Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
TBMM sitesinde hala komisyonda görülüyor.
komisyondan çıktı genel kurula gelir hafta içi
Selamlar,
yeni üye olarak herkezi selamlıyorum. Beni ilgilendiren bir mesele oldugu icin bu Forumu takib ediyorum.
Arkadaslara yasayı iyi okumalarını tavsiye ediyorum, özellikle gerekce bölümünü. Cünkü yasa yürürlüge girmesi ile birlikde hic bir sey degismiyor ve Genelge iptal olmuyor.
Genel Gerekce:
Askerlik cagına girmelerine ragmen yoklama kacagı ve bakaya olarak aranan yükümlüler icin cıkarılan takip yazıları, askerlik subelerince nufüsa kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri yer mülki makamlarına gönderilmektedir. Ancak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüge girmesi ile birlikde kacakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından cıkarılacak yakalama emiri ile mümkün olabilmektedir. 1111 sayılı kanunda yoklama kacagı ve bakaya isimlerin aranmaları icin mülki makama bildirelecegi belirtilis olmasına ragmen, yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip islemler hususunda bir hükme yer verilmemisdir. Bu nedenle, yoklama kacagı ve bakaya durumdaki yükümlülerin takipleri ve gerektiginde yakalanarak askerlik subelerine teslimleri konusundaki usul ve esasların yeniden düzenlemesine ihtiyac duyulmusdur.
Buna göre sade Genelge degil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu görede ancak Tc Başsavcı talebi ve hakim kararı ile yakalama emri cıkabilir.
Yani degisen hic bir sey olmuyor. Bu kanunlara riayet etmeyen Polis ve Jandarma amirlerin isimlerini not ederek haklarıda suc duyurusu yapacaginizi ve bakanlıga ve müdürlüklere sikayet edeceginizi görevlilere söylerseniz size hic bir sey yapamazlar ve yapmayada hakları yokdur. Ayriyeten bilgi edinme kanununa göre hakkınızda yaklama emir varmı ögrenebilirsiniz. Bunun icin EGM web sitesinde “Bilgi edinme Formunu” doldurarak ögrenebilirsiniz.
http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0365.pdf
http://www.bilgiedinme.egm.gov.tr/
Alıntı:
Kepsutlu rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar,
yeni üye olarak herkezi selamlıyorum. Beni ilgilendiren bir mesele oldugu icin bu Forumu takib ediyorum.
Arkadaslara yasayı iyi okumalarını tavsiye ediyorum, özellikle gerekce bölümünü. Cünkü yasa yürürlüge girmesi ile birlikde hic bir sey degismiyor ve Genelge iptal olmuyor.
Genel Gerekce:
Askerlik cagına girmelerine ragmen yoklama kacagı ve bakaya olarak aranan yükümlüler icin cıkarılan takip yazıları, askerlik subelerince nufüsa kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri yer mülki makamlarına gönderilmektedir. Ancak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüge girmesi ile birlikde kacakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından cıkarılacak yakalama emiri ile mümkün olabilmektedir. 1111 sayılı kanunda yoklama kacagı ve bakaya isimlerin aranmaları icin mülki makama bildirelecegi belirtilis olmasına ragmen, yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip islemler hususunda bir hükme yer verilmemisdir. Bu nedenle, yoklama kacagı ve bakaya durumdaki yükümlülerin takipleri ve gerektiginde yakalanarak askerlik subelerine teslimleri konusundaki usul ve esasların yeniden düzenlemesine ihtiyac duyulmusdur.
Buna göre sade Genelge degil, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu görede ancak Tc Başsavcı talebi ve hakim kararı ile yakalama emri cıkabilir.
Yani degisen hic bir sey olmuyor. Bu kanunlara riayet etmeyen Polis ve Jandarma amirlerin isimlerini not ederek haklarıda suc duyurusu yapacaginizi ve bakanlıga ve müdürlüklere sikayet edeceginizi görevlilere söylerseniz size hic bir sey yapamazlar ve yapmayada hakları yokdur. Ayriyeten bilgi edinme kanununa göre hakkınızda yaklama emir varmı ögrenebilirsiniz. Bunun icin EGM web sitesinde “Bilgi edinme Formunu” doldurarak ögrenebilirsiniz.
http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0365.pdf
http://www.bilgiedinme.egm.gov.tr/
Gerekçeyi okumak bir şey ifade etmiyor ki. Sonuçta o gerekçeyle kanun yaptı adamlar ve kanun maddeleri uygulanacak, genelge tamamiyle devre dışı kaldı.
merhabalar,
bildiğim kadarıyla hala resmi gazetede yayınlanan bir ilan yok.
bu arada acaba gbt baktırabilen oldumu son 2-3 gün içinde?
Türkiye tezatlar ülkesi. Kanun kanuna tezat. Kurum kuruma zıt. Her kurum kendi kafasına göre hükmediyor. Kanun ve kurallardan ne bol var Türkiyede? Uyguluyan ve denetleyen yok. Onun icin maalesef Türkiye hic bir zaman gercek bir hukuk devleti olamadı. Hep lafda kaldı. Laf ve kanunlar kalbalıgından başka bir şey degil. Türkiyede herzaman herşey olabilir.
Arkadaşlar şunu belirteyim hukukçu değilim. Düşüncelerimi paylaşmak istedim. öncelikle sanırım bu tasarı genel kurulda oylanacak değil mi?Yani kabul edilmedi sadece komisyondan çıktı .Yani önümüzde bir oylama sürecei var . Hepimizin bildiği gibi 6 haziran genelgessi "Avrupa insan Hakları Sözleşmesi" gereği ortaya çıkarıldı. Belki oylama süreceinde ve ya Cumhurbaşkanımızın imzalama sürecinde bu konu 6 haziran genelgesini hazırlayanlar tarafından açıklanabilir ve yeni tasarıdaki ilgili maddeler yürürlüğe alınmaz. AB müzakere sürecinde ülkemiz bu konuda geri adım atarmı bilemiyorum. AB yeni tasarıları bildiğim kadarıyla gözden geçiriyor. Am şuda var ülkemiz garip bir sisteme sahip komple yeni tasarı kabulde edilebilir. oylama sürecinde herşey belli olur. Yanlış ifadelerim varsa lütfen düzeltiniz.
Saygılar
Herkese merhabalar..
Aslında kepsutlu arkadaşın yazdıkları tasarıyı incelediğimde benimde aklıma takılan sorulardan biri. Ancak 30. Ve 47. Maddelerde yapılmak istenen değişiklik, değişiklik yapmanın gerekçesiyle bana göre çelişiyor.
Gerekçe şöyle,
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu 1 Haziran 2005 yürürlüğe girmesi ile birlikte kaçakların takibi ve yakalanması, TC Başsavcısı istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından çıkarılacak yakalama emri ile mümkün olabilmektedir. (Zaten genelgede bu kanunların uygulanmasındaki aksaklıkları gidermeye yönelik yayımlanmıştı) 1111 sayılı kanunda yoklama kaçağı ve bakaya isimlerin aranmaları için mülki makama bildirileceği belirtilmiş olmasına rağmen, yükümlülerin yakalanmaları ile müteakip işlemler hususunda bir hükme yer verilmemiştir. Bu nedenle, yoklama kaçağı ve bakaya durumdaki yükümlülerin takipleri ve gerektiğinde yakalanarak askerlik şubelerine teslimleri konusundaki usul ve esasların yeniden düzenlemesine ihtiyaç duyulmuştur.
Kanun Teklifinde ki maddelerde şunlar,
MADDE 30 - Son yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ıncı madde gereğince gelmeyiş sebebini bildirmemiş kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilirler.
Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler vakit geçirmeksizin ve en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, kolluk tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.
MADDE 47 - Askere sevk için çağrıldıkları halde, hastalık, tutukluluk veya hükümlülük gibi nedenlerle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar bakaya olarak kabul edilirler.
Bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki’ amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler vakit geçirmeksizin ve en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, kolluk tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.
Yeni maddelerde bu altını çizdiğim bölümler, gerekçede de belirtilen ve 5237 Sayılı TCK, 5271 Sayılı CMUK kanunlarının ilgili maddeleri, Anayasanın 19. Maddesi ve AİHS 5. Maddeleriyle bence çelişmektedir.
Yani komisyon gerekçesinde kanunlarımızın bu maddelerinden bahsetmiş ama uygulamaya yönelik olarak Askerlik Kanununda yaptığı yeni maddelerle kendi gerekçesinde belirttiği bu maddeleri görmezden gelmiştir. Tabi ben hukukçu değilim ve burada yazdıklarım benim yorumum. Bu durumu doğru bir şekilde yorumlayabilecek hukukçu bir dostumuz varsa hem kendi adıma hem de diğer arkadaşlar adına çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Hukukcular ne yorumu yapsın ki?
Kanun öyle yapılmış ki lastik gibi esnek. Isteyen istedigi yere cekebilir ve kendi kafasına göre uygulayabilir. Maksat da zaten o gibi gözüküyor. Duruma ve adamına göre keyfi uygulama demek bu.
Ben Hukukcu degilim ama şu yorumu yapıyorum:
*Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler
Eeeeeee….sonra?
Sonrası kesin dille belirlenmemişdir. Neden? Nasıl yakalanacak yükümlü?
O zaman 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Genelge devreye giriyor. Cünkü mülki amirler, yani Vali ve Kaymakamlar yakalama emri cıkaramaz, buna yetkisi yokdur. Ic işleri bakanında buna yetkisi yokdur. Askerlik şubeleri kolluk kuvvetleri olmadıkları icin onlarında yokdur. Bu emri ancak savcı veya hakim verebilir. Askerlik şubeleri bunun icin ancak suc duyurusunda bulunarak yapabilirler. Genelge ancak bu yasada yazılarak veya başka bir yasa veya Genelge ile iptal olur.
Celişki varmış gibi gözüksede bence hic de celişki yokdur. Ancak burası Türkiye. Uygulama ile kanun arasında Daglar kadar fark rahatlıkla olabiliyor. Hukuk ve kanun olsa bile uygulama keyfi olabiliyor. Cünkü burası Türkiye ve bir hukuk devletinden Türkiye daha cok uzaklarda.
Alıntı:
Kepsutlu rumuzlu üyeden alıntı
Hukukcular ne yorumu yapsın ki?
Kanun öyle yapılmış ki lastik gibi esnek. Isteyen istedigi yere cekebilir ve kendi kafasına göre uygulayabilir. Maksat da zaten o gibi gözüküyor. Duruma ve adamına göre keyfi uygulama demek bu.
Ben Hukukcu degilim ama şu yorumu yapıyorum:
*Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler
Eeeeeee….sonra?
Sonrası kesin dille belirlenmemişdir. Neden? Nasıl yakalanacak yükümlü?
O zaman 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5271 Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Genelge devreye giriyor. Cünkü mülki amirler, yani Vali ve Kaymakamlar yakalama emri cıkaramaz, buna yetkisi yokdur. Ic işleri bakanında buna yetkisi yokdur. Askerlik şubeleri kolluk kuvvetleri olmadıkları icin onlarında yokdur. Bu emri ancak savcı veya hakim verebilir. Askerlik şubeleri bunun icin ancak suc duyurusunda bulunarak yapabilirler. Genelge ancak bu yasada yazılarak veya başka bir yasa veya Genelge ile iptal olur.
Celişki varmış gibi gözüksede bence hic de celişki yokdur. Ancak burası Türkiye. Uygulama ile kanun arasında Daglar kadar fark rahatlıkla olabiliyor. Hukuk ve kanun olsa bile uygulama keyfi olabiliyor. Cünkü burası Türkiye ve bir hukuk devletinden Türkiye daha cok uzaklarda.
Evet yakalamalarda genelge uygulanacak gibi ama genelge devre dışı kaldı dememin nedeni şu: Genelgeye göre önce savcı sizi çağırıyordu, ancak çağrıya gitmezseniz o zaman hakim kararıyla yakalanıyordunuz, savcı ifade alıyordu, kovuşturmaya yer yok derse siz askerlik yapmıyordunuz ama kaçak da olmuyordunuz zira aranmıyordunuz. Mahkemeye verse ve mahkemede ceza almazsanız yine mesele yoktu, ceza alırsanız da büyük ihtimalle paraya çevrilecekti ve yine askere gitmeyecektiniz. " yargılama ve infaz sonrasında bile" askerlik şubelerine götürülemiyordunuz. Şimdi sizi yakalayıp 24 saat içinde şubeye teslim edecekler. Bu bakımdan genelge tamamen olmasa da büyük oranda devre dışı kaldı. Tabi kanun tasarısı aynen genel kurulda kabul edilirse.