Selam , kiracı bu süre zarfında kirasını ödememiş ,ve diğer masrafları karşılamamış (avukatlık ve mahkeme masrafları)kaçması yanına kar mı kalıyor herşeyden muaf mı kalıyor?
Printable View
Selam , kiracı bu süre zarfında kirasını ödememiş ,ve diğer masrafları karşılamamış (avukatlık ve mahkeme masrafları)kaçması yanına kar mı kalıyor herşeyden muaf mı kalıyor?
Merhaba,
Evi kira dönemi bitmeden boşaltmış bir kiracıyım. Gelecek ayların kirasını da ödemekle yükümlü olduğum için boşalttığım eve geri dönmek istediğimi ev sahibime söyledim ama ev sahibim kontrat dönemi bitmeden ara dönemde zam yapmak yapma şartıyla kabul ediyor. Ödemediğim bir aylık kirasını %20 faiziyle ödeyeceğim. Buna rağmen böyle bir hak talep edebilir mi? Ya da bana evini yeniden açtığı için halime şükür mü etmeliyim? Elimde hala anahtar mevcut.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Merhabalar
Konutu kiraya verirken yapılmış olan kira kontratında bir hata yaptık. Konratın ilk sayfasında mal sahibi olarak benim adım yazılıyken, 2. sayfasında kiraya veren kişi olarak eşimin adı ve imzası bulunmaktadır. Kiracımız 3 aydır kira ödememektedir ve bu durumda yapılan ilk ihtarda kira kontratındaki hatamızı öne sürerek icra dairesine itirazda bulunmuştur. Şu ana kadar hiç kira ödemediği halde, yazılı itirazında ilk ayın kirasını elden ödediğini ikinci ayın kirasını da bankaya yatıracağını beyan etmiştir. Bu durumda kiracıyı çıkartmak için ne yapmalıyız. Yardımcı olarbilirseniz seviniriz. Saygılar.
Öncelikle kiracı itirazda "kiralayan o değil eşidir" şeklinde bir itirazda bulunduysa, bundan sonraki icra takibini kiracının kabul ettiği ev sahibi yapsın.
3 aylık kira için takip yapıldığında kiracı ilk aya itiraz edip sonraki iki ay için bankaya yatıracağını söylediyse ve hala 2 aylık kira bankaya yatmadıysa bunun için "kiracının kabul ettiği ev sahibi" icra takibi yapsın.
İlk icra takibinden sonra 30 gün içinde takibe söz konusu olan kiranın tamamı yatmazsa temerrüt oluşur ve derhal tahliye davası açma hakkı doğar. Ayrıca bu kiranın tahsili için haciz yapabilirsiniz.
Eğer 30 gün içinde icra takibiyle tahsilatı başarırsanız bu kez sonraki aylarda ödenmeyen kiralar için yeni bir icra takibi yapın. Aynı kira dönemi içinde farklı kira alacağı için 30 gün arayla yapılan iki haklı ihtar kira dönemi sonunda tahliye davası açma hakkı verir.
İtiraz edilen ilk ayın kirası için itirazın kaldırılması davası açmanız gerekir ki bu biraz daha karışık. Kiracı yazılı belgeyle kiranın ödendiğini ispatlamalıdır.
Ancak öncelik tahliye olduğuna göre önünüzde temerrüt veya iki haklı ihtarla tahliye seçenekleri var.
Elden verildiği iddia edilen ilk ayın
Merhabalar
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ediyorum. Biz ev sahibi olarak kiracıya dava açtığımızda kiracı, kontrattaki hatamızı öne sürererek itiraz edip davayı kazanabilir mi? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederiz. Saygılar.
Yazdıklarımı bir daha dikkatle okuyun.
Anlattıklarınızdan açılan bir dava olmadığını kabul ediyorum.
Sadece icra dairesine yapılan bir itiraz var.
Orada kiracı eğer şöyle dediyse:
"Bana burayı kiralayan A değil B'dir. Kira borcum 3 aylık değil 2 aylıktır."
yapacağınız iş ne olacak anlattım.
2 aylık kira borcu hala ödenmediyse B iki aylık (veya itiraz edilen kira dahil 3 aylık veya giren yeni ayla birlikte 4 aylık) yeni bir icra takibinde bulunacak.
Kiracının bu durumda sadece ilk ayın kirasına itiraz etme durumu olabilecek.
Diğer borçları ve kiraya veren konusunda bir itirazı olamayacak. Tebligatı aldıktan sonra 30 gün içinde kabul ettiği borcu ödemezse temerrüt oluşacak ve B derhal temerrüt nedeniyle tahliye davası açabilecek.
Tabii B icra takibinde tartışmalı olan ilk ayın kirasını da talep edebilir. Kiracı buna itiraz ederse B %40 inkar tazminatı talebiyle itirazın kaldırılması davası açar. Kiracı ilk ayın kirasını ödediğini yazılı belgeyle ispatlayamazsa bunu da ödemek zorunda kalır.
Ama tahliye için en kısa yol ödenmeyen kira için kiracının kiralayan olarak kabul ettiği B'nin yapacağı ikinci icra takibi.
merhaba öncelikle yardımlarınız için teşekkürler
2007 nın sonlarına dogru oturdugum mustakıl ev ıcın aynı mahallede bulunan eskı tanıdıgım bır mutahıt geldı.anlastık verdık.esyayı baska bır eve tasıdık.bu arada bıze haber vermeden dıger hıssedarlardan ımza almadan mustakıl evımızı yıkmıs.o donemde elımde olan bırıkımımımle bır ev aradıgımı duymus.bana baska bır semtten bır ev sattı.evın ıcındekı kıracının yabancı olmadıgını bızım muhattap olmamamızı kendısının kıracıyı cıkaracagını soyledı.31/12/2007 tarıhınde yenı evın tapusu geldı.bende 3 gun ıcınde kıracıya noterden ıhtarname yolladım.evın sahıbının degıstıgı kırayı yatıracagı hesabı ve 6 ay ıcınde evı bosaltması ıcın.bu arada onun rıcası uzerıne bız kıracıyla hıc muhattap olmadık.aradan 2 ay gectıkten sonra mutahıt bızım evın kırasını odememeye basladı.bu arada kıracıda 6 aydır kırayı hıc yatırmadı.oturdugum evın kırasını rezil olmamak için ben ödedim.kıracıyıda hıc aramadım evı bosaltacagını dusundugum ıcın.su an kıracıya verılen sure doldu.benım oturdugum evın kırasını 4 aydır cebımden verıyorum.kıracı evı bosaltmayacagını mutahıtten alacagı oldugunu soyluyor.mutahıt hıc bır sekılde karsımıza cıkmıyor telefonlara cevap vermıyor.sadece baskasıyla haber gonderıyor ve dıyorkı hıssedarlardan bırı ımzayı atmıyormus.bu sebebten benım kıramıda odemıyor kıracıyada ben ordan cık dıyene kadar cıkma dıyormus.bızım dıger hıssedarı sıkıstırıp ımzaya zorlamamızı ve ımzadan sonra kıracıyıda cıkaracagını kırayıda odeyecegını belırtıyor.satın aldıgım evle oranın ne alakası oldugu yolunda gonderdıgım soruyada o benım elımde koz ve onu kullanmak zorunda oldugu cevabını gonderıyor.bu konuda ne yapabılırım.
birde evi siz yokken cilingir ile acıp,yeni anahtar taktıysa suclu O ALamadığı kira aydadı varsa,sişze icradan ödeme emri tebliğ etmesi lazım sizde 30 gün icersinde bu kirayı yatırırsanız okey.birşey yok.bunları yapmamışise tekrardan evi size kiralıyamaz cünkü halen o evde kiracı durumundasınız.
Herkese Merhaba,
benim sorunumda evimden 2 senedir çıkmak istemeyen kiracım. kiracımın kontratı 5 ağustosta sona erdi. bu tarihten 1 ay önce yani 5 temmuzda noterden evi ihtiyacımdan dolayı boşaltması için ihtarname çektim. evi boşaltması için 6 aylık bir süreci olduğunu söyledi. ve yeni kirayı zamlı olarak banka hesabıma yatırdı. bu kirayı kabul etmem, ihtarnamemi fes eder mi? bu kirayı 6 ay daha oturmaya hakkı varsa almalı mıyım? şimdiden çok teşekkür ederim.
Kirayı almanız ihtarı geçersiz kılmaz.
Derhal 6570 sayılı kanunun 7. maddesinin b fıkrası gereğince kendi ihtiyacınız nedeniyle tahliye davası açabilirsiniz.
Davada ihtiyacınızı ispatlamanız gerekecek. İlk celse için adli tatil sonrasına yani 8 eylülden sonrasına gün verilecek. Mahkeme yoğunluğuna göre dava günü daha sonra da olabilir.
Kira dönemi sonunda 1 ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılır.
Veya yeni satın alan kişi satın aldıktan sonra 1 ay içinde ihtiyacını bildiren ihtar çekerse 6 ay sonra tahliye davası açabilir. Yani kiracının bahsettiği 6 aylık sürenin sizin durumla ilgisi yok.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılarak boşaltılan ev 3 yıl süreyle kimseye kiralanamaz.
A-Bir hukuk sitesinde şu tarzda bir görüş okudum. Bu görüş dogrumudur.
"kiracının tahliyesine karar verilirse; kiracının bu kararı temyizi mümkün olmakla birlikte kararın icrası için kesinleşmesi beklenmez."
Yane,karar temyiz edilmesine ragmen,tahliye işleminede bir yandan devam edilebilinirmi.
B-Bir yıl içinde, kiracının iki kez kira ödememesi sonucu yapılan icra takibi,tahliye gerekçisi olmaktadır.
Bagzı hukukçular ise "1.takip sonucu 30 günlük süre dolmuş ve kira borcu ödenmemişse, 2. bir takibe ihtiyaç duyulmaksızın,mal sahibinin dogrudan tahliye davası açma hakkı dogmuştur" demektedir.Bu görüş dogrumudur.
C-Ayrı aylara ait,iki adet kira alacagı aynı günde,fakat ayrı ayrı dosyalar halinde icra takibine konulursa,iki kez yapılması gereken icra takibi şartı,bu yöntemle bir seferde gerçekleştirilmiş olurmu?
Çünki bagzı avukatlar" iki aya ait kira alacagı dosyası farklı günlerde icra takibine verilmeyipte,iki alacak ayrı dosyalar halinde olsada aynıgün takibe konulmuşsa bu iki kez degilde, birkez takip yapılmış gibi addolunur" diyorlar.Ben bu fikrin yanlış oldugu kanısındayım.Sizin ise bu konuda görüşünüz,nedir.
D-Malumunuz; 1 yıllık kontratların süresi doldugunda,tahliye tahütnamesi yoksa ve önceden kiracının tahliyesi için yasal süresinde kiracıya noterden tebligat yollanılmamışsa mevcut kontrat yasa geregi otamatikman 1 yıl daha uzamaktadır.
Oysaki hukukçular "bir yıl içinde iki kez kiracı aylık kira ödeme gerçekleştirmemiş fakat takibat sonucu ödemişse,kontratın bitim tarihi sonrasındaki bir ay içerisinde tahliye davası açılır" diyorlar.
Yıllık kontratın süresi bittiginde,zaten süresi tekrar 1 yıl daha uzamıyormuda,biz tahliye davası açabiliyoruz.
Yanıtlarınız için şimdiden teşekürler.
İkisi farklı konudur. İkisi de tahliye nedenidir.
Birincisi 6570 sayılı kanunun 7 maddesinin e fıkrasında yer almaktadır.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=107
İkincisi ise borçlar kanununun 260. maddesinde yer almaktadır.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=53
Arasındaki fark şudur:
Bir haklı ihtar tebligatını kiracı aldıktan sonra 30 gün içinde öderse temerrüt yani (BK 260) gerçekleşmez. Tahliye için ikinci haklı ihtar gerekir. İki haklı ihtarla dönem sonunda tahliye davası açılır. (6570 sayılı K. md 7-e)
Bir haklı ihtar tebligatını kiracı aldıktan sonra 30 gün içinde ödemezse temerrüt
oluşur, derhal tahliye davası açılabilir.
Bizim değil yargıtayın görüşü de bu yöndedir.
Tahliye nedeni olabilmesi için iki haklı ihtar olabilmesi için
1. farklı borçlara ait,
2. en az 30 gün arayla
3. aynı kira dönemi içinde tebliğ edilmiş
olması gerekir.
Yani mesela kira dönemi 1 eylülde yenileniyorsa, farklı borçlar için 30 gün arayla biri 3 ağustos diğeri 3 eylülde iki haklı ihtar çekseniz yine iki haklı ihtara dayanarak tahliye şansınız yoktur.
Yanlış. Kiracıya istediğiniz kadar "kira dönemi sonunda tahliye et" diye ihtar gönderirseniz gönderin 6570 sayılı kanun ve borçlar kanunundaki tahliye şartları yoksa bunun bir faydası yoktur. Kira dönemi dolmadan önce ihtar göndererek kira sözleşmesini sonlandıracak kiracıdır, mülk sahibi değil.
Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.
Mülk sahibi ancak borçlar kanunu veya 6570 sayılı kanunun 7. maddesindeki koşullardan biri varsa tahliye talep edebilir. Kira dönemi doldu diye tahliye talep edemez.
ev,iş yeri sahibi olmak o kadar cok zor ki allah kiracıyada ev sahibinede yardım etsin kimi dinlesen o haklı
Buradaki 30 günlük 2 takip arasındaki olması gerekli takip süresi aralıgına ait bilgi vermişsiniz.Bu verdiginiz detaylı ve bence degerli bilginize vede diger açıklayıcı izzahatınızada özellikle teşekkür ederim.sanırım bu 30 günlük süre kanunca aranılan zaman dilimidir.Yanlış anlamayın bu sizin beyanınıza olan güvensizligimden kaynaklanmıyor ve ben sagdecene ögrenmek ve bilgi dağarcıgım açısından bu 30 günlük süre yasanın hangi maddesinde dile getiriliyor.Bunu bu maddeyi belirtirseniz dahada çok memnun olurum.
Sordugum A maddesiyle ilgili olarak, müsbet veya menfi bir görüşünüzde mümkünse olabilirmi.
Yargıtay içtihatları bu yönde.
Mesela:
HD 06, E: 2005/009978, K: 2005/000386, Tarih: 01.02.2005
(..)geç ödeme sebebiyle muaccel hale gelen aylar kira paraları 27.08.2003 tarihinde başlatılan icra takibine konu edilerek istenmesi mümkün iken bölünerek ayrı ihtara konu edilemez. Bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır.
(..)muaccel (istenebilir) hale gelen kiranın tek ihtarla istenmesi gerektiğinden bu kira parasının bölünüp değişik ihtarlarla istenerek iki haklı ihtara konu yapılması mümkün değildir
T.C. YARGITAY Altıncı Hukuk Dairesi
E: 2005/7888 K: 2005/9634
T: 20.10.2005
İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE TAHLİYE
ÖZET: İki haklı ihtar olgusunun gerçekleşmesi için, iki ihtarın da bir kira döneminde ve bir yıl içindeki aylarla ilgili olması ve o yıl içinde tebliğ edilmesi gerekir.
30 günlük süre izzahınız için teşekkürler ben olayın dayanagını izzahınızdan algıladım.
Malumunuz kira kontratlarında genelde kiranın hitamı taraflarca yazılı olarak,belirtilmektedir.
Şayet tahliye taahhütnamesine dayalı bir çıkartma yapılacaksa,bu tahliyenin tarihi,hukuken geçerli olması için kira kontrat tarihinin bitişinin hemen ertesi günlerine rastlayacak şekildemi düzenlenmelidir.
Evin tahliye edileceği tarihin kira sözleşmesinin bitimi olması gerekmez.
Tahliye taahhüdünün kira sözleşmesi yapılmadan önce veya kira sözleşmesi yapılırken verilmesi onu geçersiz kılar. Tahliye taahhütnamesi kiracı eve girdikten en az 1 ay sonra verildiyse geçerlidir.
Mesela 1 mart 2007'de giren kiracı 15 ağustos 2008 tarihinde 30 ekim 2008'de tahliye edeceğine dair bir tahliye taahhüdü verebilir.
Ama 1 mart 2007'de giren kiracının 26 şubat 2007'de veya 1 mart 2007'de verdiği 1 mart 2008'de tahliye edeceğine dair taahhüt itirazı halinde geçersizdir.
Verdiginiz bilgi için öncelikle teşekkür ederim.Yukarıda taahhütnamenin imza tarihinin vede tahliyenin kira bitimi sonrasındaki bir tarihi rastlaması gerektigi şeklinde belirtmişsiniz.Ama konunun dahada açıklık kazanması için;
Varsayalım,kontratın bitim tarihi 1.1.2008 olsun.kontratın imza tarihinden tarihinden(1.1.2007) elli gün sonra alınmış(20.2.2007) olsa ve 10 ay (16.10.2007)veya 13 ay (16.1.2008) sonrasına ait kiralanan o meskenin boşaltılacagına dair alınmış olan, bu iki adet tahliye taahhütnamesinden hangisi geçerli olur?
Örneginize göre,ben 10 ay için alınmış olanı bu durumda geçersiz oluyor gibi algıladım. Konuya açıklık getirebilirmisiniz?
A-Kiracıya ait açılan icra takibine ait verilen 30 günlük ödeme süresi dolmadan vede bu sürenin öncesinde veya bu süre dolunca,kiracının varsa menkul malının üzerine,mal kaçırılması veya kiracının ansızın kaçıp gitmesi ihtimaline karşı tedbir çözümü olarak,"ihtiyati haciz tedbiri" koydurtmak mümkünmüdür? Her iki durumdada mümkün degil ise,o zaman bu hakkımız alacak takibinin hangi safhasında yasal olarak işleme konulabilir.
Şayet bu türden bir talebimiz mümkün olabiliyorsa, talebin müracaat mercii neresidir.
İçerisinde kiracı bulunan bir ev satın aldım.Tapuyu aldığım gün kiracıya noterden ihtarname gönderdim.İhtarname süresi olan 6 ay 4Mart 2009da,eski ev sahibi ile yapılan kontrat 15 şubat 2009da doluyor.Satın aldığım evin kirası rayiç altında kaldı.Kiracının kontrat bitiminde yine aynı kiracıya evimi sanki ilk defa kiraya veriyormuş gibi rayiç bedelinden kiraya verebilir miyim?Yoksa kira artışı Tefe-Tüfe oranında mı olmalı?Ki kiracı bu bedeli kabul etmezse tahliye davası açacağım.Çünkü bende kiracıyım ve şu an evimde oturan kiracıdan aldığım kira oturduğum evin kirasına yetmiyor.Ayrıca sahip olduğum başka evim yok.
Konuyu ilk açtığınız yerdeki cevapları okudunuz mu?
https://www.hukuki.net/forum/showthre...t=37637&page=2
İhtiyaç nedeniyle tahliye hakkınız orada anlatıldığı gibi var.
Aksi takdirde kiracı enflasyon oranında artış yaparak oturmaya devam eder, sözleşme birer yıllık sürelerle kendiliğinden yenilenir. Sizin istediğiniz artışı kabul etmemesi tahliye nedeni değildir.
Ancak sizin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmamanız için daha yüksek bir kirada oturmayı kabul edebilir. Ama kirayı arttırmaya zorlayamaz, kira istediğiniz kadar artmadığı gerekçesiyle tahliye edemezsiniz.
15 şubat 2009'da açacağınız tahliye davasının sonuçlanması da zaman alacaktır. Kesin bir süre verilemez. Mahkeme yoğunluğuna ve dava sırasında meydana gelecek olaylara bağlı.
Sevgili moderatörlerimiz,Sn.Hukukçu kardeşlerim,
Sanırım yanlış yerde başlık açmışım,15 kişi okumuş konuyu ama kimse yanıt vermemiş..ben de affınıza sığınarak sorunumu bu başlık altına taşımak zorunda kaldım..Tekrar özür diliyor değerli yanıtlarınızı bekliyorum.
Saygılar,sevgiler
Sayın hukukçu kardeşlerim,
Benim de kiracım ile şöyle bir sorunum ortaya çıktı,bu konuda yardımlarınızı ve değerli fikirlerinizi rica ediyorum.
a)Kiracım ile 15 Ağustos 2007 tarihinde 1 yıllık kontrat yaparak müteahhitten sıfır teslim aldığım evi kendisine kiraladım.
b)Kiracım 15 Ağustos 2008 tarihinde telefon ile arayarak 15 Eylül 2008 de evi boşaltacağını bildirdi.(2 ay önceden bildirimde bulunma zorunluluğu yazıyor kontratımızda,buna rağmen sözlü olarak ve 1 yıllık kontratın bitiminde arıyor)
c)Sonra 13 Eylül 2008 günü kiracımın eşi arayarak evi boşalttıklarını anahtarı da site güvenliğine bırakacaklarını bildirdi.Ertesi gün site güvenliğine gidip evin anahtarını almak istediğimde anahtarın olmadığını söylediler,kiracımı etelefonla aradığımda da depozitoyu ödemeden anahtarı teslim etmeyeceğini bildirdi.Ben de kendisine evin durumunu görmeden depozitoyu nasıl teslim edeyim dedim ve evi görmek istediğimi yineledim.Bana olumlu yanıt vermediği için konu kısır döngüye girdi (depozitoyu ver nahtarı al diyor,ben ise evdeki hasar durmunu göreyim,gerekli onarımları yapın depozitonuzu iade edeyim diyorum)ben de yedek anahtar ile kapıyı açarak evdeki hasar durumunu fotoğraf ve video ile tesbit edip kiracıma yapılması gerek işlerin listesini ve yaklaşık tutarını bildirdim.
Bundan sonra olaylar şu şekilde gelişti:
1)Kiracım kontratımızda açıkça yazılı olmasına rağmen benden sıfır ve kullanılmamış olarak teslim aldığı dairemdeki badana/boya ve diğer onarımlar için sorumluluk kabul etmemekte,ne kendisi onarıma yanaşmakta ne de bana onarım için izin vermektedir.
2)Üsütüne üstlük anahtarı bana teslim etmediği için benim boşalttıklarını sözlü olarak beyan ettikleri eve girmemi haneye tecavüz olarak nitelendirdiğini ve cumhuriyet baş savcılığına evdeki değerli eşyalarını aldığım şekliyle suç duyurusunda bulunacağını söylemektedir.(Külliyen yalan,evde bıraktıkları 3 parça eski giysi dışında bir şey yoktu,giysiler de halen bırakıldıkları yerde duruyor)
3)Anahtarın kiracımda olması ev üzerinde hak iddia etmesini mi gerektirir,zira kira ödemesini de durdurdu doğal olarak.Ben ise onarımları yaptıramıyor evimi yeniden kiraya veremiyorum.
4)Evin anahtarını teslim etmiyor,tedirginim evdeki kombiyi söküp götürse 1.5 mlyr.
5)Evin kilitlerini değiştirsem olur mu?
6)Kiracımın keyfini beklemek zorunda mıyım onarımları yapıp evi tekrardan kiraya vermek için?
Şimdi lütfen söyleyin böyle bir suçlama karşısında nasıl davranmalı ne tür tedbirler almalıyım?Yasalar bana ne tür sorumluluklar yüklüyor ve haklarım nelerdir?Kiracının elinde oyuncak oldum resmen arkadaşlar.
(Özür dilerim sanırım biraz uzun oldu ama konunun tam olarak anlaşılması ve mükerrrer yazışmalara meydan vermemek adına detaylandırdım.)
benim kiracım da eve girdidiği ay haric tam 6aydır kira ödemiyor ihtar cektik elindeödeme yapmadıgı gibi itiraz da bulunmus dava actık dava gunune kadar muhtemelen cıkar diye düsunüyorum davada düser herhalde BEN BİRİKMİS KİRALARI VE AVUKATLIK VEMAHKEME MASRAFLARINI ALABİLİRMİYİM
Öncelikle böyle bir siteyi kurduğunuz için emeği geçen herkese teşekkür ederim...Benim üç adet dairem var birinde ben diğerinde kızım diğerinde ise kiracım oturuyor.Kızımın oturduğu evim haciz sonucunda satıldı.Kısa bir süre içerisinde evinden çıkmak zorunda.Kiracıma bunu uygun bir dille anlattım magdur olduğumuzdan söz ettim ve yeni ev bulması konusundan elimden geldiğince ona yardım edeceğimi belirttim.Bunun üzerine kiracım evden hiçbir şekilde çıkmayacağını hukiki yollara başvuracağını söyledi...Bu durumda benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor acil cevap yazarsanız sevinirim...
Hukuki net'in tüm ekibini kutluyorum ve teşekkür ediyorum.6570 sayılı kanunun 7.maddesince satın aldığım evde bulunan kiracıya tapuyu üzerime aldığım gün yani 2 hafta önce noterden ihtarname gönderdim.İhtarname muhtarlığa bırakılmış.Bu konuda 2 farklı yorum duydum acaba doğru olanı nedir?Birinci yorum muhtara tebliğ edilen ihtarname kiracıya da tebliğ edilmiş sayılır.İkinci yorum ise kiracıya verilmediği sürece ihtarname tebliğ edilmiş sayılmaz.Eğer ikinci yorum doğruysa ve ihtarnamenin kiracıya tebliğ edilmesi bir ayı aşarsa ne olur?Bu 6 ay sonra açacağım tahliye davasının ileri bir tarihe sarkmasına neden olur mu?Bana ne gibi sıkıntı yaşatabilir?Sıkıntıları önleyebilmek için şimdiden yapabileceğim hukuki işlemler var mı?Saygılarımla
Kiracının muhtar kaydı varsa, muhtara tebligat yapıldığı tarihte kiracıya yapılmış sayılır.
1+6 değil, tebligattan 6 ay sonra değil, 1 ay içinde tebligat yapmak kaydıyla satın aldıktan 6 ay sonra tahliye davası açma hakkınız var.
Dolayısıyla 1. gün de 30. gün de tebligat yapılsa, yaklaşık 180 küsür gün sonra (15 eylülde alan 15 marttan sonra) tahliye davası açabilir.
Davada
1. tebligatın 30 gün içinde yapılıp yapılmadığına,
2. dava açma tarihinin tapu işleminden en az 6 ay sonra olmasına ve
3. satın alan kişinin kendisinin, eşinin veya çocuklarının ihtiyacının olup olmadığına
bakılır.
Üç madde için yeterli kanıt varsa tahliye kararı çıkar.
Ama dava süreci de mahkeme yoğunluğuna göre aylar alabilir.
Merhaba,
Kiracim 15 aydir, yani ilk oturmaya basladigi zamandan beri, kirayi ayin 10'unda odemesi gerektigi halde hic bir zaman zamannda odemiyor. Kendisini arayip surekli "ode artik" diyordum, sonra 20'sinde falan oduyordu. Artik kendisine de ulasamaz oldum.
Ben bu durumdan artik cok sıkıldım. Bir avukata hazirlattigim cok saglam oldugunu dusundugum bir kontratim var. Imzaladigi kontrata gore 1 gun bile gec oderse, ya da dogalgazi uzerine almazsa, 1 yillik kirayi kefilinden alarak evden cikartma hakkim var. Bu 2 kosula da uyuyor.
Yasal surecin nasil isleyecegini az cok ogrendim. Noterden 2 tane hakli ihtarname cektirmem gerekiyor.
Benim sorularim sunlar:
1) Ya evden zorla tahliye edilene kadar evi taninmayacak hale getirirse, 4 duvar haric herseyi yikarsa, hakkimi nasil arayabilirim?
2) Notr ihtarnamesini eve gondersem, evde olmadigi icin almasa, ihtarname yine de cekilmis olur mu? Yoksa illa ihtarnameyi almasi mi lazim? Bilerek de almamazlik edebilir sonucta.
Tesekkur ederim
İçinde kiracı bulunan bir ev satın aldım.Kendimde kiracıyım.Benim kira sözleşmem 15 Kasım 2008'de sona eriyor.Ev sahibinin elinde kira kontratıyla aynı gün imzalanmış olan (noterde yapılmadı) tahliye taahütnamesi var.Kiracım 15 Şubat 2009'da evimi boşaltacak dolayısıyla benim kiracı bulunduğum bu evde sözleşmem (tahliye taahütnameside var) bitmesine rağmen 3ay daha kalmam gerekiyor.Tahliye taahütnamesi (noterde imzalanmamış olmasına rağmen) kira sözleşmemin bir yıl uzamasına sebep olur mu?Ben şubat ayında bu evi boşalttığımda ev sahibi benden geri kalan kiraları isteyebilir mi?Hukuki ve maddi anlamda sıkıntıya düşmemem için nasıl bir yol izlemeliyim,yardımcı olursanız sevinirim.İşin içinden çıkamaz oldum.Saygılarımla.
Bu kontrattaki hükümlere fazla güvenmeyin.
Kontratta ne olursa olsun tahliye davası açmanız gerekir.
Ayrı kira alacağına dair, aynı kira dönemi içinde ve en az 30 gün arayla kiracının elinde olacak 2 ihtar, 2 haklı ihtar sayılır.
İcra takibi.
Tebligat olmazsa ihtar da olmaz.
Muhtarda kaydı varsa muhtara bırakılır, tebligat yapılmış olur.
Muhtarda da kaydı yoksa tebligat yapılamamıştır. İhtar da yoktur.
demişsiniz . Ozaman mal sahibinin 7. madde koşulları dışında kiracısını diger daire sahiplerine zarar veriyor daireye zarar veriyorsa veya başka v.s sebeplerden dolayı,kesinlikle çıkatma imkanı yokmudur. 6570 sayılı yasa bugünde maddeleri revize edilmeden ve aynen yürürlüktemidir
Tahliye taaahhütnamesindeki tahliye tarihinin,yasal olarak geçerli olması için kontratın bitim süresinden nekadar süre öncesini yahutta sonrasını içerir olmalıdır.
Taahütnamenin geçerli olması için veriliş tarihinden sonra mutlaka en az üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekir denilmektedir. Bu ifade dogrumudur?
cevap ve zahmetleriniz için şimdiden teşekkürler.
Sayın Yetkili
Kasım 08 tarihinde eski ev sahibimiz oturduğumuz evi bir akrabasına satmıştı.yeni ev sahibimiz de tekrar kontrat yapmak istediğini söyledi.Eski ev sahibimizi arayıp 500$ depozito bedelimizi iade etmesini istedik.O da evin vergi borçları olduğunu ve bundan bizim sorumlu olduğumuzu söyleyerek paramızı iade etmedi.
Yeni ev sahibimize de depozito tekrar ödeyemeyeceğimizi söyledik o da eski depozitoyu kontrata yazamam dedi.Bizim eski ev sahibimizle aramızdaki konu olduğunu söyledi.Depozitosuz yeni sözleşme yapıldı.
Biz de bu durum sonucu eski ev sahibine icra takibi başlattık icra takibine itiraz ettiler bizde avukat tutmadan bireysel olarak mahkemeye verdik.10 Mart da mahkeme var.
Yeni ev sahibiyle sözleşmemizi Mayıs 09 tarihi de dahil olmak üzere yaptık.Ama ev aldığımızı inşaatının devam ettiğini ve Şubat ayında çıkabileceğimizi söyledik.Kendisi de ne zaman istersek çıkabileceğimizi ama her ihtimale karşı sözleşmeyi bu şekilde yapabileceğimizi söyledi.
Biz Ocak ayında yeni ev sahibini arayıp önümüzde ay çıkacağımızı söyledik o da eski ev sahibimizle beraber evi görmek istediğini birlikte geleceklerini söyledi.Ayrıca bize eski ev sahibine olan davayı geri çekmemizi aksi takdirde Mayıs ayına kadar olan kira bedelini bizden mahkeme yoluyla isteyeceğini, eski ev sahibimizin de depozitoyu evi gördükten sonra iade edeceğini söyledi.
Biz bu evde oturan ilk kiracıyız.Eski ev sahibiyle sözleşmemizde de evin duvarlarının sıfır olduğu boya badana çıkarken yapılacağı yazıyordu.Yeni ev sahibi ile olan sözleşmemizde ise böyle bir madde yok.Badana yapılmayacağı sözlü olarak söylendi.Sözleşme de boya ve evin sıfır olduğuna dair böyle bir madde yok.
Sonuç olarak bir komploya kurban gitmek üzereyiz.Eve geldiler gördüler 500$ ı badanadan dolayı iade etmeyeceğini söylediler.Evin anahtarını da teslim almadılar.Eski ev sahibi Kasım 08 de evi satmış ve sözleşmem iptal olmuş.Ben o tarihte evde otururken evi zaten badana yaptıramazdım ki baştan bahaneleri vergi borcuydu.Yenisiyle de sözleşmemde badana ile ilgili böyle bir madde yok.Sizce eski ev sahibi ile olan mahkeme sonucum ne olur?
Ayrıca ev satın alarak evi boşaltmam haklı gerekçemidir?Haziran ayına kadar olan kirayı yeni ev sahibi benden alabilirmi?
Ayrıca ağızlarından kaçırdılar yeni ev sahibi aslında formalite icabı evi üstüne almış eski ev sahibinin üstüne bir sürü icralar varmış mal elerinden gitmesin diye yeni ev sahibinin üstüne devretmişler.
Evin anahtarını da teslim almadıkları için yöneticiden evi boşalttığımıza dair kağıt aldık.Başka nasıl yol izlememiz gerekir?Noterden yazı göndermemize gerek varmı?
Sonuç olarak bize ne önerirsiniz?Bu konularla ilgili çok bunaldık ve maddi manevi yeteri kadar zarar ettik artık bunaldık.
İlginiz için şimdiden teşekkürler
bir akrabamın karşısında iyi niyetli olmayan bir kirac var.evi kiraladı ne elektrik ne de suyu üzerine aldı.borçlarını da ödemedi.ne kira ödüyor ne evden çıkıyor.evden çıkıcağım dedi fakat ev bulamadı çıkmadı.şimdi ne kira öder ne evden eşyalarını alır.bir de akrabamı kilidi değişti diye mahkemeye verdi
oysa gizlice eve giriyor bu durumda ne yapılabilir.evde oturmadığı için adrese dayalı sisteme yolladı icra tebligatını.bu durumda iddia ettiği kilit değişmini nasıl ispatlar eve gizlice giriyor.evde yaşamıyor.
Bende aynı durumdayım. Ayın 25 indede tahliye davam var ama kiracı evi boşaltmış ama anahtarı teslim etmedi.
1. Mahkemeye gidecekmiyim? Veya icra mahkemesine şuanda bir bildirim yapma zorunluluğum var mı?
2. Kiracıdan anahtarı teslim almak için peşine düşeyim mi? Anahtarı teslim etmedi, telefonlarımada çıkmıyor. Bende mahkemede görüşürüz diye düşünüyordum ama sitede yazılanları okuyunca "dava düşer" , kiracıya mahkeme kanalıylada birşey yaptıramıyacağımızı anladım. Şimdi ne yapabiliriz?
3.İcra dairesindeki icra dosyası sonucunda bu davayı açmıştım. O dosyayla ilgili bir işlem yapmam gerekiyor mu?
4. Elimde senetlerde var. Yoksa senetlerle ilgili mi bir dosya başlatalım. Ne yapmalıyım?
teşekkürler.