Cevap: Daha önce tamir edilen cihazım tekrar sorun yaratıyor.
Merhaba arkadaşlar. Olayla ilgili biraz güncelleme vermek istedim. Ürünü servisin başka bir şubesine götürdüm. İncelemeler sonucunda bir sorunu olmadığı söylendi. Malesef belirttiğim üzere ürünün problemi bazen ortaya çıkan bir şebeke sorunu olduğu için "Mahkemeye verir kanıtlarım" diyemiyorum. Bunun yerine şöyle bir şey düşündüm:
Ben ürünü servise kutusunun içine bir not yazarak yolladım. İçinde ürünün sorunları yazıyordu, her hangi bir tamir talebi belirtmemiştim. Bana tüketicinin seçimlik haklarından hiç biri sorulmadan tamire alındı ve ağır parça değişimleri uygulandı. Burada 6052'nin 7. maddesinden faydalanabilir miyim? Ayrıca bu kurumun çalışanları halen insanları 4077'ye göre bilgilendiriyor. Seçim hakkı sunulmuyor. Bunun bir şirket politikası olduğu aşikar. Buradan THH'ye gidip bir şey çıkartmam mümkün değil mi?
- - - Updated - - -
Ayrıca internette şöyle bir şey buldum. 4077 nolu kanuna dayalı bir davadan ama kalın çizdiğim nokta bence önemli:
Uyuşmazlık, satılan malın ayıplı olmasından dolayı 4077 sayılı tüketicinin Korunması hakkında Kanun'a göre açılmış bir davadır. Anılan kanunun 4. maddesi hükmüne göre, satın alınan malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde, tüketici malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde, bu malları satıcı fırmaya geri vererek, değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir. tüketici bu taleplerden herhangi birini tercihte serbesttir. Alıcı bu seçimlik haklardan ayıpsız çeşidiyle değiştirilmesini istemiştir. Davalı, davacının tercihini yerine getirmekle yükümlüdür, onu bir başka seçeneği tercih etmeye doğrudan ya da dolaylı olarak zorlayamaz.
Kişiye değişim hakkının olmadığını söyleyip onu tamir hakkını kullandırmaya yönlendirmek dolaylı bir zorlama olarak ele alınabilir mi?
Cevap: Daha önce tamir edilen cihazım tekrar sorun yaratıyor.
[QUOTE=magdurtuketici;555853]Merhaba arkadaşlar. Olayla ilgili biraz güncelleme vermek istedim. Ürünü servisin başka bir şubesine götürdüm. İncelemeler sonucunda bir sorunu olmadığı söylendi. Malesef belirttiğim üzere ürünün problemi bazen ortaya çıkan bir şebeke sorunu olduğu için "Mahkemeye verir kanıtlarım" diyemiyorum. Bunun yerine şöyle bir şey düşündüm:
Ben ürünü servise kutusunun içine bir not yazarak yolladım. İçinde ürünün sorunları yazıyordu, her hangi bir tamir talebi belirtmemiştim. Bana tüketicinin seçimlik haklarından hiç biri sorulmadan tamire alındı ve ağır parça değişimleri uygulandı. Burada 6052'nin 7. maddesinden faydalanabilir miyim? Ayrıca bu kurumun çalışanları halen insanları 4077'ye göre bilgilendiriyor. Seçim hakkı sunulmuyor. Bunun bir şirket politikası olduğu aşikar. Buradan THH'ye gidip bir şey çıkartmam mümkün değil mi?
- - - Updated - - -
Hem üründe sorun yok diyorsunuz. hemde ağır parçaları değişti diyorsunuz. Bu nasıl oluyor.
Seçimlik haklarınızı servise karşı kullanamazsınız. Seçimlik haklarınızı Satıcı ithalatcı yada üreticiye karşı kullanabilirsiniz. Servise gönderdiğiniz ürünü servis tabiki tamir edip gönderecektir. Siz servise verirken arızalı olması durumunda tamir edilmesini istemiyorum. Rapor talep ediyorum yada. Arızalı olması durumunda bedel iadesi yada yenisi ile değiştirilmesini talep ediyorum şeklinde belirtmeniz gerekir.
Alındığından itibaren 6 ay içinde çıkar arızalar alındığında var olduğu kabül edilir ve sözleşmeden dönme hakkınız vardır. ürünün ayıplı olmadığının isbatı satıcıya aittir. Ürünü satıcıya gönderip sözleşmeden döndüğünüzü ve bedel iadesi istediğinizi belirtirsiniz. Satıcı zaten ürünü servise gönderip servis bunu onaylarsa satıcı size bedel iadesini verir. Onaylamaz ise Tshh ne başvurursunuz.
6 Ay geçtikten sonra garanti süresi içersinde ürünün ilk arızasında seçimlik hakkınız zaten yok. Tamir hakkınız var. Eğer tamir hakkınızı kullandınız ürün tekrar arızalandı.( Aynı arıza olup olmaması önemli değil.) bu defa seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz.
Kişiye değişim hakkının olmadığını söyleyip onu tamir hakkını kullandırmaya yönlendirmek dolaylı bir zorlama olarak ele alınabilir mi? Nasıl isbat edeceksiniz?
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20131128-1.htm
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20140613-2.htm
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20140613-3.htm