Cevap: Re: 4483 sayılı yasa gereği ön inceleme
Alıntı:
caliskanmehmet68 rumuzlu üyeden alıntı
çok teşekkür ederim soruşturma iznine 10 gün içinde itiraz edeceğim fakat soruşturmayı yaptıran yer benim eski görev yerim bana yeni görev yerimde tebliğedildi . itirazımı iadeli posta ile kaymakamlığa gönderebilirmiyim , elden olması şart mıdır
teşekkürler
İtirazınızı "soruşturma izni veren makama" ya da bağlı olduğunuz Bölge İdare Mahkemesi'ne yapmanız gerekir.
Süreyi geçirmemeye dikkat edin...
Cevap: 4483 sayılı yasa gereği ön inceleme
Alıntı:
greyder rumuzlu üyeden alıntı
1- 4483 sayılı kanun yalnızca adli soruşturmaları kapsar. İdari soruşturmalarda yetkili amir muhakkike olayı soruşturması için emir verir. Sizin yada bir başkasının buna itiraz etme hakkı yoktur. Siz ancak savunma yaparsınız. Adli soruşturmalarda ise iddia konusu suç memurun görevi ile ilgili bir suç ise, adli suçları soruşturmakla görevli olan savcılık makamı bağlı olduğunuz mülki amirden olayı soruşturmak için izin ister. Mülki amir izin vermezse Bölge İdare Mahkemesine itiraz ederek soruşturma izni talep eder. Bölge İdare mahkemesi olayı inceleyerek savcılıkça hazırlık soruşturmasını gerektirecek deliller görürse Mülki amirin vermiş olduğu Soruşturma izni verilmemesini kararını iptal ederek memur hakkında savcılığa soruşturma izni verir ve soruşturma başlar. Veya Mülki amirin verdiği kararı onar ve dosya rafa kalkar.
2- Bahsettiğiniz zamanaşımı maddesi şöyledir:
hakkınızda yapılan şikayet veya ihbarın idareye ulaşması maalesef öğrenme sayılmıyor (muş). Bende üzülerek öğrendim bunu. İdare gelen ihbar veya şikayet üzerine olayın doğruluğunu araştırmak üzere bir inceleme emri veriyor. inceleme sonucunda muhakkik eğer olayın doğru olduğu kanaatine varırsa bunu idareye bildiriyor ve idare öğrenmiş oluyor ardından soruşturma emri verip soruşturmayı başlatıyor. Zaman aşmamış oluyor :)
Sayın çalışkanmehmet sorunuza net bir cevap veremeyeğim umarım avukat arkadaşlar yardımcı olacaktır.
anladığım kadarıyla 4483 ile idare hukukundaki 30 günlük zamanasımı süresi ayrı ele alınıyor.ama şu idarenin haberinin olması olayı gerçekten ilginçmiş bi dayanağı varmı peki bunun.hani mahkeme bunu böyle degerlendirmistir gibi...
2-geçirdigim bir idari sorusturmada ifademi cmk 147 e göre aldılar bunun dogruluk payı ne dir peki.bulundugum ilde bir savcıya danıstım söyle söyledi "cmk sadece ceza davalarında kullanılır hukuk mahkemeleri bile islemleri cmk ya göre yapmaz bence ifadenin cmk 147 e göre alınması sekil yönünden bir ihlal dedi" siz ne diyceksiniz...
Alıntı:
SUMATRA83 rumuzlu üyeden alıntı
anladığım kadarıyla 4483 ile idare hukukundaki 30 günlük zamanasımı süresi ayrı ele alınıyor.ama şu idarenin haberinin olması olayı gerçekten ilginçmiş bi dayanağı varmı peki bunun.hani mahkeme bunu böyle degerlendirmistir gibi...
2-geçirdigim bir idari sorusturmada ifademi cmk 147 e göre aldılar bunun dogruluk payı ne dir peki.bulundugum ilde bir savcıya danıstım söyle söyledi "cmk sadece ceza davalarında kullanılır hukuk mahkemeleri bile islemleri cmk ya göre yapmaz bence ifadenin cmk 147 e göre alınması sekil yönünden bir ihlal dedi" siz ne diyceksiniz...
4483 sayılı yasanın 6. maddesi
Alıntı:
Ön inceleme yapanların yetkisi ve rapor
Madde 6 - Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre işlem yapabilirler; hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar. Ön inceleme birden çok kişi tarafından yapılmışsa, farklı görüşler raporda gerekçeleriyle ayrı ayrı belirtilir.
madde hükmü açıktır ve ön incelemeci CMK yı babasının malı gibi kullanabilir. :)
idari soruşturmalarda bu yönde bir madde bulunmamasına karşın aynı şekilde hüküm bulunmayan hususlarda CMK dan yararlanılmaktadır.
Ayrıca CMK madde 147 de sizin aleyhinize herhangi bir içerik bulunmamaktadır.
Size savcının söylediği şey hakkında ne diyeceksiniz demişsiniz. Ben "eyvah, eyvah" diyorum.
Başkaları ne der bilemem.
:) tamam da bir öneceki cevabında 4483 adli sorusturmaları kapsar dedimiştin benim kafam karıstı simdi iyice :)
diger konuda da...cmk 147 de aleyhime bi durum bulunmuyor ama "AVUKAT İSTEMEDİ" diye daha ben ifade vermeden tutanaga yazmıslar.savcı beye bunuda sordum "PEKİ AVUKAT İSTESEM NAPCAKLARDI İDARİ BİR SORUSTURMA İCİN BANA BARODAN AVUKAT MI GÖREVLENDİRCEKLERİ???"sanırım oda bana hak verdigi icin kullanılmaz dedi.İLGİNÇ BİR DURUM