Teşekkür ederim Engin bey
Printable View
Teşekkür ederim Engin bey
Engin bey satın aldığım gayrimülkteki kiracı eski mal sahibiyle yapılan kontratı tanımayacağını imzayı kabul etmiyeceğini mahkemeye gidersem bu işin çok uzayacağını kiramı almayacağımı söylüyor ve bana çok düşük bİr kira teklif ediyor. mahkemeye gidersem geçmiş bütün kiralarımı alabilirmiyim ve ne kadar Sürer bu mahkeme ne tavsiye edersiniz çok teşekkürler .
Eski sahibine kirayı banka üzerinden ödüyordu değil mi?
Aslında 2 kontrat yapmışlar biri düşük rakamlı maliye için öteki de gerçek rakamlı gerçek rakamlıyı hep elden ödemiş küçük rakamlıyı bankadan
Sizin açınızdan berbat bir durum. Kaç para bir kiradan bahsettiğimizi tam olarak bilmiyorum, ancak bir avukat yardımı almanız gerekiyor gibi göründü bana. İhtarnameyi avukatın göndermesi bile sizin göndermenizden daha fazla etki yapar muhatapta. Kaldı ki avukat size özel duruma göre önerilerde bulunacak, gerekli girişimleri yapacaktır.
İyi Günler,
Forumda bir çok başlığı inceledim az çok benim durumuma yakın sorunlara dair çözümleri okudum ama malesef cevap bulamadığım başka sorularım bulunmakta.
20 Eylül 2014'te bir yıl süre ile kira kontratını imzaladığım evi haziran 2015'te satma kararı aldılar. Kontrat noter huzunda yapılmadı ve noter tastiği bulunmamakta. Buna karşın kefilin ve ev sahinin imzaları bulunmaktadır. Satış süresince hiçbir sıkıntı çıkarmadan gelen kişilere evi gösterdim, kira ve aidatımı düzenli olarak ödedim. Bu süre içinde ev sahibim ev satılsa daha beni 1 yıl boyunca evde ikamet edeceğim şekilde satışa çıkaracağını defalarca sözle taahhüt etti.
13 Ağustos 2015'te ev sahibim arayarak evi sattığını, kontratımı yeni ev sahibine devrettiğini ve sözleşme bitim tarihi olan 20 Eylül 2015'te evi boşaltmam gerektiğini belirtti. Hem kendisinden hem de evi satan emlakçıdan yeni ev sahibine ait bilgileri istedim. Kirayı ödemek ve evi tahliye süresinde olanları görüşmek istediğimi belirttim. Hem ev kontratı yapmış olduğum ev sahibi hem de emlakçı yeni ev sahibine ait bilgilerin kendilerinde bulunmadığını, yeni ev sahibinin bana ihbarname çekeceğini söyledi. Kontrat imzaladığım ev sahibim bana garanti verdiği halde evden çıkartmak zorunda olduğu için ağustos ayının kirasını benden almayacağını aynı zamanda da en kısa sürede depozit olarak ödediğim bedeli bana iade edeceği söyledi.
Bu süre içinde bana hala bir ihbarname gelmedi. Bugün eski ev sahibimi tekrar arayıp ihbarname gelmediğini, 1 ay önce taraflardan birinin ihbarname çekerek sona erdirmesi gereken 20 Eylül 2014 tarihli kontratımın otomatik olarak yenilenmiş durumda olduğunu ve ağustos ayı kirasını ödememiş göründüğüm için bunun evden çıkarma sebebi olarak gösterileceğini söyledim. Kendisi emlakçıyı arayıp beni arayacağını söyledi. Emlakçıdan aynı bilgileri tekrar istedim o da bilgilerin kendisinde olmadığını söyledi. Depozitomu ise ben yeni ev bulduğumda ödeyeceğini söyledi.
Bu uzun girizgahtan sonra sıkıntım şudur.
1) Yasal olarak kontratım 1 yıl süreyle uzamış mıdır?
2) Yeni ev sahibi bana ulaşmadığı için kirayı geciktirmiş durumdayım. Yeni ev sahibine ait herhangi bir isim, adres ya da banka bilgim olmadığı için bu ödemeyi nasıl yapabilirim? Ödeme yapamıyor olmam tahliye sebebi midir?
3) Evi satın alan kişi bana ihbarname çekerse o süreden itibaren evi boşaltmak için 6 sürem mi var yoksa kontratım 5 gün önce yenilenmiş mi sayılıyor ve eylül 2016 ya kadar evde kalabilir miyim?
4) Evden kontrat bitiminden önce çıkmak ya da -kontrat yenilenmiş ise- sonra çıkmak istersem ne yapmam gerekiyor?
Bana bu bilgiler ışığında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Satılan evde kiracı varsa satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde ihtar çekerek satın almayı bildirip kendisinin veya 1.derece yakınlarının ihtiyacı varsa 6 ay içinde evi tahliye etmenizi ve bu süre içinde kiraları ödeyeceği yeri bildirir. Kira ödeme yükümlülüğünüz bu yazılı bildirim size tebliğ edilince başlar.
Teşekkür ederim Engin Bey.
Yeni ev sahibi bana evin satışından sonra 1 ay içinde ihtar çekmez ise ve bilgilerine bu süre içinde hala ulaşamamış olursam bu durumda ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Notere gidip içinde bulunduğum durumumu belgelemeli miyim ya da mahkeme yoluyla yeni ev sahibinin bilgilerine ulaşmaya mı çalışmalıyım?
Dairenin satıldığı bana sadece telefonla bildirildi. Satışın gerçekleştiğine dair bir belge görmedim. Evim bu süre içinde satılmamış olabilir ve ev sahibim kirayı ödememe durumumu beni evden çıkarmak için bir mazeret olarak kullanmak isteyebilir. Sonuçta bedel ödemeden daireyi işgal etmiş duruma düşmek ve bu yüzden davalarla uğraşmak istemiyorum.
Size yazılı olarak bildirim gelmedikçe eski ev sahibine ödeme yapmaya devam edebilirsiniz ev sahibinizden bu konuda yazılı bir evrak isteyebilirsiniz ev satıldı veya satılmadı bana kira ödemesi yapma gibisinden
Merhaba,
Benim de "primeraa" benzeri bir durumum mevcut.
15 Aralık 2014 tarihinde kiraladığım daire Ağustos 2015'te (sanırım 23 Ağustos) satıldı ve yeni ev sahibiyle herhangi bir sözleşme yapılmadı. Bütün bu işlemlerde ben her iki ev sahibiyle de muhattap olmadım, emlakçı iletişimi sürdürmeye devam etti.
Bu arada ben de 15 Eylül 2015 tarihinde evi boşaltacağımı emlakçıya bildirdim, kirayı peşinen ödediğim için de 15 Eylül'e kadar kira ödemeden oturup o tarihte çıkabileceğimi söyledi emlakçı. Bu esnada yeni ev sahibi evi kiraya mı verecek kendisi mi oturacak kararını vermemişti. Ben de yeni bir ev tuttum fakat içindeki kiracı 28-29 Eylül gibi çıkacağını söylemiş, bu yüzden emlakçımla tekrar görüşüp 15 Eylül yerine 30 Eylül'de boşaltabileceğimi evi, eğer kabul ederlerse 1/2 aylık (15 günlük) kirayı da ödeyeceğimi bildirdim. Bunu kabul ettiler, yerime yeni bir kiracı da buldular, ben de 2014'te yapılan sözleşme tutarı üzerinden kirayı ödemek üzere emlakçıya gittim fakat emlakçı ev sahibinin yarım aylık kirayı yeni kiracıyla olan bedel üzerinden talep ettiğini bildirdi.
Yani; ben 2014 Aralık'ta 450 TL üzerinden kira sözleşmesi imzaladım.
Ağustos 2015'te ev el değiştirdi, bana herhangi bir ihtar veya sözleşme sunulmadı.
15 Eylül'de çıkmam gerekirken, 30 Eylül'e sarkan tahliyemi 1/2 kira bedeli karşılığında kabul ettiler.
Yerime geçecek olan kiracıya ev 550 TL üzerinden tahsis edilecek, sözleşmesi imzalandı.
Benden de 1/2 kira bedeli olarak 550/2=275 TL talep ediliyor.
50 TL'nin derdinde değilim, olmam da, fakat yapılan talep bana hukuksuz ve mantık dışı geldi. Bugün emlakçıya durumu anlattım, daha önce avukat arkadaşımla da görüşmüştüm ve bana hak vermişti. Fakat emlakçı, benim yaptığımın da hukuksuz olduğunu, ya 450 TL'den tam kira ödemem gerektiğini ya da 550/2 olarak ödemem gerektiğini söyledi.
Bu durumda emlakçı ve ev sahibi haklı mıdır? Ne kadar ödemeliyim?
Teşekkürler.
Aslına bakarsanız olayınızda %100 haklı olan taraf yok.
Siz aralık 2015 te sona erecek olan sözleşmenizin bitim tarihinden önce ayrılıyorsunuz. Sözleşme sonuna kadar olan boşta geçecek süreye ilişkin kira bedelini ödemeniz gerek normal şartlarda. 2 aylık kira bedeli deseniz 450x2=900tl demektir bu da.
Ev sahibinin değişmiş olması kiracı olarak sizin durumunuzda bir değişiklik yaratmıyor. SÖzleşmenizin bitim tarihine kadar mevcut ödemekte olduğunuz kiradan fazlasını ödemek zorunda değilsiniz.
Erdoğan Bey merhaba,
Şuradaki bağlantının 17. sayfasında yazdığı üzere: http://www.birlesmismarkalar.org.tr/...eri_Sunumu.pdf
"KİRACININ, SÖZLEŞMEYİ SÜRESİNDEN ÖNCE FESHETME VE
KİRALANANI TAHLİYE ETMEK HAKKI YENİ BİR MADDE OLARAK
DÜZENLENMİŞTİR.
BU HAKKIN KİRACI TARAFINDAN KULLANILMASI HALİNDE, KİRACI’NIN,
KİRALANANIN BENZER KOŞULLAR İLE KİRAYA VERİLEBİLECEĞİ
MAKUL SÜRE KADAR KİRA SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLARI
DEVAM EDECEKTİR.
KİRACI, BU SÜRE İÇİNDE, BENZER KOŞULLAR İLE YENİ BİR KİRACI
ADAYI BULUR İSE, KİRACI’NIN SÖZLEŞMEDEN DOĞAN
YÜKÜMLÜLÜKLERİ SONA ERER."
Belirtildiği gibi benim tahliye bildirimimi müteakip yerime zaten yeni bir kiracı bulunmuştu. Yalnızca tahliye zamanım 15 gün gecikecek, bu durumu yeni kiracı da anlayışla karşıladı zaten, kendisiyle aynı apartmanda oturuyoruz. Ne ev sahibi ne de yeni kiracı mağdur durumda. Benim merak ettiğim bu 15 günlük kira bedelini yeni kiracının kira bedeli üzerinden talep etme hakları var mı yok mu? Anladığım kadarıyla da yok?
Siz belirttiğiniz tarihte gecikme yaşatmasaydınız, evsahibinizin alacak olduğu kira miktarı neydi? 550 TL, bildirdiğiniz tarihte tahliye etmeyip ev sahibinizi yeni kira bedeline göre zarara uğratmış olduğunuzdan bana göre bu farkı isteme hakkı var.
Eğer bir gecikme yaşanmasaydı benden kira almayacaklardı, çünkü ödediğim kiraya göre zaten 15 Eylül'e kadar oturma hakkım mevcuttu. 15 günlük gecikmeyi önce danıştım, eğer sıkıntı olacaksa o tarihte evi tahliye edip geçici olarak arkadaşlara geçecektim fakat üç taraf da uzlaştı (evin yeni sahibi, ben ve yeni kiracı)
Merhabalar ben de 15.08.2010 tarihinde ev satın aldım ve içinde ev sahibinin oğlu oturuyordu. Kendileriyle konuştuk ve gayet insancıl bir şekilde 15.10.2015 tarihinde evi boşaltacaklarını ve bu süreye kadar kira ödeyeceklerini söylediler ama kira ödemedikleri gibi çıkmayı da düşünmediklerini fark ettik çünkü her görüşmemizde farklı bir çıkış tarihi söylediler. Ben tamamen kiradan geçtim. En kısa sürede sözleşmemiz olmayan bu kişiyi evden habgi yolla çıkarabilirz. Bir arkadaş mahkeme olmadan icra dairesine başvurarak evde fuzuli işgal olduğunu ve derhal boşaltılmasının mümkün olduğunu söyledi. Böyle bir imkan var mıdır acaba? Saygılar
Merhaba,
Babam vefat ettikten sonra sahip olduğu ev ben ve kardeşlerime geçti. hali hazırda oturan kiracının kotratı devam etmektedir. kiracı emsallerine göre oldukça düşük bir kira bedeliyle oturmaktadır. bu durumda kontratın geçerliliği var mıdır? kiracıyı ne şekilde çıkartabiliriz?
Merhabalar yeni aldığım iş yerimde 10 yılı aşmış bir kiracı bulunmakta.Kiracıyı en hızlı ne şekilde tahliye ederim.Kiracı antlaşmaya yanaşmıyor ve çok az bir kira ile yeri kullanıyor.
Umarım taşınmazı satın alalı bir ayı geçmemiştir.
Bir ay dolmadan, en az 6 ay süre vermek kaydı ile tahliye talebinde bulunabilirsiniz. Bir ayı geçirirseniz birçok hakkınızı kaybedersiniz ve meredeyse çıkartmanız imkansız hale gelir.
Hak kaybına uğramamak için, uygun bir ihtarnameyi tanıdığınız bir avukata yazdırmanızı öneririm.
henuz sure dolmadı senol bey nasıl bir teblıgat yapmalıyım ?
Ben şahsen tanıdığınız bir avukata yazdırmanızı öneririm. Hem bir şeyi atlamamış olursunuz, hem de altında bir avukat imzası olması kiracı üzerinde daha etkili olur.
İlla kendiniz yazacaksanız, notere gittiğinizde yardımcı olacaklardır. Ancak bir terslik durumunda, yıllarca sürecek "kiracı çıkarma çabaları" bana kalırsa büyük risk.
bir ihtarnemede bırden cok sebep sayılabılırmı.10 yılı gecmesi ihtıyac olması aynı anda yazılabılırmı
Merhabalar,
31.05.2018 tarihinde yeni evlilik dolayısıyla daire kiraladım. Ev sahibim 3 ay sonra evi satmak zorunda olduğunu ve evi satana kadar boş kalmaması için kiraya verdiğini ima etti. Geçen hafta evi devir ettiği kişiden 6 aya kadar boşaltmam yönünde ihtarname aldım. Ancak ihtarname üzerinde evi alan kişinin telefon v.b bilgileri yer almıyor. Eşimin okuluna yakın olması sebebiyle evi tutmuş olduğumdan ve evi tutarken piyasa koşullarının bugün farklı olduğunu bu sebeple zararımın karşılanması durumunda çıkabileceğimi belirten ihtarname gönderebilir miyim?
Evi yeni satın alan kişi ihtarda kendi ihtiyacı için kullanacağından tahliye istemişse,
yapabileceğiniz bir şey yok, göndereceğiniz ihtar size bir şey kazandırmayacaktır.
Merhaba
23.07.2018 tarihinde ev kiraladım 1 yıllık kira ücreti olan 17.000TL peşin olarak ödedim. Kira sözleşmesinde mevcuttur.
Bu evi kiralarkende 1 yıllık değil anlaşırsak en az 2 yıl oturmak şartı ile kiraladım. Bu konuşmalar sözlü olarak aramızda geçmiştir. Bu sözlü konuşmalar sırasında evi kiralamama aracılık eden Emlak yetkilileri bulunmaktadırlar. Yani ben bu evi tutarken evsahibinin sözüne güvenerek kesinlikle 1 yıl değil daha süreli oturabilmek amacıyla tuttum. evimi şehir dışından getiriyordum. Çocuklarım okula gidecek ve eşimde öğretmendir. Ev tutacağım muhitte bir düzen kurup en az 2-3 sene oturmak üzere ileriye dönük plan yaptım. O dönemde başkada tutacağım evler varken ev sahibinin 2yıl oturabilirsiniz demesi ve bu sözüne güvenerekten bu evi tutmayı tercih ettik.
Şubat-2019 ayı içerisinde ev sahibi beni telefonla arayarak maddi olarak sıkıştıklarını söyleyerek evi bir akrabasına satacağını, almayı düşünüyorsam bana satmayı teklif etti. Bende alamıyacağımı söyledim. Daha sonra akrabasının evi görmek istediğini söyledi, bir emlakçı ile birlikte bir aile evi görmeye geldi. Birkaç gün sonra Bu akrabasına evi satamadığını başka bir yatırımcı müşterinin evi almak istediğini ve bu müşterinin evde oturmayacağını kiraya vereceğini söyleyerek evi görmek istediğin söyledi. Biz yine evi gösterebileceğimizi söyledik. Ama herhangi bir kişi evi görmeye gelmedi. Birkaç gün sonra beni telefonla arayarak evi sattığını eve eksper geleceğini söyledi. Bende hayırlı olmasını ve beni madur etmemesini söyledim.
Eksperle birlikte ev satımına aracılık eden emlak ofisi yetkiliside evi görmeye geldiklerinde,
ben ,benim kira süremin 23.07.2019 tarihinde biteceğini söyledim. Ev yeni bina olduğu için inşaat pisliklerini temizletmek için temizlik firmasına yüksek bir ücret ödediğimi, evin kornişleri yoktu korniş taktırdığımı, Evin elektrik ve su tesisatında sıkıntılar olduğunu bu sorunları gidermek için ücretli usta getirdiğimi, mutfak dolablarının rafları yoktu dolaplara raf aldığımı ve taşınma masraflarım olduğunu ilettim ve ayrıca ben bu evi tutarken ev sahibinin sözüne güvenerek 1 yıllık değil en az 2 yıl oturmak için tuttuğumu ilettim. emlakofisi yetkilisi de saolsun eski ev sahibinin UMREye gittiğini ve daha satışın bitmediğini sizin bu maddi kayıplarınızı karşılamak için gerekirse yeni alan ev sahibine söyleriz ödemesi gereken paranın bir kısmını eski ev sahibine ödemez sizin bu maddi masraflarınızı karşılarız dedi. Aynı apartmanda 6. Katta kiralık daire olduğunu orayı bize emlak komisyonu almadan kiralayacağımızı söyledi. Bizim içmizi rahatlatmıştı. Ama daha sonra öğreniyorum hiçbir kesinti yapmadan satışı yapıyorlar ve eski ev sahibi Umre dönüşü benim sıkıntılarımı çözeceğini söylemiş.
Eski ev sahibi umreden gelince telefonla arıyorum ona sıkıntılarımdan bahsediyorum hatta apartmanda kiralık bir daire olduğunden bahsediyorum ben Nisan ayı içerisinde evi boşaltacağımı söylüyorum. Bana kalan kiramı ödemesini ve eve yaptığım masrafları ödemesini söylüyorum. Oda yeni alan ev sahibinden talep edeceğini söylüyor.
Daha sonra hep birlikte bir araya gelerek sorunu çözmeye kararlaştırdık. Ben,emlak ofisi yetkilileri , Yeni ev sahibi ve Eski ev sahibi bir araya geldik çözüm için.
Ama eski ev sahibi hiçbirşey ödemiyeceğini ve yeni ev sahibinin aldığı eve taşınarak diğer tarafa vereceği kirayı bana vermesini söyleyerek hiçbir çözüme yanaşmadı.
Bu süreç boyunca gerek maddi ve gerekse manevi olarak ailem ve ben çok büyük sıkıntılar çektik. Bu sıkıntıların tanzimi için hukuki yola başvurabilirmiyim. sonuç lehime olurmu?
Teşekkürler
- - - Updated - - -
Merhaba
23.07.2018 tarihinde ev kiraladım 1 yıllık kira ücreti olan 17.000TL peşin olarak ödedim. Kira sözleşmesinde mevcuttur.
Bu evi kiralarkende 1 yıllık değil anlaşırsak en az 2 yıl oturmak şartı ile kiraladım. Bu konuşmalar sözlü olarak aramızda geçmiştir. Bu sözlü konuşmalar sırasında evi kiralamama aracılık eden Emlak yetkilileri bulunmaktadırlar. Yani ben bu evi tutarken evsahibinin sözüne güvenerek kesinlikle 1 yıl değil daha süreli oturabilmek amacıyla tuttum. evimi şehir dışından getiriyordum. Çocuklarım okula gidecek ve eşimde öğretmendir. Ev tutacağım muhitte bir düzen kurup en az 2-3 sene oturmak üzere ileriye dönük plan yaptım. O dönemde başkada tutacağım evler varken ev sahibinin 2yıl oturabilirsiniz demesi ve bu sözüne güvenerekten bu evi tutmayı tercih ettik.
Şubat-2019 ayı içerisinde ev sahibi beni telefonla arayarak maddi olarak sıkıştıklarını söyleyerek evi bir akrabasına satacağını, almayı düşünüyorsam bana satmayı teklif etti. Bende alamıyacağımı söyledim. Daha sonra akrabasının evi görmek istediğini söyledi, bir emlakçı ile birlikte bir aile evi görmeye geldi. Birkaç gün sonra Bu akrabasına evi satamadığını başka bir yatırımcı müşterinin evi almak istediğini ve bu müşterinin evde oturmayacağını kiraya vereceğini söyleyerek evi görmek istediğin söyledi. Biz yine evi gösterebileceğimizi söyledik. Ama herhangi bir kişi evi görmeye gelmedi. Birkaç gün sonra beni telefonla arayarak evi sattığını eve eksper geleceğini söyledi. Bende hayırlı olmasını ve beni madur etmemesini söyledim.
Eksperle birlikte ev satımına aracılık eden emlak ofisi yetkiliside evi görmeye geldiklerinde,
ben ,benim kira süremin 23.07.2019 tarihinde biteceğini söyledim. Ev yeni bina olduğu için inşaat pisliklerini temizletmek için temizlik firmasına yüksek bir ücret ödediğimi, evin kornişleri yoktu korniş taktırdığımı, Evin elektrik ve su tesisatında sıkıntılar olduğunu bu sorunları gidermek için ücretli usta getirdiğimi, mutfak dolablarının rafları yoktu dolaplara raf aldığımı ve taşınma masraflarım olduğunu ilettim ve ayrıca ben bu evi tutarken ev sahibinin sözüne güvenerek 1 yıllık değil en az 2 yıl oturmak için tuttuğumu ilettim. emlakofisi yetkilisi de saolsun eski ev sahibinin UMREye gittiğini ve daha satışın bitmediğini sizin bu maddi kayıplarınızı karşılamak için gerekirse yeni alan ev sahibine söyleriz ödemesi gereken paranın bir kısmını eski ev sahibine ödemez sizin bu maddi masraflarınızı karşılarız dedi. Aynı apartmanda 6. Katta kiralık daire olduğunu orayı bize emlak komisyonu almadan kiralayacağımızı söyledi. Bizim içmizi rahatlatmıştı. Ama daha sonra öğreniyorum hiçbir kesinti yapmadan satışı yapıyorlar ve eski ev sahibi Umre dönüşü benim sıkıntılarımı çözeceğini söylemiş.
Eski ev sahibi umreden gelince telefonla arıyorum ona sıkıntılarımdan bahsediyorum hatta apartmanda kiralık bir daire olduğunden bahsediyorum ben Nisan ayı içerisinde evi boşaltacağımı söylüyorum. Bana kalan kiramı ödemesini ve eve yaptığım masrafları ödemesini söylüyorum. Oda yeni alan ev sahibinden talep edeceğini söylüyor.
Daha sonra hep birlikte bir araya gelerek sorunu çözmeye kararlaştırdık. Ben,emlak ofisi yetkilileri , Yeni ev sahibi ve Eski ev sahibi bir araya geldik çözüm için.
Ama eski ev sahibi hiçbirşey ödemiyeceğini ve yeni ev sahibinin aldığı eve taşınarak diğer tarafa vereceği kirayı bana vermesini söyleyerek hiçbir çözüme yanaşmadı.
Bu süreç boyunca gerek maddi ve gerekse manevi olarak ailem ve ben çok büyük sıkıntılar çektik. Bu sıkıntıların tanzimi için hukuki yola başvurabilirmiyim. sonuç lehime olurmu?
Teşekkürler
Merhaba Erdoğan Bey.2018 Şubat ayında ev sahibi il dışında olduğu için telefon aracılığla 2.5 yıllık sözlü olarak kiralık sözleşmesi yaptık.Ev sahibi 2.5 yıllık süreç boyunca evi satmayacağını istediğin kadar oturmamı beyan etti.Bende kabul ettim.Tayin sebebiyle zaten çıkacaktım sözleşme sonunda.Ama şimdi evi sattı başkasına alan da kendisinin oturacağını 10.09.2019 yani bir ay sonraya kadar evi boşaltmamı istedi.Şimdi ben çıkmak istemiyorum 10 ayım kalmış tayine.Ne yapabilirim çıkmamak için? Ben burda mağdur edildim nakliye vs. masraflarımı albilirmiyim nakliye makbuzu olmadan ?Ayrıca 1 ay ihtar süresi 6 ayda dava açma süreai dahil 7 ayda oturma hakkım varmıdır?Cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim.
Güncel.Lütfen bilen yardımcı olabilir mi ?
Yeni ev sahibiniz, resmen satın aldığı tarih itibariyle 30 gün içinde yazılı olarak kendi ihtiyacı için kullanacak olması nedeniyle kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği ve tahliyenizi talep edebilir.
Bu ihtar süresinden sonra 6 ay geçmeden tahliye davası açamaz. ama 6 ayın sonunda açacak olduğu tahliye davasını da kazanır. Siz de tüm dava masraflarını da ödemek zorunda kalırsınız.
Ev sahibi satın aldığı tarihten sonra 30 gün içinde yazılı bildirimde bulunmamışsa, yeni kira dönemi başlangıcında tahliye davası açarak ta bu işlemi yapabilir. Bence , 10 ayım daha var düşüncesine girmeden , bir taraftan uygun ev arayışına girmeniz ve yeni ev sahibinden bir kaç ay süre istemeniz sizin için daha ucuza mal olacak çözüm olacaktır.
Anladım Erdoğan Bey peki davayı kaybedersem aşağı yukarı ne kadara malolur dava masrafı belli bir fiyat var mıdır?
Verilen örneklerde 2-3 kira bedeli kadar masraf ödemek zorunda kalınabileceği söyleniyor.
iktisaptan itibaren 6 ay içinde dava açmak gerekli dava açmanız çıkartılabileceği anlamına gelmez. Çünkü kira sözleşmesi devam edilmiş sayılır bu durumda kiracıyı çıkarma sebepleri açıssından ilk ev sahibiyle aynı durumdasınız. o şehirde eviniz varsa mesela çıkartamazsınız.
Merhaba, yeni başlık açamadığımdan sorumu buraya yazmak istedim, umarım site akışına uygundur, şimdiden kusura bakmayın.
Biz de yeni alınan mülkteki eski kiracıyız.
Evimize 10 nisan 2019 da taşındık. 2 nisan 2021 de evimizi yeni satın almış kişiden ihtarname geldi. Sözleşme tarihi olan 10 nisanda evi boşaltmamızı ve kirada olduğu için kendisinin oturacağı yazılıydı. Eski ev sahibinden satışı doğrulattıktan sonra yeni ev sahibini arayarak, çok nazik bir dille yaşanan pandemi sürecini ve bundan en çok etkilenecek beyin operasyonu geçirmiş yürüme engelli oğlumuzun olduğunu belirterek, taşınmamız için makul bir süre tanımasını rica ettik. Kiralardaki yüksek artış ve yaşanan süreçlerden dolayı bütçemize uygun ev bulmaya çalıştığımızı açıkladık. Ancak çok da hoş olmayan tavır ve dille bize anlayış göstermedi ayrıca kendisinin 6000tl lik ev kirasını ödemek koşulu ile göz yumacağını açıkça belirtti.
Konuşamayacağımızı anlayınca ilettiği tebligata yanıt verdik. Yine makul bir süre (6 ay gibi) talep ettik, tapu ve ya satış evrakını iletmesini, çıkana kadar kira ödemesini yapabileceğimiz bir hesap numarasını tarafımıza bildirmesini istedik. Hızlı gönderim olmasına karşılık bir dönüş olmayınca bugün (12nisan) kendisine mesaj atıp, kiranızı ödemek için hesap numarasını iletmenizi rica ederiz dedik. Ancak hiç nazik olmayan üslupla karşılık verdi, 6050 tl yatırmamız gerektiğini, evini hemen boşaltmamamızı bağıran harflerle belirtti. Düzgün bir dille usule uygun hareket etmeye çalıştığımızı ve ev aradığımızı, ayrıca talep ettiği rakamı ödeyecek bütçemizin olmadığını yeniden yazdık, mantıklı bir karşılık göremedik. Nihayetinde verdiği hesap numarasına 3600tl yatırdık. Sözleşme tarihimiz olan 10 nisanda, eski sahibimiz ile devam etseydik eğer tüfe oranında zam yaparak 3200 tl olan kiramızı 3600 olarak yatıracaktık. (Bugüne kadar bir gün dahi gecikme olmadan kiramızı düzenli olarak ödedik.) . Şimdi taciz mesajları üst üste geliyor. Israrla 6000 istiyor vs.
Oturduğumuz sürece sözleşme tarihi olduğu için yeni bir rakam talep etme hakkı var mı?
Bize sözleşmeye 8 gün kala gelen tebligatla 8 gün içinde çıkın deme hakkı var mı?
Çıkın dedikten sonra bizim yasal bir ev arama süremiz ya da boşaltma süremiz var mı?
Hukuken yanlış bir şey yapmamak için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Sayın dry-tm, tahliye davalarının çeşitli türleri vardır. Olayınıza göre 1- Yeni mülk edinme nedeniyle tahliye davası, 2- İhtiyaç nedeni ile tahliye davası.
Eğer yeni malik tarafından satın almadan 1 ay içinde şu içerikli bir ihtar gelmezse sizi yeni malik sıfatıyla tahliye edemez. İbare şu olmalı; Mülkü yeni satın aldım (son 1 ay içinde), benim ihtiyacım nedeniyle kiralananı 6 AY içinde tahliyenizi talep ederim... gibi... Burada size yasal olarak 6 ay süre vermek zorunda (6 ay geçtiği halde tahliye etmezseniz işte o zaman bu davayı açabilir). Vermediyse veya 1 aydan sonra ihtar çekerse yeni mal edinme nedeniyle tahliye davası açamaz. Ancak genel hükümlere göre ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir ki bu da uzun bir süreçtir.
Merhaba,
İçinde kiracı olan bir evi kendim oturma amacıyla almayı düşünüyorum. Ancak kendi ev ihtiyacım da biraz acil, bu yüzden ya bir şekilde kiracının yakın zamanda çıkmasını garanti altına almam, ya da vazgeçip başka bir yer bakmam gerekiyor.
Henüz sadece emlakçı ile görüştüm, kiracı ya da mal sahibi ile bir şey konuşmuş değilim. Emlakçı kiracılar ev satılınca hemen çıkacaklar diyor ama anladığım kadarıyla daha 2-3 aydır oturuyorlar sadece. "Biz satış sözleşmemizi yaparız, tapuyu ev tahliye edilince yaparsınız" gibi şeyler söyledi ama emlakçılara da pek güvenemiyorum bu konularda.
Kiracı istemezse hemen çıkmak zorunda olmadığının farkında mı bilmiyorum, belki şimdi çıkacağım diyip yarın öbür gün "benim daha bilmem kaç ay kalma hakkım varmış" diyecek. Demese bile öyle katakulliye getirip onları da mağdur etmek istemem, ben de kirada oturduğum ev satıldığı ve yeni ev sahibim fena halde huzurumu kaçırdığı için ev arayışındayım zaten.
Böyle bir durumda kendimi garantiye almanın bir yolu var mıdır? Mal sahibi ile anlaşırsak, önce kiracıdan bir tahliye taahhütnamesi almam benim en geç 4-5 ay içinde oraya yerleşebilmemi garanti eder mi? (Gerekirse taşınma masraflarını karşılamayı falan da teklif ederim zaten ama yine de ne olur ne olmaz...)
Kiracının elinden (mümkünse noterlikte) tahliye taahhüdü almazsanız hiç girmeyin bu işe. Emlakçı tamamen kendi menfaatini kolluyor görünüyor. Üstelik tapuyu aldığınız tarihten itibaren en geç 1 ay içinde kiracıya "evi ben yeni satın aldım, sana 6 ay süre tanıyorum, 6 ay sonunda tahliye etmezsen sana yeni mal iktisabı nedeniyle dava açarım" şeklinde ihtarname göndermeniz gerekli. Hadi tahliye etmedi diyelim. Bu davayı açıp bitirmeniz e hadi en hızlısından 6 ay daha olsun etti size en az 1 sene...
Tahliye taahhüdüne gelince. Onu üzerinde yazan tahliye tarihinden en geç 1 ay içinde icraya verilmeli (veya uzun zaman alsa da dava açma hakkı da var). Taahhüdün üzerindeki imzaya ve tahliye tarihine haksız yere itiraz ederek süreci uzatmasını engellemek için noterlikten yapılmasında yarar var. Ama adi yazılı şekilde de yapılırsa işe yarar...
Merhaba. Biz şuan kirada oturuyoruz ve oturduğumuz ev bir buçuk ay önce satıldı. Bizde 14.03.2023 tarihinde emlakçı vasıtasıyla başka bir ev satın aldık. Ve zaman kaybetmeden ihtiyaç nedeniyle diye ihtarname yolladık. Bu evde Suriyeli bir kiracı var.(eşinin terk edip gittiğini tapuyu üzerimize aldıktan sonra öğrendik.) Sonradan anladığımız her sözü yalan olan emlakçı bize kiracının 1 2 aya kadar çıkacağını söyledi ve bizde iyi niyetli davranak inandık. Bu arada da kirada oturduğumuz yeni ev sahibine de 15 Mayıs’ta çıkacağımıza dair sözlü beyanda bulunduk.(sözleşmemiz nisan sonu bitiyor ve evi alan kişi bize bir ihtarname göndermedi bir aylık süresi de doldu) Biz şu ana kadar kiracıyla tatlı dille konuşarak halletmeye çalıştık ev bulursak çıkacağını söyledi ev bulduk çağırdığımızda gelmedi kirayı yüksek buldu anlayacağınız zorluk çıkartmaya çalışıyor. Benim sormak istediğim biz şuan kiradayız ve söz verdik 15 Mayıs’ta evi boşaltacağız hem biz zorluk çıkartmak istemediğimiz için hem de burayı alan kişiyi zor durumda bırakmamak için yeni evimize geçmek istiyorduk ama kiracı çıkmamakta ısrarcı kanunlar hükmünde bizim bir hak talep etme durumumuz yok mu? Yani başka gidecek yerimiz yok küçük kızımız var başka bir kiralık ev bulsak yeni evden gelecek kira asla karşılamaz bunu. Bu konuda çok mağduruz 6 aydan önce hiçbirşey yapamamak bizi çok ciddi maddi sıkıntıya düşürecek maaşımız olduğu gibi krediye gidecek ve kirada oturma gibi bi şansımız yok bu durumda hukuken yapılabilecek hiç mi birşey yok bizim çok maddi kaybımız olacak hatta ödemelerimizi yapamayacağız belki de bu konudan çok müzdaribiz lütfen yardımcı olur musunuz?
- - - Güncellendi - - -
Merhaba. Biz şuan kirada oturuyoruz ve oturduğumuz ev bir buçuk ay önce satıldı. Bizde 14.03.2023 tarihinde emlakçı vasıtasıyla başka bir ev satın aldık. Ve zaman kaybetmeden ihtiyaç nedeniyle diye ihtarname yolladık. Bu evde Suriyeli bir kiracı var.(eşinin terk edip gittiğini tapuyu üzerimize aldıktan sonra öğrendik.) Sonradan anladığımız her sözü yalan olan emlakçı bize kiracının 1 2 aya kadar çıkacağını söyledi ve bizde iyi niyetli davranak inandık. Bu arada da kirada oturduğumuz yeni ev sahibine de 15 Mayıs’ta çıkacağımıza dair sözlü beyanda bulunduk.(sözleşmemiz nisan sonu bitiyor ve evi alan kişi bize bir ihtarname göndermedi bir aylık süresi de doldu) Biz şu ana kadar kiracıyla tatlı dille konuşarak halletmeye çalıştık ev bulursak çıkacağını söyledi ev bulduk çağırdığımızda gelmedi kirayı yüksek buldu anlayacağınız zorluk çıkartmaya çalışıyor. Benim sormak istediğim biz şuan kiradayız ve söz verdik 15 Mayıs’ta evi boşaltacağız hem biz zorluk çıkartmak istemediğimiz için hem de burayı alan kişiyi zor durumda bırakmamak için yeni evimize geçmek istiyorduk ama kiracı çıkmamakta ısrarcı kanunlar hükmünde bizim bir hak talep etme durumumuz yok mu? Yani başka gidecek yerimiz yok küçük kızımız var başka bir kiralık ev bulsak yeni evden gelecek kira asla karşılamaz bunu. Bu konuda çok mağduruz 6 aydan önce hiçbirşey yapamamak bizi çok ciddi maddi sıkıntıya düşürecek maaşımız olduğu gibi krediye gidecek ve kirada oturma gibi bi şansımız yok bu durumda hukuken yapılabilecek hiç mi birşey yok bizim çok maddi kaybımız olacak hatta ödemelerimizi yapamayacağız belki de bu konudan çok müzdaribiz lütfen yardımcı olur musunuz?
Ben aynı süreçleri yaşamış biri olarak şöyle söyleyeyim kiracılı daireyi aldıktan sonra 1 ay içinde ihtar çektim ve 6 ay bekledim.Sonra dava, belge, dosya erteleme, adli tatil hakim izinli derken 2 seneye yakın sürdü(tehiri icraya gitseler muhtemelen 3 sene sürerdi).O yüzden ihtar da çekmediyseniz zaten sözleşme otomatik uzuyor.Onu da beklemeniz gerekir.Bu işler böyle bir ülke de bu şartlarda sözle yürüyemez.Adam çıkacağı evin benzerini 3 katına tutacağını gördüğü an her sözü yiyor.Bir şekilde uzlaşmak anlaşmak en doğrusu yoksa hakkınızı hukuki olarak arayabilirsiniz elbette lakin bu süreçte ya oturduğunuz yerde sizde ısrarla kalmak ya da 2 sene civarı için bir ev tutmalısınız.Benim yaşadıklarım (ki o zaman bu davalarda yığılma da yoktu şu an tahliye davalarının dosyalarını koyacak yer bulamıyorlar) bu şekilde..
Çok teşekkür ederim cevabınız için ihtarnameyi evi aldıktan bir hafta sonra yollamıştık anlaşma yoluna gitmeye çalışıyoruz
Herkese selamlar arkadaslar
Sahsıma aıt olan bır adet daırem var ben bu daıremı Annem ve babama hedıye anlamında almıstım.
malesef ıkısıde rahmetlı oldu
Tapu TAMAMIYLE bana aıt
Dogalgaz faturası benım adıma
Annem ve babam hayatta ıken bıraderım bu eve geldı vefatdan sonra kendısıne evı bosaltmasını soyledım fakat yalan bahane ve tehdıtlerle evden cıkmayı kabul etmıyor
Evde tek basına yasıyor son 3 aydırda hıcbır faturamı yatırmadıgını goruyorum
Ben kendısınden HICBIR ANLAMDA KIRA almıyorum kendısı kıracı falanda degıl.
Benım kısa yoldan nasıl bır yasal yol ızlemem gerekır
Degerlı yorumlarınıza gercekten cok ıhtıyacım var
Tesekkur ederım şimdiden.