Re: İşten Çıkış - Tazminat
Erdogan Bey tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin
Fakat kafamda oturtamadigim bir nokta var.
Taahhutname "Sorumlulugunu ve kapsamini bilerek kabul ettigim ..... ' nin tarafima verdigi Programli Egitim ve bu egitimin giderleri ile ilgili olarak:" cumlesiyle basliyor ve altta maddeler iceriyor.
Anlamadigim nokta taahhutname egitim giderleri ile ilgili ve bu giderler karsisinda egitim giderlerini istemesi gayet mantikli. Fakat hem egitim giderlerini istiyor hemde 3 aylik maas istemi var. Sizce burda mantiksal bir sorun cikmiyormu?
Ornek vermek gerekirse
Ben size bir hizmet sundum diyelim. Bunun masrafida bana 10 lira oldu. Ben sizden bu hizmetin masraflari icin hem 10 lira hemde ekstradan 100 lira isteyebilirmiyim?
Kusura bakmayin bu noktayi bir turlu kafamda oturtamadim.
Tesekkur ederim
merhaba erdoğan bey,,
ben 3 yıldır calısıyorum ve işyerim butun calısanlarına 5 ay yarı ücretle calısırsanız calısın diyor calısmak istemeyene yargı yolu acık şikayet edebilirsiniz diyor ben istifa etmedim daha. 3 yıllık tazmınatımı nasıl alırım? tazmınat hesaplaması nasıl yapılır? işverenin bana vermesi gereken haklarım nelerdir?
birde işveren tazminatlarını hak kazanmış işcisine nasıl ödeyebilir taksit yapma gibi bir hakkı varmıdır?(bize öderiz diyorlar cek senet vermeyiz parca parca öderiz diyorlar)
Bilgileriniz için şimdiden tesekürler...
Çalışırken ücretinizde eksiltme yapılamaz.Ücretiniz eksik ödenirse,ücret alırken imzaladığınız bir belge varsa,eksik ödeme için bir not düşerek imzalayabilirsiniz.Ücretiniz eksik ödendiğinde bölge çalışmamüdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz,iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Kıdem tazminatı tarafların anlaşması durumunda taksitle -senetle ödenebilir.Ancak siz kabul etmezseniz,işveren bu yola zorlayamaz.Taksitle yapılan ödemeyi kabul etmeyip almaz,kıdem tazminatınızın tam olarak ödenmesi için dava açabilirsiniz.
Size imzalatılmak istenen herhangi bir belgede eksik kalan bir hakkınız olduğunu düşünüyorsanız,fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde bir not düşerek imzalamaya dikkat edin derim.
Son durumu aktarmak istedim sizlere
Ihtarname geldi cezai sart olarak 3 brut maas istiyorlar
Bu arada yeni farkina varabildim.15 Eylulde ise baslamistim fakat imzaladigim sozlesmede ise baslangic tarihi 15 agustos olarak yaziyor. Taahhutnamede ise 15 eylulden itibaren 2 seneden evvel isten cikarsam cezai sart onguruyor. Tarihlerdeki bu uyumsuzluk benim isime yarayabilirmi yoksa karsi tarafin isinemi yarar?
Tesekkurler
Cezai şart 2 yıldan önce sözleşmeyi siz feshederseniz işverene 3 brüt maaş ödeyeceğiniz,işveren feshederse size 3 brüt maaş ödeyeceği şeklinde mi düzenlenmiş?
Eğer her iki taraf içinde geçerli kılınmışsa ,cezai şart maddesi geçerlidir.
Sadece sizin ödeyeceğiniz yönde tanımlanmış bir cezai şart maddesi baştan hükümsüz kalır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Cezai şart 2 yıldan önce sözleşmeyi siz feshederseniz işverene 3 brüt maaş ödeyeceğiniz,işveren feshederse size 3 brüt maaş ödeyeceği şeklinde mi düzenlenmiş?
Eğer her iki taraf içinde geçerli kılınmışsa ,cezai şart maddesi geçerlidir.
Sadece sizin ödeyeceğiniz yönde tanımlanmış bir cezai şart maddesi baştan hükümsüz kalır.
Arkadaşlar saygılar. benimde bir sorum var incelerseniz sevinirim.çalıştığım işyerinden memnun değilim ve işten en az zararla ayrılmak istiyorum ve şu an deneme süresi içindeyim
maddeyi aynen yazmak istedim
4 madde şu şekilde
..........
a)sözleşme süresine 2 aylık deneme süresi dahildir. Deneme süresi içerisinde işveren ve işçi sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilir.
15.maddede ise
işçi sözleşmesini 4 maddede taahüt ettiği belirli süreli hizmet(çalışma) süresini tamamlamadan kendi isteği ile işten ayrıldığı takdirde işten ayrıldığı tarihten belirli süreli hizmet süresinden kalan sürlerin karşılığı olarak ayrıldığı tarihteki brüt giydirilmiş ücretin 1 yıllık tutarının çarpımından elde edilen rakamın belirli süreli hizmet süresinden geriye kalan sürelerle çarpılması sonucu çıkacak rakam şirketin uğrayacağı zarar ve ziyan olarak ve ayrıca kendisine verilmiş/verilecek her türlü eğitimin karşılığını ödemeyi hüküm istihsaline gerek kalmaksızın nakden ve defaten ödemeyi şimdiden kabul eder.
şimdi arkadaşlar ben 2 avukat arkadaşa danıştım.
ilk fikir burada 4 ve 15 maddenin çeliştiği bu sebepten dolayı şirketin sadece eğitim masraflarını talep edebileceği bununda yine aynı şirket içinde verilen eğitimden dolayı 1000 ytl yi geçemeyeceği geçersede dava açmamı tavsiye etti.
2. fikir ise bu sözleşmenin tamamen benim aleyhime ve tek taraflı hazırlandığı ve en az 15000 ytl gibi tazminat ödemeye mecbur bırakılacağımı söyledi. şöyleki evet 4.madde de deneme süresi içerisinde bildirimsiz ve tazminatsız feshedebileceğim fakat şirketin benden 15 madde de istediği şeyin tazminat değilde uğradığı zarar ve ziyan karşılığı olarak bu meblağı isteyebileceği bu durumda bir çelişki bulunmadığı.
ve sözleşmenin çeşitli yerlerinde şirketin beni tazminatsız çıkaracağı yazmakta. Erdoğan beyin önceki yorumlarına göre tamamen tek taraflı sözleşme olduğu iöin 2.fikirde olan arkadaşın dediği miktarı ödememe şansım var.
bu durumda deneme süresi içinde istifa edersem zararım ne kadar olur
SAYGILAR..........
arkadaşlar bi yorum yokmu acaba acil şekilde fikirlerinizi bekliyorum
Size bir eğitim verildi mi?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Size bir eğitim verildi mi?
evet başladığımdan beri eğitimdeyim fakat bu kurumun kendi içerisinde verdiği maliyeti pek de fazla olmayan bi eğitim. bakalım iyi niyet ile çözmeye çalışacağım bi sorun çıkmaz inşallah
s.a.öncelikle bir avukata danıştım ama halaa içimde bir kurt var eğer bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi ?
bir dersanede öğretmen olarak çalışıyorum işi bırakacağım.kurum müdürüne şifai olarak 6 gün sonra işi bırakacağımı söyledim.sözleşmemde herhangi bir cezai hüküm yok.ama adam beni zor durumda bıraktığın için hakaret davası,tazminat davası açarım dedi.ama dediğim gibi sözleşmemde herhangi bir tazminat maddesi yok.bu davaları açabilir mi kazanırsa acaba ne kadar tazminat alabilir.avukat ihtarname çekmene gerek yok dedi ama halaa düşünceliyim.
ayrıca ben sözleşmemde belirtilen maaşımı almıyorum. bana maaşımı aldığıma dair bir belgede imzatlamıyorlar.aramızda sözlü olarak anlaştığımız maaşı alıyorum.istifa dilekçemi daha vermedim dilekçeme maaşımı alamıyorum gibi bir sebep yazmama gerek var mı yoksa dava açtığında mahkemede mi belirteyim.avukat bu geçerli bir sebeptir dedi istersen şimdi bırak dedi.
buna binaen ben tazminat davası açsam maaşımı alamıyorum diye elle tutulur bir miktar olur mu yoksa hiç uğraşmıyayım.( sözleşmemde ders saati olarak 7,72 ytl yazıyor ve en fazla 20 saat derse girebilir diyor.ama ben 38 saat derse giriyorum haftada.) sözleşmemde eğer belirtilen saatten fazla derse giriyorsa girdiği ek derslerde ayrıca hesaplanır ve ödenir yazıyor.ve eğer çalışan eleman maaşı alamıyor ise her geçen gün için %1 faiz ödemeyi kurum taahhüt eder yazıyor.
işin kısası ben işi bıraktığımda bu adam bana dava açtığında benimde yukarıda saydığım sebepler beni kurtarır mı ?
şimdiden saolun