Cevap: Re: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
bu kadar açık anlattığınız ve samimi tavrınızdan dolayı sizi kutlarım..benim de durum sizin benzio benişin daha başındayım..nişanlım alman vatandaşı bir türk...önce a1 sınavım var sonra diğer işlemler..hepsini başarıcam hayırlısıyla...teşekkür ederimm
Rica ederiz. Adim adim ve sabirla rahatca asabileceginiz bir sürec. Hayirlisi olsun.
Sayin Fischer
Oncelikle size ve butun forum uyelerine iyi bayramlar dilerim..
Gordugum kadariyla Almanya da evlilik konusunda cok bilgili ve deneyimlisiniz..
Sirf bu yuzden siteye uye oldum ve mesaj atmaya karar verdim..
Ben 30 yasindayim.. Tr de 4 yillik universite mezunuyum ve 2 yil ingiltere de egitim gordum ve ordan da diploma aldim.. BUnun yaninda Schengen visa ile Almanya ve Italya ya da giris cikis yaptim.. 1 yil da Misir da yonetici olarak bir fabrika da calistim.. Bunun yaninda Tr de buyuk bir sirkette calismaktayim su anda..
Simdiye kadar hic bir zaman visa delme olayi yapmadim..Yani gerek Ingiltere gerekse de Almanya ve Italya ya gittigimde vize surem dolmadan ulkeden cikis yaptim.. Sicilim her yonuyle cok temiz..
Cok iyi derecede ingilizce biliyorum.( Onceden de belirttigim gibi orda da mezuniyet derecem var.)
Bunun yaninda cok iyi olmamakla birlikte biraz da Almanca biliyorum ama sanirim a1 verecek kadar degildir..
Size simdi de sorunumu yazmak istiyorum.
Benim Almanya Aachen da polonya asilli Alman vatandasi kiz arkadasim var.
evlilik yapmak istiyoruz ve ben orada kalmak istiyorum..Calisacagim is hazir ve orada gerekli olacak prosedurleri yerine getirecek kisiler mevcuttur.
KAfamda bu is icin bir plan yaptim.
Ben buradan direkt turist vizesi alsam ve orada evlensem..
2 yillik oturuma orada basvursam, oturumu alabilirmiyim sizce?
Yoksa evlendikten sonra TR ye geri gelip tekrar oturum icin basvuru yapip A1 sinavina mi girmem gerekli?
Orada evlensem ve direkt Almanca kursuna girip calistigim sure icinde kursa devam ederek sinavi gecme sansim var mi?
Bir de evlilik sonrasinda vatandaslik alma sureci nasil isliyor?
Kac yil sureli ve suresiz oturum almis olmam gerekli?
Size cok uzun yazdim biliyorum..
bu nedenle kusura bakmayin ..
Kisa zamanda cevap verirseniz cok tsk ederim..
saglicakla kaliniz
Merhaba,
Sorulariniza cevap vermeye calisacagim Ancak vatandaslik alma konusunda bilgilerim güncel degil, Sn. Salpyilmaz'in yanit vermesi daha uygun olur.
Sahip oldugunuz niteliklerden ve gecmis deneyimlerinizden vize sürecinde etkili olanlari ve olmayanlari ayirmaniz, önünüzü görebilmeniz acisindan iyi olacaktir. Universite mezunu olmaniz, Schengen vizesi almaniz ve özellikle Almanya'ya giris cikis yapmaniz büyük arti puanlardir. Bununla birlikte esinizin Alman vatandasi olmasi da birkac prosedürden sizleri kurtaracak. Ancak Ingilterede master yapmaniz, Misirda calismis olmaniz, Aachen'daki isinizin hazir olmasi, cok iyi Ingilizce biliyor olmanizin vize aliminda bir avantaj saglamayacaktir.
A1 sinavi sanildigi kadar zor bir sinav degil. Birkac ay icinde dahi bunu basarmaniz mümkün. Size tavsiye edebilecegim adimlar sunlardir.
Bu yazi dizisini en bastan okumanizi siddetle tavsiye ederim. Sonrasinda ise;
1. En kisa zamanda A1 sinavina calismaya baslamaniz/hizli kurs vb yazilmaniz. Bu arada A1 sinavi icin önceden randevu almaniz gerekeceginden, 2 ay sonra sinava girmek istiyorsaniz (ki bence 2 ayda A1 seviyesine rahatca ulasabilirsiniz) simdiden randevu almaniz gerekebilir. (Telefon ile randevu)
2. Müstakbel esinizle Turkiye'de nikah yapmaniz ve gerekli belgelerin derlenip toparlanmasi.
3. A1 sinavini kazandiktan hemen sonra konsolosluktan randevu almaniz ve görüsmeye gitmeniz.
uygun olur.
Aksilik cikmazsa (ki durumunuz 4/4lük), 1 ay kadar bir süre icerisinde aile birlesim vizenizi(3 aylik) alabilirsiniz. Bu ilk 3 aylik aile birlesimi vizeniz, büyük olasilik calisma iznini icerektir. Bu vize ile dahi ise baslayabilirsiniz ve yazinizda bahsettiginiz hicbir araci kisi vb'e ihtiyaciniz kalmayacaktir. Zaten Almanya'ya geldikten hemen sonra oturum iznini alacaksiniz. (1 ila 3 senelik oturum izni) 3seneyi doldurduktan sonra süresiz oturum alabilirsiniz.
Almancayi mutlaka ögrenmeniz gerekiyor. Bu yüzden A1 sinavini zul olarak degil, kendi yarariniza görmenizi tavsiye ederim. Kaldi ki süresiz oturum alabilmek icin de yine B1 sinavina girip bu sinavi vermeniz istenecektir. (Almanca dil bilgisi seviyeleri A1-A2-B1-B2-C1-C2 seklindedir. C2'den sonra son olarak -sanirim- Großes Deutsches Sprachdiplom geliyor.)
Almanya'dan selamlar.
Sn. Registration, benim atladigim bazi noktalar olabilir. Bu yüzden bundan sonra direkt bana hitaben degil, genel olarak sorabilirseniz, Sn Salpyilmaz ve diger kullanicilardan da cevap alabilirsiniz. Sanirim kendisi nezaketen bana sorulan bir soruyu cevaplamak istememis ama Sn. Salpyilmaz'in bu konulardaki bilgisi, benimkinden epeyce fazladir ve günceldir.
Sizin gibi tahsilli ve kendisini yetistirmis bir arkadasimizi en kisa sürede Almanya'da görebilmeyi dilerim.
Sayin Fischer
Oncelikle zaman ayirip buyuk emek sarfederek bana cevap verme inceligini
gosterdiginiz icin cok tsk ederim..
Forumun bu bolumunun hepsini okumadim ama elimden geldigince okumaya devam ediyorum.
Sorumu direkt size sormamin nedeni ise sanirim okudugum bolumlerden olacak ki size sorulan
sorularin cok oldugu ve buna karsilik sizin de oldukca net ve acik sekilde cevap vermenizde..
Eger bu durumdan dolayi forumda ki diger katilimci arkadaslar kucucuk olsa bile olumusuz bor duygu
veya dusunce icine girdilerse, kendilerinden ozur dilerim ve sordugum sorulara onlarin da cevap vermesinin
beni cok mutlu edecegini belirtmek isterim.. herkese de bu nedenle simdiden mutesekkirlerimi sizin nezdinizde sunarim..
Verdiginiz cevaplar benim icin de cok aydinlaticiydi ama izninizle size ve diger arkadaslar bir iki soru daha sormak istiyorum
Benim istedigim kiz arkadasimla direkt Almanya da evlenmek..
Bu nedenle turist vizesi alarak Almanya ya gidip orda evlensem
ve sonra da tekrar Almanya da evlilik vizesine basvursam daha mantikli degil mi?
Almanca ogrenimine de orada direkt olarak bir Alman okulunda baslasam
daha iyi olmaz mi sizce?
(Almanca egitimini ne olursa olsun devam edecegim.. Benim icin kesinlikle bir zulum degil
zevk kaynagi olacaktir..Zaten dile karsi bir yetenegim oldugunu da dusunuyorum ve
bu nedenle kisa surede sonuclar alacagimdir eger calisirsam
Sonucta eger orada yasamayi dusunuyorsam o ulkenin dilini
konusmak zorundayim..Aksi taktirde bircok sorun yasayacagima eminim..
Buna bizzat Ingiltere de gocmen olarak yasayip Ingilizce bilmeyen kisileri gorerek sahit oldum.)
Cevabiniz icin simdiden cok tsk ler
iyi gunler dilerim
Cevap: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
Öncelikle Sn Fischer'ya nezaketinden ötürü tesekkür ederim.
Sn Registration,
Sürekli Türkiye'ye git-gel yapmak istemediginizden ötürü evlendikten sonra esinizin yaninda kalip islerinizi ayarladiginiz gibi devam ettirmek arzunuz cok normal. Bu durumda yapmaniz gereken turist vizesiyle Almanya'ya gelerek evlenmek degil, direk olarak evlilik vizesine basvurmanizdir. (Eheschließungsvisum) Bu vizeye basvuru icin de A1 sinavini vermeniz icap etmekte, ancak vize malesef calisma izni icermemektedir.
Bu vizeyi aldiktan sonra Almanya'ya gelip evlenmenizin akabinde yabancilar dairesinden calisma izinli oturumunuzu alabileceksiniz.
Turistik vizeyle gelindikten sonra yapilan evlilik neticesinde oturum alabilmek icin yabancilar dairesi kisinin gelecegi ülke konsoloslugundan bu basvuruyu yapmasini istemektedir. Ayrica Eheschließungsvisum gibi bir secenek varken bu yolun denenmesi, gecmis yillarda ülkede kalmak icin denenen yollarin basinda gelmesinden ötürü olumsuz anlamda dikkat de cekmektedir.
Dil sertifikasi ibrazi konusunda bir takim istisnalar bulunmakta. Siz cok ileri düzeyde Ingilizce biliyorsaniz ve bunu gecerli bir dil sertifikasiyla belgeleyebiliyorsaniz A1 sertifikasi yerine gecerli sayilabilir. Bu konuda islemleri yapan kisilerin inisiyatifleri sözkonusudur, isterseniz Ingilizce ile bu basvuruyu yapmayi da deneyebilirsiniz. Ancak ben de Sn Fischer'nin belirttigi gibi Almancayla bunun yapilmasini salik veririm.
Evleneceginiz kisi Alman vatandasi olduguna göre evli olarak Almanya'da 3. senenizi doldurdugunuzda süresiz oturum yahut vatandaslik icin basvuru hakkiniz dogar. (Alman Vatandaslik Yasasi madde 9 'StAG §9') Bu süreden daha erken malesef hicbir sekilde vatandaslik ya da süresiz oturuma basvuru hakki bulunmamaktadir yabancilarin. Bunun disinda vatandasliga basvuruldugunda evliligin ayni cati altinda devam etmesi, vatandasliga alim belgesi (Einbürgerungsurkunde) alinana kadar da evliligin ayni cati altinda devam ediyor olmasi icap eder.
Baska sorulariniz varsa cekinmeyiniz.
Selamlar...
Sayin Fischer
Öncelikler verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler.Verdiğiniz bilgilerin gerçekten çok fazla kişiye yol gösterdiğine eminim.
Tam 6 saattir tüm yazıları ve yapılması gerekenlerin notlarını alıyorum.Bu zorlu yola çıkmaya bugün karar aldık ve Allah sonumuzu hayretsin :))
Yanlış hatırlamıyorsam makine mühendisi olduğunuzu yazmıştınız.Doğruysa meslektaşız.Sorumda bununla ilgili...
Atatürk Üniversitesinden mezunum.Okuduğum yıllarda akredite işlemleri yeni yeni başlamıştı.Diploma notum da çok başarılı olduğumu göstermiyor ( sonradan türkiye için bi kriter olmadığını anlamış oldum ).Şu anda imalat sektöründe imalat müdürü olarak çalışmaktayım.
Soruma gelirsek ;
Şu anda Almanya'da mesleğinizi yapıyormusunuz ? Cevap evet ise neler yaptınız kabul görmesi için , hayır ise neden yapamadınız ? Çok özel değilse cevaplarsanız çok sevinirim.Çünkü gerçekten mesleğimi çok seviyorum ve başarılı olabileceğimi düşündüğüm tek konu bu ( sadece bu mesleği severek yapabileceğime inanıyorum )
Cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler...
Sn Asarkaya,
Su anda Almanya'da "makina mühendisi" olarak calisiyorum. Bu konuda hicbir sikinti cekmedim, bilakis yaptigim is görüsmelerinden hicbirinde diplomam ile ilgili bir soruyla/sorunla karsilasmadim. Diploma notunuzun ise alim sürecinde hicbir islevi yok, sadece diplomanizin tercümesini yaninizda bulundurmaniz dahi pek cok firma icin yeterlidir. Burada bütün is basvurularinda bir önceki isvereninizin referans mektubunun istendigini gördüm. Bu sebeple "mutlaka" isvereninizden (ya da amiriniz varsa amirinizden) firmanizda yaptiginiz islerle ve calistiginiz süreyle ilgili bir mektup almanizi tavsiye ederim. Bununla birlikte katildiginiz kurs-seminer vb ek egitimlerle ilgili sertifikalarinizi da mutlaka beraberinizde getirmeniz cok faydali olur.
Benim diploma ve sertifikalarimin sayisi 25'ten fazla oldugu icin, maddi külfetinden dolayi hepsini almancaya tercüme ettiremedim. Onun yerine bütün belgelerimi bilgisayarda tarattiktan sonra word' e aktardim ve tercüme ettirmedigim sertifikalarin altlarina kendi yazdigim almanca tercümelerimi ekledim. Güzel bir sayfa tasarimi yapabilirseniz sorun yasayacaginizi hic sanmiyorum. (Tabi diploma ve birkac önemli sertifikami yeminli tercümana tercümesini yaptirdim.) Bu sekilde hazirladigim basvuru dosyalarimla yaptigim basvurularda hicbir sikinti yasamadim.
Özetleyecek olursak, sadece TÜV, Alman ordusu ya da belediye ve diger resmi dairelere yapacaginiz is basvurularinda diplomanizin denkligini isteyebilirler. Universiteniz devlet üniversitesi oldugu icin bu denkligi problemsiz ve kolayca alabilirsiniz.
Önemli not: Yukarida verdigim bilgiler, mühendislik, isletme-iktisat vb fakülte mezunlari icin gecerlidir denebilir ancak tip, veterinerlik, egitim, psikoloji vb dallarda denklik nasildir tam olarak bilemiyorum ama muhtemelen farklilik arz edecektir.
Alıntı:
salpyilmaz rumuzlu üyeden alıntı
Evleneceginiz kisi Alman vatandasi olduguna göre evli olarak Almanya'da 3. senenizi doldurdugunuzda süresiz oturum yahut vatandaslik icin basvuru hakkiniz dogar. (Alman Vatandaslik Yasasi madde 9 'StAG §9') Bu süreden daha erken malesef hicbir sekilde vatandaslik ya da süresiz oturuma basvuru hakki bulunmamaktadir yabancilarin. Bunun disinda vatandasliga basvuruldugunda evliligin ayni cati altinda devam etmesi, vatandasliga alim belgesi (Einbürgerungsurkunde) alinana kadar da evliligin ayni cati altinda devam ediyor olmasi icap eder.
Sn Salpyilmaz, yaziniza kücük bir ekleme yapmak istiyorum, yanlissa lütfen düzeltin.
Diyelim ki Türkiye'den gelen kisi Berlin'deki esinin adresine kaydoldu ve resmi olarak "ayni cati altinda" yasam baslamis oldu. Türkiye'den gelen sahis, Berlin ve cevresinde is aramasina ragmen bulamadi. Bu arada Köln'den (~500 km kadar uzak bir sehir) is buldu ve mecburiyetten Köln'e tasindi. Ilk adres olarak Berlin sabit kaldi ancak ikinci adres Köln kaydedildigi zaman da resmi olarak "ayni cati altinda yasam" devam etmis sayiliyor. Tabi yabancilar dairesinde bulunan memurun aksi bir davranisinda problem yasamamak icin, bu süre zarfinda Köln-Berlin arasi gelis gidis tren/ucak biletlerinin ya da benzin faturalarinin saklanmasi uygun olur.
Ancak eger Berlin'de yasayan es, yüksek lisans vs egitim icin Köln'deki bir universiteyi secerse, sahte evlilik süphesi dogabilir ve oturum icin ciddi bir sikinti yasanabilir.