Merhaba, ben kişinin birkaç tane A raporu olduğunda bunların hepsi nedeniyle kendisine B raporu verilebildiğini, bu nedenle de askerlikten muaf olduğunu duydum, bunun hakkında bilgisi olanlar bilgi verebilirse çok sevineceğim. Selamlar.
Merhaba, ben kişinin birkaç tane A raporu olduğunda bunların hepsi nedeniyle kendisine B raporu verilebildiğini, bu nedenle de askerlikten muaf olduğunu duydum, bunun hakkında bilgisi olanlar bilgi verebilirse çok sevineceğim. Selamlar.
SAYIN AVUKAT ARKADAŞLAR :
2004 yılında Hepatit B yüzünden C-52 Maddesi Altında Ertesi yıla bırakma Raporu Aldım.Ama 1 hafta önce yani Agustos 2005 de gittiğimde sadece Basit Bir kart Testi ile Hepatit B var yada Yok Testi Yaptırılıp Hepatit B taşıyıcıgılı cıktıgı halde İnfeksiyon bölümündeki Doktor Tarafından oracıkta ASKERLİĞE ELVERİŞLİDİR Yazısı yazıldı sevkimin altına. Bu hastalık o kadar basitmidir ki tek kalemde geçiyorlar ? Vücüdümu actım heryeri sapsarı 10 metre koşsam yorulup hepatittim yükseliyor kusuyorum.Bu ne biçim bir yönetmeliktir ki bir sene öncesine kadar gitmiyordu hepatitb ler şimdi gidiyor .? Hangi Akla Hizmet ?Kanun Cıktıktan sonra bir cok söylenti yayılıyor HEPATİT B li Asker gıcık gittiği kişilere Kendi ısmarladıgı kolanın içine bir kaç damla kanını damlatıyor ?! Hayat bu kadar basitmi iyi niyetlisi var kötü niyetlisi var bence HEPATİT B ler Milli Savunma Bakanlığı içinde canlı ve sessiz bir bomba niteliğinde ! Bazı arkadaşlarımız yazmış buraya stresten uzak durun iyi beslenin orda diye ?! Askerliği herkez bilir ... HEPATİT B Lİ GİDEN %100 HEPATİT C li gelir yada vücüdunu yer bitirir... SAYIN VUKAT ARKADAŞLAR BİZİM GİBİ ÖLÜMCÜL BİR HASTALIGA YAKALANAN KİŞİLERE YARDIMCI OLUN.. SORUNLARIMIZI BİLİYORSUNUZ ... Kanun Bilmeyiz tüzük bilmeyiz LÜTFEN ELİMİZDEN TUTUN ....
Merhaba arkadaslar
Benim gozlerim yuksek derecede miyop astigmat
-biri 8,5 miyop + 1,5 astigm
-digeri 7,5 miyop + 1. astigm
Tsk saglik yonetmeligindeki hastalik listesine defalarca bakmama ragmen benim durumun hangi maddeye girdigini anlayamadim
-camlarla duzeltmeden bahseden 1. madde mi?
-Yoksa 7. maddenin B veya D fıkrasi mi?
-Bu durumda olan ve elverisli degildir raporu alan var mi?
Bu konuda bilgi ve tecrube sahibi olanlarin cevaplarina simdiden tesekkur ediyorum
Herkese merhaba,
Konu ile direkt bağlantılı değil ancak başlık itibari ile bir ricam olacak. TSK nın Sağlık yönetmelik çizelgelerine ihtiyacım var, özellikle yedek subay aday adayları için...elinde yönetmeliğin tamamı ve çizelgesi olan arkadaşlar varsa, mail adresime gönderebilirlerse veya ulaşabilecğeim bir link verirlerse inanın çok memnun olurum.
Yardımlarınızdan dolayı teşekkürler, syg.
bende hepatit b hastasıyım.yaklaşık 2 yıl önce farkına vardım.geçen yıl askeri hastaneye gittiğimde tabib binbaşı askerlik yapamazsın dedi.2 gün önce gittiğimde ise hastalık siroza çevirmiş ise gidemezsin dedi.yani tahlillerin çok yüksek olması lazımmış.hayır yani anlamadığım sonuçta taşıyıcıyım bu hastalık bulaşıcıdır.şimdiki kanuna göre hepatitliler askere gidiyormuş.askere gidince oradaki askerlere bulaşması büyük ihtimal.ayağın mantar olacak,botun çalınacak.fanilaların çalınacak,traş bıçağı vb..
Bilgiler için teşekkürler.
Saygılar.
SELAM arkadaslar.. Ben Hodgkin Hastaligi geçirmis biriyim ve kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm.. 4 ay once Gata'ya sevkedildigimde, doktor kemoterapi görenler askerlik yapmaz, sen askerlik yapmazsin dedi. Hastaligim 4 sene onceydi ama kemoterapi gordugum icin muaf olacagimi söyledi doktor kesin olarak. Sonra 1 sene erteleme verdiler. Acaba askerlik yapmayacagim dogru mu? Bilgisi olan var mi? Saglik Yonetmeliginden bisey cikaramadim.. Ayrica bi hasta ve arizalilar listesi de mevcut mu? TESEKKURLER!
arkadaşlar merhaba ben şuan askerlik görevimi yapmaktayım ve hepatit b olduğumu 2 hafta evvel tesadüfen öğrendim beni askeri hastaneye sevk ettiler,şimdi gideceğim günü bekliyorum.birkaç kişi kesin hava değişimi alırsın dedi ama benim aklımda hala soru işaretleri var.kanında hepatit b olan herkese mi veriyorlar yoksa karaciğer enzimleri tehlike düzeyinde olanlaramı?bu arada şafak 85 ..yani hava değişimi alırsam şafak doğangüneş:)) lütfen en acilinden beni aydınlatın.. bu arada askerlik kadar hijyenden yoksun bi yer yoktur.!!! ben burda mı kaptım bilmiyorum ama..lanet olsun...
Oncelikle herkese merhaba,
Uzun zamandır buraya girmemiştim. Aradan gecen zamanda ben 2004'den elimdeki B raporu ile 2005 yılı itibariyle değişen yönetmeliğe göre askerlikten elverişsiz kararı aldım. Ancak yeniden muayene olmam gerekti. Kısaca sunu soylemek istiyorum ki, yeniden muayene sırasında elimdeki B kararını haksız yere resmen A yapmak için Yüzbaşının biri uğraştı durdu. Allahtan yönetmeliği ve hastalığımı iyi bildigimden buna muvaffak olamadı. Ancak bana soylediklerinden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim.
Yönetmeliğe göre bana farklı karar veremezsiniz dediğimde, yönetmelikte öyle diyor olabilir ama benim kendimi garantiye almam lazım dedi. Yani sana yine B kararı verirsem yeni yönetmeliğe göre gitmeyeceksin ki, ben de sana bu kararı vermiş olmak istemiyorum demeye getirdi. Haklarımı bilmesem ve direnmesem aklınca beni kandıracak ve A kararı alacaktı. Daha neler neler söyledi ki bunları burada yazmak uzun zaman alır. Adam, yönetmeliği sen öyle değerlendirirsin ben böyle, bu türkiyenin ekonomik durumuna senin kötümser benim iyimser bakmam gibi bir durum dedi yaw :-) Daha ben ne diyeyim. Sanki yönetmelik sosyal içerikli de bakış tarzımızda farklılıklar olabilecek. Rakamlarla ifade edilen Fenni bir konuya bakış tarzlarımız nasıl farklı olabilir. Kayıp oranı %30 ise 30'dur. Biri çıkıp 25 gibi düşünebiliriz, diğeri de yok yok 34'de fena durmaz diyebilir mi?
Sonuç:
Kendilerinin verecekleri kararlar ile başlarının derde girmesinden korkan zihniyetlerin muayene ederek verecekleri kararlar işte böyle çarpık durumlar doğurabiliyor. Sizlere tavsiyem sağlık durumlarınızı ve yeni ve eski yönetmeliğin kendinizle ilgili maddelerini iyi öğrenmeniz ve doğru yorumlamanız. Bazı maddelerde özellikle muğlak açıklamalar yapılmış ki, kararı veren doktorlar istedikleri yönde insiyatif kullanabilsinler. Bu bağlamda, bilgi güçtür felsefesinden hareketle iyi donanımlanarak haklarınızı aramanızı ve at gözlüğü takmış zihniyetle mücadele etmenizi önemle tavsiye ediyorum. Şunu da onemle vurgulamak isterim ki, yaklasık iki sene boyunca askeri hastanelerde doktorlara muayeneler oldum, kesinlikle sizin raharsızlığınız ve sıkıntılarınız ile, askere giderseniz neler çekeceğiniz ile ilgilenmemeleri. Lütfen bunu da böyle bilin.
Sağlık, huzur ve mutluluklar diler, tüm hastalığı olan arkadaşlarıma geçmis olsunlar temenni ederim.
Öğr.Grv. Dr. SALPAY
merhaba arkadaşlar,
ben 171 boyunda 122 kiloyum. Bu sene 2. kurul işlemimi yaptırdım.
c/33 ertesi yıla bırakma kararı çıktı sağlık kurulundan ama yönetmelikteki tabloya göre d/33 askerliğe elverişli değildir kararı verilmiyormu benim boy ve kiloma göre.
yanımdaki arkadaş 3.senesinde benden 5 kilo zayıf olmasına rağmen çürük aldı...
acaba doktorlar keyfi hareket mi ediyor yoksa benim atladığım bir nokta mı var?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Selamlar.
Bana yardım edeceğinizi umuyorum.
Ben de bir kaç hafta sonra Gata'ya gitmeye hazırlanıyorum
fakat ne ile karşılaşacağımı bilmiyorum. İlk muayeneye gittiğimde
Samsun'dan Gata'ya sevk edildim-5 ay önce- (Hodgkin Hastalığından-bir çeşit lenfoma-
dolayı kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm 4 sene evvel).
Hiç ummuyordum ama Hemotoloji uzmanı askere gitmeyeceğimi,
kemoterapi alanların askere alınmayacağını söyledi.
Hatta yedek subay adayları hakkında bu sene yürürlülüğe giren kanundan bahsetti.
Sağlık yönetmeliğini inceliyorum ama bununla ilgili kesin bir bilgi
bulamadım( kemoterapi tedavisi görenler, tümör ...vs).
Arızalılar listesini nasıl okumalıyım anlayamadım!
Bana lütfen yardım edin.İş görüşmemi bile yaptım,
şimdi gittiğimde bana ''askere gidebilirsin'' demelerinden korkuyorum
Çünkü aklıma sizin de başınıza geldiği gibi doktorların anlık yorumlarına
kurban gitme riski geliyor.Haklarımı nasıl öğrenebilirim.. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
@dicktense,
Sevgili kardeşim, öncelikle çok geçmiş olsun.
Sağlık yeteneği yönetmeliği genel olarak branşlar temelinde düzenlenmiştir. Göz hastalıkları, Üroloji hastalıkları, vs. Bu bağlamda öncelikle hastalığının hangi sağlık branşına girdiğini belirleyip yönetmeliği ona göre incelemelisin. Her bir madde kendi içinde de alt maddelere ayrılmış durumdadır. Bunlar A, B, C, ve D maddeleri ve bunların alt başlıkları olmak üzere düzenlenmiştir. C maddesi geçici hastalık durumlarını ifade etmektedir. A maddesine göre askere direkt gidilirken B ve D maddelerine giren hastalıklar için askere gidilmemektedir. Bunlar yönetmelik boyutu.
GATA da karşılaşacaklarına ilişkin detaylı bilgi istersen onu da yazarım. Kısaca şunu söyleyeyim ki, her bir anabilim dalının kendi konseyi oluyor ve bunlar belli günlerde toplanıp, karar veriyorlar. Konsey de o bölümün hoca ve asistanlarından oluşan kalabalık bir grupdan oluşuyor. Seni içeri almıyorlar bile karar verirlerken.
Prosedürleri, bürokrasisi çok fazla olan bir hastane. Şehir dışından geliyorsan kendini orada kalmaya hazırla.
Küçük bir hatırlatma, GATA içinde bir de misafirhane mevcut. Başhekimlik kanalıyla kalabiliyorsun.
Allah kolaylık versin.
Öğr.Grv Dr. Salpay
çok teşekkür ederim sn Salpay. Yönetmeliği iyice inceledim ve şunu gördüm, benim konumla ilgili kesin bir durum yok.Ama benim ümidim, doktorun bundan önceki uygulamaları göz önüne alarak 'askere gitmezsin' demiş olması ihtimali. Yoksa böyle konuşmazdı diye düşünüyorum.Yönetmelikte iç hastalıkları bölümünde;
A) Bir bölgede lokalize lenf nodülleri büyüklüğünün tedavi sonucu geriye kalmış sekelleri (Lenfomalar ve Tbc. lenf nodülleri hariç).
B) (Değişik : 30/1/1997 - 97/9106 K.) 1. Bir veya birden fazla bölgede lokalize, biyopsi ile kesin olarak saptanmış tüberküloz lenfadenit.
C) 34. Maddenin A, B ve D dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve nekahat halleri.
D) 1. (Değişik : 4/5/1993 - 93/4398 K.) Bir ya da daha çok bölgede her türlü tedaviye direnen iltihaplı lenf nodülü hastalıkları (komplikasyonlu Tbc.dahil
Bana uyan sadece bu kısım var ve tümörle(kanserle) ilgili hiçbirşey yok.
Samsun'da hastaneye gittiğimde doktorun baktığı masasında bir yönetmelik vardı. Orada lenf nodülleriyle ilgili çok detaylı maddeler vardı ( tek taraflıysa şöyle... çift taraflıysa böyle.. vs.). Galiba daha ayrıntılı başka bir yönetmelik te var. Ama ben bulamadım nette başka bişey. Neyse bekleyip göreceğiz.
Teşekkürler tekrar.
Buldum galiba, Madde 35
B)1. .................................................. .............................
2. Tam remisyonda akut ve kronik lösemiler ve tam remisyonda lenfomalar, kemik iliği transplantasyonlular, diğer remisyonda hematolojik maligniteler, remisyonda myelodisplastik sendromlar, diğer remisyonda myeloproliferatif hastalıklar.
Benim hastalığım da bir Lenfoma türü. ''Tam remisyonda lenfomalar'' dediğine göre tedavi sonrası iyileşmiş lenfomalardan bahsediyor. Sanırım Remisyon 'hastalığın iyileşmesi' demek..
Bir sitede şöyle deniyor:
"AML tedavisi: AML'de ilk uygulanan tedaviye; remisyon indüksiyon; tedavisi denir, iyi sonuç alınmışsa (tam remisyon ) ; konsolidasyon; pekiştirme tedavisi uygulanır, sonuç alınamadıysa ; reindüksiyon ; yeniden induksiyon tedavisi verilir. AML'nin M3 tipinin tedavisinde kemoterapinin yanında yüksek doz A vitamini (ATRA) uygulanır. AML M4ve M5de santral sinir sistemini korumaya yönelik tedavi yapılır. AMLde tam remisyon oranı %65dir, ancak konsolidasyon tedavisi yapılmazsa hastalığın tekrarlama olasılığı %100dür. "
Buradan çıkan sonuç senin söylediğini destekler tarzda. Yani B kararı alman muhtemel. Ancak dediğim gibi Askeri Doktorlar sözkonusu olduğunda durumun ne olacağı bilinmez. Ancak GATA için bu dediğim pek geçerli değil. Yani kararları birden fazla doktor ortak verdiğinden her şey prosedürüne uygun. Dolayısıyla eğer madde 35 den hareketle karar verirlerse büyük ihtimalle B alacaksın demektir.
Sen yine de önünü kış tut, yaz çıkarsa bahtına....
Son Söz olarak, karar umarım istediğin gibi olur.
Öğr.Grv. Dr. Salpay
herkese selamlar,
ilk yoklamadaki muayenemden sonra gozlerimin derecesi 3.5 numara birden arttı, şu anda 16 numaranın üzerinde miyopim ve birazda atigmatım var, aralıkta askere gideceğim fakat gitmeden önce bir kez gatada daha muayene edilmek istiyorum bunun bir yolu var mıdır acaba, kendimi nasıl tekrar gataya sevk ettirebilirim? anladığım kadarıyla bir son muayene falan yok artık durumumu anlatabileceğim, direk askere sevk ediyorlarmış, tekrar gataya nasılk sevk alabilirim, bilenler yazarsa çok memnun olacağım...benim için çok acil bir konu yazmanızı rica ederim.
saygılarımla
askerlik şubenize gittiğinizde, rahatsızlığınız olduğunu ve hastaneye sevk olmak istediğinizi söylediğinizde size bir form verecekler, bu formda durumunuza uygun olan şıkkı işaretleyerek doldurun, sizi askerlik şubenize muhtemelen en yakın bağlı olduğu askeri hastaneye sevk edeceklerdir, siz hastane seçemiyorsunuz, sevk edildiğiniz hastane uygun görürse GATA ya sevk eder. bir not; normalde 8 resim istenirken askeri hastaneye sevk işlemi yapılacak ise 12 ya da 18 adet istiyorlar sanırım, yanınızda bulundurun, ayrıca vatandaşlık numaranız, varsa kişisel vergi numaranız ve kimlik fotokopilerinizi önceden hazırlayıp gidin, son dakikada sokak sokak dolaşıp fotokopi aramayın.
selam Salpay
Peki B kararı verilirse askere gitmeyeceğim kesin mi?
Yani B ile D arasında ne fark var?
çabuk cevap almanız açısından araya giriyorum. Dr. Salpay detaylı izah edecektir, ocak 2005den bu yana, basit anlatımla, er olamaz subay olur ayırmı kalkıp, asker olur ya da olmaz modeline geçildi, sağlık yönetmeliğinde A dilimi dışındaki dilimleregirenler terhis ediliyor ya da askere alınmıyorlarmış. benim de uzun bir sağlık sorunu listem var, 3 ayrı maddeden C ile 1 sene erteleme verilmişti, sanırım yedek subay adayı olduğum için en az bir tanesi B olarak işlem göreceğim.
sayın alpos;
nazik ve hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim...
geçen hafta belirttiğiniz gibi askerlik şubeme giderek gözlerimdeki rahatsızlığım nedeniyle gataya sevkimi istediğimi belirttim fakat oradaki bir bayan ilk muayede sağlam verdilerse direk askere göndeririz biz sevk vermem gataya diyerek bana dilekçe formunu dahi vermedi, açıkçası şimdi tekrar şubeme gidersem aynı bayan gene orada olacağından yine bana sorun çıkartır diye düşünüyorum...
belirttiğim gibi miyopim 16nın üzerinde astigmatımı da tam bilemiyorum, sizce bu noktada ne yapmalıyım, sanırım dilekçe versem de bana sevk vermeyecek...
şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim
burası Türkiye, 18 aylık askerlik sürecinin bir hanımefendinin düşüncesizce söylediği cümlenin arkasında şekillenmesi sadece bizde olur, hiç tartışmaya girmeyin, şube şefi ile görüşün, genelde daha konuşmaya meraklı ve açıklayıcı insanlar oluyorlar. hatırladığım kadarıyla formda, "son yoklamamdan bu yana hastalık gelişti, muayene istiyorum" gibi de seçenek olmalı zihnim beni yanıltmıyorsa, öyle ya, Allah korusun o arada ağayınız kesilse, safra kesenizde taş çıksa, kanser olduğunuzu öğrenseniz ne olacak. son yoklama dediğiniz muayene ne zaman oldu bilemiyorum ancak hastane ismi belirtmeden muayene olmak istemek sizin hakkınız diye biliyorum. size tavsiyem asal.msb.gov.tr adresini ve sağlık yeteneği yönetmeliğini iyice okuyun. okudum bulamadım demeyin :) orada hemen hemen herşey var, sadece yoruma kalan konular yaşayarak öğreniliyor.
@dicktense,
kısaca @Alpos'un da dediği gibi, B kararı eline geçerse kesin askere gitmeyeceksin. B ile D arasındaki fark hastalıkların dereceleri ve biraz da içeriklerindeki değişikliklerden ortaya çıkıyor. Bu fark eski yönetmeliğe göre daha anlamlı iken şimdi biraz önemini yitirdi.
Önceki yönetmeliğe göre D alanlar kesin gitmiyorken, B alanlar yedek subay olarak gidiyor, er olamıyorlardı. Yönetmelik değişmesi gündeme geldiğinde sil baştan yapmak zor olduğundan eskisi üzerinde bazı oynamalar yapmayı ve güncellemeyi daha uygun ve pratik buldular. Böylece her iki kararı alanlar da askere elverişli olmuyorlar artık. Ancak A alırsan gidiyorsun. C geçici durumları ifade ediyor ve sadece ertelemelerde geçerli oluyor.
@ontheroad,
Bence de ısrarcı olmanda fayda var. Aradaki zaman diliminde hastalığının ilerlediği hususunda ısrarcı ve ikna edici olmaya çalış. Ayrıca şunu özellikle söylemeliyim ki, görevli memurlar her şeyi bilmiyorlar. Baştan savmak için bilmeden konuştuklarına bizzat şahit oldum. O nedenle kesin doğruyu Askerlik Şube başkanından öğrenmen daha doğru olur. Hiç memurlarla tartışmaya girmeden şube başkanı ile görüş. Ben şahsen öyle yaptım.
Şu örnek da çarpıcıdır: Ben GATA'dan aldığım karara Askerlik şubemde itiraz ettim. Bir dilekçeyle şubeye gittiğimde bırak memurları, şube başkanı bile itiraz görmediğinden ne yapacağını bilemediler önce. Yönetmeliği açtı, zorla buldu maddeyi. Sonra kabul etti dilekçemi.
Ayrıca önce bolca itiraz etmemem için ikna etmeye de çalışmıştı :-)
Merak edenler için, şunu da not olarak iletmek isterim.
Askeri hastanelerin verdikleri kararlara 30 gün içerisinde askerlik şubenizden bir dilekçeyle itiraz edebilirsiniz. Bu dilekçe MSB Askerlik işleri daire başkanlığına gidiyor. Onlar uygun görürse sizi başka bir askeri hastaneye sevk ediyorlar. Oradan aldığınız karara da yine itiraz edebiliyorsunuz. Uygun görülmesi halinde son olarak bir üçüncü hastaneye gitme hakkınız var. Kural, her zaman son gittiğiniz hastanenin kararlarının geçerli olacak olması. İlk gittiğiniz hastane GATA olsa bile...
Herkese geçmiş olsun ve iyi günler dileklerimle
Öğr.Grv. Dr. Salpay
Salpay verdiğin bütün bilgiler ve ilgin için teşekkür ederim...
Rica ederim.
Ben de başlarda bilgi edinmek konusunda çok sıkıntı çekmiştim.
Şimdi benzer durumdaki arkadaşlarıma yardımcı olmaya çalışıyorum.
Her konuda bilgiyi paylaşmak lazım. Paylaşmak bilgiyi arttırır.
Bilgi güçtür felsefesine yürekten inananlardanım.
Bu vesileyle,
Mutlu ve Sağlıklı yaşamlar dileklerimle birlikte,
Hepinize iyi bayramlar diliyorum.
Öğr.Grv.Dr. SALPAY
mrb.ben kronik hepatit b taşıyıcısıyım ve 2 yıl önce farkına vardım.araştırma yapmıştım ve gata bana bu sonuçlara göre askerlik yapmıcaksın dediler.fakat şimdi bu kanunun değiştiğini öğrendim.şubem gelecek ay asker olacamı söylediler.napacamı bilmiyorum.bilgi verirseniz sevinirim.tşk.
arkadaşlar,hepatit b ile ilgili olayları en rahat ben anlatabilirim çünkü nisan ayından bei bunları yaşıyorum.
eğer kronik iseniz direkt çürük alıyorsunuz.karaciğer enzimleriniz(alt,sat) yüksek ise 3 ay hava değişimi alıyorsunuz.3 aydan sonra biopsi(karaciğerden parça alıyorlar)yapıyorlar ve kronik olup olmadığınıza bakıyorlar.eğer kronikse yine çürük alıyorsunuz.
enzimleriniz normal ise askerliğe devam ediyorsunuz.
işin ilginç yanı benim biopsi sonucum normal çıktı.fakat enzimlerim yükse .gata çürük olduğumu söylüyor ama kıta hastanem (etimesgut asker hst)çürük değilsin diyor.avukat abilerim ne yapmam geektiğiniğini söylerse sevinirim.
konu hakkında bilgisi olan yok mu?
merhaba arkadaşlar;
kardeşim yaklaşık 10 yıldır psikiyatri ve epilepsi(sara) tedavisi görmekte .Yeni yasa çıkmadan yani 10.12.2004 tarihinde 12/c maddesine istinaden 'ertesi yıla bırakma ' kararı aldı.Şimdide tekrar süreç başladı bize 28 kasım tarihine sevk verildi 2005 için .Askerlik şubesinden gataya sevk alıp gideceğiz .Yeni yasa ile ilgili sanırım epilepsi hastaları daha rahat elverişli değil raporu alabilecekler.Keza daha önce hastaları hastanede yatırıp kaç gün olursa nöbet geçiriyormu geçirmiyomu gibi ilkel bir yöntemle takip ediliyordu.Bu konuda fikirleriniz paylaşırsanız sevinirim.Herkese sağıklı yaşam.görüşmek üzere
Arkadaşlar elinde en yeni sınıflandırma çizelgeleri olan varsa bana email atsın.
Bende bir çizelge var ama burda arızaları B tipi olanlarada + işaret koyulmuş eski herhalde .yönetmelikte artık B tipide çürüğe ayrılıyor.
email adresim
e124282@metu.edu.tr
merhabalar,
ben bir hepatit-b taşıyıcısıyım. ayrıca bir kulağımda hafif, diğerinde orta dereceli işitme kaybı mevcut. işitme cihazı kullanmam gerekiyor( ayrıca yüksek seste işitme kaybım ilerliyor. işitme siniri hücreliri ölümü). her iki dizimde kıkırdak doku yumuşaması diye tabir edilen bir rahatsızlık mevcut(pek fazla çömelip kalkamıyorum ). birde her iki kasığımda noktasal fıtık denilen rahatsızlık mevcut. askerlikte çürüğe ayrılabilme şansım olup olmadığı konusunda bilgi ve öngörüsünü paylaşacak arkadaşlardan cevap bekliyorum.
ilginize teşekkür ederim
Bildiğim kadarı ile durumunuz askerlik yapmanıza engel.
1111 sayılı Askerlik kanununa göre;
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre bedeni kabiliyeti askerliğe elverişli olmayanlar askerlik hizmetinden muaf tutulurlar.
Konu ve ilgili yönetmelik https://www.hukuki.net/topic.asp?TOPIC_ID=848 linkinde tartışılmakta.
ARKADAŞLAR LÜTFEN TAM BİR BİLGİSİ OLAN SÖYLESİN.HEPATİT B VE HEPATIT C LER ASKERE ALINIYOR MU?KIMISI CURUK ALMIS KIMILERI ISE HEPATIT B VEYA C OLSA BILE ASKERE GITMIS.SUAN KI KANUNA GORE HEPATIT B VE C LER ASKERE GIDIYOR MU?GERÇEK BILGISI OLAN ARKADAŞLARIN GORUSLERINI OGRENMEK ISTIYORUM.
Bir kaç gün içinde sağlık muayenesine gideceğim.Ondan sonra size kesin bir cevap verebilirim
(Kronik Hepatit B'liyim.6 ay önceki biyopsi raporuna göre hafif derecede.Enzimlerim o zaman yüksekti,şu an için normal.8 aydır 1x100 mg lamivudin tedavisi alıyorum)
arkadaslar bu bılgılerı bızlerle paylasan herkeze cok tesekkurler..
sızlerın bılgılerıne ıhtıyacım var askere sevk evraklarım geldı askerlık subesınden gataya sevk aldım sorunum ıse sag bacagımda dız kapagımın arkasından baslayıp kalcamın altına kadar olan baldır kısmımıda yaklasık 30 35 cm uzunlugunda varisim var gatada kalp damar cerragısıne gıttım oradan ultrasn cekıldı ultrason sonucunda '' VALSALSA İLE SAĞ VSM DE ORTA HIZLI (12CM/SN ) SUREKLI REFLU MEVCUTTUR (SAGDA EVRE 4 SAFENOFEMORAL YETMEZLİK SEKLINDE ULTRASON SONUCU VERILDI..
BOY KILO ORANLARINA HIC BAKILMADI 180 BOY 130 KG AGIRLIGINDAYIM BU OLAYA HIC BAKILMADI neyse ..
sızce sonuc ne olabılır nekahat a mı kalıcam yada gıdıcem yada curugemı cıkıcam bana bu konular hakkında bılgı verırısenız cok tesekkur ederım ...
saygılarımla ...
selam. bu sitenin içeriğinde mevcut olan ve aratarak bulabileceğiniz t.s.k. sağlık yeteneği yönetmeliği, askere alma sırasındaki sağlık muayenelerinde kişinin askerliğe elverişli olup olmadığına esas teşkil eder. yeryüzünde binlerce değişik hastalık ve bunların çeşitleri olduğundan, direk kaynağına bakmanız daha mantıklıdır. bu yönetmeliğin ikinci kısmı, her türlü hastalığın derecelerini belirtir. a, b,c ve d maddeleri hastalığın çeşitli evrelerini tanımlar, bu maddelerden a da tanımlanan durumlar askerliğe elverişli, b ve d maddelerinde tanımlananlar elverişsiz, c ise her üç maddedeki tanımlı hallerin tedavi dönemlerine işaret eder. yönetmeliği bulun, baştan sona okuyun ve hastalığınıza karşılık gelen bir madde bulabilirseniz, bir ön fikir edinebilirsiniz ancak 9 ay uğraşıp 1 sene erteleme, 1.5 ay daha uğraşıp 2. sağlık kurulunda bu defa elverişli değildir raporu almanın deneyimiyle söylüyorum, son ana kadar hiç bir öngörünüz net ve kesin değildir. zira hem doktor değiliz, maddeleri doğru yorumlayamayabiliriz, hem de asker değiliz, askeriyenin uygulamaları değişken olabilir.
bu arada b maddesinden işlem görüldüğünde eskisi gibi er olamaz subay olur değil, direk olarak yedek subay aday adayı olamaz kararına yol açtığı da bir nev-i gerçeklenmiş oldu.
her ne kadar artık benimle ilgili süreç bitmiş ve konuya olan sıcak ilgim kaybolmuş olsa da, benim şu hastalığım var durumum ne olur gibi değil ama yol sorma gösterme babındaki sorulara yine bu konu altında yardımcı olmaya çalışırım. zira ordunun, haritasız çıkılan çöldeki kadar zahmetli bir bürokrasi işleyişi var.
bilginiz için cok tesekkurler,,
TSK saglık yonetmelıgını okudum bana uyan kısmı ıle ılgılı yerı hatmettım desem yerıdır ancak sınıflandırma kısımlarında (a, b, c, d ) tam anlamıyla bı sonuca ulasamadım cunku cumleler bı haylı yuvarlak
a grubu rapor ıcın 3 cm den bahsedılmıs ve gıderılebılecek varıslerden bahsedılmıs b c ve d ıcın ıse 4 cm hareket engellıyen varıslerden bahsedılmıs kısaca ya benım anlama kıtlıgımdan kaynaklı...neyse hayırlısı..
Kısaca amacım gatada son zaman ıcınde yasanan tatsızlıkların dıyetını bız odemeyelım ve oradakı sn. doktorlarımızı zor duruma dusurup ıkı dudaklarının arasında ((hayata daır kı bu saglık herseyden once gelır,,,,))kalmayalım ama ne yazıkkı oyle olacak..
tesekkurler.
sızın saglık sorunlarınız ne ıdıkı bu denlı bı zaman kaybından sonra asker olamaz raporu aldınız??
Benım ıcın daha dogrusu rahatsızlıgımını yazan madde 42. maddenın b sınıfının 1. fıkrası:
'''' Madde 42 #8212;Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 30/1/1997 tarihli ve 97/9106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 43 üncü maddesinin (A) diliminin (6) numaralı fıkrası; (B) diliminin (1), (2), (3), (4) ve (9) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dilime aşağıdaki (10) numaralı fıkra eklenmiş ve (D) diliminin (7) ve (8) numaralı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"6. Primer sütür ile müdahale yapılmış periferik damar hastalıkları veya yaralanmaları"
"1. Bir veya iki ekstremitede radikal tedavisi olanaksız, beden hareketlerine engel olan venöz dolaşım yetersizliği yapmış, tromboflebit sekeli ya da varisler (bu arızaların 3 cm'den fazla hipertrofi ya da trofik bozukluk yapmaları hâlinde), klinik ve lâboratuvar olarak tanısı konulmuş çevre farkı yapsın veya yapmasın postflebitik sendrom'''
goruldugu gıbı b maddesının 1 cı fıkrası
sızınde dedıgı gıbı harıtasız cole gıtmek gıbı bı durum var ortada
neyse bılgılerın ıcın ve yazın ıcın cok tesekkurler...
http://rega.basbakanlik.gov.tr/Eskil...20041223.htm#2
Arkadaşlar edinemeyenler için geçtiğimiz yıl değiştirilen TSK sağlık yönetmeliği ne bu linkten ulaşabilirsiniz.
Sağlık problemi yaşayanlara geçmiş olsun.
mesele zaten hareketlere engel olup olmadığına dair hastanın ve doktorun farklı gözle bakabiliyor olması, benim konum cildiye idi ve plastik cerrahi sağlamdır, komando olamaz kararı verdi, genelde kesin işlem uygulaması hafiften göze batan ve sorumluluk isteyen bir işlem olduğundan, defalarca şunu verelim gitsin laflarına maruz kaldım, nasılsa cildiyenin de bir maddesi vardır diyerek. benim işimin uzaması birden fazla bölümden karar almam gerektiği içindi, sonuçta diğerlerinin tümü elverişlidir komado olamaz vermekle birlikte gata cildiye, B30/F1 verdi ve süreç sona erdi. ilginçtir, bu maddeyi 2004te verdiklerinde er olamaz subay oluyordunuz, şimdi artık bu ayırımı da ortadan kaldırdılar. F1 ne derseniz 1. fıkra anlamına geliyor, 30. maddenin B şıkkının 1. fıkrasındaki duruma göre işlem yapıldı demek
merhaba arkadaslar korktugum olay basıma geldı baskalarının yaptıgı hataları bız uslendık
dıyet odemeye davet...
gatadan az evvel sonucumu aldım
sonuç (doktorun el yazısı ıle): Hastanın durumunun TSK SYY ye gore A/43 F-1 gore askerlıge elverıslı komando olamaz ..
bu kadar oysakı ben varıs sorunuyla gıttım yanı bana uyan yer B/42 F-1 dı ama adamlar bana gastırıt teshısı koydu saglık yonetmelıgıne gore
alaturka tuvalete bıle oturamazken nasıl olacak bu ıs bılmıyorum,,
arkadaslar TSK SYY lıgının degısmıs tum maddelerını ıceren yazıyı yanı tum maddelerını yazan adresı lınklermısınız
ve su durumda neler yapacagımı nasıl bı yol ızlıyecegımı soylersenız cok sevınırım
SYG& SVG & SLM