Hepinize tesekkür ederim.
Printable View
Hepinize tesekkür ederim.
Bişey daha sorcam ehliyetsiz olarak araba kullandıgımda yakalanırsam ne oluyor o konuda bilgilerinizi alabilir miyim?
Merhaba;
Karayolları Trafik kanununa göre:
-Sürücü Belgesinin Geri Alınma Süresi İçinde Araç Kullanmak
Kanunun 118/son maddesi sürücü belgeleri geri alınanların geri alma süresi içinde araç kullanmaları halinde belgesiz araç kullanma gibi cezalandırılmaları öngörülmüştür.
Kanun sürücü belgelerinin alınacağı durumları şu maddelerinde belirtmiştir
1-48/5.maddesindeki alkollü araç kullanmak
2-51/2ve 3.maddelerindeki hız sınırlarını ihlal etmek
3-118/2 ve 3.deki 100 ceza puanının doldurma
4-118/5 asli kusurlu olarak ölümlü trafik kazasına sebebiyet vermek
5-119/3deki cürümlerden dolayı mahkum olmak
Yukarıda sayılı sebeplere bağlı olarak sürücü belgesi ya trafik zabıtasınca,yada yetkili trafik mahkemesince veya ceza davasının görüldüğü mahkemece geri alınmasına karar verilir.Bu gibi durumlarda sürücü belgesi elinden alınan kişinin tekrar araç kullanması yasaklandığından bu süre zarfında araç kullanmada kişiler sürücü belgesiz gibi kabul edilip cezalandırılırlar.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin zabtın tutulmasında sürücü belgesinin gerçekte geri alınıp alınmadığı tespit edilmeli.Yani tutanağın tutulduğu sırada geri almanın infazına başlanılmış olmalı.Eğer geri alma kararı verilmiş infaza başlanamamışsa veya infaz sona ermiş kişinin sürücü belgesini teslim almaması gibi durumlar varsa bu durumda 118/son değil idare para cezasın gerektiren 44/b de ki fiil oluştuğundan bu maddeye göre ceza tutanağı düzenlenmeli.
saygılar
Yukarıdakilere ilaveten 5237 sayılı TCK nın 179. maddesinden de yargılanır ceza alırsınız.
merhabalar..
geçenlerde alkollü şekilde trafik polisine yakalandım. 2.06 promil alkollü çıktım.ehliyetime 6 ay el konuldu ve 448 ytl para cezası kesildi..
öğrenmek istediğim şu. ertesi gün adliyeye gittik ve ifademi aldılar..acaba mahkemede tekrar para cezasına çarptırılacakmıyım..ne miktarda olabilir tahminen. ayrıca mahkeme ifade verildikten sonra ne kadar bir süre içinde olabilir.
07.04.2008 Tarihinde Saat 03.08 De Içki Aldiktan 1-1.5 Saat Sonra Yapilan Kontrolde 0.52 Promil Alkollü Olduğum Yapiilan ölçümle Tespit Edildi Ve Ehliyetime 6 Ay Elkonuldu Ve 480 Ytl Para Cezasi Uygulandi:
1.forum Sitelerinde Okuduğum Kadariyla Trafikteki Tüm Işlemlerde %10 Hata Payi Olduğu Söyleniyor.dayanaği Nedir?(genelge,yönetmelik Vs.)
2.idare Mahkemesine Dava Açsam Ne Olur? %10 Luk Hata Payi Davayi Kazanmama Neden Olur Mu?
3. Ve Bugüne Kadar 0 Hata Puanim Vardi.
4.şimdi Hangi Yolu Izlemeliyim?
0.66 promil yada yüzde 66 promil farketmez.Sonuçta SÜDGE eğitiminden biliyorum.Eski yasa değişti.Eğer 0.50 promille yakalanırsanız cezaya muhattap olursunuz. yüzde 10 luk bir tolerans yoktur.Bende 0.97 promille yakalandım ve sonuca itiraz ettim adli tıpa malesef götürülmedim. Her standart içki 0.20 promildir.3 kutu bira 0.60 promil, 3 ufak bardak viski-cin-rakı-... 0.60 promile tekabul eder.Şimdi birde 179-3 maddesi var.2 seneye kadar hapis.Tabi o alkollü iken trafiği tehlikeye sokma suçu.Ben ondanda ceza aldım.
Alkollü iken 0.50 promil üstünde ceza almamanız imkansız.Dua edin tck 179-3 oluşmasın.
Saygılar.