Re: Bilişim Sistemlerine Girme?
Sayın cecey,evimde 3 pc var.
Biri kablo bağlantısıyla modeme bağlı,diğeri modeme bağlı bir router üzerinden kablo bağlantısıyla farklı bir ip grubunda,3.sü ise router üzerinden kablosuz olarak farklı bir ip grubunda bağlanabiliyor internete.
Şimdi elimde modemin İnternete bağlandığı ip,modeme bağlı masaüstü pc nin ip si,router üzerinden kablo ile bağlanan pc nin ip si ve router üzerinden kablosuz bağlanan pc nin ip si var.
Böyle bir ağ da (belki örümcek ağı ama sonuçta ağ) gelin de bulun hangi pc üzerinden bir başkasına saldırı yapıldığını.
Şirket network yapısı doğru ise,haklısınız.Ancak 5-10 pc nin kurulu olduğu bir şirkette kurulan yapı bir switch üzerinden bağlantıyı paylaştırmak olduğunda hangi pc nin nereye bağlandığını nasıl bulursunuz?
Sn Erdoğan Kırcalı eğer dediğiniz gibi bir altyapı varsa tabiki bulmazsınız ama benim söylediklerim işin profesyonel yanı yani araştırılması gereken ben bununda araştırılması gerekir en azından suçsuzluğun ispatı için diye demiştim sanırım yanlış anlaşıldım.. kimseyi suçlamıyorum yazdıklarımda
Alıntı:
cecey rumuzlu üyeden alıntı
Sn.Nikon yazdıklarınızdan bu işi hiç bilmediğiniz anlaşılıyor intranet İp'leri ile dışarı çıkmazsınız zaten ama internet paylaşımlarında kimin hangi siteye girdiği buradan yani intranet ip'lerinden anlaşılır, bu konuyu biraz araştırın bence yanlış yönlendiriyorsunuz insanları..
Alıntı:
Ağdaki her bilgisayarın şirket içinde bir ip'si vardır ve buradan hangi bilgisayar nereye hangi adrese girmiş ne indirmiş ne yapmış kolayca görülebilir, Dolayısıyla bulunan ip, ağ üzerindeki herhangi bir bilgisayara ait değil direkt suç işlendiği varsayılan bilgisayara aittir.
Şu yazdıklarınıza istinaden yazmak zorunda kaldım.( Bu arada verdiğim örnek farazi değildir:) Sanırım şu yukarıdaki ifadeler nedeniyle sn.Nikon a bir özür borçlusunuz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Şu yazdıklarınıza istinaden yazmak zorunda kaldım.( Bu arada verdiğim örnek farazi değildir:) Sanırım şu yukarıdaki ifadeler nedeniyle sn.Nikon a bir özür borçlusunuz.
Bakın ben bunu önceki mesajlarımda da yazdım bir daha yazıyorum eğer internet server üzerinden dağıtım şeklindeyse intranet ip leri ile hangi bilgisayarın nereye girdiği görülür dedim bu tüm firmalarda böyledir neden free wireless zone olan yerlerde bankalara girmeyin deniyor? çünkü gizliniz saklınız kalmıyor bunun cevabı buradadır işte..özür borçlu olduğumu sanmıyorum kimseyi kırmak istemem ama Sn.Nikon beni konuyu açan kişiyi suçladığımı düşünüyor esas onun bana özür borcu olduğunu sanıyorum :)
Alıntı:
Sn.Nikon yazdıklarınızdan bu işi hiç bilmediğiniz anlaşılıyor intranet İp'leri ile dışarı çıkmazsınız zaten ama internet paylaşımlarında kimin hangi siteye girdiği buradan yani intranet ip'lerinden anlaşılır, bu konuyu biraz araştırın bence yanlış yönlendiriyorsunuz insanları..
Şunu da belirteyim benim şirketin altyapısını bilmem mümkün değil ama olabilecek şeyi söyledim bir işi ispat etmek böyle bilip bilmeden yazmakla değil araştırma yapmakla delil toplamakla oluyor ben bunu bu yüzden söyledim böyle bir durum olabilir orayı da araştırın kendinizi temize çıkarmak için demek istedim kimseyi suçlu ilan etmedim ama sizin dediğiniz gibi ben mac adresimi değiştiririm onu yaparım bunu yaparım gel beni bul demeniz hukuk açıından bişey ifade etmez...
Alıntı:
Uzak masaüstü bağlantısı yapılmış mı bilemem ama bunu yapabilmek içinde eğer server şifresi varsa bunu bilen biri olması lazım ki bu bile profesyonel denetim yapan firmalarda uzak masaüstü görülebilir, yada o portun uzak masaüstü yapılan bilgisayarda açık olması gerekir tabi bunlar olabiecek senaryolar..
Sn. cecey,
bilişim sistemlerinde kesinlik yoktur.
intranet terimini sanal ip leri belirtmek için kullandım,sayfalarca teknik yazılar yazmak, bu işin mağduruna bir şey ifade etmez, bu şuna benzer,doktorların tıp diliyle hastalara hastalığını anlatmaya...
genede anlaşılmayan yerler olmuştur,ana hatlarından sözetsemde, yinede anlamayanlar için affola....
uzakmasaüstü, kısaca rdp lerde istediğiniz kadar firewall koyun(software/hardware), ben gene o pc ye erişirim,sadece 80 portu açık olması bana yeterli... onuda asla kapatamazsınız, bildiğiniz üzere 80 portu, internet e çıkış içindir. Dolayısıyla interneti olan, her kurumdan, hiçbir port açmadan, şifre gereksinimi olmadan bağlantı mümkündür...
v.s. gibi daha hayal edilemeyecek şeyler mevcuttur.Bilişim sistemlerinde...
eğerki ben bu işi bilmediğimi iddia ediyorsunuz, lakin benim kullandığım veya bildiğim şeylerinde siz bilmiyorsunuz....ilginç bir tezat...
yinede benim bildiğim tek şey hiçbirşey bilmediğim konusunu ısrarla yazıyorum..
iyi günler dilerim
Sn.Nikon ben kimseyi suçlamıyorum herşeyi biliyorum da demiyorum benim de bu forumda sizin yazdıklarınızdan ve diğerlerinden öğrendiğim çok şey var herkesin bilgisine saygı duyuyorum ama şunu bilmenizi isterim ben bu arkadaşı suçlamıyorum yanlış anlaşılmasın sadece bu tür sistemlerde olabilecek araştırılması gereken bu gibi durumlar olduğunu söylemek istiyorum..
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sayın cecey,evimde 3 pc var.
Biri kablo bağlantısıyla modeme bağlı,diğeri modeme bağlı bir router üzerinden kablo bağlantısıyla farklı bir ip grubunda,3.sü ise router üzerinden kablosuz olarak farklı bir ip grubunda bağlanabiliyor internete.
Şimdi elimde modemin İnternete bağlandığı ip,modeme bağlı masaüstü pc nin ip si,router üzerinden kablo ile bağlanan pc nin ip si ve router üzerinden kablosuz bağlanan pc nin ip si var.
Böyle bir ağ da (belki örümcek ağı ama sonuçta ağ) gelin de bulun hangi pc üzerinden bir başkasına saldırı yapıldığını.
Şirket network yapısı doğru ise,haklısınız.Ancak 5-10 pc nin kurulu olduğu bir şirkette kurulan yapı bir switch üzerinden bağlantıyı paylaştırmak olduğunda hangi pc nin nereye bağlandığını nasıl bulursunuz?
Unuttuğum bişeyi yazayım bu durumda da mac adresi işe yarar yani oradan bulursunuz.. :)
Sn.Nikon "Dolayısıyla interneti olan, her kurumdan, hiçbir port açmadan, şifre gereksinimi olmadan bağlantı mümkündür..." demişsiniz peki servera şifre konulmuşsa nasıl bağlanacaksınız??
Alıntı:
Sn.Nikon "Dolayısıyla interneti olan, her kurumdan, hiçbir port açmadan, şifre gereksinimi olmadan bağlantı mümkündür..." demişsiniz peki servera şifre konulmuşsa nasıl bağlanacaksınız??
klasik,yöntemlerle bağlantı kurulmadığı zaman, klasik şifrelerin pek anlamı olmuyor.
Server da o anki terminal services şifreleri bir önem arz etmemekte...
çünkü kullanılan yöntem terminal services ile ilgili olmuyor,herhangi bir nt tabanlı windows sistemine bağlantı sağlanabiliyor..
tabiki bu ne şekil,neyle,nasıl sorularını yanıtlamıyorum doğal olarak, art niyetli kullanıma açık...
Şunun altının çizilmesinde fayda var;ceza yargılamasında digital deliller "belirti "olarak kabul edilir.Failin belirlenmesi açısından bu belirtilerin yan delillerle sabitlenmesi gerekir.
IP önemli bir bilgi ancak hukuka aykırı fiilin kim tarafından gerçekleştirildiği konusunda tek başına yeterli değil.Şahsa ulaşmak için zaman bilgisi önemli.
Bilişim Hukuku ile ilgilenen bir avukattan hukuki destek alın.