Karar kesinleşirse hemen alırsin.Ancak 5 yıl içinde bir suç işlersen geri faiziyle alma ihtimali yüksek.
Printable View
sayın yld19sm ; TSK personel kanunun 65. maddesinde şöyle bir yazı var.hakkında kamu davası her ne şekilde olursa olsun kalkan kişinin maaşından kesilen aylıkları ödenir...isterseniz o maddeyi bir okuyun o na göre bana yardımcı olun.ben yanlış anlamış olabirim.biliyorsunuz ben 5728 in 14.maddesiden yararlandım.yani kamu davası kaldırıldı ve ben bu kanundan yararlandım.yoksa biliyorsunuz ki bu kanun zaten vardı ama af kapsamı genişletildi.
Senin dediğin 65'inci maddedeki paragraf şu sanırım:
"Açığa alınanlara, açıkta kaldıkları sürece aylıklarının üçte ikisi, tu-
tuklulara ise yarısı ayrıca ödenir. Ancak, bu gibilerden haklarında kovuşturmaya
yer olmadığına, muhakemenin menine, beraate, her ne sebeple olursa olsun kamu
davasının düşmesine veya ortadan kaldırılmasına karar verilenlerin ödenmeyen
veya noksan ödenen her türlü özlük hakları ödenir."
Senin hakkında verilecek olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesi hukuk sistemine yeni girdiği için 65'inci maddede geçmiyor. Kamu davasının ortadan kaldırılması başka birşey. hükmün açıklanmasının geri bırakılması başka birşey. Daha önceki mesajlarında yargılanmam halen devam ediyor demişsin. Ancak bir önceki mesajında kamu davam kaldırıldı demişsin. Anlattıklarına göre senin hakkında şu anda verilecek olan karar hükmün açıklanmasının geri bırakılması olacak. 5 yıl içerisinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsan davan yeniden ele alınarak kamu davasının düşmesine karar verilecek. Hakkında verilmiş veya verilecek olan kararı kuvvetin işleme koyabilmesi için kesinleşmesi gerekiyor. Mahkeme gerekçeli kararı kesinleştirdikten sonra kuvvete gönderiyor. Kuvvet ancak mahkemenin göndermiş olduğu gerekçeli hüküm geldikten sonra işlem yapıyor. Yani senin daha önce biryerlere müracaat etmen hiçbirşeyi değiştirmez.
Tekrar 65 inci maddeye dönersek yukarıda dediğim gibi bu maddede sayılan kararların içinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması yok. Bu durumda bu boşluğu kuvvetin görüşü dolduracak. Maalesefki şu anda kuvvetin görüşüde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarında 5 yıllık süreyi beklemek yönünde. Yani özlük hakları ve rütbe işlemleri için 5 yılın sonunda çıkacak olan kararı bekleyecek. Kuvvetin son görüşü bu. İnşallah bu görüşlerini değiştirirler. Çünkü pek çok personel mağdur olacak bu konuda.
Sayın suleyman.sry.ben şunun için kamu davası düştü dedim.Sizde iyi biliyorsunuz ki bu 5728 sayılı yasa zaten vardı.ve bu yasada da 2 madde değişti. 5728 sayılı yasa gereği değişen 14.madde kamu davasınıda kapsar olarak değiştirildi.haliylede yargılandığım suc unsuru kamu davası düşmüş oldu.yoksa mahkemenin elbette verdiği bir karar hala yok ortada.umarım anlatabilmişimdir. :)) yani siz demişsiniz ki 5 yılın sonunda verilelecek karara göre hakkınızdaki kamu davası kaldırılır..şu anda zaten değişen 14. maddeye göre kamu davam düşmedi mi..eğer düşmemişse benim açığım neden kaldırıldı.?
Şimdi anladığım kadarıyla mahkemem bugün hükmün açıklanmasını 5 yıl erteleme kararı verse ben 5 yıl bekleyeceğim ve tüm özlük haklarımı o zaman alacağım.
Birde şöyle bir madde var.Hakkında kamu davası her ne şekilde olursa olsun kalkan bir kişinin açığı karar beklemeksizin kaldırılır.
sanırım böyle olduğu için açığım kaldırıldı.
sizce bunda karar beklemeden uygulamaya konulması ve özlük haklarının alınabilmesi içinde 5 yıl sonunun beklenilmesi ve o zaman ki karara göre alınacak olması ters olmuyor mu.yüksek idare mahkemesine baş vursak bişii çıkarmı.Açığın hemen kaldırılıyor ancak özlük hakların yok..ters bence..ne yapılabilir acaba,nasıl hareket edebiliriz.teşekkürler.
sayın blumex
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesi 5560 sayılı kanun ile CMK.nun 231 inci maddesine eklenmek sureti ile çıkarılmıştır. ancak ilk halinde,
"(14) Bu maddenin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümleri, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarla ilgili olarak uygulanabilir."
şeklinde iken bu madde 5728 sayılı TE*MEL CE*ZA KA*NUN*LA*RI*NA UYUM AMA*CIY*LA ÇEŞİTLİ KA*NUN*LAR*DA VE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YA*PIL*MA*SI*NA DAİR KA*NUN ile şubat 2008 de
“(14) Bu maddenin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümleri, Anayasanın 174 üncü maddesinde koruma altına alınan inkılâp kanunlarında yer alan suçlarla ilgili olarak uygulanmaz.”
şeklinde değiştirildi ve sizin suçunuzu da kapsamış oldu.
CMK.nun 231 inci maddesini son değişiklikler ile birlikte okursanız orada ayrıntılı olarak göreceksiniz zaten. Ben bazı paragraflarını aşağıya koydum.
(5) Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
(10) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.
(11) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir.
Gördüğünüz gibi sizin hakkınızdaki kamu davası henüz düşmedi. İlk önce yargılamanız son aşamaya kadar yapılacak. Neticede suçu işlediğinize kanaat getirilirse aldığınız ceza kararda belirtilecek. Eğer şartlarınız uyuyorsa hakkınızda verilen hüküm CMK.nun 231 nci maddesi uyarınca açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilecek. 5 yıl sonunda da eğer kasıtlı bir suç işlemediyseniz davanın düşmesine kara verilecek. Yani şartlar uygun olduğu taktirde sizin davanız 5 yıl sonra düşecek.
Açığınızın kaldırılması ise tamamen idari bir işlem. Kuvvet dava sonuçlanmadan da açıkları kaldırabiliyor. TSK dan çıkarılma ihtimaliniz şu anda gözükmediğinden ve 5 yıl süre ile sizi açıkta bırakması pek mantıklı olmayacağından açığınızın kaldırılmasına karar verilmiştir.
Özlük haklarınız ile ilgili olarakta ben sadece kuvvetin şuanki görüşünü belirttim. Bu görüş değişebilirde. Şayet değişmez ve özlük haklarınız size verilmez ise amirinize dilekçe ile müracaat ederek özlük haklarınızın tarafınıza verilmesini talep edeceksiniz. Eğer kuvvetin cevabı olumsuz olur ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesine dava açabilirsiniz.
Sayın Suleyman.sry üşenmeyip cevap yazıp beni bilgilendirdiğiniz için size sonsuz teşekkürlerimi sunarım.Ben yinede amirime özlük haklarımın verilmesi için dilekçe yazmayı düşünüyorum.Benim yazacağım çok profosyenelce olmaz kanaatindeyim.Bu konuda profesyonel bir yardım almam gerekebilir.Ana hatlarıyla ne yazmam gerektiği konusanda bana yardımcı olabilirsiniz.size müteşekkir kalırım.Çok sağolun.iyi günler,iyi akşamlar.
Sayın blumex,
Şu anda dilekçe yazmanız hiçbir anlam ifade etmez. Öncelikle davanızın sonuçlanması gerek. Sonuçlandıktan sonra mahkeme kararı kesinleştirecek ve kesinkleşmiş kararı kuvvete gönderecek. Kuvvet bundan sonra özlük haklarınız ile ilgili işlem yapacak. Kuvvetin yapacağı işlemi beklemeniz gerekiyor. Özlük haklarınızı verirse sorun yok. Ancak aksi yönde görüş çıkarsa dilekçe ve dilekçeye olumsuz cevap gelirse ardından dava işlemini başlatabilirsiniz. Prosedür yukarıda belirttiğim şekilde ilerliyor. Şu anda davanın sonuçlanmasını beklemekten başka yapacak birşeyiniz yok. Hızlandırmak için mahkemeyle irtibata geçebilirsiniz. Size yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Dilekçe yazma konusuna gelince yazma zamanı geldiğinde (ki inşallah gerek kalmaz) kuvvet özlük haklarınız ile ilgili düzeltme yapmaz ise amirinize özlük haklarınızın tarafınıza ödenmesine ilişkin basit bir dilekçe yazabilirsiniz. Yine olumsuz bir cevap alırsanız Askeri Yüksek İdare Mahkemise dava açabilirsiniz. Ancak başvuru dilekçesi için artık bir uzmandan yani bir avukattan yardım almanız gerekir.
Sayın suleyman.sry bilgileriniz için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Davanızın sonuclanması derken.Şu an devam eden mahkememin hükmün açıklanması kararının 5 yıl süreyle ertelenmesi kararını vermesidir değilmi.Yani bu kararı verdikten sonra 5 yıl gececek.Ama ben bu 5 yıl ı beklemeden, mahkeme o kararı verince eğer kuvvette özlük haklarımı vermezse o zaman dilekçe yazacağım değilmi.Doğru anlamışmıyım.Teşekkür ederim.
Sayın bulumex,
İdarenin açığınızı kaldırmış olması, özlük haklarınızın bütünüyle iadesi anlamına gelmez. Dava sonucunda beraatınıza veya CMK'nın 231'inci maddesi uyarınca "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" hükmedilir ve hüküm kesinleşirse, açıklı olduğunuz sürede mahrum kaldığınız maaş ve diğer özlük haklarınızı alabilirsiniz. O zaman idarenin isteminizi reddedeceğini düşünmüyorum. Reddederse AYİM'de açacağınız "özlük haklarının iade edilmemesi işleminin iptali" ve buna bağlı tazminat davasını kazanırsınız. Şu anda başvurursanız ret cevabı almanız kuvvetle muhtemeldir.