-
Cevap: Yeni alınan mülkteki kiracının durumu
Alıntı:
selcukm rumuzlu üyeden alıntı
Valla herhalde kiracıyla anlaşma yoluna gidicem yoksa 6 ay süreyi bekle dava aç en az 6 ayda dava sürse bir birbuçuk yıl beni oyalayacak . Kredi çektim evi alırken aynı anda kendimde kirada oturuyorum ikisinin altından nasıl kalkarım evden çıkmazsa . Bu ülkede en güzeli kiracı olmakmış onu öğrendim gir adamın evine kirada vermesen devletin seni çıkarması zaten bir seneyi buluyor o süre zarfında evi işgal et ne ala memleket .
Kendiniz satın aldığınız daireden kira bedeli alacaksınız,ödemelerinizde sıkıntı olmaz. Kanun hep kiracının yanında diye bir kaide yok.Sizce taşınmanın maddi külfeti yok mu.?Bence 1000 tl gibi taşınma masrafı olur.Aslında kanun koyucu madde ile işi çözebilir.Daire sahibi taşınma masrafını karşılayıp 1-1.5 ay içinde kiracıyı tahliye ettirebilmesi 2 tarafın daha az sıkıntısız süreçle olayın bitmesini sağlayabilir.
-
Tabiki kiracının masrafı olacaktır bende bunun farkındayım ama sizinde dediğiniz gibi maksimum 1000 tl civarı olacaktır. Zaten ben bu meblağı ve ödemediği 1 aylık kirayı gözden çıkarttığımı kendisine söylememe rağmen benden daha yüksek bir miktar talep etmesi bu kişinin kötü niyetini göstermezmi ? . Kiranızı ödeyecektir diyorsunuz ödemezse mahkeme tahliye kararı verene kadar ne kadar zaman geçecektir işte bundan emin değilim ve bu yüzden kendisiyle anlaşma yolunu tercih edicem sanırım
-
iyi günler Engin bey benim bir sorum olacakti.1 hafta once bir dükkan satın aldım.Satıcı bana kira sözlesmesinin bitmesine 1 yıl kaldı demisti.fakat tapu günü 3 sene daha kaldıgını sözlesmeyede okudum deyip imza atmamı istedi.bende imzayı attım cunku vazgecmek istemiyordum oradan.
Simdi size sorum bu kontrat ve imzam gecerlimidir.tahliye icin ihbar cekebilirmiyim.bu kontrat tapudan sonra iptal olmuyormu?oraya cok ihtiyacım var.yada sizin önerebileceginiz bir cözüm varmıdır..iyi günler dilerim.
-
Aranızda nasıl bi sözleşme var bilemiyorum mümkünse bi meslektaşımıza götürün sadece kira kontratının üç yıl kaldığına dair bilgiyi okuduğunu imzalamak kafi değil muvaffakat edip etmediğinize kiracıyı çıkarmayacağınıza dair tahhüdünüzün de olması gerektiğini düşünüyorum.
-
cok tesekkur ederim engin bey cevabınız icin..
-
selamlar
11.01.2011 tarihinden geçerli olmak üzere 3 yıllık sözleşme yaptığım bir dükkanın kiracısıyım. bina 20.01.2012 tarihinde mütahite satılmış ve 25.01.2012 tarihinde dükkanıma gelip ay sonuna kadar boşaltmamı eğer boşaltmaz isem burayı kafama yıkacağını söyledi.bende geçen yıl burayı tutar iken 3000 gibi bir masraf yaptığımı (belediyeden numara,elk abaoneliği için plan proje ve camekan korumaları için korkuluklar vs.) söyledim. bunların onun sorunu olmadığını ve çıkmamamı ve kirasını vermemi de istedi.
ben onun hesap numarasını aldım ve şubat ayı itibari ile yatırmaya başladım.
mal sahibi ve mütahit arasındaki sözleşmede kiracılar ile ilgili hiç bir hüküm konulmamış.şu ana kadar da bana hiç bir tebligat gönderilmeyip üstüne üstlük tehdit ve hakaretlerde bulunmuşlardır.mütahiti tehdit ve hakaretlerinden dolayı da mahkemeye verdim.
şu an benim bir tebliğ veya mahkeme beklemem mi gerekiyor.beni nasıl çıkarabilir
-
Merhaba, basıma ilginc bir durum geldi. bunun hakkında fikir edinmek istiyorum ilgi gosterip beni yonlendirirseniz sevinirim. yeni evlendim ve ev tuttum tuttugum evde tapuya serh koydurmadık. boyle bir secenekten haberimiz yoktu. yine de basımıza birsey gelmesin diye, bilgi edinmistik. ev sahibinin uzakta oturdugunu ve bu taraflara tasınmakla ilgili yakın vadede planlarının olmadıgı bize soylendi (emlakcı ve ev sahibi tarafından).
Soz konusu evi 15 mart 2012'de tuttum. icine bir miktar tadilat yaptıktan sonra, evlendikten sonra (27 nisan 2012) yeni esyalarla burada oturmaya basladım. ben evi tuttuktan 1.5 ay sonra -ki daha oturmaya baslayalı 1 hafta olmustu- evi tuttugum emlakcı "biliyorsunuz bu ev satılacaktı, bir alıcı var gormek" istiyor dedi. boyle birsey bilmedigimizi, biliyor olsaydık evi tutmayacagımızı soyledik. ama yine de kotu niyetli olmadıgımızın anlasılması icin evi alıcılara uygun bir zamanda (2 gun sonra) gosterdik. evi gostermeden evvel, ilanı yayımdan kaldıracagını, bir daha boyle birsey olmayacagını, soz verdigi icin usulen gostermemizi rica etti. ev sahibi biraz da alıcıların evi gormesine izin vermemiz icin olsa gerek, alıcılar yatırım icin alıyorlar diye iletti. sonrasında bu fikir, 2-3 yıl sonra oturmak istiyorlar fikrine donustu. simdi de evde hemen oturmak istiyorlar, yeni evli cift onlarda anlayıs gosterin diye degisti. surekli olarak bir kandırmaca ile iletilen sozler degisti. bu noktada gerek ev sahibinin gerekse de emlakcının kotu niyetli olarak davrandıgını dusunuyorum.
Gecen gun de, alıcıların evi almak uzere fiyat teklif edildigini, ve anlasıldıgını, henuz satıs olmadıgını; ama eger ilgileniyorsak ve satın almak istiyorsak bize oncelik verecegini soyledi. bizim boyle bir imkanımızın olmadıgını, yeni dugun yaptıgımızı ve borclarımızın oldugunu ilettik. henuz satıs olmadı, ancak 1-2 gune olacaktır. boyle bir durumda ne gibi haklarım var bunu ogrenmek istiyorum. evin yeni sahibi, 1 ay icinde tahliyemizi isteyen ihtarı gonderebilir. 6 ay sonra da tahliye davası acabilir bunu forumlardan arastırarak ogrendim. ancak benim daha fazla ogrenmek istedigim bu konuda kotu niyetli satıcılar yuzunden karsılastıgımız magduriyetin nasıl giderilecegi, soz konusu magduriyetlere gelince:
1- hic bir yeni evli cift, 3-4 yıl oturma beklentisi olmadan bir evi tutmaz; aksini dusunmek saflık olur. kaldı ki evin satılacagından haberimiz olsa yine tutmazdık. boyle bir durumda benim anladıgım, "musteri cıkana kadar ev bos kalmasın bari kira getirsin" maksadı gudulerek bizim magdur edildigimiz. bu durum basiretli bir tacire yakısmayan bir davranıs. ben bu durumu nitelikli dolandırıcık kapsamına sokup nasıl cezalandırabilirim, belki cok iddialı olacak ama bu kisinin ticaret yapmasını ve ileride baskalarını da magdur etmemesini nasıl yasaklatailirim?
2- eve yaptıgımız tadilat, depozito, tasınam masraflarını nasıl tazmin edebilirim, ne olcude tazmin etme sansım var?
3- yeni ev bulma, elektirk, su vs. isleri ile ugrasma gibi isler uzun suruyor. zaten bu evi tutabilmek adına bu izinlerin hepsini ve yıllık iznimi kullanmısken, tekrar ev ile ilgili konularda izin almam is yerinde benim icin sıkıntı yaratıp beni zor duruma dusuruyor; bu noktadaki magduriyetimi nasıl tazmin ederim?
4- yeni evli oldugumdan, tum esyalarım sıfır ve yeni monte edilerek kuruldu. bu tarz esyalar tasınmalarda hasar gorup, (tekrar montaj vs) omru kısalıyor ya da kullanımı kotulesiyor en basitinden degerini yitiriyor. esyalarımın tasınma nedeni ile ugrayacagı kaybı nasıl tazmin edebilirim?
5- soz konusu esyaların montajının ve sokulmesinin yetkili firma tarafından yapılması ucret karsılıgı yapılması gerekiyor. bu da normal bir tasınmanın cok otesinde bize maliyet getiriyor. sadece nakliye ve hammaliye degil, bunlara ek olarak bu tarz ozellikli tasınma maliyetlerini nasıl tazmin edebilirim?
6- eve yaptıgım ve amorte edemeden tahliyeye maruz kaldıgım bu durumda yaptıgım tadilat masraflarını nasıl tazmin edebilirim?
7- ev tutarken odedigim ve simdi bir kez daha yeni ev icin (tahliye olursam) odeyecegim emlakcı parasını nasıl tazmin edebilirim?
kira bedeli 1250 tl,
benim yaptıgım masraflar: 10.000 tadilat
hammaliye, nakliye, mobilyaların sokulup monte edilmesi: (1000 + 1500 + 2000) = 4500
emlakcı ucreti: 1250
depozito: 1250
8- soz konusu tahliyeden dolayı ugrayacagım stres, manevi kayıpi vakit kaybı iş yeri izin problemleri icin yukarıdaki maddi bolumden ayrıca ne kadar manevi tazminat talep edebilirim.
buna hakkım var mı, sansım var mı? var ise muhattabım kim? kimden tazmin edebilirim. surec boyunca gosterdigimiz iyi niyetin bir kıymeti ya da bize gosterilen kandırmacanın bir cezası olur mu tahliye davası acılırsa. yoksa magdur oldugumla mı kalıyorum.
benim 1. onceligim bu evde tasınmadan 3-4 yıl oturmak, bunu bu dakikadan sonra nasıl garanti ederim? yukarıdaki dolandırıcılık (evin icin yeni kiracıya yaptırtma, depozito alma, emlakcı parası alma, kotu niyetli ve yalan soyleme) hareketlerini gostererek; evin satısını 3-4 yıl durdurabilir miyim?
sorularım bu kadar, yardımcı olursanız sevinirim.
-
Kira sözleşmesi imzaladığınız ev sahibinizin yazılı olur izni ile tadilat yapmışsanız bedelini ondan dava yolu ile talep edebilirsiniz. Yeni malike karşı yapabilecek fazla bir şey olduğunu zannetmiyorum.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kira sözleşmesi imzaladığınız ev sahibinizin yazılı olur izni ile tadilat yapmışsanız bedelini ondan dava yolu ile talep edebilirsiniz. Yeni malike karşı yapabilecek fazla bir şey olduğunu zannetmiyorum.
yanıt icin tesekkur ederim. tadilat icin sormustuk biz evi tutmadan, sozlu olarak olurunu aldık. ama yazılı bir belge almadık, zira tadilatı biz yaptırdık ev sahibinden de para istemeye niyetimiz yoktu tadilat icin bu yuzden de ondan bir yazı almayı dusunmedik. bu bile bizim iyi niyetimizi gosteren bir hareket olmaz mı mahkeme onunde?
ayrıca, tadilat masrafları benim ugradıgım zararın 4'te 1'i. diger tasınma ve zarar gorme ile birlikte ugrayacagım manevi hasarın tazmini de var. yani yeni ev tutulmus bir yerde; tasındıktan bir hafta sonra; satıs isleri konusuluyorsa burada bir dolandırıcılıktan soz edilemez mi? ("evin icini bu adama yaptırtayım, sonra yapılmıs ev fiyatı da artar hemen satarım" veya "emlakcı parasını alalım, hop bir hafta sonra hadi satıs var cık evden, yeni işlem yeni emlakcı komisyonu ohhh" gibi dusunceler var anlamına geliyor bu)
ayrıca yeni evlenmiş, telefonunu bile yeni baglatacak kadar o eve yeni giren birine her ne sebeple olursa olsun cık deme hakkı var mı? burada cok basit bir sekilde kanunumuz "madem satmak istiyordun; o zaman neden kiraya verdin; musteri cıkana kadar kira gelirinden mahrum olmamak ve bunların sırtından gecinmek" maksadı ile diye sormuyor mu?
kanunlarımız buradaki kotu niyeti gormekten bu kadar uzak mı? evin onceden beri satılması isteniyormus beyanlarına gore; biz bunu yeni duyduk; onceden beri satılmak istenilen evin bize kiralanması ve bu sayede muhtelif zararlara ugratılmamız kotu niyetli hareket degil midir? basiretli bir tacire bu durum yakısıyor mu? yakısmıyorsa kanunda bunun cezası veya benim haklarım nelerdir? en nihayetinde boyle bir durumda yasa beni korumuyor mu? koruyamıyorsa o zaman bu ulkede adaletten soz edilebilir mi; kendimiz mi yasanın yapamadıgı cezalandırma veya koruma islerini yapalım.
bu durumu anlayısla karsılaması cok zor en azından benim acımdan.
-
Merhabalar, bu konu başlığındaki pek arkadaşın durumu ile benimki aynı aslında sadece bir farkla. Eski ev sahibi başka bir kentte oturduğundan bir emlakçı aracılığıyla kirayı alıyormuş. Üstelik 2 senelik sürenin sonunda biz evi almadan 3 ay önce kontratı yenilemişler lakin kira kontratı eski ev sahibinde olmadığından bize veremedi. Emlakçı ise evi almak istediği için bize kontratı vermiyor. Biz de bu arada Bir tanıdığımızdan ev aldık ve tapu üstümüze geçtikten sonra 6570 sayılı kanunun 7/d maddesi uyarınca 30 gün içerisinde ihtarımızı tebliğ ettik. İhtarda kontratın bir suretini de istediğimizi yazılı olarak beyan ettik. Ancak, içindeki kira kontratını bize vermediği gibi kirayı da zamanında ödemiyor. İcra aracılığıyla işlem yaptırmak istediği ise bizden kira kontratı istiyorlar. Kira kontratı olmadan işlem yapamaz mıyız?
-
Öncelikle herkese bu başlığa yaptıkları değerli katkılar nedeniyle teşekkür ederim. Benim de kısa bir sorum var, mümkünse. 3 senedir oturduğum evin sözleşmesi Kasım ayında doluyor. Kontratta, süre dolmadan 2 ay önce tarafların ihtarname ile sözleşmeyi feshedebileceği yazıyordu. Eylül ayı içinde bir ihtarname almadım. Fakat ev sahibim evi satma kararı aldı, evi alıcılara göstermekte sorun çıkarmadım, görenlerden biri beğendi ve tahminimce ev bugün yarın satılacak. Sözleşmenin bitmesine 1,5 ay var. Ancak ev sahibi ihtarname ile sözleşmeyi feshetmedi. Bu durumda yeni alıcı bana 6 aylık süre mi vermek zorunda, yoksa sözleşmeye dayanrak 1,5 ayda evin tahliyesini isteyebilir mi? Ayrıca yeni ev sahibinin bana kirayı yatıracağım hesabı bildirmesinde bir şekil şartı var mı? Bunu yazı ile ve tapuyu yazı ekine alarak mı istemeliyim? Çok teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
Öncelikle herkese bu başlığa yaptıkları değerli katkılar nedeniyle teşekkür ederim. Benim de kısa bir sorum var, mümkünse. 3 senedir oturduğum evin sözleşmesi Kasım ayında doluyor. Kontratta, süre dolmadan 2 ay önce tarafların ihtarname ile sözleşmeyi feshedebileceği yazıyordu. Eylül ayı içinde bir ihtarname almadım. Fakat ev sahibim evi satma kararı aldı, evi alıcılara göstermekte sorun çıkarmadım, görenlerden biri beğendi ve tahminimce ev bugün yarın satılacak. Sözleşmenin bitmesine 1,5 ay var. Ancak ev sahibi ihtarname ile sözleşmeyi feshetmedi. Bu durumda yeni alıcı bana 6 aylık süre mi vermek zorunda, yoksa sözleşmeye dayanrak 1,5 ayda evin tahliyesini isteyebilir mi? Ayrıca yeni ev sahibinin bana kirayı yatıracağım hesabı bildirmesinde bir şekil şartı var mı? Bunu yazı ile ve tapuyu yazı ekine alarak mı istemeliyim? Çok teşekkür ederim.
-
Yeni ev sahibi size satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde satın almayı ihbar edip kirayı yatıracağınız hesabı bildirmelidir ayrıca ihtiyaç sebebi ile 6 ay içinde tahliyenizi ihtar edebilir.
-
Sayın Av.Engin Oğuz, sizin ve diğer arkadaşların buradaki yazılarınızı okudum.Çok faydalı oldu.Teşekkür ederim.
Bizde anneme 2 gün önce yeni bir ev aldık.İçinde kiracı var.Bugün konuşup çıkmasını isteyeceğiz.Önceki ev sahibiile arasında yazılı sözleşme yok. ama her ay 600 tl kira ödemiş.Ama burda yazdıklarınıza göre 1 ay içinde ihtarname göndermemiz gerekiyor.Öğrenmek istediğim konular şunlar,
1- İhtarnameyi nasıl hazırlamalıyız, nelere dikkat etmeliyiz.Yoksa notere mi bırakmalıyız?
2-İhtarnamede banka hesap numarasını yazmalımıyız?Eğer ihtarnameye rağmen kiracıçıkmaz ise 6. ayın sonunda dava açmamız gerekeceğini belirtmişsiniz.Bu dava ne kadar sürer? ve kira bedelini (eğer ödemes ise) icraya hemen verebilir miyiz?
3-Dava sonucuna göre kazanırsak itiraz edipicrayı durdurabilirler mi?
4-Tahliye davası lehimize sonuçlanırsa ve evden çıkmak zorunda kalırlarsa eve zarar verme durumlarını nasıl engelleriz?
Şimdiden açıklamalarınız için teşekkür ederim.Gerçekten mükemmel bir site.
-
İhtarnameyi mümkünse bir avukata yazdırmanızı öneririm eksiklik yanlışlık daha fazla zarara uğramanıza sebep olur. Kirayı ihtarnamede belirttiğiniz hesaba yatırmadığı takdirde icraya verebilirsiniz. Mahkeme kararı kesinleştiğinde artık itiraz etmek icrayı tahliyeyi durdurmak gibi bir şans yoktur. Eve zarar verilirse savcılığa şikayet edersiniz ayrıca verilen zarar için de dava açıp tahsili yoluna gidebilirsiniz.
-
Alıntı:
İhtarnameyi mümkünse bir avukata yazdırmanızı öneririm eksiklik yanlışlık daha fazla zarara uğramanıza sebep olur. Kirayı ihtarnamede belirttiğiniz hesaba yatırmadığı takdirde icraya verebilirsiniz. Mahkeme kararı kesinleştiğinde artık itiraz etmek icrayı tahliyeyi durdurmak gibi bir şans yoktur. Eve zarar verilirse savcılığa şikayet edersiniz ayrıca verilen zarar için de dava açıp tahsili yoluna gidebilirsiniz.
Sayın Av.Engin Oğuz, değerli bilgileriniz çok teşekkür ederim.
-
Cevap: işyerim satıldı ve yıkılacak
3 yıldır ikamet ettiğim ev satıldı. Yeni ev sahibi ile yasanın izin verdiği süre kadar, 6 ay daha oturmam konusunda prensipte anlaştık. Bana kirayı yatırmam için Banka hesap numarası verecekti, ancak bana hesap numarasını halen ulaştırmadı. Kirayı her ayın 20-25'i arası yatırmama gerekiyor. Ev sahibim banka hesap no vermez ise ne yapabileceğim konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.
-
Konutta ödemeli olarak ptt yolu ile yollayabilirsiniz almaz geri dönerse ödeme mahalli tayini için mahkemeye müracaat edebilirsiniz.
-
Sayın Av.Engin Oğuz,
Kiracı ile anlaştık ve 9 aylık kontrat yaptık.Temmuzun başında çıkacak.Fakat çıkmaz ise (anlaşmamız biraz zor oldu) kontrat sonunda evi hemen boşalttıra bilirmiyiz? Yoksa tahliye davası mı açmamız gerekiyor...? önceki cevaplarınızda yanlış hatırlamıyorsam 1 ay önceden ihtar çekmemiz gerekiyor diye yazmıştınız.Bu ihtarla birlikte kiracı boşaltmaz ise ne yapmamız gerekiyor?
cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
-
Sayın Av. Engin Bey,
Şu an kirada oturmaktayım. Fakat kendime ait bir evim de mevcut olup onu da 4 ay önce 1 yıllık kontrat yaparak kiraya verdim. Ancak kirada oturduğum ev, ekim 2012 içinde satıldı ve yeni sahipleriyle kira miktarında anlaşamadık. Eski ev sahibi ile olan 1 Aralık 2012 tarihine kadar devam eden sözleşmem gereği bu tarihte çıkabileceğimi belirttim. Şimdi ben kendi sahibi olduğum evdeki kiracıyı çıkartıp oraya yerleşmeyi düşünüyorum. Sözleşmesi bitmeyen kiracımı bu sebeple çıkarabilir miyim acaba? Bunun yöntemi var mıdır? İlginize ve cevabınıza şimdiden teşekkür ederim.
(şahsıma ait başka ev mevcut değildir.)
-
Oturduğunuz evde satın almanın size yazılı olarak ihbarından itibaren altı ay daha oturma hakkınız var sonrasında çıkmazsanız size şartları varsa ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açabilirler. Kiracınızı siz de ihtiyaç sebebi ile çıkarmaya kalksanız fiilen bu süre kontratın bitimini bulur zaten.
-
merhaba aşağı yukarı aynı durumdayım ama kiracıyım ben ev sahibimiz evi satmaya karar verdi 14 senedir kiracıyız aile gibiydik kontrat yok tabi pulsuz bi kontrat vardı o oda geçersiz sayılıyormuş ev sahibi evi satacağını söyledi emlakçı ya vermiş ne arıyor haber veriyor ne bişiy eve insanlar gelip duruyor ilk başta yabancı insanları sokmak istemedik her dk eve birileri geliyor bakmaya sonra kötü niyetli olmak istemedik ama ev sahibine dedik o zaman biz kirayı vermeyiz dedik oda bir ay almam ama sonra alırm dedi 14 yıl önce depozito 100 lira vermiştir ozaman buzamanki değerini ver o zaman bize dedik onuda kabul etmiyor ee biz nasıl taşınıcaz peki kirayı vermiycem biriktiricem ki yeni evin depozitosu nasıl vericem 1 aylık kira peşin istiyor nerden bulcam peki haklarım neler şimdi benim mahkemeye veririm bilmem ne diyor bide saçma sapan konuşuyor ilk başta madur etmiycezdedi alan kişiylede anlaşıcaz dedi süre tanıycaz dedi sonra yok alan kişi idare etmez belki yok ben alırım kiramı depozitoyu vermiyo nasıl olcak bu iş
-
Merhaba,
Devraldığım bir mülk konusunda yardımınıza ihtiyacım var. Ocak ayında bir apartman satın aldım ve apartmanın altında bulunan dükkandaki kiracım devir işleminden bu yana hiç kira ödemesinde bulunmadı bir kez ihtarname gönderdim bundan öncesinde bu apartmanı yıkmak düşüncesindeydim.Kiracı bunu öğrenince ben burayı satın almadan önce buraya 50bin lira masraf yaptığını ve bunu ben ödemeden çıkmayacağını söyledi şuan elinde eski mülk sahibiyle imzalanmış bir sözleşme mevcut ihtiyacım olmadığı için kiracıyı çıkartamıyorum ve şuan hiçbir şekilde kira ödemesi yapmıyor. Bu konuda izleyeceğim yol nasıl olmalı, kiracı bana 50bin lirayı ödemem konusunda bir hakta bulunabiir mi? Eski mülk sahibiyle yapılan sözleşmeden ben sorumlu muyum.
Teşekkürler
-
Avukatınıza gidip tevdi edin işi tahliyesi için gerekeni yapar o siz kiracıyla nizaya düşmeyin derim.
-
Alıntı:
Avukatınıza gidip tevdi edin işi tahliyesi için gerekeni yapar o siz kiracıyla nizaya düşmeyin derim.
Merhaba,
İzmir'de üniversite öğrencileri olarak 2 yıldır aynı evde kalıyorduk fakat geçtiğimiz ay mevcut ev sahibimiz evi satmak zorunda kaldı ihtiyacından dolayı. Turyap'tan bir eleman yani emlakçı satmış evi bir kadına. Kadın tüm işleri emlakçıya vermiş. Emlakçı bana diyor ki sizle yeni sözleşme yapacağız. Bu ayki kiranın dışında 1 kira da eve giriş bedeli olarka vereceksiniz bu yeni ev sahibinin yasal hakkı ev kiralanırken böyle olur diyor. Ödemezseniz evden çıkarsanız dedi. Benim merak ettiklerim ise şunlar:
Eski ev sahibimiz ile olan sözleşmemiz evi satan alan kişiyi bağlar mı ?
Emlakçının bizden istediği yukarıda sözünü ettiğim bedeli ödemekle yükümlü müyüz ? Yoksa öğrenci bulup kandırma çabası mıdır ?
Bu meblağı ödemezsek evden çıkartabilir mi bizi ? Önce ihtar çekmesi gerekiyor sanırım ama öyle bir durum olmadı şu an. Bilgi verebilirsiniz konu ile ilgili çok makbule geçer arkadaşlar. Şimdiden teşekkür ederim.
Not: Eski ev sahibindeyken evin tapusu tapuya şerh düşürmedik kiracıyız diye, bilmiyorduk. Sorun olur mu ?
-
Emlakçıyla bir işiniz yok aslında siz evi ondan kiralamıyorsunuz, sanırım alım satımdan aldığı komisyon yetmemiş bir de kira komisyonu alıp cila çekmek istiyor üstüne. Belirttiğiniz gibi ev sahibi şayet kendisinin veya birinci derece yakınlarının ihtiyacı için evi kullanacaksa bir ay içinde ihtar çekmesi gerekiyor başka bir sebepten tahliye edebilmeleri pek mümkün değil.
-
Anladım Engin Bey
Haklısınız karaktersiz herif bir de kimsenin hakkı kimsede kalmaz diyo hakkı olmayan parayı talep edip. Teşekkür ederim cevapladığınız için 2 sene sorunsuz oturduk o evde şimdi mahkemelik olacağız sanırım. Hakkımı arayacağım.
-
Acil DESTEK
[QUOTE=Av.Engin Oğuz;515188]Emlakçıyla bir işiniz yok aslında siz evi ondan kiralamıyorsunuz, sanırım alım satımdan aldığı komisyon y
Merhabalar çok acil bilgilerinize ihtiyacım olduğu için bu maili sizlere yazıyorum. Sorunum şudur... 03/03/2013 tarihinde kontrat imzaladığım bir evde anne ve babamla birlikte kiracıyım... İşlerim nedeni ile ben yurtdışında olduğum sürede kontratımızın süresi dolmuş ve üzerinden de 6 ay geçmiş. Dün gece ev sahibim yanında bir adamla çıkıp geldi ve evi bu adama sattığını söyledi. Evi yeni alan kişi kardeşini ve çocuklarını yerleştireceğini söyleyerek ya 800tl kira verirsiniz ya da bir aya kadar evden çıkarsınız gibi bir üslupla tüm moralimizi sıfıra indirdi. benim eski kontratımda kira bedelim 500tl ve bir bucuk yıldır zam yapılmadı. Ben yurtdışındayken de ailem banka işleriyle uğraşmamak için kirayı eski ev sahibimize elden vermiş... Burada asıl bilmek istediğim şey yeni ev sahibi bu şekilde kafasına göre zam isteyebilir mi? bana evi aldığına dair ne ihtar ne de resmi bir uyarı da bulundu...Tam olarak haklarımı öğrenmek istiyorum. ayrıca maddi durumum şu an için evden çıkmaya müsait olmadığından evde yasal kalma sürem boyunca bu adama kira vermeyip o parayı evden çıkış için biriktirsem yasal bir suç işlemiş olur muyum bilmek isterim. En içten Saygılarımla...
-
Cevap: Acil DESTEK
Size noterden bir ay içinde bildirimde bulunabilir bulunursa 6 ay süre vermesi gerekir en az çıkarmak istiyorsa ihtiyaç nedeniyle tabi o süreye dek kiraları yatırmalısınız yoksa icrayla da alabilir karşılıklı anlaşma yollarını deneyebilirsiniz.
-
Alıntı:
Size noterden bir ay içinde bildirimde bulunabilir bulunursa 6 ay süre vermesi gerekir en az çıkarmak istiyorsa ihtiyaç nedeniyle tabi o süreye dek kiraları yatırmalısınız yoksa icrayla da alabilir karşılıklı anlaşma yollarını deneyebilirsiniz.
Cevapladığınız için çok teşekkür ederim... Son olarak bilmek istediğim bir konu daha var eğer zaman ayırırsanız. Yeni alan bana noterden ihtarname çekmez ise, ya da Çektiği ihtarnamede bana hesap numarası vermez para yatırmamı istemez ise ne yapabilirim... Çünkü ileri de bu sefer de para ödemediğimi iddia ederek beni müşkül durumda bırakabilir? bunun önlemini nasıl alabilirim?
Saygılar.
-
Çekmezse parasını bi yerde biriktirin size bildirimde bulununca yatırın bildirimde bulunup hesap nosu vermezse parasını adresine postalarsınız.
-
Farklı forumlarda tam karşılığı çok geçmiş tarihlerde tartışılmış ama burada en yakın başlık sanırım bu.
Benim durumumda 15.Aralık'ta satışını almış olduğum konutta eski mülk sahibi hala oturuyor. Kendisine 10 Ocak'a kadar kalabilmesi için süre vermiştik ancak halen net bir tarih veremiyor. Yazılı bir taahhüt vs iyi niyet gereği almadık. Bizim de çocuğun sömestr sonrası yeni okulunda başlayabilmesi için Şubat'ın ilk haftası taşınmış olmamız gerekli.
Şimdi okuduklarımdan anladığım iki konu var yapabileceğimiz:
1- Kaymakamlığa fuzuli işgal başvurusu ile tahliye etmek (ne kadar sürer bilgisi olan var mı?)
2- Meni müdahale ve ecrimisil talebi ile dava açmak
Bunlardan hangisi daha süratle işimizi çözer?
Bir de bunlardan önce tahliye tarihini ihtar suretiyle bildirmiş olmamız mı gerekiyor? İhtarname nasıl olmalı?
SMS ile yazsak ihtardan sayılır mı?
Yardımlarınız çok değerli. Şimdiden teşekkürler.
-
1-Kaymakamlık yoluyla tahliye en fazla sürer ama sizin olayda uygulanabilirliğini pek sanmıyorum taşınmaz zilyetliğine tecavüz sebebiyle tahliyeden yararlanamazsınız bence çünkü hiç zilyet olmamışsınız.
2-İhtar gerekmiyor.
-
Alıntı:
1-Kaymakamlık yoluyla tahliye en fazla sürer ama sizin olayda uygulanabilirliğini pek sanmıyorum taşınmaz zilyetliğine tecavüz sebebiyle tahliyeden yararlanamazsınız bence çünkü hiç zilyet olmamışsınız.
2-İhtar gerekmiyor.
Engin Bey, öncelikle bilgiler için çok teşekkürler.
"Kaymakamlık yoluyla tahliye en fazla sürer" demişsiniz. Arada bir süre belirtmek mi istediniz yoksa en uzun süreç bu yol anlamında mı böyle yazdınız?
Şimdi karşı taraf ile sms yoluyla mutabakat sağladık ve bu hafta anahtarları teslim almaya gidiyoruz. İçerisinde tadilatımız başlayacak yalnız karşı tarafın eşyalarının bir süre daha içeride kalması ihtimali var. (Kendi tuttuğu ev boşalana kadar yani ay sonuna kadar ek süre istediği için iyi niyet çerçevesinde kabul ettik). Bu durumda anahtarı teslim aldığımız gün zilyetlik bize geçmiş olur mu? Çünkü uygulamada karşı taraf anahtarları kendi rızası ile bize vererek girişimize olanak sağlıyor.
-
En fazla bir ay sürer yazmak istemiştim eksik çıkmış evet. Anahtar teslim tutanağı düzenlerseniz iyi olur içerdeki eşyalarında bir listesi oluşturulabilir gelip almazsa ne yapılacağına dair bir açıklama da olursa iyi olur.
-
Alıntı:
En fazla bir ay sürer yazmak istemiştim eksik çıkmış evet. Anahtar teslim tutanağı düzenlerseniz iyi olur içerdeki eşyalarında bir listesi oluşturulabilir gelip almazsa ne yapılacağına dair bir açıklama da olursa iyi olur.
Engin bey bilgiler için teşekkürler.
Dün itibariyle (sanıyorum çektiğim ihtarın da etkisiyle) kadın anahtarı site yönetimine bırakıp kaçmış. Giderken de hiç anlaşmamızda olmayan kombiyi söküp gitmiş. Bulduğum birkaç yargıtay kararı da bu fiilin hırsızlık suçu olarak nitelendirilmesi gerektiği yönünde (kombi ve petekler aksi yazılı olarak akdedilmemişse evin mütemim cüzü sayılır diyor). Ben de eve girerken site güvenliğiyle girdim, boş olduğunu ve kombinin söküldüğünü tutanağa geçirdik.
Normalde hiçbir şey talep etmeyecektim ama bu davranışı bardağı taşıran damla oldu. Kiralık eve giden birisi kombiyi ne yapar? Sırf bana zarar vermek için işte.
Bu durumda ecrimisil olarak en fazla neler isteyebilirim? (tapu satışından bugüne kadar süreye ilişkin kira, benim yaptığım ek yol masrafları, tadilat için önceden almak durumunda olduğum ama boşa giden 1 haftalık izin vs)
Kombiyi hemen almalı mıyım yoksa önce geri getirmesi için ihtar mı etmeliyim?
-
İhtar yollayın bence olmazsa açarsınız davanızı şikayetinizi de yaparsınız.
-
Merhaba, iş yerim tapu da mesken olarak görünmektedir. Gerekli izin ve belgeleri alarak 3 sene önce bu iş yerinde ticaret yapıyorum. Şirketim LTD şirket olup, kontratım da şirket üzerinedir. Sözleşmede de kullanım amacının ticarethane olduğu belirtilmiştir. Kira sözleşmem her sene kendiliğinden 1 sene uzayacak şekil de bir madde ile avukat nezlinde yapılmıştır. Bu verdiğim bilgiler belki de fuzuli olabilir, kusura bakmayın. 2015 Şubat ayında iş yerimi mülk sahibi sattı.
Öncelikle mülk sahibi benim gerek yazılı gerek sözlü hiç bir bilgim olmadan sattı. Bu durum da eski mal sahibim ile ilgili bir yaptırım var mı?
İş yerimi yeni alan kişi de sözlü olarak çıkmamı istedi. Herhangi bir tebligat vs göndermedi. Ne zaman çıkabileceğim konusunda pazarlık yapmaya çalıştı. Ama yanaşmadım. Ama olur da beni çıkarmak için yasal yollardan harekete geçer ise ne yapmam gerekir? Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.
-
Bir ay içinde kendi veya yakınlarının ihtiyacı sebebiyle size tahliye etmeniz hususunda ihtar yollamalıydı şimdi siz eski mal sahibiyle yapmış olduğunuz kontrat çerçevesinde kiracısınız kira arttırma vs işlerinde kontratınızda yazılı hususlar geçerlidir. Kira kontratınız bir yıllıktır büyük ihtimal bu yüzden eski mal sahibine yapılabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum.
-
Engin bey banada yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. 15-01-2015 de işyeri satın aldım. Anlaşmamıza görede kirayı 01-07-2015 de alacaktım. 30-06-2015 kiracıya yeni mal sahibi ben olduğumu ve kirayı bana vermesini gerektiğini yazan noterden kağıt yolladım . Kiracının 01-07-2010 tarihli 12 bin liralık ve her yıl tefe TÜFE Artış LI kira kontratı var bu kontrata göre ne kadar kira isteyebilirim ( ben 23 bin istedim)
-
Satın alma ihbarını zamanında yapmamışsınız anlaşma nedeniyle olsa gerek neyse zaten tahliye talebiniz de yok anladığım ihtiyacınız sebebiyle bu durumda kiracı en son ne para ödüyorduysa onun üzerinden artış yapılır ya da belirttiğiniz gibi yüksek değer varsa bu bedelin ödenmesini istersiniz olmazsa kira tespit davası açabilirsiniz.