verdiğiniz bilgiler için size cok teşekkür ederim. umarım sdt23 rumuzlu arkadaş gün içinde online olurda bu dilekçenin ne anlama geldiğini sorabilirim. tekrar tşk ederim.
Printable View
verdiğiniz bilgiler için size cok teşekkür ederim. umarım sdt23 rumuzlu arkadaş gün içinde online olurda bu dilekçenin ne anlama geldiğini sorabilirim. tekrar tşk ederim.
1. Evet.
2. Davacıların her birine 1 tane, hakime bir tane. Sizin durumunuzda 2 nüsha.
3. Boşanmanın kabul veya reddi yargılama sonunda belli olur.
4. Evet. Boşanma davası açmakla eşler ayrı yaşama hakkına sahip olur. Dolayısıyla eşinizin "eve dön" ihtarına cevabı, "eşim kusurludur, boşanmak istiyorum." olmuştur. Sizin şu anda terke dayalı boşanma davası açma şansınız yok. Eşinizin davası reddedilirse, davanın reddi kararının kesinleşmesinden sonra bir 4 ay daha bekleyip yine "eve dön" çağrısı yapmanız mümkün. Ama terke dayalı boşanma hiç de kolay değil.
5. Hayır.
6-7. İki taraf da iddialarını ve bunları destekleyen delilleri ve tanıklarını sunacak. Hakim de dinleyecek.
8. İddialarının doğru olmadığını tanık ifadeleri ve diğer kanıtlarla (fotoğraflar vs) ortaya koyun.
9. ?
Eşiniz evi terk ettiği için eve dönmesi konusundayasal yola başvurduğunuzu söylemiştiniz.
sdt23 rumuzlu hukuk sever bakın bir soruya nasıl cevap vermiş okuyun derim.
https://www.hukuki.net/forum/showthre...t=48554&page=2
benim merak ettiğim üç konu bulunmakta.
1. benim eşime takribi 1 ay önce göndermiş olduğum eve dön çağrısı geçersizmi oldu yoksa halen geçerlimi?
2.yukarıda bana gelen ihbarnameye göre dava kabulmu edilmiş , yoksa sadece tarafların iddalarını ispatlaması gerektiğinin ardından dava açılacağının yada red edileceğinin göstergesimi oluyor.
3.500 ytl gibi bir tedbir nafakası talep etmişler. bu miktarın düşürülmesi için itirazımın bu delillerin ispatı ile berabermi yapmam gerekiyor?
1. İhtar sonucunda 2 ay içinde dönmesi gerekmiyor. Açtığı boşanma davası ayrı yaşama hakkı veriyor.
2. Dava açılmıştır. Tarafların iddiaları, tanıkları dinlenecek, diğer kanıtlar değerlendirilecek. Hakim bunlara göre boşanmanıza veya boşanmamanıza karar verecek. Dava süresince bir tedbir nafakası miktarı belirleyecek. Sonuçta boşanma kararı verirse yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat ödenip ödenmeyeceğine, ödenecekse ne kadar ödeneceğine karar verecek. Boşanma kararı reddedilirse tazminat bağlanmayacak.
3. Tedbir nafakasında belirleyici olan sizin ve eşinizin gelir durumudur. Eşinizin geliri yoksa, sizin gelirinizle orantılı bir tedbir nafakası bağlanabilir.
sayın sdt23 öncelikle göstermiş olduğunuz hassasiyetten dolayı çok teşekkür ederim.
1-ben bu tedbir nafakasının miktarına bu on gün içinde yapacağım savunma dilekçemin içerisinde itiraz edebilirmiyim. yoksa sadece talep olduğu bi karar biteliği taşımadığı için itiraz hakkım olmazmı??
2-ben esnafım ve halen vergi ve bağkur borcum bulunuyor. bu benim gelirimin düşük olduğunun bir isptı olurmu?
birde dava dilekçesinde alt katta benim ailem oturduğu için evin bağımsız bir ev olmadığını idda etmiştir.Doğru ailem alt katta oturmakta ancak sanırım sizin göndermiş olduğunuz bir link üzerinden okumuştum. yargıtayın bu konudaki örnek teşkil edecek olan kararı su şekilde idi. aynı apartmanda oturan ancak ortak kullanım olmayan evler birbirinden bağımsız sayılır gibi bir ibare vardı. bununla ilgili yargıtayın kararının olduğu sitenin linki ni tekrar gönderirseniz itiraz dilekçeme örnekk teşkil etmesi amacı ile kaynağı yazmak istiyorum. tşk ederim.
Gelirinizi ve borçlarınızı belgeleyen her türlü evrağı mahkemeye sunabilirsiniz.
Ayrıca varsa eşinizin gelirini de ispat yoluna gidebilirsiniz.
Mahkeme boşanma davasının herhangi bir anında tedbir nafakasına hükmedebilir. Bu 500 YTL'den az da olabilir. Belirlenen tedbir nafakası talep tarihinden itibaren geçerlidir. Yine mahkemeye ödeyebileceğiniz tedbir nafakası miktarını da sunabilirsiniz.
Mesela 15 ekim'de eşiniz dava açmış ve 500 YTL tedbir nafakası istemişse,
15 martta mahkeme 300 YTL tedbir nafakası ödenmesine hükmetmişse, bu tedbir nafakası 15 eylülden itibaren geçerli olur, sizin birikmiş 1800 YTL borcunuz olur. Buna ek olarak yeni aylarda da 300 YTL ödemeniz gerekir.
Siz bu ara karara itiraz edebilirsiniz, ama yeni ara karar çıkıncaya kadar rakam aynı kalır. Mesela sizin itirazınız sonunda 15 nisanda nafaka 200 YTL'ye düşürülürse, 15 nisan öncesindeki 7 ay için 300 YTL daha sonrası için 200 YTL olur. Yani nafakanın azaltılması geriye dönük işlemez.
Bu yüzden şimdiden ileride eşinize ödeyeceğiniz nafaka olarak kenara bir miktar para koymanızda fayda var. Bugünden aylık 300-400 lira koymazsanız nafaka kararı çıktığında ödemeniz gereken büyük miktarı ödemekte zorlanırsınız.
Sitede bir yerlerde var, ama benim de sizin gibi arama yapmam lazım. Şu anda mümkün değil.
Gerçi eşiniz boşanma davası açtığı için artık geri dönmesine gerek yok.
Dolayısıyla müstakil evdi, değildi şeklinde itirazının da bir önemi yok.
"Boşanma davası açtım, boşanma davası ayrı yaşama hakkı verir." demesi yeterli.
Eşinizin açtığı davada evin müstakil ev olmadığı iddia edilirse, cevaben bunun ayrı bir daire olduğunu ifade edebilir, şahitlerle ispatlarsınız.