Her kaza sonrası olduğu gibi bunda da tartışmalar bitecek gibi görünmüyor. 737 nin öndeki 757 nin dümen suyu türbulansına kapılıp düştüğü iddiası ihtimallerden sadece biri ve bana göre çok da kuvvetli bir olasılık değil. Dümen suyu türbulansının etkisi medyada iddia edildiği gibi 5 değil, uçağın kategorisine göre en çok 3 dakika sürer.
Uçakların piste normal yaklaşma süratlerini (120Kts/hr-222km/s) dikkate aldığımızda arada en az 4 mil mesafe var demektir ve bu da belirtilen süratle en az iki dakika içerisinde alınır. İki dakikalık bir ayırma çoğu zaman yeterlidir.
Uçakların kategorileri arasında çok aşırı bir fark olmaması da dümen suyu türbulansı (wake turbulance) olasılığını azaltıyor.
Diğer taraftan Amsterdam approach kontrol bunları ILS üzerinde sıraya dizerken hadi gözünden kaçırdı diyelim. Meydan kontrolun da mı gözünden kaçtı acaba? Daha önemlisi; olay anında rüyetin oldukça iyi olduğu söyleniyor bu durumda 757 nin arkasında bulunan 737, 4 NM önündeki 757 yi rahatlıkla görmekteydi. Bu duruma pilotlarda mı itiraz etmedi acaba?
Kaldı ki 757 nin wake türbulansının aradan 2 dakika geçtikten sonra 737 gibi bir uçağı düşüneçek kadar etkisinin kalabileceğini düşünmüyorum.
Şu an kutular incelenmeden ne söylense boş. Acaba herhangi bir nedenle normal yaklaşma sürati olan 120 Kts/hr ın çok altına düşmek zorunda kaldılar da havada tutunamadılar mı? Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara geçmiş olsun, ölen yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU