Re: Tekrar İşe Başlamada Yıllık İzin Hakkı
Sizin ilk sorduğunuz zaman yazılan bu cevaplar yeterince açık:
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
Yargıtay ilk çalışmanın sonunda bütün hakların ödenmiş olması halinde (kıdem tazminatı, kullanılmamış yıllık izinlerin ücreti vb.) arada makul bir süre de varsa (çıktı-girdi yapıp hukuk dolanmaya çalışılmamışsa) yeni çalışmayı yepyeni şartlarla yeni bir sözleşme olarak kabul etmekte ve sürelerin birleştirilmemesi gerektiğini kabul etmektedir. Özellikle askerlik sonrası ve emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışmalarda bu konuda birden çok Yargıtay kararı bulunmaktadır.
Alıntı:
nguroy rumuzlu üyeden alıntı
Yargıtay eğer iş sözleşmesi kıdem tazminatı ödenerek sona erdirilmiş ise izin hakkının da sıfırlanacağı yönünde bir karar vermiştir.
Ancak iş akdi kıdem tazminatı ödenmeden sona ermiş ise izin süresi tolanarak hesap edilir.
Peki sade bir vatandaş olarak sormam gerekirse; her durumu net, açık ve anlaşılır bir şekilde düzenleyen kanun neden bu duruma net ve açık ifadeler getirememiş? Neden bunun yorumlanması Yargıtay'a bırakılmış? Bu konuda eğitimim olmamasına rağmen ben bunu düşünebiliyorken defalarca değiştirilen iş kanununun bu ifadeyi kapsayan ifadesi neden bu şekilde bırakılmış olunabilir? Sizce Yargıtay'dan görüş alınan bir konu net ve açık mıdır? Yani neden 53. maddede açılan dava yokken 54. madde bu kadar konuşuluyor? Sizce burda işverenlerin istismarı söz konusu olabilir mi? Üst üste çok soru oldu farkındayım ama kafamda netleştirmek istiyorum. Teşekkürler.
Bu forumda "neden?" değil "nasıl?" sorusuna cevap bulabilirsiniz.
"Neden?" sorusunu tartışmak için ayrı bir forum var.
https://www.hukuki.net/forum/forumdisplay.php?f=11
Kanunlarda her durum "net, açık ve anlaşılır" şekilde düzenlenmez. Bir kanun maddesi hazırlanırken akla gelmeyen durumlar olabilir. Birşeyler yargıtaya bırakılmayacaksa, yargıtaya da gerek kalmaz.
Yargıtay bir konuda karar verdiyse, ardından bu konuda başka bir kanun çıkarılmadıysa, yargıtayın kararı geçerlidir.
Alıntı:
akifi rumuzlu üyeden alıntı
Peki sade bir vatandaş olarak sormam gerekirse; her durumu net, açık ve anlaşılır bir şekilde düzenleyen kanun neden bu duruma net ve açık ifadeler getirememiş? Neden bunun yorumlanması Yargıtay'a bırakılmış? Bu konuda eğitimim olmamasına rağmen ben bunu düşünebiliyorken defalarca değiştirilen iş kanununun bu ifadeyi kapsayan ifadesi neden bu şekilde bırakılmış olunabilir? Sizce Yargıtay'dan görüş alınan bir konu net ve açık mıdır? Yani neden 53. maddede açılan dava yokken 54. madde bu kadar konuşuluyor? Sizce burda işverenlerin istismarı söz konusu olabilir mi? Üst üste çok soru oldu farkındayım ama kafamda netleştirmek istiyorum. Teşekkürler.
Tüm cevaplar için teşekkürler, son olarak; bu uygulama bankanın yürürlükte olan kendi içindeki yönetmeliğine aykırı olduğu için, dava açtığım taktirde bu yönetmelik delil olarak kullanılabilir mi? Ve kullanılabilirse dava sonucunu etkiler mi?