Re: Şirket içi ağ bağlantısında ekran izleme
Ben resmi bir kurumda bilgi işlem bürosundayım. Daha önce çalıştığım yerde bilgisayarların ayarlanmasında kolaylık sağlaması amacıyla bir masaüstü paylaşım programı kullandım. O yerden ayrılalı bir ay geçmişti ki oranın müdürünün benim hakkımda soruşturma açtığını öğrendim. Nedenini sorduğumda ise kurmuş olduğum programdan olduğunu belirtti. Bu programı ayrıca benim amirim de kendi bilgisayarına yüklememi istemiş ve bu programla kendine bağlı bölümü kontrol edeceğini söylemişti. Müdürüm bu işin Cumhuriyet savcısına kadar gideceğini söylemiş. Bu konuda benim bir ceza almam mümkün mü, bu işi mahkemeye aksettirirse sonuçları ne olabilir acaba?
Re: Şirket içi ağ bağlantısında ekran izleme
Alıntı:
hb1975 rumuzlu üyeden alıntı
Ben resmi bir kurumda bilgi işlem bürosundayım. Daha önce çalıştığım yerde bilgisayarların ayarlanmasında kolaylık sağlaması amacıyla bir masaüstü paylaşım programı kullandım. O yerden ayrılalı bir ay geçmişti ki oranın müdürünün benim hakkımda soruşturma açtığını öğrendim. Nedenini sorduğumda ise kurmuş olduğum programdan olduğunu belirtti. Bu programı ayrıca benim amirim de kendi bilgisayarına yüklememi istemiş ve bu programla kendine bağlı bölümü kontrol edeceğini söylemişti. Müdürüm bu işin Cumhuriyet savcısına kadar gideceğini söylemiş. Bu konuda benim bir ceza almam mümkün mü, bu işi mahkemeye aksettirirse sonuçları ne olabilir acaba?
Savcılık ifadenizi almak üzere sizi çağırdığında olayı açıklarsınız artık bilişim suçlarına özel savcılıklarımız olduğu için derdinizi anlatamama gibi bi durumda ortaya çıkmaz o yönden de içiniz raha olsun.
Diğer bir konuya değinecek olursak firmaların çalışanlarının bilgisayar üzerindeki aktivitelerini izlemesi ve kontrol etmesi gayet normal bir durumdur fakat firmalar bunu çalışanlarına haber vermek suretiyle yapmalıdır aksi takdirde özel hayata müdahale suçunu teşkil eder.
Örnek verecek olursak bir çalışan izlendiğini bilmediği bilgisayarından karısına veya kızarkadaşına mahrem şeyler içeren mail atabilir.Eğer bu kişi şirket bilgisayarlarının sadece şirket işi amacıyla kullanılması konusunda uyarılmamış ve bilgisayarının bir program vasıtasıyla izlendiği konusunda uyarılmamışsa özel hayatına müdahale edilmiş olur ve hertürlü yasal yola başvurma hakkında sahiptir kanımca.