-
Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
Alıntı:
darwin rumuzlu üyeden alıntı
Yavaş yavaş hepimizin gbt de gözükme gibi bir durumu var,bu esnaya kadar umarım kanunlar değişir ve bir şekilde yırtarız:)
bunu daha önce de sormuştum ama aldığım yanıt kafamdaki karışıklığı çözmemişti. özür dileyerek tekrar soruyorum;
Anayasanın ''Seyahat Hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, ''vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek.''
bu madde yoklama kaçaklarını ilgilendirir mi? yani yurtdışına çıkma özgürlüğü var, ama yurtiçinde dolaşma özgürlüğü kısıtlı mı? yoksa aynı veri tabanı kullanıldığından otomatikman yurtiçi gbt'de hakkında mahkeme kararı olmayan kaçakların görünmesi durumu da iptal mi olmuş oluyor?
-
aramayı ikametgah adresinde yaparlar, ama akraba vs. gibi bir durum gözlerine çarparsa oraya da sorabiliyolar, şuradan biliyorum benim kuzen askerdeyken amcamlara sivil polis gitmiş beni sormaya.. alakam yok o adresle normalde.. herhalde bi şekilde soyaddan ben çıktım gidip soralım dediler bilemiyorum.. yalnız gbt işi çok sakatmış şu paniyon işini de duyunca.. neye göre işleniyo acaba yeniden eskiye mi.. eskiden yeniye mi.. nası oluyo bilemedim..
-
Nikbin kardeşim,sorunun cevabını ben de bilemiyorum-bu konuyu en iyi Leblebi biliyordur,bir şey var ki eğer gbt ye çıkarsan yurtdışı imkansız hale gelir,er ya da geç gbtde gözükme ihtimalimiz var,tercih sana kalmış...
Gbt ye işlenmek nasıl oluyor derseniz bildiğim kadarıyla en önce yeniler üzerine çalışma yapıyorlar,bakaya ya da yoklama kaçağı kaldıkları gibi uyarıda bulunuyorlar,zamanla da daha eskileri yavaş yavaş inceleme altına alıyorlar,umarım bu süre bize yeterli vakti kazandırır.
Arkadaşlar takip ediyor musunuz,bu konuyla alakalı yeni çıkan kanun yok mu?
-
bu gbt işi biraz kafa ağırtıcak.. ocaktan beri bakayayım yurt dışına çıkmam lazım 10 mayıs gibi inşallah kapıda birşey olmaz...
Birde bende kekemelik var yakalanırsam tedavi için kasıma kadar ertelerler mi? yok direk askere alırlarsa beni kazandığım halde hiçbir askeri okula ,polislik okuluna,devlet memuru, belediye memuru hiçbir kamu kurumuna almadılar o zaman dava açma hakkım olur mu? sen beni astsubay herneyse yapma ama er olarak onlara hizmet ettir bana pek adil gelmedi.... bu arada ocaktan beri bakaya durumundayım dün gbt ye girdim temiz çıktı allahtan
-
arkadaşlar bu otelde yakalnma olayı firari bir asker olabilir tam anlamıyla bilmiyoruz detayları otelci asker kaçağı demiş şimdi bizim halkımız bakaya yada yoklama kaçağı veya firari hepsine asker kaçağı diyor onun için tam bilmek lazım firari olursa durum kötü tabi askerlik yanar bide askeri mahkemede yargılanırsın. Yeni bir kanun yok bildiğim kadarıyla ama seyahat eden otelde kalan arkadaşlar bilgi verirlerse faydalı olur
-
Valla ben sabah kavaltı yapıyordum,Bir uzman birde bir er geldi minibüsle çoçuğu aldılar,ama çoçuk gereğinden fazla rahattı, binerken falan gülüyordu..
Hatta pansiyonda uzman çay bile içti elamanda esylarını toplayıp bindi..
banada pansiyon sahıbı asker kaçağıymıs çoçuk dedi...
Firari olsa bence kimlik verecek kadar saf değildir heralde.
Yurd dışına bende çıkacam isviçreye gidecem mayısın 28'de pasaportumun süresi bitti bu nasıl
yapacağım bilmıyorum...!
Birde İsviçre konsolosluğu beden askerlik durumu sorarmı? ben turist olarak 13'günlüğüne gidecem.
duyduğum,bu pasaportta sorun çıkmaz ise Havalimanında sorun olmaz dediler.
-
Alıntı:
SCC Napoli rumuzlu üyeden alıntı
duyduğum,bu pasaportta sorun çıkmaz ise Havalimanında sorun olmaz dediler.
Yani mantık olarak zaten pasaport verirken gbt kontrolü yapılıyor. (formda gbt bölümü var) Eğer pasaportu sorunsuz alırsan bu demektir ki gbt'ye işlenmemişsin henüz, dolayısıyla havalimanında da sorun çıkmaması gerekir. Tek gbt veritabanı sonuçta.
Ben dediğim gibi bizzat gidip emniyette pasaport başvurumu yaptım. Görevli de bana çarşamba günü gel al" dedi. Ben yine de sakata gelmemek için ve işyerimden izin almak zorunda kalmamak için yarın noterden kardeşime vekalet vereceğim gidip benim yerime alması için. Sonucu size de bildiririm.
Bu arada durumumu da tekrar edeyim maalesef hiç farkında bile olmayarak 2007'den beri yoklama kaçağı durumunda kalmışım, bunu bizzat saf gibi askerlik şubesine gittiğimde öğrendim. Bu sene okulum bitiyor ve askere gideceğim ama yaş sınırı nedeniyle (29) tecil yaptıramıyorum. Aradaki bu üç seneyi aşkın sürede de ne asker ne polis kimse beni sormadı. Defalarca da hem polis hem jandarma gbt'den geçtim. Şaka gibi işler yemin ediyorum.
-
Merhaba
Ağustos 2010 da tecilim bitiyor.Tecilim Bitince Uzatma Durumum Artık Yok.2011 Yaz Aylarına Kadar Kaçak Gezme Durumum Olacak.
Sormak İstediğim Bir Yıl Boyunca Beni Kendi İş Yerimden veya Gbt ye Takılınca Hemen Teslim Alırlar mı Yoksa Bunun Bir Süresimi Var Arkşlar ??
-
Alıntı:
pandak rumuzlu üyeden alıntı
Yani mantık olarak zaten pasaport verirken gbt kontrolü yapılıyor. (formda gbt bölümü var) Eğer pasaportu sorunsuz alırsan bu demektir ki gbt'ye işlenmemişsin henüz, dolayısıyla havalimanında da sorun çıkmaması gerekir. Tek gbt veritabanı sonuçta.
Ben dediğim gibi bizzat gidip emniyette pasaport başvurumu yaptım. Görevli de bana çarşamba günü gel al" dedi. Ben yine de sakata gelmemek için ve işyerimden izin almak zorunda kalmamak için yarın noterden kardeşime vekalet vereceğim gidip benim yerime alması için. Sonucu size de bildiririm.
Bu arada durumumu da tekrar edeyim maalesef hiç farkında bile olmayarak 2007'den beri yoklama kaçağı durumunda kalmışım, bunu bizzat saf gibi askerlik şubesine gittiğimde öğrendim. Bu sene okulum bitiyor ve askere gideceğim ama yaş sınırı nedeniyle (29) tecil yaptıramıyorum. Aradaki bu üç seneyi aşkın sürede de ne asker ne polis kimse beni sormadı. Defalarca da hem polis hem jandarma gbt'den geçtim. Şaka gibi işler yemin ediyorum.
Valla çok iyi olur.Benim aklımı bulandıran,Gbt'de çıkmazsın ama Havalimanında enselerler diyen çok,Oranın sistemi daha farklı dediler..Yurd dısına Çıkış Yasağı Olabilir sende diıyrolar,Hani yurt içinde aranmazsın ama Yurd dışınada çıkamazsın gibi.
Ben benim Durumu bile bılmıyorum,2006'da tecil yapmıştım 1 Yıl ondan sonra birdaha hiç gitmedim subeye,ne polis aradı beni,nede kağıt geldi..Sadece Memlekette Muhtar adresimi sormus Dedemlere okadar....
Bakayamıyım,Yoklama Kaçağımıyım haberim yok... Bende Çok gbt'ye girdim ama bu yeni sistemle hepimizi toplayacaklarmış hürriyet gazetesinde okumustum.
-
Alıntı:
Yurd dısına Çıkış Yasağı Olabilir sende diıyrolar,Hani yurt içinde aranmazsın ama Yurd dışınada çıkamazsın gibi.
Ben de tam tersini biliyorum. :) Yurt dışına çıkarken polis senin sabıka kaydına bakıyor ve büyük bir suçtan dolayı yurt dışına çıkış yasağın var mı yok mu onu kontrol ediyor. Askerlik sadece gbt kontrolünde çıkar. Yurt dışı yasağı için asker kaçağı olman gerekir ki o bambaşka bir konu.
Alıntı:
Ben benim Durumu bile bılmıyorum,2006'da tecil yapmıştım 1 Yıl ondan sonra birdaha hiç gitmedim subeye,ne polis aradı beni,nede kağıt geldi..Sadece Memlekette Muhtar adresimi sormus Dedemlere okadar....
Seninle durumumuz aşağı yukarı aynı. Beni de senin gibi ne arayan var ne soran. Kütüğüm memlekette kayıtlı ama memleket dediğime bakma kimse yok orada artık, ben bile görmedim bugüne kadar nasıl bir yer. :) Muhtemelen aranmışsam beni de orada aramışlardır diye tahmin ediyorum.
Alıntı:
bu yeni sistemle hepimizi toplayacaklarmış hürriyet gazetesinde okumustum.
O haber doğruysa bile onbinlerce yoklama kaçağı / bakaya'yı tek tek sisteme girmek, yakalama emri çıkarmak vs kolay bir süreç değil, ben biraz da ona güveniyorum. Korkunun ecele faydası yok. Bir sene daha dayanmam lazım sadece ama askerlik yüzünden o kadar çok şeyi beklettim ki hayatımda, artık beklemek istemiyorum.
Bu havaalanı konusunda bilgisi olan var mı? Nasıl bir kontrol yapılıyor?
-
Alıntı:
Ben de tam tersini biliyorum. :) Yurt dışına çıkarken polis senin sabıka kaydına bakıyor ve büyük bir suçtan dolayı yurt dışına çıkış yasağın var mı yok mu onu kontrol ediyor. Askerlik sadece gbt kontrolünde çıkar. Yurt dışı yasağı için asker kaçağı olman gerekir ki o bambaşka bir konu.
Seninle durumumuz aşağı yukarı aynı. Beni de senin gibi ne arayan var ne soran. Kütüğüm memlekette kayıtlı ama memleket dediğime bakma kimse yok orada artık, ben bile görmedim bugüne kadar nasıl bir yer. :) Muhtemelen aranmışsam beni de orada aramışlardır diye tahmin ediyorum.
O haber doğruysa bile onbinlerce yoklama kaçağı / bakaya'yı tek tek sisteme girmek, yakalama emri çıkarmak vs kolay bir süreç değil, ben biraz da ona güveniyorum. Korkunun ecele faydası yok. Bir sene daha dayanmam lazım sadece ama askerlik yüzünden o kadar çok şeyi beklettim ki hayatımda, artık beklemek istemiyorum.
Bu havaalanı konusunda bilgisi olan var mı? Nasıl bir kontrol yapılıyor?
Bende aynı sekılde,bir çok şeyi erteledim,ve çok fırsatlar kaçtı elimden.
Şimdi ise İsviçrede yakın bir yabancı arkadasım var,beni çağırıyor,Belki bir iş ayarlayabilir ama malum dışarı çıkamıyorum korku ile.
-
bugün askerlik şubesine gittim bakayayım dedim ama tedavi olmam için uzatmam lazım dedim, ne bir askeri hastaneye nede sorunun ne diye sordular,istediğin zaman askere gidebilirsin dediler..benim askerliği en azından kasım ayına kadar uzatmam lazım acaba nasıl bir rapor verirsem uzar? bide cumartesi her riski göze aldım yurtdışına çıkıyorum sorun olmazsa akşama yazarım...ama tek sorun askerliğimi nasıl uzatırım?
-
dostum biraz daha ayrıntılı anlatabilir misin, mesela gittin bakayayım dedin onlar ne dedi? yazılı ifadeni aldılar mı? aldılarsa ne yazdın? muayne talep ettin de mi olmaz dediler, yoksa sadece tedavi için uzatmam lazım mı dedin? ben de çünkü önümüzdeki hafta gidicem yoklamaya ama doktora sevkimi isticem, muafiyet alabileceğim bi hastalığım var çünkü muayne isticem.. istediğimde yok sevketmiyoruz seni deme şansları var mı ?
bi de ekstradan, sana "istediğin zaman gidebilirsin" demeleri çok garip, ne kadarlık bakayasın sen? nasıl böyle bişi söyleyebiliyolar ki anlamadım..
-
ben ocaktan beri bakayayım bakayayım dedi baktılar daha takibe girmemiş dediler, dedim bende kekemelik var askeri doktora sevkedermisiniz tedavi olmam gerek dediler yoklama olurken yokmuydu dedim vardı ama sorun olmaz diye düşündüm ama şimdi psikolojik depresyondayım, askeri okula almadılar,polis yapmadılar, memur bile yapmıyolar bir an önce kurtulmam lazım dedim, dedi o zaman kaçak yaşıyacaksın tedavini yaptırana kadar askere gitmeyi istediğin zaman 3 kimlik fotokopini al gel...
Sitede kişisel haklar için avukat var mıdır? Kekemelik yüzünden dava açmayı düşünüyorum,hiçbir askeri kademeye almadılar ama er olarak gel askerlik yap diyolar...birde başka bir şubeye gitmeyi düşünüyorum belki onlar insaflı çıkar... bu kekemelik yüzünde kimse iş filanda vermiyo şeytan diyo bazen sık kafaya bitsin
-
arkadaşlar bu tür şikayetler yoklama olurken dikkate alınır yani bedensel bir engel yoksa askere alırlar orda hastaneye sevk olursunuz bakaya yoklaması yapılmış demek olduğu için zaten gideceği yer bellidir
-
arkadaşlar bugün pasaportumu sorunsuzca aldım. son sayfadaki bilgiler arasında askerlik hanesi de var ve karşısında --- yazıyor bende. gbt'de bir şey çıkmamış anlaşılan. bu arada pasaportunuzu başvurudan sonra sizin yerinize başkasının almasını istiyorsanız pasaportu teslim aldığınıza dair imza atmanız ve sizin yerinize başkasının geleceğini söylemeniz gerekiyor. bilginiz olsun.
-
Alıntı:
arkadaşlar bugün pasaportumu sorunsuzca aldım. son sayfadaki bilgiler arasında askerlik hanesi de var ve karşısında --- yazıyor bende. gbt'de bir şey çıkmamış anlaşılan. bu arada pasaportunuzu başvurudan sonra sizin yerinize başkasının almasını istiyorsanız pasaportu teslim aldığınıza dair imza atmanız ve sizin yerinize başkasının geleceğini söylemeniz gerekiyor. bilginiz olsun.
Oo Çok sevindim,bende şimdi isviçreye gideceğim,pasaport almam gerekıyor ama daha once yurd dısına hiç çıkmadım,şimdi neler yapmam gerekıyor.
sen neler yaptın? bana tek tek açıklarsan çok sevinirim,birde ben 2006'dan beri kaçağım.. sen?
-
kaçak durumdaki bir arkadaşım birkaç gün önce yurtdışına çıktı. birçok ülke gezdi, işi gereği sürekli gidip geliyor bir yerlere. sorun çıkmamış hiç...
-
Ben pasaport almaya gitmesem,Acentaya Başvursam onlar başvuruyormu ?
-
Merhaba arkadaşlar,
Ben 5 yıldır bakaya durumdaydım,geçen gün ikametgah adresime polis memuru gelmiş ve annem ile görüşmüş,her neredeysem o adresi istemiş,ben de memur beye telefonla ulaştım,durumu açıklamasını istedim,yoklama kaçağı olduğumu söyledi.Gbt konusunu ve mahkemeye verilip verilmediğimi sorduğumda,bu konunun ne mahkemeyle ne de gbt ile ilgili olmadığını sadece adreslerinden kişileri yoklamaya çağırdıklarını söyledi.
Durum nedir benim de kafam karıştı,bakayadan nasıl yoklama kaçağına geçtim?Gbt konusunun bu koşullar altında devreye girmediğini de söyledi...
Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar
-
Cevap: hava değişimi aldım ayrıca 10 gün istirahat aldım askerlikten sayılırmı
merhabalar benim eşimede 5 gün önce eski taşındığımız yere yoklama kaçağı diye polisler gelmiş eski ev sahibimiz bizi aradı ve bizde polis şubesine gittik ve eşimi görüldüğü yerde yakalanma emri verilmi,ş bu yazıyı okuduğuna dair imza attı ve en yakın askerlik şubesine başvurmasını söylediler.bizimde bir oğlumuz var 3 yaşında ve vucudunda ağır metal çıktı ve şu anda 3 aydır tedavi görüyor ve masraflarını devlet karşılamıyor 7 tane ilacı var 450 ytl tuttu ve beynine spek çekilecek oda 4.5 milyar ve evimiz kira bunları devlet karşılamıyor eşim nisanda 29 yaşına girdi açıköğretim okuyor ama 2 sene üst üstte kaldı teciilini uzatmak mümkün olurmu en azından çocuğumuzun iyleşmesi için 1 sene daha gitmek istemiyor masarafları karşılayacak kimse yok bu konu hakkında bana yardımcı olucaklar varsa sevinirim vatan borcu tabiki gidicek askere eşimin babası şehit başkomserdi.
-
arkadaşlar 1980 doğumluyum.adalet myo mezunuyum dgs ile hukuk fakultesini kazandığımda kayıt yaptırabilir miyim? bu arada önlisanstan sonraki 2 yıl tecilimi kullandım. bana 2010 ocak 3 de gel işlemlerini tamamlayalım dediler. ama gitmedim...
buradaki sorunum hukuk fakultesini kazandığım takdirde kayıt yaptırabilirmiyim , amacım kayıt yaptırıp dondurmak?
benim için çok önemli cevaplar için teşekkürler..
-
kadirarzu isterseniz bu forumun önceki sayfalarını da dikkatlice okuyun,size faydalı olabilecek birçok bilgi var,sağlık ve mutluluklar diliyorum,geçmiş olsun
-
Alıntı:
darwin rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba arkadaşlar,
Ben 5 yıldır bakaya durumdaydım,geçen gün ikametgah adresime polis memuru gelmiş ve annem ile görüşmüş,her neredeysem o adresi istemiş,ben de memur beye telefonla ulaştım,durumu açıklamasını istedim,yoklama kaçağı olduğumu söyledi.Gbt konusunu ve mahkemeye verilip verilmediğimi sorduğumda,bu konunun ne mahkemeyle ne de gbt ile ilgili olmadığını sadece adreslerinden kişileri yoklamaya çağırdıklarını söyledi.
Durum nedir benim de kafam karıştı,bakayadan nasıl yoklama kaçağına geçtim?Gbt konusunun bu koşullar altında devreye girmediğini de söyledi...
Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar
Arkadaşlar bu konu hakkındaki fikirleriniz nelerdir???
-
darwin arkadaşım polis sadece adresinde arıyor demektir. Eski usul arama devam ettiği için bağlı bulunduğun askerlik şubesi aynı şehirde arama yapabiliyor. Türkiye geneli aranmadığını gbt de olmadığını söylemişler.
Ayrıca gbt durumları nasıl arkadaşlar, kısa süre önce kontrol ettiren varmı abaca?
-
leblebı arkadas ve dıger forumdaslar malum bedellı askerlık olmadı pekı prof ordu soylentılerı vardı bu konuda bılgısı olan varmı yanı ne zaman bu uygulamaya gecılecek askerlık suresı nasıl olacak...bır bılgısı yada duyumu olan varmı...bu arada adrese dayalı kayıt sıstemınde gercek adresını vermeyenlere cıddı para cezası gelıyormus hatta yılbasından bu yana baslanmıs sanırım artık adres degısıklıgınde polıs ve nufus ıdaresınden onay alınacak...eger bu kurallarlara uymayan varsa yılbasından bu yana ceza yıyecekmıs...burda bır cok kısıyı ılgılendırdıgıne emınım bu haberın...
-
kısa süre önce yoklama kaçağı arkadaşım gbt ye girdi ve temiz çıktı,bunun yanında bakaya bir arkadaşın gbt sinde gözükmüş...
-
bakaya gozukuyorsa yoklama kacagıda gozukmesı gerek usul ve kanun olarak aynı kefede her ıkısıde...
-
Evet İsmail kardeşim haklısın,bu durumun sebebi bu kişilerin ayrı askerlik şubelerine kayıtlı olmaları,her askerlik şubesi kendi standartlarına göre işlem yapıyor.
-
Alıntı:
Açtığım başlığa benzer bir konu daha önceden açılmış ama durumum daha farklı olduğu için yeni başlık açtım.Soruma gelince 2008-2009 tarihli aöf af kanunundan yararlanarak tekrar kayıt yaptırmama rağmen kanun açığından dolayı tekrar üst sınıfa geçtikten sonra kayıt yaptıramadım ve yaklaşık 1,5 yıldır bakaya kaldım.Yaş 23 ve aöf de 3. sınıf kayıt sırasında dediğim sebeplerle bakaya kalmamdan sonra kendi eski üniv. ödemelerim,yasadan yararlandıktan sonra yaş ve sınav problemim olmamasına rağmen kanun açığından dolayı aftan tam yararlanamadığımdan açıkçası hiç isteyerek gidip askerlik yapma hevesim kalmamıştı.Ama şuan şartlar değişmeye başladı ve bakaya olarak şubeye gitmeyi düşünüyorum.Askeri ceza ve askerde bakayalığın getirdiği hükümlülük ne olabilir?
Bu problemimle ilgili ayrıca konu açmıştım buradanda bilgili arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.Şimdi buna göre teslim olmam sonucunda nekadarlık cezai işlem görürüm ve bu devletin daha yaş 29 bile olmadan kendi verdiği öğrenci affından yararlandırmamasını (bu af sayesinde 3 e de geçmiştim) davada sebeplerden biri olarak gösterebilirmiyim? Birde şuan için 1,5 yıllık bir bakaya lığım ssk veya diğer işlemlerde ne kadar süre sonra sorunlar çıkarmaya başlar?
-
arkadasım 1,5 yıldır bakayasın ve ssklımısın suanda...eger oyleyse ıyı sanslısın sskdan ulasmadıkları ıcın...gbt baktıran oldumu bu aralar
-
Arkadaşlar şehirlerarası yolculuk yaparken (kendi arabamla) 2 defa trafik polisi durdurdu. Ehliyet sorgusu yaptı.Temiz bir sorun yok dediler. Acaba gbt ye bakılmışmıdı? Bilen arkadaşlar varsa cevaplarlarsa sevinirim...
-
kesin birşeysöylemek zor trafik sadece araçla ilgili kontrol yapmış gbt ye bakmamış olabilir asıl önemlisi uçak yolculuğu yapan veya otelde konaklayan arkadaşlar varmı
-
Arkadaşlar Konu ile ilgili bildiklerimi paylaşmak isterim.
Geçen seneye kadar yoklama kaçağı ve bakaya iseniz askerlik şubeniz yaşadığınız ildeki kolluk kuveti (polis veya jandarma, yetkili kimse) yakalama ve en yakın askerlik şubesine teslim edilmeniz konusunda bir yazı gönderir. Eskiden bu tebligat yapılmadan GBT'ye girilmiyordu ancak yasa değişmesine rağmen uygulama halen bu şekilde devam ettiğini bilmekteyim.
Ancak lütfen bu şekilde yazdık diye bu değişmeyecek anlamınada gelmesin.
Kolluk kuvvetleri eğer yeriniz tespit edilemiyorsa adrese dayalı kayıt sisteminde yeni yeriniz tespit edilir ve buradaki kolluk kuvetine yazı tekrar gönderilir. Eğer kolluk kuveti sizi bulamaz ancak orada oturduğunuza kannat getirirse raporu yazar ve askerlik şubesine gönderir. Askerlik şubesi ise burada oturduğunuzun tespitinden dolayı konuyu savcılığa verir ve hakkınızda dava açılır. Davada sizi çağırırlar. Yoklama Kaçaklığının ve bakayılığın cezası hapistir ancak mahkeme bunu paraya çevirir. Para cezasını ödemezseniz GBTye girersiniz öderseniz yine girmezdiniz.
Geçen sene subatta bir değişiklik oldu ve bu durum değişti ancak uygulama değişmedi çünkü ondan önceki sene tüm kayıtlar silinmişti bunların tek tek güncel olarak işlenmesi ciddi bir zaman ve aldığım bilgide buunla ilgili herhangi bir gelişme yok. Ancak bu olmayacak anlamına gelmiyor.
Uçakla seyahet konusunda yurtiçi uçuşlarda GBT olmuyor ancak sadece yurtdışı uçuşlarda pasaport kontrolu sırasında GBT yapılıyor.
Otellerde GBT olmaktadır. Otele eğer gece yarısından sonra 1-2 gibi girdiyseniz kayıtlar gece yarısı içinde toplandığı için bir sonraki gün topanan kayıtlarda olacağı için 2. gece kalmanız durumunda işlem yapılır (Tabi bu otelin kayıtlarını kaçta teslim ettiği ile ilgilidir) 2 ve 3 yıldızlı bazı otellerde Polis duruma göre kayıt oldukça bunları istemekte yani otele girdiğinizde bu otel yetkilisi tarafından kolluk kuvvetlerine bildirilir. Bu belli bölgelerde uygulanan özel bir durumdur.
4 ve 5 yıldızlı oteller turizm bakanlığına bağlı olduğu için bu kayıtlar tek bir sefer alınır.
Kısacası milyonlarca kişi bu durumla karşı karşıya. Bununla yaşamayı öğrenenler. Evlerinde saklananlar, Sahte kimlik yaptıranların sayısı her geçen gün artmaktadır.
Herkes bir şekilde özel bir durumdan dolayı askerlik görevini zamanında yerine getiremiyor.
Bedelli konusunda ise askerin görüşü bedelliyi sadece zengin ve ünlüler istiyor bu görüş inananın asker alma ilgili en üst düzey komutanın görüşüdür. Bizzat konuştum. Açıkçası bu konuda bir sürü yoklama kaçağı olduklarından haberleri var ama bedelli istendiğini düşünmüyor.
Bedelli askerliği asker bukadar gerginken (ergenekon) çıkarmayacaktır. Mevcut siyasi iktidar Demokrtik açılım ile dağdakileri bile affetmeyi düşünrken bedelliyi siyasi bir konu olarak seçimlere kadar kullanacaktır. CHP ve MHP nin bundan farkı yoktur.
Bu durumda bedelli askerlik sadece ve sadece askerlik başvurusu yapan kişilerin sayısı asker ihtiyacından fzla olması durumunda çıkacaktır. Askeriyede onları ilerki dönemlere sarkıtarak bu iktidar döneminde bedelliyi çıkarmayacaktır.
-
Alıntı:
kadirarzu rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar benim eşimede 5 gün önce eski taşındığımız yere yoklama kaçağı diye polisler gelmiş eski ev sahibimiz bizi aradı ve bizde polis şubesine gittik ve eşimi görüldüğü yerde yakalanma emri verilmi,ş bu yazıyı okuduğuna dair imza attı ve en yakın askerlik şubesine başvurmasını söylediler.bizimde bir oğlumuz var 3 yaşında ve vucudunda ağır metal çıktı ve şu anda 3 aydır tedavi görüyor ve masraflarını devlet karşılamıyor 7 tane ilacı var 450 ytl tuttu ve beynine spek çekilecek oda 4.5 milyar ve evimiz kira bunları devlet karşılamıyor eşim nisanda 29 yaşına girdi açıköğretim okuyor ama 2 sene üst üstte kaldı teciilini uzatmak mümkün olurmu en azından çocuğumuzun iyleşmesi için 1 sene daha gitmek istemiyor masarafları karşılayacak kimse yok bu konu hakkında bana yardımcı olucaklar varsa sevinirim vatan borcu tabiki gidicek askere eşimin babası şehit başkomserdi.
esınız eger yoklama kacagı ıse subeye gıtmesın kımse onu alamaz ,eger dısarda yakalansa dahı şubeye teslım edılır,ve elıne saglık ocagına gıtmesı ıcın belge verılır o belgeyı alsın dısarı cıksın saglık kontrolu falan yaptırmasın subeyede donmesın bellı bır sure sonra tekrar ararlar onu aynı sey tekrar yapılır.askere almak ıcın saglık raporu sart oyuzden herdefasında yakalansa dahı sube saglık raporunu almak ıcın salmak zorunda,kac kere tekrarlarsa tekrarlasın bunun ekstra dan bır sucu olmuyor,sube yanına asker vererekte cıkartamaz denerlerse musade etmesın mevzuatta bu yok benı askerle goturemessınız desın.
-
mertd arkadas cok dogru bır yorum yazmıssın altına ımzamı atarım...arkadasım bır sorum var lutfen bılıyorsan cevaplarmısın...ıkı yıldır bakayayım polıse gbt ye baktırdıgımda farzetkı cıkmıyorum bu jandarmadada cıkmıyorum demektır...her ıkısıde aynı gbtdenmı bakıyor bakaya durumuna...ayrıca bakaya olan bırı polıs gbtsınde gozukmuyorsa otelde kalabılırmıyım bırkac kısı otelde kalınca degısık bır sekılde kontrol edıyorlar demıstı kafam takıldı o yuzden...kısacası bakaya olan bırıne polısın baktıgı gbt jandarma ıle aynımı ve polısın baktıgı gbt de cıkmayan bırı otelde kalabılırmı rahatlıkla...yurtıcı ucaga bınebılırmı...haberını beklıyorum arkadasım
-
İsmal3 Jandarma ve Polisin kullandığı sistem tamamen aynı Database.Arkadaşlar kafanı şöyle karıştırmış olabilir Milli savunma bakanlığında ASAL' kullandığı bir sistem var anında yoklama kaçağı ve bakaya durumunu görmekte ama Jandarma ve Polis bu verilere ulaşamaz kesinlikle o bakımdan bu sorunu cevapladığımı zannediyorum
Yurtiçi çuşlarda GBT yapılmıyor bu kesin zaten bilet alırken bazı hava yolları TC kimliği bile istemiyor. O bakımdan uçağa binebilirsin. (tabi ekstrem bir durum olmazssa bu durum ihbar ile değişebilir )
Otel konusunda geçen maile eklemeyi unutmuşum hastanede yatarsanda Polis GBT kayıtlarını hastanede yatanlar içinde alıyor. GBT kayıtlarında yoksan otelde kalabilirsin ama GBTye girdiğin an otele gelirler. O bakımdan otellere geç girmeyi ve en az 4 yıldızlı otelleri tercih edersen muamele çok farklı....
Arkadaşlar bu konular o kadar istismar ediliyor ve okadar çok yılan hikayesi dolaşıyor ki insanlar atıyor ve attıkları birer söylenti oluyor. O bakımdan her söylenene inanmayın ve gerekirse avukat tutun avukata verilen vekalt ile avukat GBT kayıtlarını sorgulatabilir aklınızda olsun...
-
mert cok tesekkur ederım gbt ye baktırmak gerek ona gore ıkı gun otelde kalmam gerekebılır...gbt de cıkmıyorsak sorun olmaz yanı otelde kalmak degılmı...
-
Alıntı:
ismail3 rumuzlu üyeden alıntı
mert cok tesekkur ederım gbt ye baktırmak gerek ona gore ıkı gun otelde kalmam gerekebılır...gbt de cıkmıyorsak sorun olmaz yanı otelde kalmak degılmı...
İsmail kardeş GBT'en temiz ise kesinlikle sorun olmaz....
-
Benim anlamadığım konu şudur;Şimdi Benim Kütük oturduğum yerde değil ne kağıt geldi,nede mahkeme kararı elime,daha doğrusu 4 yıldır hiç birsey
gelmedi bana...Gbt'ye nasıl düşeriz Savcı aramamı çıkarması gerekıyor benim hakımda?
Şunu diyebilirmiyiz,Mahkeme kararı gelmedeniyahut mahkeme karı gelıp cezamı ödediğim sürece Gbt'de gozkmuyormuyum ?
E insanlar yakalnıyor bu nasıl oluyor.Kafam çok karışık.