Cevap: Alman Vatandaşıyla Evlenmek (Deneyimlerim)
Fischer neden bu kadar saldırgan ve kırıcı bir tutumunuz var bunu en başından beri anlayamadım. Eğer rahatsız olduysanız cevap vermeyebilirdiniz. Ben sadece sizden bişeyler öğrenmek adına konuştum. Bu sert tavrınıza bir anlam veremiyorum. Almanlara gösterdiğiniz o azıcık dediğiniz güler yüz ve uyumu kendi insanlarınıza göstermekte neden zorlanıyorsunuz. İşte bir örnekde siz oldunuz bizler birbirimize yardımcı olmuyoruz ki başkalarından ne bekleyelim. Lütfen daha saygılı olmanız gerektiğini düşünüyorum..
Bayan Acar,
Yazdiklarinizi okursaniz goreceksiniz ki daha ilk mesajinizdan itibaren devamli olarak bir sikayet halindesiniz. Daha kimsiniz, esinizin isi gücü var mi gibi bir aciklama yapmadan hemen sistemi yermeye baslamissiniz. Kacirdiginiz bir nokta var! Her basvuru yapan icin ayri belgeler istenebilir, sartlar farklilik gosterir. Basvuran kisinin durumu, Almanyadaki esin durumu, maasi, kalacaginiz ev vb pek cok kriterler birlikte degerlendirilir. Örnegin;
Almanyadaki esinizin iyi bir maas almasi olumludur ancak bir baska durumda Almanyadaki esin daha az maas almasi ama daha uzun zamandir ayni is yerinde calismasi da ayni derecede pozitif imaj olarak düsünülebilir. Esinizin cifte vatandas olmasi apayri bir statü. O yuzden ek belge istenmesi kuvvetle muhtemel. Zaten de öyle olmus.
Simdi siz mesleginizi yapiyor musunuz gibi 5 cayinda sorulacak soru soruyorsunuz. Önce kendinizi tanitip ben su meslegi yapiyorum, orada da icra edebilir miyim? Ayni sekilde sizin durumunuz nedir diye sorsaniz zevkle cevap veririm. Eger doktorsaniz burada okumalisiniz, muhendisseniz denklik almaniz iyi olabilir, satis elemani iseniz direk ise baslarsiniz, ogretmenseniz, psikologsaniz apayri bir durumunuz var. Neye göre cevap verebilirim? Sadece bu degil ki, Ayse Fatma Universitesi gibi ne idügü belirsiz bir universiteden mezun iseniz elbette bu bir negatif durumdur.
Orada okudugunuz Almanca kitap degisir mi diyorsunuz? Kim bilebilir? Schritte 3 ve sonrakilerle de devam edebilirler, ya da apayri kitap da isteyebilirler.
Benim size onerim, birakin bu magazin sorularini, onun yerine mesleginizi burada icra ettirmeye devam etmek istiyorsaniz ona gore ayri bir yol cizin kendinize. Cunku o durumda konusacak cok daha detayli konular,Turkiyeden halledilecek baska meseleler var.
Şunu kesinlike kabul etmelisinizki bir insan yanlış birşey bile sölemiş olsa ki öle olduğunu düşünmüyorum sizin tavrınız gibi cevap verilmez. Başkalarınada bu tavrı uygulanmışsınız. Forumda sizden başkalarına tahammülünüz yok. Kendinizi bu kadar kaf dağında görüp, insanları kırmaktan, laflar söylemekten vazgeçin. Sizde zamanında işlerinizi eminim bu şekilde öğrenmişsinizdir. Ben diplomamın geçerliliği araştırdım merak etmeyin. Öğretmenim kendim. Yüksek lisansımda olduğu için diplomama denklik konusunda bir sıkıntı olmayacağını birçok yere sordum ve öğrendim. Ama inanın bana yanıt veren insanlar çok nezaketlilerdi. Size durumumu yazmış olsaydım eminim banane sizin diplomanızdan, öğretmenliğinizden diyecek tavırda olduğunuzu anladım. Bilgileriniz için herşeye rağmen teşekkür ederim. Ama artık faydalanmamaM gerektiğini anladım. Sizde burda insanları kırma derdindesiniz. Paylaşılmayan bilgiler umarım işinize yarar. Ha bu arada magazin ilgi alanıma girmiyor inanın...
Kitap konusunda ise bi yazınızda yazdığınız için tam anlayamamıştım o yüzden sorma hatasında bulundum inanın. Üye olmakla hata yaptığım tek site diye düşünüyorum. Tamamen insanların sinirlerini bozmaya yönelik. Birde ltfn birşeyi abartmayın. Yok efendim ilk girdiğimden beri şikayet halindeymişim falan. Sizemi ağladım gelip. Bu nası bir tavırdır ya. Bir konuyu uzattıkça uzatmakta üstünüze yok. HOŞÇAKALIN....
Ilginc...
Benim bu forumla aramda yasal bir bagim-burada bir yetkim yok. Forumu begenip begenmemeniz ya da kayit oldunuz diye pisman olup olmamaniz beni ilgilendirmez. Sikayetiniz varsa yönetime iletirsiniz.
Diplomanizin denkligiyle ilgili nazik (nezaketli?) kisilerden aldiginiz yanlis bilgiler disinda akliniza birsey gelirse yine ayni kisilere sorarak yolunuza devam edersiniz.
Isabet olur.
- Evlenilen kisi Alman vatandasiysa süresiz oturuma ya da Alman vatandasligina basvuru hakki Almanya'da yasanan süre 3 yili doldurdugunda elde edilir.
- Bu kisi Türk vatandasiysa ya da Alman vatandasligina sahip olmayan, Almanya'da oturum ile yasayan bir yabanciysa da Alman vatandasligina ya da süresiz oturuma basvuru süresi 5 yildir.
Bu, kurallardan sadece biri. Bunun disinda kisinin Almanca dil bilgisi, is ve gelir durumu, vatandasliga basvurulacaksa vatandaslik bilgilerine hakimiyeti ve bunun gibi detaylar da istenmekte. Örnegin, kisi anadili gibi Almanca konussa da Almanya'yla herhangi bir bagi olmadan Almanya'ya evlenerek geldiyse yukaridaki sartlari asgari düzeyde yerine getiremedikce oturumu süreli olur.
Meslek konusunda yapilacaklar icin kibar insanlara inanmak izlenecek hatali yollardan biridir. Kisi bunu kendi incelemeli. Zira yasanacak eyalete, sehire, kasabaya göre bile kurallar degisebilmektedir. Kural olmamasina ragmen size bu izni verecek kurum inisiyatif kullanarak ek belge bile isteyebilir. Herseye hazirlikli olmalisiniz.
Kendim tecerübe ettigimden ötürü sunu rahatlikla söyleyebilirim. Dis hekimligi, beseri hekimlik, veteriner hekimlik, eczacilik meslekleri icin eger serbest calisilmayacaksa; yani, hastanede, klinikte, eczanede calisilacaksa bunlar icin ek hicbir sinava girmeye gerek yok. Tüm evraklar olmasi gerektigi gibi teslim edildiginde süreli bir calisma izni veriliyor. Bu süre de genelde 4-5 yil kadar oluyor, daha sonra uzatilabilmek üzere. Almanya'da okumus meslektaslarinizdan hicbir farkiniz olmadan calisabiliyor, sigortalaniyorsunuz. Eyaletlere göre degisen sürelere göre de yeterli tecrübeyi kazandiktan sonra da yine bir takim prosedürleri yerine getirerek, serbest calisabileceginiz "Approbation"u aliyorsunuz.
Kendi acimdan konusmam gerekirse, hep olmasi gerektigini düsündügüm durum Almanya'da uygulaniyor. Hersey cok programli, düzgün ve inanilmaz disiplinli yürüyor. Ayrica veteriner hekimlik meslegi tarim bakanligina degil saglik bakanligina bagli. Türkiye'deki gibi de hekimlik yetkileri sacma sapan diger meslek gruplarina dagitilmamis, bilakis bunun önüne gecilmis. Günümüzde Türkiye'de "ziraat mühendisleri neden inekte sezaryen operasyonu yapmasin ki" gibi akla hayale sigmayacak deli sacmalari tartisilirken hele... Ikisini de yasamis ve tecrübe etmis biri olarak mesleki anlamda da tatmin olmakla birlikte "neden ülkem de böyle degil" diye üzülmüyor da degilim.
Iki ülke arasinda diger mesleklerin uygulanisi anlaminda bu türlü farkliliklarin oldugundan da eminim...
Mesleki calisma izni (Berufserlaubnis) ile ilgili yazdiklarim yukaridaki meslek gruplari icin gecerlidir sadece elbette. Ögretmenlik, mühendislik, isletme-iktisadi bilimlerle ilgili meslekler yahut teknikerlik, mimarlik ve diger meslekler icin ne isteniyor, arastirmadigim icin bilmiyorum. Ugrastirildiklarini "duydum". Duydugum, ancak arastirmadigim icin birsey söyleyemiyorum.
Ben de kendim arastirdim ögrendim, uyguladim. Siz de yapabilirsiniz...
Merhabalar Sn.Fischer,
Kusuruma bakmayın.Benim ismin Melih.Sizinle bir tanışıklığımız yok fakat forumlardaki yazılarınızı takip ettiğim kadarıyla Aile birleşimi ile Almanya'ya vize alma konusunda uzman olduğunuzu anlıyorum yada çok tecrubeli diyebiliriz.Benim durumum biraz daha karmaşık ve eğer uygun görüseniz birkaç konuda size danışmak istedim.
Nişanlım ve ben 2009 haziran ayında internet üzerinden tanıştık.Daha sonra Ağustos ayında Türkiye'ye bir haftalığına beni görmeye geldi.İlişkimiz şekillendikçe her ay beni ziyaret etmeye başladı.Vize ve iş durumundan dolayı ben yurtdışına çıkıp,kendisini ziyaret etmeye gidemedim.Daha sonra evlenmeye karar verdik.
Nişanlım aslen İngiliz vatandaşı ve İngiliz Askeri Birliğinde sivil görevli olarak çalışıyor.Ancak görevinden dolayı Almanyadaki birlikte bulunuyor ve orda ikamet ediyor.Ancak Alman Devletiyle hiçbir bağı yok.Yani çalışma ve oturma izni olarak.Orada Nato-Sofa vizesiyle bulunuyor.( Status of Forces Agreement)
Kendisiyle Almanya'da evlenmeye karar verdik,çünki ailem evliliğime razı değil.Kendisi bana davetiye çıkarttı ve bende İstanbul'daki Alman Konsolosluğundan 14 Nisan için randevu aldım.İş yerimden gerekli evrakları aldım ve diğer evraklarımda hazır.Ancak daha önce hiçbir vize başvurusunda bulunmadığım için açıkcası konuyla ilgili belki bana biraz bilgi verebilirsiniz diye düşünmüştüm,sizin tecrübelerinize dayanarak.Gerçi bunları daha önce forumda Almanya'da Aile birleşimi başlıklı forumda ayrıntılı anlatmıştınız ama benim durumum biraz farklı.
Evlendiğimiz zaman Almanya'ya oturma izni veya çalışma izni için başvuruda bulunamayacağım çünki kendisinin böyle bir izni yok.Evlendikten sonra bende onun gibi eş durumundan dolayı Sofa vizesinden yararlanıp beraber yaşayacağız.Ve çalışma konusunda eş durumundan nişanlımın çalıştığı birlikte çeşitli işlerde çalışabiliyorum.
Sanırım buraya kadar kendi durumumu ifade edebilmişimdir.Size danışmak istediğim konular iş şunlardır:
- 90 günlük vizeye başvuruda bulunacağım.O yüzden giderken işimden istifa edip gideceğim,tabiki eğer vize başvurum kabul edilirse.
İşimden istifa edecek olmam sorun teşkil edermi?Ancak 90 gun içinde evlenip,Sofa vizesiyle orda kalacağımdan dolayı başka bir
mantıklı yol yok gibi duruyor.
-Nişanlımın benden 20 yaş büyük olması bir sorun teşkil edermi?Gerçi vize başvurusuna giderken ilişkimizi ispat edecek bütün herşeyi
(Fotoğraflar,Niaşnlımın Türkiye'ye giriş çıkışını gösteren pasaport fotokopileri,Messenger geçmişi,Mail dökümanım,Telefon Faturamın
Ayrıntıları) götürmeyi planlıyordum.
-Üniversite mezunuyum ve iyi derecede ingilizce bilgim var ki bu yolla nişanlımla anlaşabiliyoruz.Ayrıca İstanbul'da tek başıma
yaşıyorum ve gelirim bekar bir insan için fena sayılmaz.Bunlar benim için artı mıdır?
-Üzerime iki adet banka kredisi var.Bunlar bir sorun teşkil eder mi?
-Konsoloslukta görüşme ve işlemler nasıl ve ne kadar sürüyor acaba?
Eğer yardımıc olabilirseniz çok sevinirim.Rahatsızlık verdiğim için özür dilerim.Şimdiden çok teşekkürler.İyi geceler Sn.Fischer.
Yukarıda İletimi Sn.Fischer e kısa mesaj olarak atmak istemiştim ancak şuan da mesaj atma yetkim yokmuş.O yuzden sadece Sn.Fischer'e ithaf edilmiş gibi duruyor.Ancak Sn.Salpyılmaz konuyla ilgili sizde yardımcı olabilirseniz sevinirim.iyi geceler.
Merhaba Melih Bey,
Hakkımda yazdıklarınız için teşekkür ederim, ben naçhizane bu süreci yasayıp, yasadıklarım not ettim. Sanırım tek farkım bu işleri hallederken bolca gözlem yapıp not almak oldu. Aslında ben bu süreci tamamladıktan sonra sadece ara ara ilgilenmeye devam ettim. Bu forumda yazan ve bu başlığa en az benim katkıları olun Sn Salpyılmaz da, bu dıyaloga yardımcı olsun isterim. Kendisi bu konularla ilgili araştırmalara benden sonra başlamış olmasına rağmen, bilgi olarak beni çoktan geçti.
Yine de bildiğim ve tahmin ettiğim kadarıyla yazmaya çalışayım. Tahmin ettiğim diyorum çünkü sizin durumunuz epey ilginç ve sıradışı.
Status of Forces Agreement deyince aklıma geldi, sanırım müstakbel eşiniz Münster yakınlarında ikamet ediyor. Yanılmıyorsam tren yoluna da yakın, geçerken görmüştüm.
Melih Bey,
Çalışıyor ve universite mezunu olmanız sizin için çok büyük bir avantaj, oncelikle bunu belirteyim. Ancak pasaportunuza mumkunse meslegınızı işlettirin, bunun cok faydasını göreceksiniz. Eşinizin devlet memuru/asker olması da ayrıyetten avantaj. İşi garanti çünkü. Ancak anlamadıgım bir nokta, Almanyada nerede evleneceksınız? Turk konsoloslugunda mı? Sizinkisi evlilik vizesi gibi bir statüde olacagı için evlenmek için konsolosluktan yahut resmı daıreden randevu aldıgınıza dair bir belge isteyebilirler mi, emin değilim. Ancak daha önce yazdıgım ve şimdi adı aklıma gelmeyen uluslarası geçerliliği olan ve nufus dairesinden alınacak “bekar oldugunuza dair bir belge” istenmesi kuvvetle muhtemeldir. Randevu alırken size getirmeniz gereken belgeleri söylediler mi? Yanı hangi belgeleri götürmeniz gerektiğini nereden örgendiniz?
Eger bu konuda emin değilseniz, konsoloslugun ilgili bölümüne kısa olarak durumunuzu bildirip bu listeyi talep edebilirsiniz. E-maillere cevap veriyorlar, o konuda şüpheniz olmasın. Çünkü eşinizin sizin adınıza 3 aylık saglık sigortası yaptırıp size göndermesi ve sizin de bunu konsolosluga beyan etmeniz gerekecektir buyuk olasılıkla. Durumunuz hakikaten ekstrem. Resmi olarak baktıgınızda Almanya-İngiltere arasında halen bir barış antlaşması yok ve siz Almanyaya eşiniz aracılıgıyla gideceksiniz.
Ancak gördüğüm kadarıyla -belki- birkaç aylık gecikmeler yaşayabilirsiniz ancak olumsuz bir durum yok gibi görünüyor.
Sorularınıza tek tek cevap vermeye calısayım:
+ 90 günlük bir vize aldıgınızda işinizden istifa etmeniz sorun teşkil etmez. Onemli olan, vize başvurusu yapıncaya kadar çalışıyor olmanız.
+ Nişanlınızın sizden 20 yaş buyuk olması normal şartlarda sorun teşkil edebilir. Yani eşiniz Alman olsaydı teşkil edebilirdi. Çünkü pek çok genç ve işsiz Türk genci, bu şekilde Avrupaya kapak atmanın yollarını arıyor. Ancak eşiniz İngiliz oldugu için, Alman Konsoloslugunun bu işe karışacagını sanmıyorum.
+İstanbuldaki gelir durumunuz vesayir belgeler artı olarak degerlendirilmez. Anladıgım kadarıyla sizin amacınız Almanyayı köprü olarak kullanmak. Yani Almanyada yapmak istediğiniz bir şey yok, sadece eşiniz orada oldugu için Almanya, eger eşiniz İrlandada olsaydı İrlandaya başvuracaktınız, değil mi?
+Üzerinize ait olan krediler eger ödeniyorsa sorun teşkil etmez. Zaten bu gibi durumlara konsoloslugun karışması söz konusu değil. Sadece belli bir meblagın uzerınde vergı borcunuz vs var ise T.C dışına çıkartılmazsınız.
+Konsolosluktakı memur sizinle Türkçe konuşacak bir Alman olacak. Sorulara net ve dogru cevaplar vermeye calısın. Gerekmedikçe detaylara girmeyin. Örneğin kullandıgınız kredi belki muntazam düzenli olarak geri ödeniyordur, belki sadece 1000 TL’dir ancak bunu söylemeniz memurun aklını bulandırabilir. Söylediklerim yanlış anlaşılmasın, yanlış bilgi verin demiyorum kesinlikle. Ama size sorulanı cevaplayın, yeterli. Görüşme yaklasık 15 dakıka sürecektir. Bir ihtimal uzayabilir. Ancak msn kayıtları gibi özel şeyleri vermenıze gerek yok. Siz ne kadar detaya girerseniz, memuru ikna etmek için çırpınıyor izlenimi yaratabilirsiniz. Ancak müstakbel eşinizin Turkıyeye geliş gidişlerini gösterir gümrük sayfaları gibi birkaç belge götürmeniz avantaj olabilir. Bunu da, eşimin benden büyük oldugunu ve aklınızda soru işareti oluşturabileceğini biliyorum. İnternetten araştırdıgım kadarıyla gerçek olmayan evlilikler de var, benim durumumun böyle olmadıgını bilmenizi isterim gibi nazık ve net bir şekilde belirtmeniz, bence çok etkileyici olacaktır.
Görüşmeler sırasında memurun rahatsızı edici ve direk soruları olabilir. Bunları olumsuz bir durum olarak değerlendirmeyin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Başka sorularınız varsa cevap vermeye calısırım.
Sn.Fisher, ilgininize teşekkur ederim.Sanırım kendi hakkımda biraz daha fazla bilgi verirsem sizde daha fazla yardımcı olabilirsiniz sanırım.Burda Satış temsilcisi olarak çalışıyorum ve 2008 in Temmuz ayından itibaren bu firmadayım.Zaten öncesinde askerlik görevimi yapmaktaydım.Sakarya Universitesi İktisat Bölümü mezunuyum.
Nişanlım Düsseldorf'ta yaşıyor,eğer dediğiniz yer orasıysa doğrudur.Daha önce gidemediğim bilemiyorum.
Nerde evleneceğimiz konusunda ise; eğer olursa Birlik içerisindeki yetkili makamlar veya Almanya'daki yetkili makamlar huzurunda evlenmeyi düşünüyoruz.Tabiki bunun nasıl işlediği konusunda şu anda bir bilgim yok.
Evrakları randevu aldığım IKS firmasından randevu alırken beyan ettiler.Gerçi Konsolosluğun internet sitesinde de yazılı ama yinede ayrıntılı şekilde soylemiş oldular.Bekaret belgesi dediğiniz benim belgemi mi yoksa nişanlımınkinimi isteyebilirler? Cunki benden vukuatlı-toplu nufus kayıt örneğimi isteyorlar ve sanırım onun içinde bekar olduğum yazılı.
Sigorta konusunda burdada Tüm shengen ülkelerinde geçerliliği olan,kalacağım süreye göre( 3 aylık),en az 30.000 Euro teminatlı sağlık sigortası yapıyorlar,bende burda yaptırmayı düşünmüştüm.
Sorularıma verdiğiniz cevapları bir daha cevapladırmam gerekirse eğer;
-Zaten işimden vizem belli olduktan sonra istifa etmeyi düşünüyordum.
-Sizin ve bizim işimizi zorlaştıran da o değilmi zaten.Bir de işsiz olmamamın da bir avantaj olduğunu belirtmiştiniz sanırım.O yukarıda saydığım fotoğraf,msn dökümü vs. de eğer kanıt isterlerse diye götürmeyi planlıyordum.Daha sonrada şu da olsaydı,bu da olsaydı iyi olurdu denmemesi açısından.Gerçi Alman memurların mantığını siz biliyorsunuz.Sadece tedbirli olmaya çalışıyorum.
-Sizinde dediğiniz gibi Almanya tercihim değil,nişanlım Avusturalya'da olsaydı oraya başvuruda bulunacaktım.
-Evet düzenli şekilde ödeniyor.Allah'a Şükür devlete borcumuz yok.
-Görüşme daha çok mülakat gibi duruyor ama verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Zaten o evraklar hemen vermek için değil istenilirse diye yanımda bulundurmak için götürmeyi düşünüyordum.Rahatsız edici ve direkt soru derken örnek verebilirmisiniz acaba?Size o tarz sorular sormuşlarmıydı?
Beni aydınlattığınız için ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkur ederim Sn.Fischer.
İyi Günler.
Evlilik amaçlı alacagınız vize için götürmeniz gereken belgeleri hatırlayamadım. Ama size IKS tarafından beyan edilen belgeler muhtemelen yeterli gelir. Ancak yine de dediğiniz gibi fazla belge götürmenizin zararı olmaz.
Bahsettiğim, bekar oldugunuza dair belge, sanırım U1 adındaydı. Ayrıca belgelerinize kaymakamlıktan apostili damgası vurdurursanız iyi olur. Eksik belge olsa dahi başvurunuzun iptali, reddi gibi bir durum olmaz, sadece birkaç hafta sonrasına randevu vererek eksik belgelerin tamamlanması istenir. O yuzden rahat olun.
Askerliği bitirdiğiniz iyi olmuş.
Çalıştıgınıza dair belgeyi, maaş bordrosu götürmeniz işi ciddiye aldıgınızı gösterebilir ancak bence gerekli değildir.
Bana rahatsız edici soru hiç sormadılar. Benim görüşmem de, Salpyılmaz gibi çok rahat geçmişti. Ancak açıkça söylemek gerekirse sizin eşinizin sizden 20 yaş büyük olması belki soru işareti yaratabilir. İnternet tanışıp nasıl emin olabildiniz, neden İngiltereye gitmek istiyorsunuz, düğün yapacak mısınız, nerde yapacaksınız, yüzükleri aldınız mı gibi sorulardan tutun da, eşinizle aranızdaki mahrem ilişkiler dahi sorulabilir. Ben de bunları yazanlardan okudum...
Ama siz Almanyayı basamak olarak kullanacagınız için bu kadar sorulacagını tahmın etmıyorum. Almanya tercihim değil,nişanlım Avusturalya'da olsaydı oraya başvuruda bulunacaktım demişsiniz. Bu cümlenin aynısını görüşmenin bir yerinde mutlaka söyleyin:)
Ben de Düsseldorf'ta oturuyorum. Eşinizin çalıştıgı birlik de buraya takribi 50-60 km uzakta olması gerekli. Düsseldorfla Münsterin tam ortası. Burası, Almanyanın Parisi denen, elit bir şehir. Sizin diğer bir avantajınız işe şu: Buraya geldiğinizde yabancılar dairesi ile ilgili işlemleriniz, diğer eyaletlere göre daha rahat halledilir. Çünkü burası yabancıların yogun yaşadıgı, Almanların yabancılarla en çok kaynaştıgı eyalet. Bu yüzden şanslısınız.
Ve son olarak, pasaportunuza mesleginizi işlettirmeyi unutmayın.
Size de iyi günler...