıyacagımdır bır sorun olsaydı coktan bıryerden cıkardı.
ha aklına yatmayan bırsey olursa moskovaya gelınce gorusuruz.bana tel veyahut msn adresını bana ulastırman yeterlı gelınce haberlesırız.
-
Alıntı:
voyagerstar rumuzlu üyeden alıntı
sizin durumunuz tam olarak neydi?yani bakaya,yoklama kaçağı yada asker firarisi mi?
muayene olmadım 2006-kasımda askere alınmam gerekiordu yoklama kaçağıyım sanırım
Amaç kaçmak değil ama hayat şartları bize ister istemez böyle durumlara sürüklüyo keşke askerlik konusunda devletimiz daha duyarlı olsa profesyonel orduya gecilmeli vicdanired hakkı tanınmalı
-
Alıntı:
emceken rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar,
ben yarın gidip işe giriş için istenen temiz kağıdı alsam sorun çıkar mı acaba? sorundan kastım ben bakaya durumundayım. olurda eğer hala daha gbt değişmemişse beni alıkoylarlar mı? eğe böyle bir tehlike yoksa ben hemen yarın gidip başvuru yapabilirim temiz kağıdı için. sanırım gbt durumu en iyi bu şekilde anlaşılır. birkaç ay önce bir polis tanıdıktan istemiştim gbt ten bakmasını, eğer aranıyorsan hakkında işlem yapmam lazım yoksa ben ceza alırım demişti. e şubedende aranıp aranmadığımıza dair bilgi alamadığımıza göre geriye sadece adliye kalıyor.
ne dersiniz eğer sorun çıkmaz derseniz yarın gidip temiz kağıdı alıcam. bu arada sitenin avukat üyelerinden de destek rica ediyoruz bu hukuki konular hakkında...
alırsın orda bu tip şeyler çıkmıyor ben zamanında asker kaçaydım gidip alıyordum ok
-
Arkadaşlar, bu genelgeden sonra, yoklama kaçağı durumuna düşmemiz halinde hala iş yerine "işten çıkarın" kağıdı geliyor mu askeriyeden?
Eğer geliyorsa, bu belgenin gelmesi ne kadar sürer?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
-
Sanırım bu genelge de kaynadı arada. Yetkili bir ağızdan bir çift kelime duysaydık iyi olacaktı.
-
Merhaba arkadaşlar siteye yeni üye oldum nasıl kullanıldığına dair çok fazla bir bilgim yok hatam olursa şimdiden affola.Benim bir sorunum var kuzenim 5 aylık asker ve biraz psikolojik sorunları var askeri hastaneye sevk edildi bir hafta kaldıktan sonra sağlam raporuyla çıktı,birliğine teslim olması gerekirken evine geldi ve ailesi hiç bir şekilde askere gitmeye ikna edemiyor mecburen karakola haber verdiler merkez komutanlığına başvurdılar gelip alsınlar diye ama kendi gidip teslim olması gerek diyorlar yaklaşık 12 gündür evinde bu nasıl iş anlamadım ne yapmalıyız nereye bildirmeliyiz ne zaman yakalanırsa askere geri alırlar ben daha sıkı önlemlerin olduğunu düşünmüştüm bildirilmesine rağmen ilgilenilmemesine çok şaşırdım bilgisi olan varsa beni aydınlatırsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler...
-
T.C. Anayasası ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda tanımı bulunmayan “yakalama”, Jandarma Teşkilâtı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 30’uncu maddesinde; “yakalanacak kimsenin hareket serbestisinin jandarma tarafından kaldırılması” şeklinde tarif edilmiş olup, buna göre yakalama; kanunun verdiği yetkiye dayanarak kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması veya kişinin vücudu ve hayatına yönelik var olan bir tehlikenin giderilmesi için ya da kanunda gösterilen hâller ile sınırlı olmak kaydıyla muhafaza altına alınması gereken ya da suç işlediği yönünde hakkındaki kuvvetli iz, eser, emare ve delil bulunan kişinin, ceza yargılamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla hâkim tarafından verilmiş bir tutuklama kararı olmaksızın özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanması ve fiilen denetim altına alınmasını ifade etmektedir.
Diğer taraftan; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin (d) bendi uyarınca kolluk görevlileri, haklarında yetkili mercilerce verilmiş yakalama emri, yakalama kararı veya tutuklama kararı bulunanları veya kanunla istenilen bir mükellefiyeti yerine getirmedikleri için yakalanması gerekenleri, yakalama yetkisine sahiptir. Şüphesiz yakalama ile birlikte gözaltı süreci de başlamış olmaktadır. Zira kişi, bu durumda özgürlüğünden mahrum kalmış ve fiilen kısıtlanarak denetim altına alınmış olmaktadır.
Kural olarak “yakalama emirleri”, çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli ya da sanık, yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü ayrıca, kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında da düzenlenebilir ve emrin içeriğinde aranan kişinin kim olduğu, eşkali ve kendisine yüklenen suç ile ele geçirildiğinde nereye gönderileceği belirtilir. Mahkeme veya hâkimliklerce verilen yakalama emirlerinin, kolluk birimlerince ülke genelinde yerine getirilmeye çalışılacağı açıktır.
Bu itibarla;
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ile yapılan açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde;
1- Saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, soruşturma veya kovuşturma mercilerince verilmiş bir karar olmaksızın askerlik şubesi başkanlıklarının idarî nitelikli talepleri doğrultusunda ülke çapında aranamayacakları gibi yakalanıp gözaltına alınmalarının da mümkün olmadığı,
2- Suç duyurusunda bulunulmasını müteakip haklarında adlî soruşturma başlatılan saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, çağrı üzerine gelmemesi veya kendilerine hiç çağrı yapılamaması hâlinde, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından haklarında yakalama emri düzenlenebileceği,
3- Yürütülen adlî soruşturma veya yapılan yargılama sonunda, ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca “kovuşturmaya yer olmadığı” ya da mahkemece “beraat” kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesiyle kişilerin işlediği iddia olunan suçlar sübut bulmamış olacağından, söz konusu şüpheli veya sanıkların hiçbir şekilde yakalanamayacağı ve gözaltına alınamayacağı,
4- Yapılan yargılama sonunda sanıkların, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince hapis veya hapis cezasından dönüştürülen adlî para cezasıyla cezalandırılmalarına karar verilmesi ve bu kararların kesinleşmesinden sonraki durumun cezaların infazıyla ilgili bir husus olduğu, infaz sonrasında dahi kişilerin askerlik şubelerine götürülebileceğine dair ilgili mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığı,
5- Askerlik şubesi başkanlıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 164 ve 165'inci maddeleri anlamında bir "adlî kolluk" olmadıklarından, şüphelilerin yukarıda anılan suçlar bakımından ifadelerinin Cumhuriyet başsavcılıkları ya da görevli ve yetkili kolluk birimlerince alınabileceği hususu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160'ıncı maddesinin birinci fıkrası hükmü birlikte değerlendirilerek, şüphelilerin usulüne uygun ifadesi alınmamış olsa bile askerlik şubesi başkanlıkları tarafından gönderilen suç duyurusu evrakının bu eksiklik nedeniyle iade edilmeyerek soruşturma işlemlerine derhal başlanması gerektiği,
6- Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 01/04/2008 tarihli ve 2008/3142 esas, 2008/3056 sayılı kararı ile yoklama kaçağı ve celp bakayası suçlarında yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yerin bağlı olduğu askerlik şubesinin bulunduğu yer mahkemesinin; sevk bakayası, diğer bir deyişle geç iltihak suretiyle bakaya suçunda ise yükümlülerin sevk edildikleri kıtanın bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğunun hükme bağlanması karşısında, Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalarda yetki hususunun anılan Daire kararı doğrultusunda değerlendirilebileceği,
7- Cumhuriyet başsavcılıklarınca, bakaya suçundan şüpheli yedek subay aday adaylarına ait suç duyurusu evrakının her celp dönemi için ayrı ayrı düzenlenmesi yerine iki veya üç celp dönemi birleştirilerek, tüm yükümlüler bakımından ise suç duyurusu evrakının ilgililerin terhisini müteakiben gönderilmesi yönünde askerlik şubesi başkanlıklarından yapılan taleplerin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160 ve devamı maddelerinde yer alan suçların derhal soruşturulması ilkesine aykırılık teşkil edebileceği,
8- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 237 ve 260'ıncı maddeleri gereğince, yukarıda anılan suçlar bakımından Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce verilen kararlara karşı askerlik şubesi başkanlıkları tarafından itiraz edilemeyeceği düşünülmekle birlikte, adlî merciler tarafından verilen kararların bir suretinin bilgi mahiyetinde olmak üzere askerlik şubesi başkanlıklarına gönderilmesinin uygun olacağı,
9- Bakaya kalmış şahısların sağlık raporlarıyla birlikte doğrudan Cumhuriyet başsavcılıklarına müracaatları hâlinde, askerlik şubelerinden ilgiliye ait bilgi, belge veya dosyası getirtilmek suretiyle hukukî durumunun değerlendirilmesi ve evrakın buna göre sonuçlandırılması,
10- Bakaya kalmış şahısların almış oldukları sağlık raporlarını askerlik şubesi başkanlıklarına ibraz etmeleri ve bu kurum tarafından suç duyurusunda bulunulması üzerine, söz konusu raporun ilgili sağlık kuruluşunca verilip verilmediğinin araştırılması gereken durumlarda bu hususun Cumhuriyet başsavcılıklarınca yerine getirilmesi, evrakın hiç bir şekilde askerlik şubesi başkanlıklarına iade edilmemesi,
Konularında bilgi edinilmesini, keyfiyetin merkezdeki Cumhuriyet savcıları ile yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıklarına ve bilgileri bakımından mahkemelere de duyurulmasını rica ederim.
-
hala bu genelge nedir, ne değildir, arada kaynadı gitti, işlemiyo vs. diyenler var. ne yapmaları gerekiyor daha bu adamların ?
genelge çıktı, işliyor ve sorun çıkarmıyor ne polis ne jandarma vs.
bu arada yukarıdaki mesajıda okumakda yarar var, en azından maddelerini.
-
slm 51 yaşındayım 1978 yılında gecırdıgım bacak damarı bay passı nedenıyle 8 ay hastanede yattım hastanedeyken askerlık kagıdım geldı ve ankaraya bırlıgıme teslım olmam ıstenıyordu bende taburcu olduktan sonra raporumla bırlıkte askerlık şubeme gıttım ve heyete soktular ve banada bir hafta sonra gel elverişsizlik aporunu al dedıler bende sağlık yuzunden gıdemımştım bır hafta once evıme jandarma geldı ve yoklama kacağı oldumu bıldırdıler ertesı gun şimdi oturdugum ıldekı askerlık subesıne gıttım ve benı bacagımdakı problemı teshıs etmek ıcın askerı hastaneye sevk ettıler 3 askerı hastane gezdıkten sonra ıst gata mr ultrason vs hıcbır tetkık yapmadan elverışlı raporu verdı ama devlet hastanesınde (bu arada bacagımda sorun devam edıyor ) her 6 aydabır kontrole gıdıyorum orada problemlı bır bacağım olduguna daır raporlarım var şimdi bu durumda ben ne yapmalayım ayrıca boyum 1 80 kılom 115 kronık bronşıtım var sol el ışaret parmagım yok ve hipermetropum bunların hıcbır kontrolu yapılmadı sadece bacağım ıcın elverışlılık verdıler bu dıger rahatsızlıklarıma bakılmayacak mı kafayı yıyorum ben 1978 senesınde raporu almaya gıtmedıgımden erteleme vermışler ve buyıllar zarfında yurtdışına cıktım emeklı oldum evlendım hıcbır problem yoktu burdakı askerlık şubesınden aldıgım bılgıye gore gerıye donuk ınceleme varmış ve kendı askerlık subem savcılıga suc duyurusunda bulunmuş lutfen bana acıl yardım edın kımı mahkeme ac dıyor herkes bırşey soyluyor acıl yardım ltf
-
merhabalar 2000 yılında mezun oldum ; bu tarihten beri herhangi bir yazı ulaşmadı subeyede gidip sormadık ve şu an yokama kacağı durumuna düşüldü. Şimdi bu durumun GBT de görünmediğini söylüyorsunuz . Bu fırsattan yararlanıp ehliyet almak istiyorum. Umarım Bir sorun cıkmaz ..
Endişelerimiz
*Savcılıktan temiz kağıdı alırken sorun olur mu ?
*Ehliyeti emniyetten teslim alırken sorun olur mu ?
Çünkü sürücü kursunda çalışan bir arkadaş burada bu tür yoklama kaçakları veya bakayaların çok sık yakalandığını söylemişti.
Arkadaşlar lütfen bu yazımı es geçmeyin önce ilginize sonra bilginize ihtiyacım var...
-
Alıntı:
kaganturk rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar 2000 yılında mezun oldum ; bu tarihten beri herhangi bir yazı ulaşmadı subeyede gidip sormadık ve şu an yokama kacağı durumuna düşüldü. Şimdi bu durumun GBT de görünmediğini söylüyorsunuz . Bu fırsattan yararlanıp ehliyet almak istiyorum. Umarım Bir sorun cıkmaz ..
Endişelerimiz
*Savcılıktan temiz kağıdı alırken sorun olur mu ?
*Ehliyeti emniyetten teslim alırken sorun olur mu ?
Çünkü sürücü kursunda çalışan bir arkadaş burada bu tür yoklama kaçakları veya bakayaların çok sık yakalandığını söylemişti.
Arkadaşlar lütfen bu yazımı es geçmeyin önce ilginize sonra bilginize ihtiyacım var...
arkadaşım bir şekilde tanıdık vasıtası vb de olabilir GBT ne baktırtmadan gitme, olursa hakkında işlem varsa kolaylıkla seni alıkoyabilirler.
ve diğer genelge hakkında endişesi olan arkadaşlarda yahuu hiç okumuyormusunuz onca yazılan metinleri genelge var ve işliyor, haberi olmayan askeri şube, savcılık vb elinizde genelgenin çıktısıyla gidin o zaman haberleri olacak ve bu genelge doğrultusunda işlem yapacaklardır. çunku sadece cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiştir. genelgenin içeriğini okuyun eminim kolaylıkla anlamanıza yardımcı olacaktır.
sizlere tavsiyem adresinize savcılık tarafından çağrı vs ulaşmadı ise arasıra GBT kontrollü yaptırtmanız, bu şekilde durumunuzdan haberdar olabilirsiniz.
saygılar...
-
Arkadaşım iyi güzel hoş diyorsunda GBT ye baktırmak öyle kolay değil
Bir tanıdığınıza GBT ye baktırdığınız zaman o memuru sorguya alıyorlar .
Bu yüzden adamlar da kendinden korkuyorlar.
İkinci bir konuda hem sitede artık GBT den silindi genelge var deniyor hemde temkinli olun GBT ye baktırmadan gitmeyin yinede deniliyor.
Şimdi gelde karar ver... :mahcup:
-
Alıntı:
kaganturk rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşım iyi güzel hoş diyorsunda GBT ye baktırmak öyle kolay değil
Bir tanıdığınıza GBT ye baktırdığınız zaman o memuru sorguya alıyorlar .
Bu yüzden adamlar da kendinden korkuyorlar.
İkinci bir konuda hem sitede artık GBT den silindi genelge var deniyor hemde temkinli olun GBT ye baktırmadan gitmeyin yinede deniliyor.
Şimdi gelde karar ver... :mahcup:
Arkadaşlar aylardır siteyi misafir olarak takip ediyorum.2006 kasım ayından beri bakaya idim şubeyle yapığım son görüşmede bakaya olduğum bilgasayara verildiğim dolyısıyla devlet dairelerinde işlem yapamıyacağım ek olarak(o zaman değildim ama şimdi evliyim) evleniyemiyeceğim söylenmişti.Bu stres altında herşeyi göze alarak temmuz ayında evlendim öncelikli amcım evliliğimi yapabilmek olduğundan geçen hafta içinde gözümü karartarak gbt konrolü yaptırdım ve temiz çıktı.Yakınım olan bir avukat sayesindee genelge hakkında detaylı bilgi aldım.Genelge uygulanmakta arkadaşlar ve gbt lerden benim gibi olanlar düşülmüş durumda.Somut bir örnek ben olana kadar siteye yazıp eksik bilgi vermek istemedim .Sizlerinde bilgisine.
-
2006 ocaktan beri bakaya durumundayım. okul yüzünden oldu herşey. inşallah ekim ayında af çıkacak. yararlanabilecek miyim bu hafta belli olacak gibi.
geçen temmuz sonunda da evlendim. hatta eşim memur, tayinini yaptık eş durumundan bir sorun çıkmadı. ama geçenlerde jandarma babamı aramış yaklaşık 15 gün önce ve beni sormuş. genelge işliyorsa bu ne şimdi anlamadım. ayrıca evlenene kadar muhtarda bile kaydım yoktu artık kaydımda var. ama gelen giden olmadı. ilk ve son kez haziran başında polis gelmiş eve ben şehir dışındaydım, kağıt bırakıp karakola çağırmış, babamda telefon no vermiş vs.
peki genelge işliyorsa, jandarma niye hala arar beni. eğer polis ve jandarmanın gbt si aynı ise ve polisin sorumlu olduğu alan içerisinde oturduğuma ve tüm resmi kayıtlarda bu durum geçtiğine göre niye polis eve gelmedi hala?
bence polis ve jandarma gbt si ayrı. ve son olarak bu genelgeden yararlanmak yani gbt den düşmek için yapabileceğim birşey yok mu?
-
Alıntı:
emceken rumuzlu üyeden alıntı
2006 ocaktan beri bakaya durumundayım. okul yüzünden oldu herşey. inşallah ekim ayında af çıkacak. yararlanabilecek miyim bu hafta belli olacak gibi.
geçen temmuz sonunda da evlendim. hatta eşim memur, tayinini yaptık eş durumundan bir sorun çıkmadı. ama geçenlerde jandarma babamı aramış yaklaşık 15 gün önce ve beni sormuş. genelge işliyorsa bu ne şimdi anlamadım. ayrıca evlenene kadar muhtarda bile kaydım yoktu artık kaydımda var. ama gelen giden olmadı. ilk ve son kez haziran başında polis gelmiş eve ben şehir dışındaydım, kağıt bırakıp karakola çağırmış, babamda telefon no vermiş vs.
peki genelge işliyorsa, jandarma niye hala arar beni. eğer polis ve jandarmanın gbt si aynı ise ve polisin sorumlu olduğu alan içerisinde oturduğuma ve tüm resmi kayıtlarda bu durum geçtiğine göre niye polis eve gelmedi hala?
bence polis ve jandarma gbt si ayrı. ve son olarak bu genelgeden yararlanmak yani gbt den düşmek için yapabileceğim birşey yok mu?
arkadaşım GBT ler diye bir durum yok, ayrı olursa anlamı kalmazki, bu ortak bilgi tarama veritabanı, ayrı olduğunda polis jandarmadakini, jandarmada polisinkini göremez. tek bir GBT var buna emin olun, GBT den düşürülme diye olayı sen yapamazsın, gidersin savcılığa ben asker kacağım dersin hakkında kovuşturmaya yer yoktur derse savcı GBT den düşersin. Yada paşa paşa askerliği yaparsın. Jandarmanın seni neden aradığını bilemem, polis ulaşamadıysa jandarma arayabilir. ara karakolu sor neden aradıklarını öğren veya birine sordur. Babanı neder ararlar seni sorarlar anlayamadım. Belki başka bir durumdan aranıyorsundur.
GBT den düşüldüğünde geri alınmayacak diye bir durum yok arkadaşlar, çoğunlukla asker kaçağıyız, zamanla hakkımızda suç duyurusunda bulunacak ve savcılık dervereye girecek size ulaşamazlarsa GBT ye tekrar alınarak aranacaksınız. GBT ye baktırmanız için adliye de bir tanıdığınızın olması en doğrusu, savcılıkta çalışan bir katip bile bakabilir aslında. Polis bakamaz bakarsa neden alıkoymadın diye sorarlar buda normal birşey. Bulunduğunuz ildeki veya Nufus kütüğüne bağlı olduğunuz ildeki savcılık, askeri şube bu genelgeden haberdar olmayabilir, bu bakımda her duruma karşılık yanınızda genelgenin çıktısını bulundurmanızda fayda vardır.
-
ben sorduttum ne askerin ne de polisin boyle bir genegeden haberi yok.yurd disinda iseniz pasaportu uzatmak icin temiz kagidina ihtiyaciniz var.sonucta boyle bir kanun yururlukte degil.bu bence kacaklari toplamak icin hazirlanan bir genelge
-
Alıntı:
deniz_r1 rumuzlu üyeden alıntı
ben sorduttum ne askerin ne de polisin boyle bir genegeden haberi yok.yurd disinda iseniz pasaportu uzatmak icin temiz kagidina ihtiyaciniz var.sonucta boyle bir kanun yururlukte degil.bu bence kacaklari toplamak icin hazirlanan bir genelge
yanılıyorsun arkadaş, ben yararlandım bu genelgeden buna ne diyeceksin? haziran başında aranıyordum, temmuzda aranmıyordum. bu adamlar keyfe göre GBT ye alıp çıkaramazlar. o kadar metin yazdık, haberi olmayanlara siz gösterin diye, tabiki haberi olmaz çunku bu genelge sadece cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiştir. Ayrıca bu genelge arkadaşım kanun değil, işlem tarzını değiştirdiler, askeri şube yerine savcılıklar bakıcak anlamında.
-
Alıntı:
sarrp rumuzlu üyeden alıntı
yanılıyorsun arkadaş, ben yararlandım bu genelgeden buna ne diyeceksin? haziran başında aranıyordum, temmuzda aranmıyordum. bu adamlar keyfe göre GBT ye alıp çıkaramazlar. o kadar metin yazdık, haberi olmayanlara siz gösterin diye, tabiki haberi olmaz çunku bu genelge sadece cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiştir. Ayrıca bu genelge arkadaşım kanun değil, işlem tarzını değiştirdiler, askeri şube yerine savcılıklar bakıcak anlamında.
meraba eger oyleyse askerlik zorunlu degil kimse askere gitmez.eger aranma yoksa veya kacak oldugum gbt de yazili degilse pasaport alirim,y yani herkez pasaportunu alir cikar.gbt de kacak oldugun gozukmuyorsa nerde gozukuyor ?yurddisi konsolusluklar temiz kagidini istiyor pasaport icin.
-
Alıntı:
deniz_r1 rumuzlu üyeden alıntı
meraba eger oyleyse askerlik zorunlu degil kimse askere gitmez.eger aranma yoksa veya kacak oldugum gbt de yazili degilse pasaport alirim,y yani herkez pasaportunu alir cikar.gbt de kacak oldugun gozukmuyorsa nerde gozukuyor ?yurddisi konsolusluklar temiz kagidini istiyor pasaport icin.
arkadaşım, Askerlik zorunlu bir hizmet, eninde sonunda yapılacak. Bu genelge ile bakaya, yoklama kaçağı vs olanlar için düzenlenmiştir. Genelgenin amacı GBT de oluşan yoğunluk nedeniyle askerlik işi ile ilgili olanları zamana yayarak çağıracaklar savcılığa, savcı ifadenizi alacak eğer mazeretinizi uygun görürse askerlik borcunuz durmakla beraber kaçak olmayacaksınız, yani nasıl vergi borcun duruyorsa askerlik borcunda duracak. Mazeretiniz kabul olmazsa askere gönderilirsiniz. GBT den sizi çağırana kadar düşürülmenizde bu yüzdendir. Siz bu çağrıya uymayıp savcılığa gitmez veya bu çağrıdan haberiniz olmayıp yine gitmezseniz savcılık kanalıyla aranacaksınız. Hepsi budur...
GBT den düşmekle kurtuldum diye düşünmeyiniz. Bu geçici bir durum askerlik şubeniz sizin hakkınızda savcılığa suç duyurusunda bulunduğunda (yoklama kaçağı, bakaya vs) kaçaklık durumunuz yeniden başlamış demektir. Yurtdışı ile ilgili bilgim yok ancak aranmıyorsanız temiz kağıdınızı alabilrsiniz, Askerlik şubenize sormanıza gerek yok çunku orda kaçak durumundasınız, sizin öğreniceğiniz yer savcılıktır, tanıdık vasıtası ile GBT nize baktırabilirsiniz.
-
Siz bu çağrıya uymayıp savcılığa gitmez veya bu çağrıdan haberiniz olmayıp yine gitmezseniz savcılık kanalıyla aranacaksınız. Hepsi budur... demişsiniz.bu durumda arama gbt ile yapılacak değilmi?
peki savcılık kanadıyla aranıp yakalandıktan sonra ifade alınıp askeremi gönderecekler yoksa mazeret sunma şansı olacakmı.
-
Alıntı:
kamelyam208 rumuzlu üyeden alıntı
Siz bu çağrıya uymayıp savcılığa gitmez veya bu çağrıdan haberiniz olmayıp yine gitmezseniz savcılık kanalıyla aranacaksınız. Hepsi budur... demişsiniz.bu durumda arama gbt ile yapılacak değilmi?
peki savcılık kanadıyla aranıp yakalandıktan sonra ifade alınıp askeremi gönderecekler yoksa mazeret sunma şansı olacakmı.
mazeret sunma şansınız olacak elbette, eğer mazeretiniz savıcıyı ikna ederse süre tanınır, ancak sarrp arkadaşın dediği gibi gbt den düştük askerlik derdi bitti diye bir şey yok, bunu defaatle açıkladık bu başlıkta.
ancak, genelgede söylendiği gibi savcı sizin askere gitmenize dair kanaat getirse dahi mahkeme çıkışında vs. kolluk kuvvetleri dışında (ki bu jandarma,inzibat oluyor) götürülmüyorsunuz, yani misal savcı sizi dinledi ve askere paşam dedi çıkışta sizi asker polis beklemiyor, muhtemelen size şu tarihte teslim olunuz diyor ve şayet o sürede teslim olmazsanız gbt den aranırsınız ve yakalandığınızda polislerce (jandarma, inzibat tamamiyle devre dışı) şubenize teslim edilirsiniz.
ayrıca birisi demişki bu gbt den düşme ile pasaport alırız çıkarız memleketten, iyide ne yararı var? askerlikten kurtulma diye bir şey olmuyor ki, çıakrsın yurtdışına ama hiç mi memlekete gelmicen? hiç mi pasaport uzatmayacan konsolosukta? şayet savcılık sizi çağırır ve gitmezeniz yani yeniden gbt ye düşerseniz eskisi gibi sorununuz olacak.
ayrıca tahminim, bu gbt den temizlemeler oldu ve muhtemelen 2009 ile beraber, belki daha evvel, savcılıklarla ilgili insanların yaşadıkları olaylar vs. buraya yansıyacak, yani prosedür tam olarak netleşecek.
herkesin çeşitli nedenlerle askerliğe gitmeme bahanesi olmuştur, bu genelge insanlara biraz daha süre tanıyor gibi yoksa ne vicdanı ret olayına ne de askerlik kalktı olayına yorumlanmamalı, güzel bir gelişme ancak henüz yeterli değil.
bence en güzel yanı, askeriyenin sivillere karşı oluşturdupu pskolojiyi büyük ölçüde kaldırması, şehrin göbeğinde, üniversite bahçelerinde inzibatların ne işi var allasen, bu yönden iyi bir gelişme.
herkese bol şans.
-
Alıntı:
arkadaşım, Askerlik zorunlu bir hizmet, eninde sonunda yapılacak. Bu genelge ile bakaya, yoklama kaçağı vs olanlar için düzenlenmiştir. Genelgenin amacı GBT de oluşan yoğunluk nedeniyle askerlik işi ile ilgili olanları zamana yayarak çağıracaklar savcılığa, savcı ifadenizi alacak eğer mazeretinizi uygun görürse askerlik borcunuz durmakla beraber kaçak olmayacaksınız, yani nasıl vergi borcun duruyorsa askerlik borcunda duracak. Mazeretiniz kabul olmazsa askere gönderilirsiniz. GBT den sizi çağırana kadar düşürülmenizde bu yüzdendir. Siz bu çağrıya uymayıp savcılığa gitmez veya bu çağrıdan haberiniz olmayıp yine gitmezseniz savcılık kanalıyla aranacaksınız. Hepsi budur...
GBT den düşmekle kurtuldum diye düşünmeyiniz. Bu geçici bir durum askerlik şubeniz sizin hakkınızda savcılığa suç duyurusunda bulunduğunda (yoklama kaçağı, bakaya vs) kaçaklık durumunuz yeniden başlamış demektir. Yurtdışı ile ilgili bilgim yok ancak aranmıyorsanız temiz kağıdınızı alabilrsiniz, Askerlik şubenize sormanıza gerek yok çunku orda kaçak durumundasınız, sizin öğreniceğiniz yer savcılıktır, tanıdık vasıtası ile GBT nize baktırabilirsiniz.
yani kacaklara yurt icinde pasaport uzatimi yapiliyor mu gbt de aranmiyor ise?diger sorumda ;asker kacaklarinin 3 aydan 3 seneye kadar sivil mahkemelerde yargilanmasi dogrumudur?ty
-
benim sormak istediğim şey tam olarak şu savcılıga gitmedik ve hakkımızda gbt den arama çıkartıldı.herhangi bi aramada polis tarafından yakalandığımızda tekrar savcılığa çıkmayacakmıyız.yoksa polis sen gbt den aranıyorsun zaten deyip bizi şubeye teslim etmek zorundamı?
-
Alıntı:
kamelyam208 rumuzlu üyeden alıntı
benim sormak istediğim şey tam olarak şu savcılıga gitmedik ve hakkımızda gbt den arama çıkartıldı.herhangi bi aramada polis tarafından yakalandığımızda tekrar savcılığa çıkmayacakmıyız.yoksa polis sen gbt den aranıyorsun zaten deyip bizi şubeye teslim etmek zorundamı?
savcılığa çıkarsınız, çünkü savcılık kanalıyla aranıyorsunuz.
-
Arkadaşlar ben kasım 2006 dan beri bakaya durumundayım gecenlerde gbt den gectim temiz cıktım.yani yasa uygulanmış haberiniz olsun daha öncede yzmıştım tekrar yazmakta fayda var.
-
sonucta askerlik zorunlu degil gibi ,savciliktan temiz kagidini alabiliyorsunuz,savcilik arama emri cikartmadigi surece yakalanma yok!!askerlik neden zorunlu su anda ?su durumda kimse askere gitmez .
-
ya o kadar gelişme var, bedelli hakkında niye bişeyler olmuyor? hiç kulağına bişeyler gelen varmı?
-
Alıntı:
beko07 rumuzlu üyeden alıntı
ya o kadar gelişme var, bedelli hakkında niye bişeyler olmuyor? hiç kulağına bişeyler gelen varmı?
yaa arkadaşlar bence bir şansımız var, kurmay başkanı değiştiği için çıkartılma ihtimali yüksek aslında bu gelecek günlerde ortaya çıkar, şimdilik insanlar ergenekon vs durumlarıyla meşgül ama bence bu işi biri soracak başkana ve sonuç olarak olup olmayacağı ortaya çıkacaktır.
-
ya neden kimse sormuyor, geçen gün ilker başbuğ basınla bir araya geldi, bi ümit bekledim birisi sorar diye...
-
Bulunduğunuz forum hukuki bilgi paylaşım formudur.
Bir gün bedellik askerlik uygulaması çıkarsa,çıktığında şartları taşımanıza rağmen uygulamadan yararlandırılmazsanız,bu konudaki sorularınıza cevap bulunabilir,ama neden sormuyor kimse,genel kurmay başkanı değişti bedelli çıkarmı gibi cevabı olmayan sorularınıza burada bir cevap bulabilmeniz mümkün değildir.
Bedelli askerlik çıkar mı diye soracak olursanız, ihtimal %50 ,ya çıkar yada çıkmaz!
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bulunduğunuz forum hukuki bilgi paylaşım formudur.
Bir gün bedellik askerlik uygulaması çıkarsa,çıktığında şartları taşımanıza rağmen uygulamadan yararlandırılmazsanız,bu konudaki sorularınıza cevap bulunabilir,ama neden sormuyor kimse,genel kurmay başkanı değişti bedelli çıkarmı gibi cevabı olmayan sorularınıza burada bir cevap bulabilmeniz mümkün değildir.
Bedelli askerlik çıkar mı diye soracak olursanız, ihtimal %50 ,ya çıkar yada çıkmaz!
Konu açıldıgı günden beri sizi hiç görememiştik, konu ile ilgili herhangi bir paylaşim için burada. Konuya başka yönden de olsa ilgi duydugunuz için teşekkürler.
Bu arada bedelli askerlik en çok bizim durumuzdaki insanları ilgilendirdiğinden konu farklı olsada ister istemez paylaşimda bulunmak istiyoruz yada içimizden geçeni aktarıyoruz.Amacımız yüzde 50 şansımızın yüzde 51 olabilme ihtimalini ögrenebilmek ;) Saygılarımla...
-
Alıntı:
voyagerstar rumuzlu üyeden alıntı
Konu açıldıgı günden beri sizi hiç görememiştik, ...
Konu hakkında duyum-dedikodu değil de kesin bilgim olmadığından bir cevabım olmamakla birlikte,başlıkta belirtilen uygulama ile ilgili olabilecek uygulama konusunda düşüncemi belirtmiştim.
Farkındaysanız bu konuda, bahsedilen uygulamadan muzdarip olanların ben duydum,bir arkadaşımın başına gelmiş.... şöyle olacaktır ,böyle yapılacaktır şeklinde cevaplardan başka verilmiş bir hukukçu cevabı da yoktur.
Bedelli askerlik konusundaki beklentiler için arzu eden bedelli askerlik için dilek ve temenniler hakkında bir başlık açabilir.Ancak bu dilek ve temennilerin iletilmesi gereken adres internetteki siteler değil,TBMM ve Genel Kurmay Başkanlığı olmalıdır.
Saygılar.
-
Alıntı:
Konu hakkında duyum-dedikodu değil de kesin bilgim olmadığından bir cevabım olmamakla birlikte,başlıkta belirtilen uygulama ile ilgili olabilecek uygulama konusunda düşüncemi belirtmiştim.
Farkındaysanız bu konuda, bahsedilen uygulamadan muzdarip olanların ben duydum,bir arkadaşımın başına gelmiş.... şöyle olacaktır ,böyle yapılacaktır şeklinde cevaplardan başka verilmiş bir hukukçu cevabı da yoktur.
Bedelli askerlik konusundaki beklentiler için arzu eden bedelli askerlik için dilek ve temenniler hakkında bir başlık açabilir.Ancak bu dilek ve temennilerin iletilmesi gereken adres internetteki siteler değil,TBMM ve Genel Kurmay Başkanlığı olmalıdır.
Saygılar.
Peki Sn Kırcali
Bu konu başlığının içeriği ile ilgili ne diyeceksiniz.Buna bi açılım yapsanız mümkünmüdür ?
-
Konuyu başından sonuna kadar tekrar okumanızı öneririm.15.sayfadan itibaren aynı sorunu yaşayan kişilerin durumlarını sonuçları bildirdiği paylaşımlarmevcut.
Askerlik şubesi sizi doğrudan yakalayamaz,ifadenizi alamaz,savcılığa sevk eder,savcılık sizi ifade vermek üzere davet eder,davete gitmezseniz savcılık arama-yakalama kararı verir,genelgeyle çıktığınız GBT kayıtlarına savcılıkkararıyla tekrar girersiniz.
-
şimdi şu an asker kaçağı görünüyorum.açık öğretim kaydı yaptıracağım zaten ama şu an itibari ile evime asker gelip beni götüremezmi?askere gitmem için zorla imza attıramazmı
-
Alıntı:
Konuyu başından sonuna kadar tekrar okumanızı öneririm.15.sayfadan itibaren aynı sorunu yaşayan kişilerin durumlarını sonuçları bildirdiği paylaşımlarmevcut.
Askerlik şubesi sizi doğrudan yakalayamaz,ifadenizi alamaz,savcılığa sevk eder,savcılık sizi ifade vermek üzere davet eder,davete gitmezseniz savcılık arama-yakalama kararı verir,genelgeyle çıktığınız GBT kayıtlarına savcılıkkararıyla tekrar girersiniz.
Sn:Erdoğan Kırcalı;
Sizin yazmis olduklarinizda sadece bu forum analizinden mi ibaret yoksa GBT kayitlarindan dusme olayi ile ilgili gercek bir bilginiz yada duyumunuz mevcutmu?
Ben yurt disinda yasiyorum ve acilen Turkiyeye giris yapmam gerek.Bakaya olmam giriste bana sorun yasatirmi ?Egerki bu GBT kayitlari silinmis ise giriste bir sorun yasamam forumdan yazilanlardan anladigim bu,yaniliyormuyum ?
-
bu konu ile ilgili gelişmeler varmı arkadaşlar yada bu son düzenlemeyi bizzat yaşayanlar ve tecrübeleri
-
arkadaşlar bu genelge hakkında durumlar oldukça buraya yazmaya çalışıyorum.
ağustos ayı başında yaptırmış olduğum GBT sorgulamasından sonra bu gune kadar hiç baktırmadım ve bugun de GBT sorgulamasında temiz çıktı. Bence bu genelgeden haberi olmayan askelik şubeleri bakaya yoklama kaçakları hakkında suç duyurusunda bulunmuyorlar, bilmedikleri için eski usul aramalar çıkarttırıyorlar bu yüzden bu GBT de çıkmama olayı biraz daha zaman sürecektir. ama yinede dikkatli olmanızı arasıra da olsa GBT sorgulaması yaptırmanızı tavsiye ediyorum.
-
Alıntı:
arkadaşlar bu genelge hakkında durumlar oldukça buraya yazmaya çalışıyorum.
ağustos ayı başında yaptırmış olduğum GBT sorgulamasından sonra bu gune kadar hiç baktırmadım ve bugun de GBT sorgulamasında temiz çıktı. Bence bu genelgeden haberi olmayan askelik şubeleri bakaya yoklama kaçakları hakkında suç duyurusunda bulunmuyorlar, bilmedikleri için eski usul aramalar çıkarttırıyorlar bu yüzden bu GBT de çıkmama olayı biraz daha zaman sürecektir. ama yinede dikkatli olmanızı arasıra da olsa GBT sorgulaması yaptırmanızı tavsiye ediyorum.
tesekkür ederim arkadaşim,her seferinde bizimle paylaşiyorsun durumunu.sen ve bir iki arkadaş daha olmasa sorularımıza ve durumumuza acıklık getiren yok.noktalama işaretlerinde yada yazım yanlışlarında bazen ortaya cıkıyor sayın yetkililer.
ben gbt me baktıramadıgım için hep bir tereddütteydim ama sayenizde içim rahatladi. ;)
-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
Arkadaşlar sitenize yeni üye oldum. Şöyle bir durum var karakolar ellerinde bulunan eski tebligatlar yüzünden hala evlere telefon edebiliyor. Polis memurları bu genelgeden haberdar değil. Genelgeyle karakola gitmeme rağmen şubeye gitmemi söylüyorlar. Şubelerde de bazen garip uygulamalar olabiliyor,yani gittiğimizde apar topar savcılığa gitmeden götürülebiliriz. Herkese saygı sevgiler.