Sayın sdt23 cevaplarınızı bekliyorum (başka bir hukuk insanıda cevaplayabilir)
Printable View
Ben hukukçu değilim.
Sn. Av. Mehmet Aydın, benim tarafımdan başlatılmış boşanma davası var (ki bu 2,5 sene oldu) ve devam sürmekte. Son olarak bu ayda şahitler dinlenilecek. Karşı taraf hiç mahkemeye gelmedi, tebligat yapıldığı haldede gemedi ve nerde olduğuda belirsizdi. Şimdi ise aileme göya Avukatları olan bir kişi mal talep ettiklerini söylemiş. Bu davanın üzerine böyle gelip mal talep edebilirlermi? Bu benim açmış olduğum boşanma davası bu talep yüzünden uzarmı (birde hiç bir malım mülküm olmadığı halde, bayan olarak kendi geçimimi sağlamaya çalışıyorum)? Öldürme tehditleri alan ben ve hakaretleri alan ben olarak, bu hakka yinede sahipmi? Aslında benim mal talebinde veya nafaka isteme hakkım var ama ben o kişinin hiç birşeyini istemiyorum. Ne göreyim ne bişeyini alayim. Allahım beni yeterki ondan uzak tutsun.
Merhabalar...
Bende 26 senelik evliyim ve bugun haber aldım 1 haftaya kadar elime mahkeme celbi gelecekmiş...2 oğlum var yetişkin, eşim subay emeklisi ve halen özel bir şirkette çalışıyor(ama kendini çalışıyor göstermiyormuş)bende ev hanımıyım.biz severek evlendik güya seneler önce..ama emekli olduğundan beri yani yaklaşık 8 senedir sorunlarımız başlamıştı.Birden değişik çevrelere girmesi vede sanırım bulduğu doğru olmayan yeni arkadaşların etkisiyle çok fazla değişti.özgür olmak tutkusu başladı ki ben onu sıkan birisi değildim.vede herkesin parmakla gösterdiği bir çift idik..beni asla yeni çevresine sokmak istemedi hep bunu düşünmüşümdür çekindiğimi var diye.3 sene önce baktıki istediği gibi hem dışarda hemde hesapsız kitapsız evde yaşayamayınca evden ayrıldı 1 sene. o bir sene içinde alışverişimizide yaptı bizede baktı ve 1 senenin sonunda(onun bunun yanında kalmaktan gocundu sanırım) çocuklar için arada bir beraber vakit geçirmemiz gerektiği konusunda çevremiz tarafından uyarıldık çunki psikolojileri bozulmuştu ve bu eve dönmek istedi biz henüz hazır değiliz dedimsede gecmişe bakmayalım unutalım herşey daha iyi olacak bende dikkat edeceğim dedi ve herşeye rağmen unutup olanları biraraya geldik en fazla 1 sene sürdü duzelmesi ...sonra herşey eski tas eski hamam oldu.ve 3 ay önce tekrar aynı sekilde evden ayrıldı.şimdide mahkemeye vermiş nasıl bir yol izlemeliyim hiçbir şey bilmiyorum.ayrılmak istemiyorum 26 sene boyunca o kadar çok şey verdimki maddi manevi çevremdeki herkes buna şahit.ama maddi olarak hiçbirşeyim kalmadı ve avukat param bile yok. Bana bu davanın toplam maliyeti tahmini ne olabilir ve ilk duruşmaya kendim gidip ayrılmak istemiyorum desem daha sonraki celselerde avukat bulmaya çalışsam bana dezavantajı olurmu? çocuklarımın şahitliği önemlimi? değerli yorumlarınızı bekliyorum.... şimdiden teşekkür ederim
maddi manevi tazminat isteyince alabilirmiyim ve nafaka emekli maaşının 1/3 ini ancak alırsın diyip benim gözümü korkutmaya mı çalışıyor bunun kriterleri o mu?
Sn. hukukçu arkadaşlar bizleri aydınlattığı için teşekkür ederim..
İlgili kişinin durumunu kendime uyarlıyorum Eşimden ayrılalı 2 ay oldu anlaşmalı boşanma eşim 3 çocuk için 200 ytl ayrı ayrı aylık nafaka vermeyi ayrıca 50000 ytl maddi mandevi tazminat vermeyi kabul etti fakat bugüne kadar hiç para almadım evde ben ve çocuklar oturuyorduk fakat boşandığım eşimin borçları yüzünden ev icrayla 25 eyl 2008 de satılmış ve bir haftalık ihtiraz süresi 2 eki 2008 de doluyormuş, Yani satılan evin parası şu anda icra dairesinde ben gerekçeli boşanma kararımı 2 eki 2008 günü icra dairesine götürsem imtiyazlı alacaklara istinaden evin parasından
1- nafaka ve taziminat alacağımı alabilirmiyim
2- nafaka alacağımın imtiyazlı, maddi manevi alacağımın imtiyazlı olmayacağını söylediler bu doğrumu,
3- boşandığım eşimin başka hiçbir geliri ve gayrimenkulü yok evde giderse açıkta kalacağım lütfen çok acil görüşlerinizi bekliyorum
1-Anlaşmalı boşanma dilekcesi.
2-Anlaşmalı boşanma protokolü.
3-Bunları hazırlayıp,Aile mahkemesine veriyorsunuz.(Bu dilekce ve protokol örneği zannedersen bu aile formunda olucak bir göz atın derim)
4-Birde Boşanma kararı verildikten sonra veya boşanma safasında Temyizden Ferakat ettiğinize dair,bir dilekce karşılıklı verirseniz karar kesinleşmiş olur işiniz daha cabuk görülür. kendinizde yapa bilirsiniz,masrafı taş catlasın 100 veya 150 milyon.
Ben Nisan Ayinda Aile Baskisiyla Evlendim.evlendiğim Kişiyle Herhangi Bir Düğün Nişan Vs. Birşey Olmadi Ve Nisan Ayindan Beri Farkli Illerde Yaşiyoruz. Herhangi Bir Ayni çati Altinda Yaşamadik. Ne Ariyor Ne Soruyor Zaten. Bende Kendisiyle Evlenmek Istemediğimi Dava Açacağimi Bidirdim. Bu Durumu Kiz Kardeşlerimde Biliyor.. Dava Açacağim Bu Konuda Yardimci Olurmusunuz.
Merhaba,
31.08.2007 tarihinde evlendim. Fakat şiddetli geçimsizlik nedeni ile 01.02.2008 tarihinde eşim ile birlikte mahkemeye başvurarak anlaşmalı boşanma davasını açtık. (herhangi bir avukatımız bulunmamaktadır.) 27.06.2008 tarihinde duruşmamız olduğuna dair tebliğgatlar bize ulaştı.
Fakat eşimin düzeltebiliriz demesi ve ısrarları ile duruşmaya gitmekten vazgeçtik. Aradan bir hafta geçtikten sonra yine tatrtışmalarımız kavgaya ve sonunda şiddete dönüştü. Kirada oturduğumuz evden taşınarak Toplu konutlardan 10 yıl ödemeli olarak ev aldık. Evin ödemeleri benim üzerime ve henüz tapusu bulunmamaktadır. Fakat çıkacak tapu büyük ihtimalle benim adıma olacaktır. Bu evde eşim ile birlikte yaşıyoruz. Fakat tartışmalar,kavgalar,şiddetler,hakaretler hala devam etmekte olduğundan dolayı 11.09.2008 tarihinde ben müracaata kalkan dosyamı yenileyerek 23.01.2009 tarihine duruşma günü aldım.
Eşim hala ciddiyetime inanmayarak eve gelip gitmeye devam ediyor. Fakat ben 23 Ocakda ki duruşmaya gidip bir an önce boşanmak için elimden geleni yapacağım.
Sormak istediğim sorular var.
1- Anlaşmalı boşanmalarda evliliğin üzerinden 1 yıl geçmeden boşanılmıyor diye biliyorum. Şu an 1 yılı geçmiş durumdayız ama davayı ilk açtığımızda 6 aylık evliydik. Bu durumun boşanmamıza etkisi olur mu?
2- Anlaşmalı boşanma davası açtığımız halde eşim boşanmak istemediğini vb. şeyler söylerse durum ne olur.
3- Boşanma protokolünde eşyalarımızı eşit olarak paylaşmıştık. Fakat o zaman şu an oturduğumuz evimiz yoktu. Toplu Konutlardan 10 yıl ödemeli olarak aldığım ve henüz tapusu bulunmayan. Bu ev ile ilgili herhangibir hak talep edebilir mi acaba ve ederse ne olur.
4- Şiddet uyguladığına dair vücudumdaki birkaç morluk ve yaralar ile ilgili darp raporu alsam bunu mahkemede delil olarak sunabilirmiyim. Sunduğum takdirde boşanmada bana herhangibir kolaylık sağlayabilir mi? Ve bu raporu nereye başvurarak ne zamana kadar alabilirim. (En son darp bugün olmuştur.)
5- Şu an bir şirkette çalışmaktayım ve kazandığım para ile ancak oturduğum evin taksidini ve belki faturalarını ödeyebilirim. Zor durumum için mahkeme herhangi bir tazminat yada nafaka bağlanmasını uygun bulabilir mi?
6- Eşimin eve gelmesini engelleme durumum olabilir mi savcılığa başvursam herhangi bir yardım alabilirmiyim? Şiddetin sonunda ağır tahribatlar,sakatlıklar ve hatta ölümle sonuçlanmasından korkmaktayım.
Yardımcı olup beni bu konularda aydınlatabilirseniz çok teşekkür ederim. Saygılarımla,
1- kanımca sorun olmaz.. her halükarda evlilik birliği temelinden sarsılmış oluyor..
2-anlaşmalı olmasına rağmen eşiniz kabul etmezse karşı dava açar.. çekişmeli olur..
3-evin alımı aşamasında katkısı olduysa (peşinat vs verirken) bunu da belgelerse katkı payı kadar olabilir..
4-en yakın polis karakoluna gidip şikayetçi olursunuz, onlar sizi adli tıp kurumuna gönderirler. oradan alacağınız raporu mahkeme dosyanıza koyarsınız.
5-anladığım kadarı ile çocuk yok ve çalışıyorsunuz, bu durumda size nafaka bağlanmayacaktır. ancak boşanma nedeni ile az kusurlu olan tarafın kusurlu olan taraftan maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı var.. mahkeme tazminatı uygun görürse alırsınız.
6-mahkemeden ailenin korunmasına dair kanun gereği tedbir talebinde bulunursanız eşinizin eve gelmesini engelleyebilirsiniz.
tabii tüm bunları tek başınıza değil avukatınızla yapmalısınız..geçmiş olsun...
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
rica ederim.. bunun için buradayız değilmi ?
Annem ve babam 1983 yılında evlenmişler. Ben 1986 doğumluyum ve ben 4 yaşındayken ayrı yaşamaya başlamışlar, ayrı yaşama nedeni babamın kumar oynayışı ve çalışmaması. Biz annemle dedemlerde kalıyoruz hala. Babamla annem 2001 yılında tekrar birlikte yaşamaya başladılar ev eşyalarını babamın arkadaşları aldı ve 6 aylık ev kirasını da ödediler. Ancak 6. ayın sonunda babam hala çalışmadığı için evden çıkarıldılar, başka yerlerde oturdular ama aynı nedenlerle evden çıkarıldılar. 2002'de haziran ayında Anneannemin yoğun ısrarı ile dedem bir ev aldı onlara ve evi annemin üzerine yaptı. Bu evde babamın kesinlikle bir katkısı yoktur. 2003 yılında yine büyük kavgaları sonucu ayrı yaşamaya başladılar annem dedemlere döndü. Ev şuanda kirada ve babam sürekli kiracıyı rahatsız ediyormuş. Biz annemle davayı açtık bu ay duruşma günü 14.11.2008 sorularımsa şöyle:
Bu boşanma davası yaklaşık ne kadar sürer?
Delil listesi ilk duruşmadan önce eklenebilir mi? Eğer eklenirse vakit kazanır mıyız?
Son olarak evin akıbeti nedir? Babam evden pay alır mı?
şimdiden teşekkürler..
merhaba ben sitenin yeni üyesiyim
bir kaç sorum olucak boşanmayla ilgili
boşanma davasında sıra nasıl alınır? nekadar zaman soraya sıra verilir? yakın bir tarihe sıra almak için ne yapılır?
umarım doğru yerde ve zamanda sormuşumdur cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
sıra alma diye birşey yok, dava açarsınız mahkeme hangi tarihte uygunsa o tarihte görülür davanız,
hiç belli olmaz bulunduğunuz ildeki aile mahkemesi yada mahkemelerinin yoğunluğuna bağlı, sıra alma olmadığı için yakın tarihte sözkonusu olmaz.. ancak anlaşmalı boşanacak olursanız ve bir avukatınız varsa hakimden rica eder, taraflar anlaştılar der kısa sürede sizin davanızı araya sıkıştırıp tek celsede bitirebilirler.. geçmiş olsun..
çok teşekkür ederim dardayım kardeş cevabın içimi rahatlattı çok saol
Teşekkür ederim yardımınız için ama müsaade ederseniz son bir soru daha sormak istiyorum. Evi dedemin aldığını aldığını şahitlerle ispat edersem bu yeterli olur mu? Çünkü dedem sadece parasını verdi. Ev direkt olarak annemin üzerine alındı, şahitlerse evi aldığımız insanlr olabilir onlar parayı dedimin verdiğini biliyorlar. Dedem vefat etti. Tekrar teşekkür ederim.
Merhaba,
ben eşim bana hakaret ettiği için ve de eşimden şiddete maruz kaldığımdan dolayı ailemin evine döndüm, bir müddet sonra eşimin özrü sonrasında evime geri dönmüştüm bu sefer daha şiddetli kavga yaşadık. eşim bana vurdu, yüzümde morluk var. elbiselerimi alıp evi terk edip aileme sığındım. ben de eşim de çalışıyor çocuğumuz yok. Boşanmak istiyorum, doktora gidip darp edildiğime dair rapor da aldık.
1)Sorum acaba davayı ben mi açmalıyım yoksa onun mu dava açmasını beklemeliyim.Hangi durumda benim çıkarıma olur.
2)Dava tahmini ne kadar sürer (hafta ay yıl)
3)Haklarım nelerdir, Evdeki eşyaların bir kısmını ailem karşılamıştı bir kısmını da karşı taraf karşılamıştı. Bunların paylaşımı nasıl olur? ve Eşimden nafaka talep edebilir miyim, veya maddi manevi tazminat alabilir miyim veya herhangi bir şekilde kazanabileceğim taşınır taşınmaz herhangi maddi manevi bir şey talep edebilir miyim?
Yani kısacası, boşanacağım eşimden talep edeceğim haklarım ve bunları alma ihtimalim nedir?
4)Benim maddi açıdan durumum Allah'a şükür iyi, kendim çalışıyorum, bu yukardaki olası taleplerimi etkiler mi?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum, yardımlarınızı bekliyorum, Allah düşmanıma dahi benim yaşadıklarımı yaşatmasın.
1- davayı kimin açtığının bir önemi yok.. nasılsa taraflardan bir taneside bu durumda karşı dava açacak her iki dava birleştirilecek.. ister siz ister eşiniz..
2-ne kadar süreceği iddialarınıza, iddialarınızın ispatına, tanıklara tanık ifadelerine, mahkemenin ne kadar aralıklarla duruşma günü tespit ettiğine, sabrınıza bağlı...
3- ev içindeki eşyalarınızı anlaşarak paylaşırsınız, kişisel eşyalarınızı (takılar, kıyafetler, el aletleri gibi) size aitdir. çalıştığınız için nafaka alamayabilirsiniz, ancak yinede nafaka ve tazminat eşinizin gelirine ve sizin durumunuza bağlı birde kusura tabii.. evliliğiniz süresince ev araba türü alımlar yapıldı ise, yasal mal rejimine tabii iseniz, alımlar 1.1.2002 den sonra yapıldı ise % 50 oranında ortaksınız.. değilse ve katkınız varsa ispatlamanız gerekir ..
4-etkiler ama hakimin takdirindedir..
geçmiş olsun
Öncelikle herkese iyi akşamlar benim bi sorum olucak mahkemede 15 gün önce boşanmış bir çift henüz adına her ne deniyosa henüz o kağıtları almamış ama birbirlerini çok sevdiklerini anlamış . mahkemede kağıtları imzalamış.burdan geri dönüşü olabilirmi ? Bu mümkünmü? şimdiden teşekkürler.
Tekrar evlenmek.
Ben 1 kez evlendim sn.dardayım:o Hala da evliyim:o
Yani o kadar rahat yorum yapabilmemin sırrı bu :Davulun sesinin hoş geldiği yerdeyim.
Bn sizin sayın üyenin sorusuna yanıt veriş tarzınız nedeni ile Tecrübenize atıfta bulundum. Üye bir an sıkılmış bunalmış açmazda gibiyken rahatlayacaktır diye düşündüm.
Diğer yandan ben bütün gürültüsüne rağmen Davulun yanındaydım. Şimdi sesini uzaktan duymayı bırakın mümkünse hiç duymama sevdasındayım..
Merhabalar;
boyle cevaplama tarzı ıle yazdıgım ıcın cok ozur dılerım sızden ama cok acıl olarak cevap almak ıcın bun yapptım yardımcı olursanız cok sevınrın ;
Bosanama davası hakında sorular sormak ıstıyorum eger yanıtlarsanazı cok sevınırım.
ben bunda 1 hafata önce esıme bosanmak ıstegımı soyledım.ve esım benı cok sevdgını soyleyerek buna karsı cıktı agladı bagırdı ustume saldırdı.ve en sonunda konu aıleye tasındıktan sonra aıle bu kararı bzlere bıraktı bu konuda esım anesını yanıda klamak ıstemedıgını soyleyerek benım yanımda 1 haftadır yasamaya devam etmektedır.tabıkı bosanama nedenı olarak saygısız tutarsız harketlerı ve saldırganlıgıda bunu yanında dahıl edılebılrı.
ben sunu sormak ıstyorum;
1 ben suan 4 adet bıreysel kredı oduyorum evımı gecındırmye calsırıken bız 2 sene evlılgımızde onun toplam 6 aylık bır caısmıslıgı var bunlar ne olcak ve bunun yanında evlıyken yaptıgım bırkımı ortak olurmu ve dugunde takılan takılara ortakmıdır?
2.konu ıse bız yenı eve cıktıgımız ıcın butun esyaları 0 dan aldık ve suan borclarını odemekle yukumluguyum kendısıne aıt 2 tane beyaz esya vardır bunları sozlesmelerınde benım ımzlarım bulunmaktadır.bunları ben mı odemke zorundayım yada ortaklasa paylasarak ortakmı oderız?
3.davamız ne kadar surer ?
4.bu kısı suanda calsıyor bende tedbır ve nafaka alabılrmı ?(cocgumuz yok) yanı ben bu kısıye hcbırsye veremeden ayrlabılrmıyım acaba ?
1- Borçlar konusunda; her eş 3 ncü şahıslara olan borçlarından kendisi sorumludur. Ödemeye devam edersiniz.
2- 1.1.2002 tarihinden sonra edinilen mallar ortak maldır, tabii başka bir mal rejimine tabi değilseniz. Eğer bu malların alımında sizin 1.1.2002 den önce alınmış / hibe edilmiş kişisel bir malınızın satılması ile sağlanmış bir katkınız varsa katkı payınız rayiç bedel üzerinden hesaplanır size verilir kalan kısmı 2 ye bölünür. diğer mallara eşiniz ortaktır. Takılar geline hediye niteliğindedir.. Yani kadına aittir.
3- Anlaşmalı olursa tek celsede biter en fazla dava yoğunluğuna ve bulunduğunuz ile bağlı olmak üzere 1-2 ay sürer.
4- Nafaka verilip verilmeyeceğine , ne kadar verileceğine hakim karar verir. Eşinizin çalışıyor olması yada kusurlu olması nafaka ödemenize engel değildir. Hatta sizden daha az kusurlu ise ve sizin kusurunuzu ispatlarsa tazminat bile alabilir sizden..
geçmiş olsun..
Borçlar konusunda; her eş 3 ncü şahıslara olan borçlarından kendisi sorumludur. Ödemeye devam edersiniz.
1.1.2002 tarihinden sonra edinilen mallar ortak maldır, tabii başka bir mal rejimine tabi değilseniz. Eğer bu malların alımında sizin 1.1.2002 den önce alınmış / hibe edilmiş kişisel bir malınızın satılması ile sağlanmış bir katkınız varsa katkı payınız rayiç bedel üzerinden hesaplanır size verilir kalan kısmı 2 ye bölünür. diğer mallara eşiniz ortaktır. Takılar geline hediye niteliğindedir.. Yani kadına aittir.
3- Anlaşmalı olursa tek celsede biter en fazla dava yoğunluğuna ve bulunduğunuz ile bağlı olmak üzere 1-2 ay sürer.
4- Nafaka verilip verilmeyeceğine , ne kadar verileceğine hakim karar verir. Eşinizin çalışıyor olması yada kusurlu olması nafaka ödemenize engel değildir. Hatta sizden daha az kusurlu ise ve sizin kusurunuzu ispatlarsa tazminat bile alabilir sizden..
geçmiş olsun..[/QUOTE]
sıze bır kac sorum daha olak eger cevaplarsanız sevınrım
1 sruma karsılık demısınız kı borclar kanuna gore 3 sahıslara olan borclarında kendısı sorumludur yanı kredı kulanan sorumludur dogru dımı ama bır kredımde esımın kefılıgı var onunda sorumlulugu olmak zorunda yanı
2.sorumda ıse 01/01/2002 den sonra alımıstır yanı 2008 tarhınde alımlar yapılmıstı ama bunların altında benım ımzalarım var ve bu alınan esyaların hepsı evımız ıcın alınmıstır.ve suan hale borcları odemye calısmaktayız bunları odeme sormlugugu da mı bana aıtır yanı.
3.pekı anlasmalı olarak ayrılmadık ve ben gıtıım mahkemeye actım ayrılmak ıstıyorum dıye ve evden esyalarımı topladım ve cektım gıttıım bu benım ıcın bır sakınca dogurum dogurursa neler olabılr
sımdıden cok tesekur ederım ilğinize kolay gelsın
merhabalar,
öncelikle bu kadar önemli bir konuda bilgi paylaşımı yapan tüm hukukçulara
çok teşekkür ediyorum.
Ben 21 yıllık evli bir beyim.2 erkek çocuğumuz var.ne yazıkki mutlu bir evliliğimiz yoktu ve
benim çabalarımla bu günlere değin evliliğimizi yürütebildik.
Tabi şimdi ne desem boş, çektiği sıkıntıyı ancak yaşayan anlayabilir.
Ama insan belirli bir yaşa gelince artık hakaretlere,kaprislere katlanamaz hale geliyor.
son bir yılda eşim hakaretlerini arttırdı ve beş ay öneside beni evden kovdu.
bu esnada ben evin kirasını ve elimden geldiğince geçim paralarını vermeye,
çocuklarımla belirli sürelered görüşmeye devam ettim.
Eşim hakaretlerine devam ediyor ama boşanmaya da yanaşmıyor.
Avukat tutacak bir meblağ kalmıyor elimde.hakaretlerime tanık olanlar
eşimin korkusundan yanaşmıyorlar şahitliğe.
Yani anlayacağınız ;bu konuda yapayalnızım ve herşey aleyhime gözüküyor.
eve dönmeyi kabul etmem sözkonusu bile olamaz.
şahit gösteremediğim bir boşanma davası muhtemelen kabul edilmeyecektir.
2-3 ay önce hem muhtarlık hemde nüfustan adres değişikliğimi yaptım.şimdiye kadar
yazılı bir eve dön çağrısı almadım.en azından bu 3 yıllık süreçte aile birliğinin sağlanamamasından dolayı
boşanabilmek için acil önerilere ihtiyacım var.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygı ve sevgilerimle,
1- Eşiniz sizin kefiliniz, asil borçlu olan sizsiniz. Sorumlu olan sizsiniz. Alacaklı sizden tahsil edemez ise kefilden tahsil etme yoluna gidecektir.
2- Eviniz için aldıklarınızda da, şahsi alımlarınızda da borçlu olan öder. Evet bunları ödeme sorumluluğu da size aittir.
3- Mahkemede aleyhinize bir durumdur, hakkınızda iyi bir intiba oluşmaz..
geçmiş olsun..
TMK MADDE 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
umarım bu madde de yazılı olanlar birışık tutuyordur size..
bu zmana kadar kafamdak sorulara cok ıyı yanıtlar verdınız sıze cok tesekur ederım.Ben sunu anladım bır velılıkte ımza kolayda gerısı cok zor sunukı bızım kanunlarımız sadece kadaınları koruyor ve eger kadın bu olayıda bılıyrsa yapmayacagı bısey kalmıyor evlendıkten sonra.ben soyle soyleyım 2 sorum daha olak sıze eger caplarsanız sevınrım
1. benım ustume aıt hıcbısey yok ve ayrıyeten borcalrım var ve ben 500 ytl maasla calsına bır ınsanım bırıcısı ben makkemey dava actıgım andan nelerle karıslasırım tedbır nafakası kesınlıkle odertmıyım.Yada tazmınat odermıyım cunkı suan benım odedıklerım de benı cok yormakta aılemde de destek alarak ayakta kalıyorum yada bu kısıye nafaka verırımıyım
2 ben mahkeme basvurmadan evden herseyım toplayı gıttım ve 3 sene ayrı yasadım buna karıslık 3 seneın sonunda mahkeme bızı bosarmı
sorularım bunlardı eger cavaplaresanız sevırınırm
hersey ıcın tesekulr...
1- Nafakada karşı tarafın çalışıp çalışmadığının bir önemi yok. mahkemenin takdir ettiği tedbir nafakasını ödemek zorundasınız. Mahkeme tazminatı uygun görürse ödersiniz. Ancak kusurunuzun karşı tarafca ispatlanması gerekir.
2- 3 sene ayrı yaşamanızın kanuni bir dayanağı varmıdır ? Dava açtıktan sonra davanız reddedildi de öylemi 3 sene ayrı yaşadınız - yoks akeyfekedermi 3 sene eve köye uğramadınız ? Dava açtıkdan ve davanız reddedildikten sonra 3 sene geçti ise boşanırsınız. Keyfe keder eve köye gelmediniz ve size bir çağrı yapılmadı ise eşinizce kaldığınız yerden devam edersiniz..
çok teşekkür ederim ama dediğim gibi evden kovulan yani terketmiş bulunan benim.eşim benimle zaten boşanmak istemiyor ve dönmemi istiyor çektireceğini söyleye söyleye:)Bu durumda eşimin dava açması gerekiyor ama o zaten ayrılmak istemeyen taraf.sanırım dünyanın en iyi avukatını getirseniz, şahidi bile olmayan beni boşayamaz.benim asıl derdim 3 yıllık süreci en azından başlatabilmek.
ilginiz için çok teşekkür ederim.
TMK MADDE 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
bakınız ne diyor "Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır"
Bir soru sormak istiyorum
ben 1 yıldan az suredır nıkahlıyım.nıkah yapıldıktan sonra esım askere gıttı beraber yasama dıye bır durum soz konusu olmadı.ancak ben esımı fazla tanımadan nıkah yaptıgımı anladım ve hata yaptıgımı dusunuyorum ve kesınlıkle ayrılmak ıstıyorum sureklı benı telefonda kım var yanında benı aldatıyonmu eskı erkek arkadaslarınla gorusuonmu gıbı sorulardan benı bunalttı artık ve cok gecımsız bı ınsan olacagının kesınlıkle kanaatındeyım.aılemınde bıraz baskısından dolayı nıkahı yaptım ama ben unıversıtede okuyorum ve benım ne sahıtım var nede bıse ve kendımden kesınlıkle emınım bu cocuktan ayrılacam bana yardımcı olursanız sevınırım bu sebepleredn dolayı mahkeme ayırırmı cocuk anlasırsa ayrılmayı nasıl olur. cocuk anlasmassa ayrılma yonunde nasıl olur. cocuk askerdeyken ben dava acabılırmıyım cunku o gelınce dahı ben onunla yasamak ıstemıyorum evımız zaten yokta nasıl iş çabuk bıter