Dilekçenin doğruluğu yanlışlığı konusunda icra müdürlüğü uyarmaz verdiğiniz dilekçeyi almakla yükümlüdür onlar sadece yanlış anlaşılma olmasın lütfen. Konu nerelere gelmiş :eek:
Printable View
Dilekçenin doğruluğu yanlışlığı konusunda icra müdürlüğü uyarmaz verdiğiniz dilekçeyi almakla yükümlüdür onlar sadece yanlış anlaşılma olmasın lütfen. Konu nerelere gelmiş :eek:
Sayın Keziban Çolak,
Sizin de dediğiniz gibi İcra Müdür "dilekçeyi" almak zorundadır....
bu cümleden yanlış anlaşılma olacağını düşündümAlıntı:
Eğer İcra Müdürlüğüne başvurduysanız ve icra müdürü dilekçenizi inceleyip kabul ettiyse mal beyanından dolayı herhangi bir endişe duymanız gerekmediği kanısındayım
Ben en iyisi pazartesi günü ilgili icra md.ne gideyim son gün çünkü!, mal beyanımı tekrar vereyim iş adresimi de yazayım, diğeri zaten buraya gelene kadar postada bayağı zaman geçer! Çok basit bir soru sordum ancak görüyorum ki bu konuda da çelişkiler devam ediyor. Yine de yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkürler herkese.
Sizin bu konudaki yani dilekçemin geçerliliği hakkındaki düşünceniz nedir acaba sayın keziban? Yani şunu diyebilirmiyiz; Hakkımda alacaklı tarafından şikayet yapıldı ve dava açıldı diyelimki. Mahkemeye çıktık ve ben mal beyanımda adres belirtmediğim için yani dilekçem geçersiz olduğu için süresinde mal beyanında bulunmamış oldum ve 10 gün disiplin cezası aldım! Ne dersiniz mümkün müdür sizce?
Bu konuyla ilgili görüşleri olan diğer hukukçuların da görüşlerini rica ediyorum. Mal beyanıyla ilgili bugüne kadar çok şey yazılıp söylenmiş, ancak madem mal beyanıyla ilgili standart bir form yok o takdirde herkes şeklinin nasıl olacağını bilmek zorunda değil diye düşünüyorum. İİK 74.maddesinde belirtilen hususlar yer aldıktan sonra beyanda adres olmaması, damga pulu olmaması gibi faktörlerin verilen beyanı geçersiz kılmayacağı görüşünü savunuyorum. Çünkü bunlar esas olarak belirtilmemiş. Borcun ne suretle ödeneceği, borçlunun gelir kaynağı, sahip olduğu mallar beyan edildikten sonra problem olacağını düşünmüyorum. Bu kadar önemli bir konunun aslında yoruma açık değilde kesin hükümler içermesi lazım ki kesin hükümler de bellidir zaten. Bunun dışında beyanı geçersiz kılacak ne olabilir, hangi durumlar mal beyanı olarak verilen dilekçenin sırf şekil itibariyle ki bunun bir formatıda olmadığı halde geçersiz kılar?
Ben, mal beyanı içeriğinin usulsüz olup olmadığının tespitini icra md.yapar demiyorum. İcra md. tabiki dilekçeyi alacak. Ancak dilekçenin üzerinde sadece adres yok diye mal beyanı da usulsüz mü oluyor ya da hiç verilmemiş mi oluyor onu öğrenmek istiyorum net olarak?
Sayın Medya71,
Sadece verdiğiniz şeyin kanunen dilekçede olması zorunluluk olan şekil şartlarını taşımadığını bu nedenle dilekçe olamayacağını belirtmek istedim.
Verdiğiniz belge yazılı beyan olarak kabul edilebilir ki bunun da mal beyanıyla ilgili herhangi bir sorun doğurmayacağını kabul etmek gerekir. Ortada bir belirsizlik yada açıklık yoktur. Siz mal beyanında bulunmuşsunuz. Ama verdiğiniz belge dilekçe değildir. Zaten mal beyanının dilekçe verilerek yapılması gerektiği hakkında da bir kanun yok.
Madde 74 - Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.
İcra İflas Kanunu'na göre, icra takiplerinde bulunmanız gereken mal beyanlarının bu unsurları taşıması gerekli ve yeterlidir.
Dediğiniz gibi eğer dilekçeniz usulune uygun olmadığı kaaneti alacaklı vekilince düşünülüp mahkemeye verilirse bunda karar mercii icra mahkemesidir. Dediğiniz gibi belli bir şekil zorunluluğu yok mal beyanı dilekçesi için.. Bu arada süresinde bulunmamaktan değil usulüne uygun olmadığından ceza çıkar bu cümleniz yanlış olmuş bunu belirtmek istedim.
Teşekkür ederim. Ben sizin fikrinizi öğrenmek istedim sadece. Bakın hala dilekçemin usulune uygun olup olmadığından bahsediyorsunuz! :) Dilekçenin şekli önemli olmadığına göre içeriğine göre sizce bu şekilde verdiğim beyan usulune uygun olur mu size göre? (yani adres yazmamış olmam beyanı usulsüz kılar mı?)