Re: iptal kararı hakkında yardım edermisiniz.
Alıntı:
zarbo52 rumuzlu üyeden alıntı
sevgili hukukçu arkadaşlar aşağıda yazdığım konuda bana yol gösteriri ve fikir verirseniz sevinirim
Ben 2008 yılı başında hakımda ki displin soruşturması sonucu,meslekten çıkartma cezası aldım ve kurumdan ilişiğim kesildi.Bende bunun üzerine idare mahkemesine YD ve iptal davası açtım. YD isteğime red geldi ama duruşmalı istediğim için mahkeme 1 ay sonrasına gün verdi ve mahkeme duruşmalı olarak yapıldı.Mahkeme sonucunda savunma süremin az verilerek savunma alınmasından dolayı işlemde hukuki isabet görülmediği gerekçesiyle usulden bozularak ihraç kararını İPTAL kararı çıktı. Adı geçen karar benden önce ilgili kuruma tebliğ edilmiş ve kurum bana gönderdiği yazıda'' hakkımdaki meslekten çıkarılma cezasına karşı idare mahkemesine açtığım dava sonucunda usuldeki sakatlık nedeniyle iptal edilmesi kararı çıktığını ve usulune uygun olarak süre verdiklerini, belirtilen tarihte gelerek savunma yapmamı isteyen bir yazı gönderdi. Bende bunun üzerine, adı geçen mahkeme kararının tarafıma tebliğ edilmediğini,içeriğini bilmediğimi bu nedenlede savunma yapmamın olanaksız olduğunu bildirir bir dilekçe yazarak Eski kurumuma gönderdim. Ancak adı geçen idare,böyle bir dilekçeye rağmen tekrar bana belirttikleri tarihteki toplantılarında dosyamı incelemiş ve yine yeni bir karar çıkartarak iptal edilen 'meslekten çıkartma'' cezasını uygulamışlar.Karar henüz elime ulaşmadı fakat mahkeme kararının bana ulaşmasından sonra idareye, iadei memuruyet talepli dilekçeme verilen cevaptan öğrendim yeni bir melekten çıkartma cezası verildiğini.Ancak adı geçen mahkeme kararı bana kurul kararından 9 gün sonra ulaştı ve bende idareye beni karar gereği göreve başlatmaları gerektiği konusunda dilekçe yazdım ve gönderdim. Dilekçeme cevaben ise hakkımda yeni bir ihraç kararı çıktığını bu nedenlede benim göreve iademin imkansız olduğunu belirtir bir yazı gönderdiler.(adı geçen iptal kararı ilgili idareye tebliğ olalı 65 gün olmuştur.) Bana tebliğ olalı ise 28 gün.
1- Bir karar iptal edildiği zaman doğurduğu bütün sonuçlarıda ortadan kalkar ve kişi eski satatüsüne geri döner ancak ben hiç dönmedim. eğer usuldeki sakatlık giderilerek tekrar karar verilecekse bu ben göreve başlatıldıktan sonrada uygulanabilirdi. ama öyle olmadı. Bu ne kadar hukuki.
2- karar daha bana tebliğ edilmemişken (dolayısı ile kesinleşmeden) idarenin sakatlığı gidermek adına yeni bir karar çıkarması normalmi.
3- memurdan savunma istenirken hangi suçlamayla ilgili savunma istediği yazılması gerekmezmi.
3- ilk verilen karar zamanında ben memurdum ve bana 657 SK hükümleri gereği uygulandı-oysa ikinci karar verilirken ben memur statüsüne döndürülmedim yani sade vatandaşım,bana genede memurmuşum gibi ceza uygulanması yasalmı( Mevcut durumda ben zaten ihraç olmuştum ,ikinci çıkan karardada ben bidaha ihraç edildim.Kısaca ihraçtayken ihraç edildim) bu yasalmı hukukimii.
gerçi bir avukat aracılığı ile davalarımı açacağım ama genede bu konuda bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok memnun olurum. Şimdiden Allah Razı olsun.
değerli editör bey. sanırım açtığım bu yeni konuyu önceki konuyla birleştirmişsiniz ama eğer dikkatli okursanız önceki konunun sonrasında gelişen olayları belirttim. yinede ilginize tşk.
Bence idare mahkemesi usul olarak savunma hakkının kısıtlanmasını gerekçe göstererek işin esasına hiç girmeyerek bir iptal kararı vermiş. Bu durumda idare, yargı kararının gereğini yerine getirmek için size bir savunma hakkı daha vermiş ve karar gereği yerine getirilmiş. Dolayısıyle karar gereğini yerine getirmeme gibi bir durum söz konusu değil. İdare, ikinci savunmanızın ardından yine devlet memuriyetinden çıkarma cezası verirse ikinci bir dava daha açarak işin esastan görüşülmesini sağlamak gerekiyor.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Bence idare mahkemesi usul olarak savunma hakkının kısıtlanmasını gerekçe göstererek işin esasına hiç girmeyerek bir iptal kararı vermiş. Bu durumda idare, yargı kararının gereğini yerine getirmek için size bir savunma hakkı daha vermiş ve karar gereği yerine getirilmiş. Dolayısıyle karar gereğini yerine getirmeme gibi bir durum söz konusu değil. İdare, ikinci savunmanızın ardından yine devlet memuriyetinden çıkarma cezası verirse ikinci bir dava daha açarak işin esastan görüşülmesini sağlamak gerekiyor.
ilginize tşk. evt idarede sizin gibi düşünerek hareket etiği kesin,ancak usuldeki bu yanlışlığın giderilmesi içinde benim tekrar ilk seferki karar çıktığı andaki statüme dönmem gerekmezmiydi. çünkü ilk karar tarihinde ben görevdeydim. Sanki usulden düzeltilen kararda ilk karar gibi çıkacağı önceden belli gibi davranılarak göreve iade edilmeden çıkartıldı. USULDE YANLIŞLIK YAPILARAK çıkan bir karar nedeniylemi ben 1 seneyi aşkın zamandır mağdurum.Haa usulüne uygun karar aynı sonuçta çıkar o zaman tekrardan ilişiğim kesilir ve ben tekrar dava açarsam daha mantıklı ama ihraçtaki bir memuru ihraç etmek ne kadar mantıklı.