-
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba,
Bazı konular hakkında bilgi,görüş ve yorumlarınıza başvurma ihtiyacı hissettim
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ni ve yönetmelik hakkında değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği dikkatlice inceledim. Ancak yorumlama konusunda tereddütlerim var.
2006 Ağustos döneminde sevke tabi yedek subay aday adayıyım. 2004 yılında lisans derecemi aldım askerlik kararımı aldırdım muayenemi oldum.Daha sonra yüksek lisans eğitimime başladım ve enstitü tarafından tecilim yapıldı. 2005 yılının Temmuz ayında sağ omzumdaki tümoral oluşum sebebiyle(miyositis ossifikans) cerrahi bir operasyon geçirdim. Geçirmiş olduğum hastalığı Yönetmeliğin Hastalık ve Arızlar Listesindeki 61. Madde'nin B Bendinin 2. Fıkrasında tespit ettim. Şimdi bu maddeyi aşağıda bilgilerinize sunuyorum:
"Madde 61 - A) Beden hareket ve vazifelerini bozmayan:
1. Kas ve tendon arızaları, beden ve ekstremite hareketlerini bozmayan soli-
ter ya da grup halindeki kas agenezileri ve ameliyatla tedavi edilebilen iyi
huylu kas tümörleri.
2. Üst tarafta kolda 3 santimetre (3 cm. dahil), ön kolda (dirsek altı)
2 santimetre (2 cm. dahil)`ye kadar kas atrofisi ya da çevre genişliği yapmış
hastalık sekelleri.
3. Alt tarafta 3 cm. (3 cm. dahil)`ye kadar olan kas atrofileri ya da çevre
genişliği yapmış hastalık sekelleri.
B) Beden hareket ve vazifelerini bozan:
1. Önemli beden hareketleri yaptıran tendon ve kasların travmatik sekelleri.
(Kas kasıntıları, kas fıtıkları v.b)
2. Büyük kaslarda devamlı kas iltihapları, miyozit ossifikan.
3. Üst tarafta kolda 3 cm. (hariç) 5 cm. (dahil)`ye kadar, ön kolda 2 santi-
metreden (hariç) 4 cm. (dahil)`ye kadar sabit hale gelmiş kas atrofileri ya da
çevre genişliği yapan sekeller.
4. Alt tarafta uylukta 3 santimetreden (hariç) 6 cm. (dahil)`ye kadar, tibia
çevresinde 3 cm. (hariç) 5 cm. (dahil)`ye kadar sabit hale gelmiş kas atrofileri
ya da çevre genişliği yapan sekeller.
C) 61 nci Maddenin A, B ve D dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve
nekahat halleri.
D) Beden hareket ve vazifelerini ileri derecede bozan:
1. Kas ve tendonların travmatik önemli derecedeki harabiyeti, ekstremitele-
rin hareketlerini 58 nci Maddenin 1.fıkrası derecesinde bozan grup kas hastalık-
ları.
2. Önemli ve devamlı kas iltihapları, ameliyatla tedavisi olanaksız ya da
nüks eden iyi huylu kas tümörleri kasların kötü huylu tümörleri.
3. Üst tarafta kolda 5 cm. den fazla ve ön kolda 4 cm. den fazla kas atrofi-
si ya da çevre genişliği yapan hastalık sekelleri.
4. Alt tarafta uylukta 6 cm.den tibya çevresinde 5 cm. den fazla kas atrofi-
si ya da çevre genişliği yapan hastalık sekelleri."
Şimdi benim geçirdiğim hastalığın patalojik tanısı :"myositis ossifikans" olarak geçiyor ve B Grubu Arızalar Listesinde yer alıyor.
Sorularım:
1- Myositis Ossifikans B Grubu Arızalar arasında sayılmasına rağmen bu grubun ana başlığı"Beden hareket ve vazifelerini bozan" olarak geçiyor. Ancak ben sağ kolumu eskiye oranla %90-%95 kapasitede kullanabiliyorum. Sadece çok ağır nesneleri kaldırırken problem yaşıyorum ve barfiks çekemiyorum. Bunun dışında çok önemli bir sorun teşkil etmiyor yaşantımda. Bütün bu bilgilerin ışığında geçirmiş olduğum hastalığın adı B Grunda geçmesine rağmen beden hareket ve vazifelerini bozmamasında ötürü A Grubu Arıza mı sayılacaktır?
2- Arıza sayılabilmesi için hastalığın hala var olması mı gerekiyor yoksa zamanında bu hastalığı geçirip ameliyatla tedavi edilmiş olmak arıza olarak sayılıyor mu.
3- Anladığım kadarı ile Askerlik Şubesi'nde doldurulacak dilekçe ile sizi GATA'ya sevk ediyorlar. Bu süreç ne kadar sürüyor? GATA'da yapılan işlemler 1 günde biten cinsten mi yoksa bugün git yarın gel şeklinde bir oyalama mı söz konusu? 1-25 Temmuz tarihleri arasında Askerlik Şubemden sınav evraklarımı almam gerektiği düşünülürse bu işlemlerin bu tarihleri aşma ihtimali var mıdır?
4- Amacım asla askerden kaçmak değil. Benim arzum sağ kolum ve omzumu kullanacağım ağır işlerden muaf olmak ve 20 yaşındaki bir uzman çavuşun"sen niye barfiks çekemiyorsun gibi alaycı ifadeleri karşısında benim raporum var diyebilmek. Bu şekilde bir rapor düzenlenebiliyor mu?
5- Bütün bu anlattıklarım bir bütün olarak irdelendiğinde ve hafta içi hergün çalıştığım göz önüne alındığında siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?
Bilgi, görüş, öneri ve yorumlarınızı lütfen esirgemeyiniz.
Hepinize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şimdiden müteşekkirim.
Saygılarımla.
-
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba,
Bazı konular hakkında bilgi,görüş ve yorumlarınıza başvurma ihtiyacı hissettim
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ni ve yönetmelik hakkında değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği dikkatlice inceledim. Ancak yorumlama konusunda tereddütlerim var.
2006 Ağustos döneminde sevke tabi yedek subay aday adayıyım. 2004 yılında lisans derecemi aldım askerlik kararımı aldırdım muayenemi oldum.Daha sonra yüksek lisans eğitimime başladım ve enstitü tarafından tecilim yapıldı. 2005 yılının Temmuz ayında sağ omzumdaki tümoral oluşum sebebiyle(miyositis ossifikans) cerrahi bir operasyon geçirdim. Geçirmiş olduğum hastalığı Yönetmeliğin Hastalık ve Arızlar Listesindeki 61. Madde'nin B Bendinin 2. Fıkrasında tespit ettim. Şimdi bu maddeyi aşağıda bilgilerinize sunuyorum:
"Madde 61 - A) Beden hareket ve vazifelerini bozmayan:
1. Kas ve tendon arızaları, beden ve ekstremite hareketlerini bozmayan soli-
ter ya da grup halindeki kas agenezileri ve ameliyatla tedavi edilebilen iyi
huylu kas tümörleri.
2. Üst tarafta kolda 3 santimetre (3 cm. dahil), ön kolda (dirsek altı)
2 santimetre (2 cm. dahil)`ye kadar kas atrofisi ya da çevre genişliği yapmış
hastalık sekelleri.
3. Alt tarafta 3 cm. (3 cm. dahil)`ye kadar olan kas atrofileri ya da çevre
genişliği yapmış hastalık sekelleri.
B) Beden hareket ve vazifelerini bozan:
1. Önemli beden hareketleri yaptıran tendon ve kasların travmatik sekelleri.
(Kas kasıntıları, kas fıtıkları v.b)
2. Büyük kaslarda devamlı kas iltihapları, miyozit ossifikan.
3. Üst tarafta kolda 3 cm. (hariç) 5 cm. (dahil)`ye kadar, ön kolda 2 santi-
metreden (hariç) 4 cm. (dahil)`ye kadar sabit hale gelmiş kas atrofileri ya da
çevre genişliği yapan sekeller.
4. Alt tarafta uylukta 3 santimetreden (hariç) 6 cm. (dahil)`ye kadar, tibia
çevresinde 3 cm. (hariç) 5 cm. (dahil)`ye kadar sabit hale gelmiş kas atrofileri
ya da çevre genişliği yapan sekeller.
C) 61 nci Maddenin A, B ve D dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve
nekahat halleri.
D) Beden hareket ve vazifelerini ileri derecede bozan:
1. Kas ve tendonların travmatik önemli derecedeki harabiyeti, ekstremitele-
rin hareketlerini 58 nci Maddenin 1.fıkrası derecesinde bozan grup kas hastalık-
ları.
2. Önemli ve devamlı kas iltihapları, ameliyatla tedavisi olanaksız ya da
nüks eden iyi huylu kas tümörleri kasların kötü huylu tümörleri.
3. Üst tarafta kolda 5 cm. den fazla ve ön kolda 4 cm. den fazla kas atrofi-
si ya da çevre genişliği yapan hastalık sekelleri.
4. Alt tarafta uylukta 6 cm.den tibya çevresinde 5 cm. den fazla kas atrofi-
si ya da çevre genişliği yapan hastalık sekelleri."
Şimdi benim geçirdiğim hastalığın patalojik tanısı :"myositis ossifikans" olarak geçiyor ve B Grubu Arızalar Listesinde yer alıyor.
Sorularım:
1- Myositis Ossifikans B Grubu Arızalar arasında sayılmasına rağmen bu grubun ana başlığı"Beden hareket ve vazifelerini bozan" olarak geçiyor. Ancak ben sağ kolumu eskiye oranla %90-%95 kapasitede kullanabiliyorum. Sadece çok ağır nesneleri kaldırırken problem yaşıyorum ve barfiks çekemiyorum. Bunun dışında çok önemli bir sorun teşkil etmiyor yaşantımda. Bütün bu bilgilerin ışığında geçirmiş olduğum hastalığın adı B Grunda geçmesine rağmen beden hareket ve vazifelerini bozmamasında ötürü A Grubu Arıza mı sayılacaktır?
2- Arıza sayılabilmesi için hastalığın hala var olması mı gerekiyor yoksa zamanında bu hastalığı geçirip ameliyatla tedavi edilmiş olmak arıza olarak sayılıyor mu.
3- Anladığım kadarı ile Askerlik Şubesi'nde doldurulacak dilekçe ile sizi GATA'ya sevk ediyorlar. Bu süreç ne kadar sürüyor? GATA'da yapılan işlemler 1 günde biten cinsten mi yoksa bugün git yarın gel şeklinde bir oyalama mı söz konusu? 1-25 Temmuz tarihleri arasında Askerlik Şubemden sınav evraklarımı almam gerektiği düşünülürse bu işlemlerin bu tarihleri aşma ihtimali var mıdır?
4- Amacım asla askerden kaçmak değil. Benim arzum sağ kolum ve omzumu kullanacağım ağır işlerden muaf olmak ve 20 yaşındaki bir uzman çavuşun"sen niye barfiks çekemiyorsun gibi alaycı ifadeleri karşısında benim raporum var diyebilmek. Bu şekilde bir rapor düzenlenebiliyor mu?
5- Bütün bu anlattıklarım bir bütün olarak irdelendiğinde ve hafta içi hergün çalıştığım göz önüne alındığında siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?
Bilgi, görüş, öneri ve yorumlarınızı lütfen esirgemeyiniz.
Hepinize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şimdiden müteşekkirim.
Saygılarımla.
-
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.
Şunu söylemek istiyorum ki, bence hastalığınla ilgili bizlerin yorumlarından ziyade GATAdakilerin yorumu önemli olduğundan değerlendirmelerimiz yanlış olur kanaatindeyim. Ama bil ki, doktorların bakış tarzı mutlaka askere göndermek olduğundan ve hastalığının geçmiş olmasının öneminin de büyük olmasından askere gönderilmen sözkonusu olabilir. Üstelikte A kararı alarak. B alırsan gönderilmiyorsun çünkü. Aksi de olabilir tabi.
Diğer konulara gelince, GATAya gitmen durumunda senden isteyecekleri tetkiklerin ne zamana yapılacağı ya da sonuçlarının sana ne zaman verileceği önemli olduğundan bu sürecin uzaması halinde ilgili celp dönemin geçebilir de yetişebilirde. Ama geçerse sonraki celp dönemine alacağın karara göre hareket edeceksin. Bu da önemli değil yani. Tabii yetişmezde sen illa gitmek istersen bu sorun olabilir elbette.
Ayrıca burada yazışan kimsenin askere kaçma eğiliminde olduğunu sanmıyorum. Herkez seninle aynı düşüncede konuyu daha iyi anlamak adına bilgilerini paylaşıyor diye düşünüyorum.
Tekrar geçmiş olsun..
-
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun.
Şunu söylemek istiyorum ki, bence hastalığınla ilgili bizlerin yorumlarından ziyade GATAdakilerin yorumu önemli olduğundan değerlendirmelerimiz yanlış olur kanaatindeyim. Ama bil ki, doktorların bakış tarzı mutlaka askere göndermek olduğundan ve hastalığının geçmiş olmasının öneminin de büyük olmasından askere gönderilmen sözkonusu olabilir. Üstelikte A kararı alarak. B alırsan gönderilmiyorsun çünkü. Aksi de olabilir tabi.
Diğer konulara gelince, GATAya gitmen durumunda senden isteyecekleri tetkiklerin ne zamana yapılacağı ya da sonuçlarının sana ne zaman verileceği önemli olduğundan bu sürecin uzaması halinde ilgili celp dönemin geçebilir de yetişebilirde. Ama geçerse sonraki celp dönemine alacağın karara göre hareket edeceksin. Bu da önemli değil yani. Tabii yetişmezde sen illa gitmek istersen bu sorun olabilir elbette.
Ayrıca burada yazışan kimsenin askere kaçma eğiliminde olduğunu sanmıyorum. Herkez seninle aynı düşüncede konuyu daha iyi anlamak adına bilgilerini paylaşıyor diye düşünüyorum.
Tekrar geçmiş olsun..
-
-
-
-
-
Geçmiş olsun,
Her ne kadar anlamıyorum desenizde sorunuzun en güzel yanıtı yönetmelikte bulunuyor. Bu forumdan verilen linkler ile eski ve yeni yönetmeliklerden hastalığınızla ilgili olanları kontrol ederek değişiklik olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Değişiklik olmuş ve artık yedek subay olur maddeleri elverisize dönmüş olabileceği gibi tam tersi artık ilgili maddeler ile sorunsuz askere gönderiliyor da olabilir. Çünkü her iki durumda mevcut.
Sonuç olarak itibar edeceğiniz son yönetmelikte tüm açıklamalar mevcuttur. Mümkün olduğunca dikkatli okumanızı veya bilen birilerine yorumlatmanızı öneririm. Yoksa buradan yürütülen fikirler sizi tam olarak tatmin etmeyebilir.
Ayrıca yanlış da yönlendirebilir.
Tekrar geçmiş olsun.
-
Merhaba arkadaşlar,
durumum hakkında bilgi,görüş ve yorumlarınıza başvurma ihtiyacı hissettim.1982 doğumlu 1.74 boyunda 110 kilodayım.7 sene üniversiteye devam ettikten sonra mezun olamadım.
1-)Acaba kilomdan dolayı çürük sayılabilme ihtimalim nedir?
2-)Eğer askere alınır ve hava değişimi alır isem bu esnada öğrenci affı çıkar ise bu aftan faydalanabilirmiyim?