Çok teşekkür ederim trx88, başka gelişme olursa bende bildiririm
Printable View
Çok teşekkür ederim trx88, başka gelişme olursa bende bildiririm
Gidişat çok kötü. yen satış 1,82,Ankara'da olup yen kredisi çekenleri(diğer şehirlerden gelebilecekleri de tabii),fikir alışverişi ve bilgi paylaşımı,gerekse avukatlık hizmetleri için ,ortak bir toplantı yapmaya çağırıyorum...Eğer burdan çağrıma olumlu yanıtlar gelirse zamanı ve yeri beraber belirleriz,haftasonu olabilir.....
Agustosta kur 1.08 ile kredi kullandım.Şu an 1.8 lerde. borcum %66.6 artmış oldu.
5 ay içerisinde kur artışından dolayı yapmış olduğum fazla ödeme tutarı 8.000 TL yi gecti. Kazma kürek satarak bu krizi atlatmaya çalışıyorum ama boyle devam ederse bittiğimin/bittiğimizin resmidir.
Benim merak ettiğim eğer bilginiz varsa banka ödeme tablolarında borç devamlı dovizde olsa TL olarak saklanıyor. TL tutar olarak gozuken kalan tutar ise kalan borcumun JPY * bugunki kur karşılığı değil,
aldığım kredi tutarının TL karşılığından, ödediğim ana paranın TL karşılığı kadar düşülmüş kadarı.
Bu benim o kadar TL bulup bankaya versem borcumu kapatabileceğim anlamına mı geliyor?
Saygılarımla
Şimdi örnek verecek olursak 8.000.000(Anapara) yen karşılığında 100.000 ytl kredi çekilmiş olsun; kur da diyelim 1,15 iken( ağustos 2008 de).Şu ana kadar 5 taksit ödensin 7.500.000(Anapara) yen ödemen kalır şu an ki kura göre 1,80*7.500.000 yen= 135.000 ytl olur kalan anapara borcun.Olay normalde bu şekilde.Ama ödemelerimize İnternet Bankacılığından baktığımızda banka ödemeni senin de dediğin gibi 100.000 den yani çektiğin ilk anapara üzerinden düşerek yapıyor.Senin dediğin gibi olursa bu işin esprisi kalmaz bankalar adına.Ama bende senin yazından sonra merak ettim aradım bu durum ne diye? Açıkcası net cevap alamadım.Ama gerçek olan şu biz yen kredisini ilk aldığımızda elimize japonyeni saymadılar.Herşey sanaldı, o anki kurdan verdiler sanalda.Banka zaten karını aldı hemen düşük faizde olsa aldı.Açıkcası bizim verdiğimiz her fazla para bankaları zevkten dört köşe ediyor. Kar+kar oluyor onlar için.Sonuç olarak senin yazdığın gibi kapatma hakkımız olması lazım borcumuzu,çünkü eğer banka gerçekten bize çantada jyeni verseydi haklıydı. Ama herşey sanal bir alışveriş gibi oldu.......
Bankaya olan borcunuz Japon Yeni olduğuna göre,ödeme tarihinizdeki Japon yeni kuru üzerinden hesaplanacak TL kadar ödeme yapmanız gerekir.
Erdoğan bey,bir önceki yazımda da belirtiğim üzere; banka bize elden japon yeni vermedi.Sanal bir işlemdi.Düşük faizde kredi verdi.Karını etti.Banka herhangi bir kurumdan bizim için jyeni almadı.Haliyle sanal olan bu işlemden zarar etmedi.Bir yere borcu yok.Bu özel hususu baz alarak dava açsak kazanma durumumuz olur mu?Sonuçta banka eski kurdan da ödeme alsa kar etti bu işlemden.
teşekkürler....
Kredi sözleşmenizde ödeme tarihindeki JPY kuru üzerinden TL ödeme yapılacağı yazmıyor mu? Yazıyorsa siz bu sözleşmeyi imzalamadınız mı?
Sözleşmeyi imzalamış olmam(o hususu gerçi yine inceleyeceğim) hukuki anlamda herşeyin bittiği anlamına gelir mi? Benim düşündüğüm bu hususa dayandırılarak açılacak bir davanın kazanılma durumu. Yani ;banka gerçekte bana jyeni vermeyip ,ytl karşılığını verdi.Herhangi bir yerden benim için jyeni almayıp,herhangi bir yere borçlanmadı.Haliyle bu konuda madur olmadı.Ayrıca düşük fazide olsa karını etti.Sanalda yapılan bu işlemin hukuki anlamda geçerlilik kazanmaması sağlanabilir mi? Çünkü banka bir yerde müşterilerine bunu gerçekte vermiş gibi uyguluyor,oysaki vermiyor...
teşekkürler...
Boyle bir davanın kazanılma olasılığı 367 kararı kadar düşük bir ihtimaldir. Aynı konjonktür oluşturabilirsek belki kazanırız. Dava değil burda anca hükümet eğer bir düzenleme yapar ve resmi gazetede yayınlanırsa kurtuluruz. Aksi durumda herkes kendine ek iş arasın. Aradaki fark kadar fazla çalışmak lazım...
emreberk,
dilediğin değişikliğin olmasını inan bende senin kadar isterim ama zamanında bizimle aynı dönemde daha fazla faiz yüküne karşın tl kredi çekipte sabit ödemeye karar veren tüketicilerin ne günahı var diye de düşünmek gerek!Sonuçta bankada bu açıdan haklı olur anlatabildin mi?
Kim ne derse desin biz çok hatalıyız, ne olursa olsun japon yeni gelirimiz yokken
neye güvenipte döviz kredisi çektik aklım almıyor!Böyle krizleri çok görmüş bir ülkede büyüdük ..150.000 ytl karşılığı kredi çektim 8. ayda yaklaşık 30.000 ytl ödedim (kkdf mağduruyum aynı zamanda) ve dün bankaya şuan kapatsam ne olur dediğimde 240.000 ytl dedi.Bu arada benim bankam hala şu taksit içinde alınacak kkdf düzetmesini yapmadı,bir türlü cevapta alamıyorum sevgili iş bankası yetkililerinden..
Bu arada işbankasından kredi kullanan var mı başka?
Arkadaşlar biz "dövizle kredi" diye diye ne aldığımızı da unuttuk sanırım. Döviz cinsinden kredi almadık, dövize endeksli kredi aldık. Zaten ödemeyi de bize değil konutu satan kişiye yaptılar yani satıcı TL istediği sürece döviz alış-satış farkını biz çekecektik. Yasal olarak tüm resmi işlemler devletin resmi para birimi olan TL ile yapılmak zorundadır. Kendi mevduatınız olan döviz, altın, kıymetli maden ve sair kıymetli evrakı bankaya tevdi ederseniz döviz olarak saklayabilirsiniz ancak ödemekle mükellef olunan her türlü vergi ve harcı yine TL olarak ödersiniz. Aynı mantıktan hareketle taksitlerimizi döviz olarak ödeyemiyoruz. Bunun yerine banka bize o günkü kur üzerinden taksit tutarı kadar döviz satıyor biz de onu ödüyoruz. Öte yandan bankaların bu tip karları olmasaydı o kadar düşük faizle kredi verirler miydi?
Bence asıl irdelenmesi gereken kalem dosya ücreti, işlem ücreti vb. isimlerle alınan ücretlerin şişkinliğidir. 50000 TL kredi çekseniz elinize 45000 TL geçiyor ütelik kredi için bir de gelir vergisi ödüyorsunuz ki bu iyice can acıtan bir kalemdir. Adı üstünde borç alıyorum bu benim gelirim değildir borcumdur. O parayı banka kazandığı tarihte gelir vergisini ödemiştir ben de kendi kazandığımın vergisini ödüyorum. Kişi ile banka arasında konu olan bu paradan devlet harç aldığı gibi bir daha vergi alıyor oysa zaten o paranın vergisini daha önce bankadan almıştı. Kısacası alırken vergi verirken vergi yok mu bu işin bir dengi?
İş bankası olabilecek en kotu secim olmuş bence. Bu bankadan kredi alıp kredisini geri çağrılan bir firma biliyorum ki bu kredisi cagrılan firma hatrı sayılır saygın ve cokta güvenilir bir firmadır. Resmen adamları ortada bıraktılar. Baska bir finansman bulup sirketi kurtardılar ama onlar bile yıllardır çalıştıkları iş bankasını defterden sildiler.
Bu arada TL kredi alanların günahı ne yaklaşımını çok dogru bulmuyorum. Dalgalanmalar ve rizikolar hep bu işte vardır ama bu normal bir durum değil. Krizi donemi. Bırakın insanlar ne hali varsa gorsun denmesi gerekir. Sonucta aynı geminin içerisindeyiz. Beni etkileyen cevremi de etkiler.
Kaldı ki düzenlemeden benim kastım borcumu odemeyeyim devlet odesin değil ki. Sonucta bu kriz omur boyu surmeyecek. En azından 1-2 yıl mevcut sozlesmeye extra uzatma opsiyonu sunulması sağlanabilir(kredinin kullanıldıgı zamanki oranlara/sartlara gore). kredi odemeleri kriz doneminde yine eski YTL karsılıkları kadar JPY olarak odenebilir aradaki farkta sonraki uzatılan extra yıl/yillarda odenmek süretiyle insanların rahatlatılması, carkların calismaya devam etmesi sağlanabilir.
Merhaba, Yen kredisi çekipte mağdur olanlardan biriside benim:( 1200 ytl ile başladığım taksidime dün 1782 ytl ödedim . Anadolu bankasından 1,82 kur ile.
Dolar kurundan bile düşük olan japon yeni ne olduda dolar 1,59-1,60 lardayken 1,80 lere geliyor ve ateşi hiç düşmüyor anlamıyorum. Sizce ne olursa Japon yeni düşer ülkemizde? Japonya merkez bankası müdahale edecek diye okumuştum ekonomi haberlerinde.??! Allah yardımcımız olsun.:(
24 Ekim 2008'de jyeni gün içinde 1,90 nı görmüştü.Sonra sert şekilde 1 ay içinde 1,45 lere kadar geriledi.Son 2 aydırda 1,59-1,73 bant aralığında dolaşıyordu.Maalesef son 1 haftadır 1,75-1,80 bant aralığında cirit atıyor.Ve güç kazanıyor.Dolar/Yen paritesi 90.nı geçemiyor.2009. 2.çeyrekten önce jyeni ciddi bozulmaz öngörümü geri alıyorum.Kendinizi hazırlayın jyeni 1,80 direncini aşarsa ilk durak 2 direnci olur.O zamanda artık burda kimsenin yazı yazacak halide kalmaz.Dolar/Yen parite 87-88 e düşerse işimiz biter.Ki şu an itibariyle bu tabloda,bu olasılık güçlü duruyor....
Dediğiniz gibi USD/JPY 87-88 seviyelerinden aşağı inerse eğer Japon hükümetinin ihracat sanayisini güçlendirmek için Yen'i zayıflatma politikası izler gibi gözüküyor (YANİ İNŞALLAH) , USD/JPY kurunu alış emri verirse bu şekilde Amerikan Dolarının Japon Yenine karşı değer kazanacağına göre bizde biraz olsun rahatlarız diye düşünüyorum. Geçenlerde okuduğum bazı ekonomi haberlerinde japon hükümetinin bu tür müdahalelere girişeceğinin sinyalini vermesinden bahsediyordu. Kurları takip etmekten başım döndü:( şu an en son JPY 1,83:(
Arkadaslar fredi patladı japon yeninin 14.01.2009 tarih ve 18:00 saat itibari ile 100 JPY = 1,84 tl oldu galiba duracagıda yok gibi..... bu yılı atlatabilirsek tabi atlatabilirsek 2010 senesinde düzelme görülebilir arkadaslar...ama su an için 1 e 2 ödeyecegimiz kesin.... iysallah su günlerde ödemeniz yoktur... Allah yardımcınız olsun...
Game over..Arkadaşlar geçmiş olsun ama hakkaten patladık galiba.Moral bozuyorum ama dua etmekten başka çaremiz kalmadı sanırım..Neyi takip edeceğimi şaşırdım..Dünyanın 4 köşesinden bu kadar mı felaket haber gelir yaa..Nolur buda kısa süreli olsun..Ya bilen var mı buaralar abd den falan beklenen sonucu ıyı cıkacak bir veri falan yok mu??
Arkadaslar Selamlar
Altta da okudugunuzda detayını anlayacagız yazı ıle BBDK-Basbakanlık vb kurumlarda bu konu ıle ılgılı bır hareket baslaması ıcın bırkac aydır basvurularımız bulunmakta. su ana kadar bır cevap malesef alamadık.ancak konuyu takıp etmeye ozen gosterıyoruz. Kur yukseldıkce artan tuketıcı sesı ıle mumkun olan en kısa surece yetkılılerden mudahale veya yapılandırma beklentımız her platformda sesimizi duyurarak olacak bır sonuca daha cabuk ulasacaktır. sızlerde benzer dılekcelerle gereklı kurumlara basvurmanız taktırde bırlıkten kuvvet dogacagına ınanıyorum.
hepımıze Allah kolaylık versin.
İlgili Makama;
Ekonomik kriz öncesi kullanılmış olan Japon Yeni endeksli Konut kredileri tüketiciler tarafından ödenemez hale gelmiştir. Tüketiciye bağlı olmayan dünyada gelişen olaylar neticesinde konut almak için çabalayan tüketicinin düştüğü durum, konut taksitlerinin ödenemez hale gelmesi durumudur. Kredi alan tüketici makul ölçülerdeki artış dahilinde hesaplarını yaparak kredi kullanmış ve ev sahibi olmaya çalışmıştır. Ancak daha 2-3 ay önce aldığı evinin taksitlerini ödeyemez durumda olduğu için evini kaybedecek, hatta bankalar tarafında konulan ipotek JaponYenin deki anormal artıştan dolayı ev fiyatlarının da düşmesi ile banka borcunun ev koyduğu konutu satarak kapatamayacak ve tüketiciye daha da büyük zorlukların ve borçların altına sokacaktır.
Biz de 2008 yılı Eylül ayında Bankalar tarafından çok fazla özendirilmesi nedeniyle Japon Yeni Kredisi kullanarak ev sahibi olduk.Böylece YTL ye göre daha avantajlı koşullarda taksit ödeyeceğimizi düşünüyorduk.Zaten sabit gelirli insanlar olarak en ekonomik olan seçeneğe ihtiyacımız vardı.Bankanın da bizi direk olarak bu seçeneğe yönlendirmiş olması bizim şu an içinde bulunduğuz duruma gelmemize sebep oldu.Bu güne kadar hiçbir borcumuzu günü geçmeden ödeyen biz, şimdi kara kara ne yapacağımızı düşünüyoruz.Ancak bu konudaki çıkan bazı haberler var ki bizi umutlandırmıyor değil.Ankara 3. Tüketici Mahkemesinde bu konun emsali olan bir durumda bulunan basında adı H.Y. olarak geçen kişinin mahkemeyi kazanarak kriz öncesi kurdan ödemelerini sabitlediğini okumuştuk.Bunun üzerine TÜDER’in konuyu ana sayfasına taşıdı.Ben de birkaç avukatla görüştüm.Bu avukatların içinde bahse konu mahkemeyi kazanan Avukat da vardır.Aldığım bilgiler göre Konut Kredilerinin Tüketici Yasası kapsamına 2003 senesinde dahil edildiği ve 2006 da çıkan Yeni Tüketici Yasasıyla da bu konuda birçok hakkımızın bulunduğu yönündedir.Tüketiciyi yanlış yönlendirmek, imzalanan sözleşmenin bile fesh edilmesini gerektirmektedir..Bunun dışında Borçlar Kanunun 137. Maddesine göre de haklarımız bulunmaktadır.Tüm bunların ötesinde Bankalar Döviz Borçlarını Kuru forward ederek aldıklarını ve kur artışındaki farkı tüketici karşısında haksız olarak kazandıkları konusunda da yine bu kişilerden alınmış duyumlar vardır.Daha sonra basından Yargıtay tarafından karara bağlanacağı haberlerini okuduk ve konuyu mahkemeye taşıma sürecini bu nedenle ertelik.Ancak bu konu da hala somut bir adım atılmadığını görüyoruz.Zaman sürekli olarak aleyhimize işliyor.Banka ödemlerimizi “itiraz kaydıyla” ibaresini yazarak ödüyoruz.Bu yanlış yönlendirmenin bizlerde yarattığı maddi ve d en çok da manevi kayıpların bir an önce giderilmesini istiyoruz.
Kredi kullanan tüketicinin düştüğü durum şudur;(200.000 ytl karşılığı JPY)
Kredi aldığı gün ödeyeceği taksit tutarı 2160 ytl
Bugün ve 3 aydır ödediği taksitler 3650 ytl
Bugün bankalardan kredi kullanan tüketicinin ayrı rakama ödeyeceği taksit 2456 ytl dir.
Alttaki tabloda bu ödenememenin yanında çok değil sadece 2-3 ay sonrasında oluşan koşullar nedeni ile şu an bankalardan kullanılacak kredi ile de farklar gösterilmiştir.
Tarih Kredi vadesi Ay Alınacak kredi tutarı YTL Kredi tarihi KUR 100JPY Kredi karşılığı JPY tutarı Kredi Faizi Aylık Taksit JPY karsılıgı Gunluk Kur Kredı odemesı YTL karsılıgı
01.09.2008 120 200.000 1,05 19.047.619 0,45 205.774 1,75 3.601
01.12.2008 120 200.000 1,75 11.428.571 0,69 140.356 1,75 2.456
YTL FARK 1.145
Tablonun özeti şudur;
3 ay önce 120 ay vadeli JaponYeni Kredi kullanan birey bugunku koşullarda 3,601 ytl aylık taksit oderken, 3 ay sonra 120 ay vadeli JaponYeni Kredi kullanan birey kredi faizi 0,45 den 0,69 a artmış olmasına rağmen 2456 ytl aylık taksit ödemektedir. 200.000 ytl yerine rakam daha fazla kullanıldığında fark katlanarak artmaktadır. 2-3 ay önce her şeyden habersiz kredi kullanan tüketici bu kriz ortamındaki olumsuz koşullara rağmen tarifi güç bir yükün altında ezilmektedir. Bugünkü karışık durumda bile yeni kullanmış olduğu kredi ile arasında anormal farklar olmuştur.
Bunun o tarihte kredi kullanan tüketiciye yapılan haksızlık olduğunu düşünmekteyim. Kredi kullanan tüketici kredi aldığı gün 2160 ytl taksit ödemeyi hesaplarken ve yıllık belli artışları göz önune almışken %60-65 lık bır artış ile daha ilk taksitinde kredisini ödemeye çalışmaktadır. 3 aylık sürede zarfındada bu taksiti ödeyebiliyorsa %60-65 farkla ödemeye çalışmaktadır. Tüketiciye kredi kullanımında Japon yeni verilmemiş ve taksitlerde Japon yeni ödenmemektedir. Ödemeler ve taksitler YTL olarak takip edilmektedir. Hatta bankalar JPY kredilerde tüketicinin döviz hesabında JPY varsa bunu alış kurundan bozup satış kurundan kredi ödemesini yapmaktadırlar.
Birkaç ay önce Japonyeni ile kredi kullanan tüketicilerin maduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz. İvedi alacağınız çözümler ödenemez durumdaki kredi taksitlerinden evlerini kaybedenlerin sayısını azaltacaktır.
Aslında bu kadar cümlenin çok kısa bir açıklaması da var.”BİZ BU TAKSİTLERİ ÖDEYEMEYECEĞİZ.LÜTFEN EVLERİMİZİ KURTARIN”
Konuya ilginizi saygıyla rica ederiz.
Merhaba bbb35,
İlgili makama ile başlayan yazıyı hangi mail adreslerine gönderdiniz, BDDK sitesinde bulduğum bilgi ve iletişim ile başlayan mail adreslerine gönderdim ama daha yetkili kişilere ulaşabilecek bir mail adresi biliyorsanız birlik olalım aynı kişilere yönlendirelim.
Selamlar
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) - bimer@basbakanlik.gov.tr
Buradan konu dogrudan Devlet Bakanı ve Basbakan Yrd. sına ıletılmekte ve sorgu durumunu;
http://www.basbakanlik.gov.tr/bimer/index.htm
adresınden gelen maıl ıle takıp edebılıyorsunuz.
Burada yaptıgınız yazısmada ılgılı makam tarafından BBDK ya ıletılıyor.
Kolay gelsin
Ekonomiyi uzun yıllar takip eden biri olarak, umutlarım sönmeye başladı.Şu rezilliğe bak.Dolar 1,60.Yen 1,84.Böyle bir görüntü en son 1995 de olmuş.Yen tarihinde en yüksek değeri dolar karşısında 14 yıl önce almış.Bizdeki talihe bak,birde şu an bu kadar değerli.Arkadaşlar beni üzen şu an 1,84 olması değil.Bir şekilde 2-3 taksit yüksek öder atlatırdık.Ama bu böyle giderse 1,90 direncini kırar.Dolar/Yen pariteside 85 lere giderse; yen 1,96-2,10 bant aralığına gelir.....
[QUOTE=bbb35;247390]Arkadaslar Selamlar
Banka ödemlerimizi “itiraz kaydıyla” ibaresini yazarak ödüyoruz.
Yazmışsınız bbb35.Bunu nasıl yapıyorsunuz? Ben internet bankacalığını kullanarak,Anadolubank'a eft yapıp; ay içinde jyeni alıyorum.Onlar ödeme tarihinde otomatik kesiyor.''İtiraz kaydıyla'' ibaresini nereye yazarak yapıyorsunuz? konuyu açarsanız sevinirim...
Artık benimde ümidim kalmadı.... Yen şimdilik düşecek gibi görünmüyor... Yasa çıkmadıktan sonra işimiz hiç kolay değil arkadaslar.... Baştakilerin keyfi gelene kadar bizim canımız cıkacak galiba :(
[quote=frekans32;247478]
Selamlar
bu maıl ve dılekce yaklasık 2 ay onceden atılmıstı ve farklı dılekcelerle de konuyu takıpdeyız. Ancak tabıkı ulkemızde Basbakanlıgın sayfasında BDDK tarafından kısıye cevap yazıldı dıye mesaj gelsede bıze ulasan bır bılgı olmadı. Sonrada bddk ve basbakanlıktan cevabın ulasabılmesı ıcın tekrar kayıt actırdık ve cevap bıze ulasmadı tekrar atın vs dıye cevap beklıyoruz.
Dusunun bu ıslemler kayda alınması-gonderılmesı vs 2 ayı buldu.
Sorunuzun cevabına gelınce;
evet 2-3 ay oncekı Anadolubank taksıtlerını oderken sızın hesabınıza parayı alıyorlar oradandan kredı borcunuza vırman yapıyorlar ve bu vırman ıcın dekontta gereklı ıtıraz kaydını yaparak ımzalayıp bankaya verıyorduk. Gecen ay yanı aralık ayı taksıtımı odemeye gıttıgımde bır dekont olmadıgını soyledıler ve bu konu yuzundende banka ıle tartıstık. Gecen ay verılen dekotu gostermemıze rağmen malesef aralık odememızde bır dekont yok. Dilekce onceden yazıldıgından aldıgımız 2 dekontta bu yazmakta. Ancak banka bızlerde 2 adım onde malesef. Bu farkederek dekont ısını aralık ayı ıtıbarıyle kaldırdılar...
Keşke İsviçre frangı veya dolar çekseydim.Hiç olmazsa bunlar yen kadar değer kazanmadı.Japon yeni bir bubi tuzağı idi.Bizde yakalandık:mahcup:
:) Dolar/Yen paritesi 90.nın üstüne attı kendini.İnşallah tutunur buralarda.Yoksa bizim tutunacak dalımız kalmayacak:p Halen dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin, parasının yene karşı bu kadar değer kaybetmesi bizim adımıza hoş değil.Bugün beni umutlandıran olay MB'nın faizleri 2 puan düşürmesine rağmen dolarda sert bir yükseliş yaşanmayıp,aksine ufak bir düşüş yaşaması oldu.İnşallah Dolar/Yen paritesi 2009 yılı içinde tekrar 100 bandını geçer...
Merkez bankasının faizleri 2 puan birden düşürmesi ve halen dolar ve yendeki bu durum beni korkutuyor. Çünkü tl nın değeri bir anda düşebilir... 2 puanlık indirime ragmen yen pek etkilenmişe benzemiyor... Eğer tekrar yükselme bandına geçerse bu sefer durdurulamayabilir.... İnşallah ben yanılırım arkadaşlar ve parite yukarıya doğru gider....
Arkadaşlar ben de Japon Yeni kredisi çekmiştim taksitlerimdeki artış nedeniyle tüder'e başvurdum(TÜKETİCİLER DERNEĞİ (TÜDER)
İncirli Caddesi, Akbulut İş Merkezi, Kat 4,No 111 Bakırköy/İstanbul
www.tuder.net bilgi@tuder.net Tel/Faks: 0 212 543 72 57) bana örnek dava dilekçeleri gönderdiler buraya nasıl eklenecek bilmiyorum ancak isteyen arkadaşlar bilgi@tuder adresinden isteyebilirler.
bbb35 rumuzlu arkadasımızı göstermiş olduğu yöntem için teşekkür ederim.
Vermiş olduğu dilekçe örneğini kullanarak hepimizin bu işlemi yapması gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü resmen köşeye sıkıştık, biz ekonomiden hergün iyi haberler beklerken bilakis hergün kötü haberler gelmeye başladı, düzelme 2009 3.çeyrekte olacak deniyordu, aradan 15 gün geçti 2009 yılını unutun iyileşme 2010 da olacak denmeye başlanmıştı. bu söylemde bugünlerde yerini 2009-2010 u unutun 2011 den önce düzelme olmaz denmeye başladı. bunu ben demiyorum. dünyanın önde gelen ekonomistleri söylüyor.
Kredimizi uyarlama kredisine çevirsek yine olmuyor TL bazında mortgage faizleri 1 in altına dahi inse, bizi yinede kurtarmıyor.
şöyle hesap edeyim.
çektiğim kredi tutarı ;90,00 tl karşılığı JPY
8,000 YTL ödememe rağmen bugün itibariyle kurdaki artış nedeniyle bankaya şuan krediyi peşin kapatsam ödemem gereken tutar yaklışık 125000 TL
Bankaya JPY ninden vazgeçtim kredimi TL Ye uyarla desem 125000 TL üzerinden 1,50 kredi oranı 72 ay ödemeli tutar; 2915 TL
Kredi faizleri hadi olduda 1 e indi olmaz ya.... budurumda ödemem gereken aylık tutar:2483 TL
Benim bugün itibariyle 90000 tl karşılığı JPY aldığım 72 aylık kredimin aylık ödemesi kurun bu kadar artmasına rağmen 2100 TL
Yani uyarlama kredisiyle TL ye dönmek saçmalığın daniskası,
kurlar düşecek diye beklemek kurbanlık koyunun bayramı beklemesi gibi.
Sonuç olarak köşeye sıkışmış durumdayız, bizi ancak BDDK kaynaklı bir düzeltme kurtarabilir, yoksa burda birbirimize dolar şu oldu Yen şuna çıktı, DOLAR-YEN paritesi yok bunun altında olursa şöyle olur demek bize hiç birşey kazandırmaz. Bu yüzden tekrar bbb35 rumuzlu arkadaşın başlatmış olduğu süreci sonuna kadar destekliyorum.
Sesimizi ne kadar duyurursak bu beladan kurtulma olasılığımız o kadar artar.
ALLAH HEPİMİZE YARDIM ETSİN,,,
Merhabalar1 aydır sitenizi okuyor sizleri yakından takip ediyorum bende jpy ve kkdf mağduruyum sonunda birlikten beraberlik doğacağını düşünüp sitede gördügüm ilgili makamlara dilekçesini bende ilgili mail areslerine mailler göndererek işe başlamış oldum.Hepimizin hakkında hayırlı olasını umut ederek tabiki benim almış olduğum kredi konut destek kredisi.Evimde ipotek yok fakat almış olduğum para banka ipotekli aranızda bu durumda olan varmı?
Bu hafta taksit ödemem var bankadan alabilecegim bilgileride sizlerle paylaşacağım.
2001 krizinde, binlerce döviz kredisi çeken mağdur oldu.İnsanlar evlerini,arabasını herşeylerini sattılar ama kredisini ödeyemediler.Davalar açıldı.Bunlarda yargıtaydan geri döndü.Tüketici faiziyle geri ödedi.2001 kriziyle 2008 krizi arasında bir fark göremiyorum.Sizce fark var mı?.Demek ki biz yine yanlızız.Yani hiçbir kurum bize yardım etmeyecek.BDDK,MB,TBMM...Umutları kırmak istemem ama 8 yıl önceki kriz de ağırdı.Ama krediyi çekene kimse el atmadı....Tabiki hepberaber dilekçelerimizi verecez.Sesimizi duyaracaz.2001 krizine yardım etmeyen neden 2008'e yardım etsin?!
2001 krizinden sonra insanlar döviz kredisi çekmenin bir aslanın önüne atılmaktan bir farkı olmadığını anladılar.Özellikle 2001-2004 yılları arası döviz kredisi çekenler çok ama çok azdı.Taki bu japon yeni medyada yansıtılmaya başlaması ve bankaların portföylerine bunu eklemelerine kadar.Hepimiz atladık bu işe.Hesap ortaydı.Japon yeni stabil bir kurdu.Çok büyük krizlere rağmen artmayan bir değerdi.Çok artsa bile kardaydık.....
Ama hepimizin unuttuğu bir şey vardı.Hiç bir kur hayat boyu uyumaz.Uyuyan dev uyandı bana göre....
http://195.140.196.201/bimerwebform/default.aspx adresinden BIMER e yaptıgım muracat Nazım Ekren'e iletilmiş. Sizde dilekçe/sikayet/isteklerinizi bu adrese gönderebilirsiniz.
Çıkmaz çıkmaz demeyelim milli piyango gibi belki çıkar :)
Başvuru Hareket(ler)i
Başvuru Türü Gönderen Kurum Gönderme Tarihi Alan Kurum
Bilgi Edinme Hakkı BİMER 16.01.2009 DEVLET BAKANI BAŞBAKAN YARDIMCISI NAZIM EKREN
Japon yeni yine coştu:( 1,82 serb.piyasa.
Devlet Marmaray projesinin anlaşmasınıda Japon yeni üzerinden imzaladı, ama şu an ödemeye başlamadılar 10 yıl sonra 30 yıllığına ödemeye başlayacaklar.
Belki hemen ödeme sözkonusu olsaydı kurlara müdahale ederlerdi ama şu anda ümidim kalmadı hiçbirşeyde:(
İçinizde dava açan varmı?...Yakında açmaya başlıcaz çünkü.Kur 15 gün içinde 2 yi geçtiği zaman(bu olasılık bence % 50) burdaki yorumları tahmin etmek zor değil.....
Hurriyet Kaynaklı verilen aşağıdaki haberin detayını bilen var mı?
http://www.guncel.net/r/37842
Dövizle kredi alana müjdeli karar
Banka kredi taksitlerini günün değerlerinde işletmeye başlayınca bir işadamı bu duruma itiraz etti ve kazandı.
Döviz kurunda yaşanan dalgalanma sonrası dövizle finansman kredisi alanlar bankalarda büyük bir şok yaşadı.
Ankaralı işadamı H.Y. bir bankadan Japon yeni olarak aldığı konut finansmanı kredisinin taksitini kriz öncesi kurdan ödeme konusundaki açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Japon yeni ile alınan kredisinin, krizden önceki son taksit miktarı üzerinden ödenmesine karar verdi.
İşadamı H.Y. krizden önce kullandığı dövizin ödenmesi konusunda bankanın yeni kur üzerinden alacak tahsil etmesi konusunda yargı yoluna gitti. H.Y. avukatı Temel Eken aracılığı ile Ankara 3. Tüketici Mahkemesine borcun kredinin çekilmiş olduğu tarih üzerinden YTL karşılığı olarak ödenmesi için dava açtı. Ankara 3. Tüketici Mahkemesi Hakimi Emine Ünal, yapılan bu başvuruyu "borcun kriz öncesi ödenen son taksit miktarı üzerinden ödenmesine" karar verdi.
Borçlu avukatı Eken, kararı bankaya ibraz etti. Ancak banka, borcu mahkeme kararına rağmen tahsil etmek istemedi. Avukat Temel Eken, banka yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulacağına dair dilekçeyi banka yönetimine gönderince banka borcu gecikmeli olarak tahsil etme yolunu seçmek zorunda kaldı.
Mahkeme tedbir kararı aldı.Nihai karar verilmedi.Orda da olumlu olsa bile,olay Yargıtaya taşınır banka tarafından.Ordan da kesin bizim aleyhimize döner.Çünkü 2001 de kesinleşmiş Yargıtay kararları var bu konuda,hiç şansımız yok bence.Ek iş aramak daha mantıklı:mahcup:
TUDER in Basın Açıklaması:
http://www.tuder.net/tuder/index.php...=291&Itemid=37
JAPON YENİ KREDİLER HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
DÖVİZE ENDEKSLİ KREDİ SÖZLEŞMESİ TARAFI TÜKETİCİLER, DİKKAT!..
Japon yeni ve benzeri cins dövizler ile borçlanmış ve ihtiyaçlarını finanse etmiş tüketiciler, bugünlerde karşı karşıya kaldıkları taksit artışlarını nasıl ödeyecekleri konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmışlardır.
Uzun zamandan bu yana stabil olduğu ve 2001 yılı krizinde dahi aşırı artış göstermediği söylenen Japon Yeni dünyayı sarsan ve para darlığı ile güven bunalımı olarak ortaya çıkan küresel kriz neticesinde 1.1979.YTL’ den 1.6770. YTL’ ye yükselerek % 40 artış göstermiştir.
Eylül 2008’de Japon yeni ile borçlanmış olan tüketiciler, 2 ay öncesine kadar % 40 civarında bir devalüasyon karşısında taksitlerini % 40 artış ile ödemeye başlamışlardır ve Eylül ayında borçlanan tüketici 648.YTL aylık taksit ödemesi yaparken şimdi 908.YTL ödemek zorunda kalmıştır. Aylık taksit ödemesinde tam 260.YTL fazla ödemek zorunda kalmıştır.
Aylık taksitte kurdan dolayı ortaya çıkan bu artış haricinde yine tüketicinin cebinden çıkan başka bir masraf tüketicileri şok etmiş ve bankalar ile karşı karşıya getirmiştir. Kanuni zorunluluk bulunan bu uygulama hakkında Tüketici önceden bilgilendirilmediği için bugün bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Dövize endeksli kredilerde kullanılan tarihteki kur ile taksit ödeme tarihindeki kur arasında meydana gelen kur artışı nedeniyle ortaya çıkan farklar faiz olarak kabul edildiğinden üzerinden fon ve vergi kesintisine tabi tutularak tüketicilerden tahsil edilmektedir.
Kredinin kalan anaparası üzerinden KKDF ve Kredinin taksit tutarı içindeki anapara tutarı üzerinden BSMV tahsil edilmiş ve neticede tüketicilerin cebinden hayal edemeyecekleri kadar fazla bedeller çıkmaya başlamıştır.
TÜDER olarak her zaman dile getirdiğimiz üzere eğer kazancınız yabancı para ise yabancı para cinsinden borçlanınız. Kazancınız USD olsa dahi EUR cinsinden borçlanmayınız. Unutmayınız ki parite etkisiyle de zarar etme imkanınız olacaktır.YTL cinsinden kazanıyor iseniz ne olursa olsun YTL krediden vazgeçmeyiniz ve çevrenizin etkisi altında kalarak ve onlardan edindiğiniz bilgiler ile geleceğinizi ipotek altına alarak yaşam kalitenizi düşürmeyiniz.
Tüketicilerimizin bu olumsuzluğa karşı karamsarlığa kapılmamasını, bu konuda Ankara 3. Tüketici Mahkemesi ‘nin tüketiciler lehine bir karar verdiğini sevinerek görmekteyiz.
ANKARALI işadamı H.Y. bir bankadan Japon yeni olarak aldığı konut finansmanı kredisinin taksitini kriz öncesi kurdan ödeme konusundaki açtığı davayı kazandı.
Mahkeme, Japon yeni ile alınan kredisinin, krizden önceki son taksit miktarı üzerinden ödenmesine karar vermiş bulunmaktadır.
Ankara 3. Tuketici Mahkemesinin vermis olduğu karar muhakkak ki tüketici lehine verilmiş güzel bir karar..
Her zaman söylediğimiz gibi, bir tüketici mahkemesi kararı diğer tüketici mahkemeleri için emsal oluşturmaz. Anılan karar münferit bir karar olduğundan, her ne kadar bu tip kredi sözleşmeleri tüketici aleyhine unsurları bünyelerinde taşısalar dahi, "Türkiye 'deki başka tüketici mahkemeleri de ayni yönde karar vereceklerdir" şeklinde bir düşünce yanlıştır.
Ayrıca 2001 krizinden sonra Yargıtay 'in yerleşmiş uygulaması göz ardı edilmemelidir. Bu uygulama tüketici lehine değildir. Neticede o döneme ilişkin haber küpürleri de incelenirse, tüketiciler için daha da kötü durumların ortaya çıkabileceği düşünülmelidir.
Anılan kararın temyiz aşamasında Yargıtay’ın ne tür bir karar vereceğini; evvelki uygulamalarını değiştirip değiştirmeyeceği de belirsizdir.
Tüketicilere önerimiz; bu haberi önemsemeleri ve takipçileri olmalarıdır. Ancak sırf bu haberden hareketle kredi borçlarını ödemekte tereddüte düşüp bankalara ödemelerini ihmal etme yoluna gitmemeleridir. Çünkü bu durumda temerrüde (kısaca borcu zamanında yerine getirememe) düşme ihtimalleri söz konusu olabilecek ve daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilecektir.
Tüketicilerimizin bu olumsuzluğa (ekonomik krize)karşı karamsarlığa kapılmamalarını ya Yargıtay’dan çıkacak kararı beklemelerini (Bu arada borçlarını ödemeye devam etmelerini), ya da Yargıtay’ın şimdiye kadar tüketici lehine olmayan kararlarını değiştirmek ve bu konuda etkin olmak amacıyla Tüketici Mahkemelerine başvurarak kredi taksitlerinin krizden önceki kurdan ödenmesini içeren taleplerini iletmelerini ve Türk Mahkemelerinin sağduyulu hakimlerinin kararlarını beklemelerini öneririz.
Saygılarımızla
Ali Rıza ATAER R.Sefa KABAALİOĞLU
Hukuk Kom. Bşk.Yrd Yön.Kur.Üyesi ve Finans Kom. Bşk.