-
Teşekkür ediyorum ;
yani yaş la ilgili sanırım 31 v.s 45 kilo altında değil kendiside istekli aslında biz istemiyoruz korkuyor arada bayılma vs oluyor ama net bir teşhisi yok zayıf iştahsız gibi şeyler ve sanırım Gilbert sendromu şüphesi o halde yönetmelikten araştırmak lazım tekrar teşekkürler
-
sayın arkadaş
Sağlık kararına itiraz dilekçesi yazma hakkınız vardır. Dilekçeye hem damar hem de kilo sorunum var, bunların ortaklaşa etkisi nedeniyle .... yazıp, başka bir askeri hastanede yeniden muayene olmak istediğinizi belirtiniz. Dilekçeye ev telefonunuzu ve ev adresinizi mutlaka yazınız.
Dilekçeyi, yerli askerlik şubenize (nüfusa kayıtlı olduğunuz yer) APS ile alma haberli olarak gönderiniz.
Yerli askerlik şubesi dilekçeyi alınca, dilekçenin fotokopisini Ankara'ya gönderir. Ankara'daki komutanlar, dilekçeyi mantıklı bulursa, yerli askerlik şubesine EMİR yazar. Başka bir hastanede muayene olursunuz.
2005 yılında sağlık yeteneği yönetmeliği değişti. Katı kurallar geldi. Neredeyse herkese "askerliğe elverişlidir" deniyor. Ancak, askerliğe başladıktan sonra, hastalıklarınıza uygun görevler veriliyor. Askere giderken, arızanız ile ilgili reçete, rapor, ameliyat fotokopilerini yanınızda götürünüz. İnsaflı bir komutan size uygun bir görev verecektir.
Askerliği sırasında, ayak kemiğinden ameliyat oldu, yine de askere devam etmek zorunda kaldı. Ancak, askerliği bitene kadar koğuşta oturdu ve koğuş nöbeti tuttu.
Geçmiş olsun.
Saygıyla
-
sn tanju
lınkte son TSK SYY yonetmelıgı var
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/20176.html
bu yonetmelıgın kanunlarında kendı rahatsızlıgımı buldum okudum doktoruma sordum herseyıyle sorusturdum
ama gıtmıs oldugum askerı hastanede bana soru sormak yok ıdı kendı baslarına buyruk hareket edıyorlar oradakı bı memurun hatası sızı nelere maruz bıraka bılıyor..
Kaldıkı ben oraya tasıdıgım bunye ıle gıttım yanı bana gozunun ucuyla sole bı baksa
anlayacak zaten bana bolebı hastalıgın yasatacagı zorlukları..
ama nerdee
hayırlısı olsun bakalım neler olacak
ama bana en cok dokunan baskalarının dıyetını odemek
-
öncelikle geçmiş olsun arkadaşım tekrar,
şimdi görünen o ki, raporunuz samsuna gidecek ve siz ankarada işlem gördüğünüzden, rapor bir şekilde ankaraya da gelecek ve size şu tarihte sınav var gel vs diyecekler, bence iki yol var ikisini de uygulayınız. (tabi bu aymaz sistem, insanların işi gücü var mı, sağlık muayenesi isteyen adam doğal olarak bir şekilde rahatsızlık sahibi olduğundan bu işlere koşturmaya mecali var mı yok mu diye soran yok, yürüyeni var yürüyemeyeni var) ilki, bu kararın mantıksız olduğunu, şubedeki nöbetçi doktora izah edip aynı konuda tekrar sevkinizi isteyin ikincisi ise, telefonla da konuşuyorsa bekleyin, ta ki sizi dinleyecek durumda olana kadar tavrınızı koyup bekleyin, kimse size zorla konuş diyemez, ve doktora, dirayetli ve kararlı şekilde bak arkadaş, benim hem bacağımda ciddi damar problemim var, hem de iç hastalıkları kapsamında vücudumda sorun var dolayısıyla aşırı kilo problemim var ve bunlar beni ziyadesiyle rahatsız ediyor, beni lütfen dahiliye ve kalp damara ya da nereleri gerekiyorsa sevk edin diye talep edin. unutmayın ki siz şu anda sivilsiniz ve doktor, rütbe vs sizi bağlamaz. hadi diyelim ileride asker olunca bunlar bana takar mı, yok öyl bir ihtimal. ne şubedekini, ne hastanedekini, kısaca bu süreçte sizin hayatınıza etki yapacak bu insanlarla ileride karşılaşmayacaksınız, dolayısıyla içinizdeki aslanı çıkarın ortaya, hatta kızgınlığınızı çıkarın. siz her sabah o güne nasıl başlayacağınızın hesabını yaparken hangi vatan evladı sizin bu acınızı görmezden gelme lüksüne sahiptir.
benim askerlik işleri için harcadığım neredeyse 12 ay içinde kanaatlerimden biri odur ki, askeri bürokrasi, sevmeden yaptığı işi, yapmak zorunda olduğu süre boyunca görevi dahilindeki işlerin ve zorluların ceremesini, kendi ayağına gelen ve hizmet vermekle yükümlü olduğu sivil ya da askerlere yükleyerek bir şekilde tatmin oluyor. başka mantıklı açıklaması yok.
bir önceki paragrafta yazdığım şekilde durumu şubedeki doktorun sizi tekrar sevk etmesi ile sürdürebilir ve inşallah çözebilirseniz, bir de itiraz sürecinin dayanılmaz çetrefillikleri ile uğraşmazsınız diye ümit ediyorum.
hadi inşallah size de sizin için en doğru kararı aldıralım.
not olarak ileteyim, benim liseden bir arkadaşım ilk askerlik işleminde kilodan dolayı sevk alıp, istanbul gümüşsuyu askeri hastanesine sevk edildi, ne var ki o sağlık kuruluna esas muayene için sevk edildi, bana hala askerlik kararı için sağlık kurulunun kararı gerekir gibi geliyor, sağlık yeteneği yönetmeliğine bakacağım bir daha, sonra ilk sağlık kurulunda 1 sene erteleme aldı, diyet yap gel diye :) ilk kurula çıktğında boyu yaklaşık 1.80 kilosu da 118 idi yanlış hatırlamıyorsam, o da kilomu muhafaza etmek için diyet yapacağım diye bize haber vermişti :) 2. sene yine askerlik şubesi tarafından aynı yerdeki sağlık kuruluna esas muayene için sevk edildiğinde bu defa kilosu 128 civarı çıkmıştı, tabi bu işlemler dahiliyede oluyor, dahiliye de sağlık kuruluna çıkarıyor, kilonun arttığını görünce tamam sen askerlik yapmayacaksın diye kesin işlem yapmışlar. ki o zaman sene 2004, hala b maddeleri er olamaz subay olur işlemi görüyordu, arkadaşım sevke tabi yedek subay adayı idi.
dolayısıyla diyeceğim o ki, her ne kadar keşke sağlığınız tam olsaydı ama kilonuz dolayısıyla da yönetmeliğe göre sevk geciktirmesi almalısınız. bu kounda ilk seferde kesin işlem yapmıyorlar en az bir sene takip ediyorlar zaten en fazla da 5 defa sevk geciktirmesi yapılabiliyor sonra otomatikman terhis oluyorsunuz.
ayağınızdaki problem için de yakın zamanda bir program izledim, kalp damar cerrahı bir prof varisler ve türevleri ile ilgili bilgiler verdi, olması gereken yönün tersine akış olan damarları, kısa cerrahi müdahale ile kapatıyorlarmış. klasik yöntemde hatalı damarın başı ve sonundan iki delik açıp her iki ucunu dikip aradaki hasta damarı çekip çıkarıyorlarmış, daha yeni bir yöntemde ise zannediyorum lser ile hiç delik vs açmadan, hasta bölgenin başını ve sonunu laserle kapatıp o damarı içeride bırakıyorlarmış, bu yöntemle o damara bağlı yardımcı ve kılcal damarların da kopup atıl kalmaması sağlanıyormuş.
-
Madde 43 - (Değişik : 30/1/1997 - 97/9106 K.)
A) 1. Ameliyatla giderilebilen bir veya iki ekstremitede (alt, üst) venöz dolaşım yetersizliği yapmamış, hafif yüzeysel varisler, küçük travmatik anevrizmalar ve hafif hemoroidler.
2. Kişinin çalışmasına engel olmayan, organik ve trofik komplikasyon yapmamış, vazomotor bozukluklara bağlı ve önemsiz, damar arızaları (Raynaud Fenomeni, Akrosiyanoz, Livedo Retikülaris v.b.).
3. Çalışma ve beden hareketlerine engel olmayan Hemanjiom, Telenjiektazi gibi iyi huylu damar tümörleri, hiç bir klinik belirti vermeyen ve sadece renk değişikliği ile kendini belli eden A-V fistüller.
4. Çalışma gücünü bozmayan, hafif, lokal elefantiyazis ve diğer lenf sistemi hastalıkları.
5. Ameliyat olsun ya da olmasın, trofik komplikasyon yapmamış servikal kot Sendromu, Omuz Kuşağı Sendromu, Scalenus Anticus Sendromu, Hiperabrüksiyon Sendromu, v.b.
6. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Primer sütür ile müdahale yapılmış periferik damar hastalıkları veya yaralanmaları
7. Ameliyat olsun ya da olmasın organik ve trofik bozukluk yapmamış Torasik Outlet Sendromlar.
B) 1. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Bir veya iki ekstremitede radikal tedavisi olanaksız, beden hareketlerine engel olan venöz dolaşım yetersizliği yapmış, tromboflebit sekeli ya da varisler (bu arızaların 3 cm'den fazla hipertrofi ya da trofik bozukluk yapmaları hâlinde), klinik ve lâboratuvar olarak tanısı konulmuş çevre farkı yapsın veya yapmasın postflebitik sendrom.
2. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Organik ve trofik bozukluğa neden olmuş ya da trofik veya vazomotor bozukluk yapsın veya yapmasın ameliyat olmuş (sempatektomi) vazospastik damar hastalıkları.
3. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Rekonstrüktif ameliyatla düzeltilmiş (sentetik veya otojen greft ile) büyük damar, periferik damar veya visseral damar yaralanmaları, yalancı anevrizma veya hastalıkları.
4. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Kalp damar cerrahî, ortopedi ve plastik cerrahî uzmanlarının her birince saptanan klinik veya lâboratuvar olarak tanısı konmuş ekstremitenin çalışma fonksiyonunu bozan lokal elefantiazis ve diğer lenf sistemi hastalıkları.
5. Ameliyat olmuş, istirahat ağrısı olmayan, trofik ve vazomotor bozukluk yapmayan organik okluziv periferik damar hastalıkları (Arteriosklerozis, Obliterans, Thromboanjeitis Obliterans, Buerger v.b.).
6. Ameliyat olsun ya da olmasın organik ve trofik komplikasyon yapmış Torasik Outlet Sendromları.
7. (Değişik: 7/1/2002-2002/3627 K.) Ekstremitelerde çevre farkı yapsın veya yapmasın konjenital A-V fistül, klippel-Treunanay Sendromu.
8. (Ek: 7/1/2002-2002/3627 K.) Çevre farkı 3 cm
den az fakat aktif veya iyileşmiş ulkus kruris.
9. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Kalp damar cerrahî, cildiye ve dahiliye uzmanlarının her birince saptanan; trofik bozukluk olsun veya olmasın soğuk testi pozitif vazospastik damar hastalıkları.
10. (Ek fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Klinik ve lâboratuvar olarak tanısı konulmuş çevre farkı yapsın veya yapmasın akut iliak ven trombozu, akut femoral ven trombozu, akut aksiller ven trombozu, akut subklavian ven trombozu ve bunlar sonucunda gelişen pulmoner embolik olgular.
C) 43 üncü Maddenin A, B ve D dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve nekahat halleri.
D) 1. Ekstremitelerde radikal tedavisi olanaksız beden hareketlerini ileri derecede bozan, venöz dolaşım yetersizliği yapmış tromboflebit sekeli ya da varisler (Bu arızaların 4 cm.
den fazla hipertrofi ya da trofik bozukluk yapmaları halinde).
2. Ameliyat olsun ya da olmasın ileri derecede organik ve trofik değişikliklere neden olmuş periferik damar arızaları ve Torazik Outlet Sendromları.
3. Ameliyat olsun ya da olmasın istirahat ağrısı olan, trofik ve vazomotor bozukluk yapmış organik okluziv periferik damar hastalıkları (Arteriosklerozis, Obliterans, Thromboanjeitis Obliterans, Buerger).
4. Tıbbi ve cerrahi tedaviye rağmen düzeltilemeyen fonksiyonel bozukluklar gösteren damar arızaları.
5. Ameliyatla tedavisi olanaksız önemli anevrizmalar, hemangiomalar, kötü huylu damar tümörleri ve başka damar arızaları.
6. İleri derecede yaygın elefantiazis ve diğer lenf sistemi hastalıkları.
7. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Alt ekstremitede 3 cm'den fazla çevre farkına sebep olan ve abdominal kollateralleri gelişmiş olan vena kava inferior sendromu, klinik ve radyolojik olarak tanısı konulmuş, tedavisi olsun ya da olmasın Vena kava superior sendromu.
8. (Değişik fıkra: 06/12/2004 - 2004/8202 S.Yön/42. mad) Alt ekstremitede 3 cm'den fazla çevre farkı yapmış aktif ya da iyileşmiş ulkus kruris.
9. (Ek: 7/1/2002-2002/3627 K.) Ekstremitelerde 3 cm.
den fazla uzunluk ve çevre farkına neden olmuş konjenital A-V fistüller (Klippel-Trenaunay Sendromu, F.P.Weber Sendromu vb.).
bu bana uyan madde bana verılen el yazısı ıle rapaorda A/43 F-1 ıyı tamam ben o maddeyede uyuyorum
ama B/43 f-1 e daha cok uyuyorum
eee
sonuc
hareket edemıyorum annem coraplarımı gıydırıyo
alaturka tuvalet kullanamıyorum
belkı bu sorunu 180 boyunda 70 kg agırlıgında bırınde olsaydı bu denlı etkılenmıyecektı o zaman 43/a F-1 e gırecektı ama 130 kg oluncakı bu benım sucum bı haylı etkılenıyosun
ıkıncı bı olay ben proje tasarıları ıle ılgıenen ozellılle hastane projelerı konusunda bı haylı tecrube sahıbı olan kı turkıyede yapılan son hastanelerın tum projelerını ben cızmısken ve sterılızasyon ve amelıyathane hıjyenık alnlarda ıhtısas yapmısken
askerıye benı alıp kogus nobetcısı yapacaksa hıc durmasın burdayımmmm...
-
salpay bılgın ıcın cok tesekkurler
bu olayı ızlıyecegım askerlık subemdekı doktora gıdıp durumu ızah edecegım yanlız tel layı ben konusmaya basladıgımda gelmıstı...
neyse
bu arada bahsetmıs oldugun gumussuyu askerı hastanesının merkezı sterılızasyon unıtesının projesını ben yapmıstım tam anlamıyle uygulanıp uygulanmadıgını bılmıyorum .. neysee. oda ole bıse ıste..
bahsetmıs oldugun varıs tedavısı ıse gelısen teknolajı ıle artık baya sorunsuz ve kolay
ama benım bacagımdakı damar sorunu safeno damarımda yanı bacaktakı ıkı ana toplar damardan bırı
onu ıptal ederlerse kı sanırım
hayata elveda ...
o halde ben askere gıtmek ıcın sevk ıslemlerımı baslatayım ve doktorun yanına son sevk muayenesı ıcın gıttıgımdede zaten tekrar ılgılı bolumlere sevk edecektır ama once bu konuları oradakı doktorla konusayım..
-
sn salpay
az once askerlık subemle gorustum
tekrar sevk alamıyormusum bırlıgıme gondereceklermıs oradan ıslemlerıme devam edecekmısım
bu sonuca ıtıraz etsem dahı bırlıgıme gonderılecekmısım ve ıntıraz ıslemlerımde ben askerde ıken devam edecekmıs.
sımdı ne yapacaz
-
sevk tarihine denk gelen devlet hastanesinden alınmış bir rapor ile en azından bir sonraki sevk dönemine erteletebilirsiniz sanırım.
böyle iş olur mu yahu, tedavinizi, işinizi bırakıp askere gideceksiniz sonra orada uğraşacaksınız, sırf oradaki beyzadeler sizinle uğraşmaya üşendikleri için, ben olsam gitmezdim, sevk emri çıkmadan gitmezseniz bakaya olursunuz, çok çok askeri mahkemeye çıkarsınız, sevk emrinden sonra bakaya olmak sanırım kaçak olmak oluyor o daha sevimsiz birşey, ama ben uzun seneler sağlığım sebebiyle askerlik şubeme gitmedim ve 3-4 sene boyunca bakaya olduğumdan dolayı askeri mahkemeye çıktım, hatta ilk hastane sevkimi askeri mahkeme yapmıştı, sonunda bakaya olduğum dönemde hastalığımın aktif olduğu ve kötü niyet olmadığından dolayı beraat ettim.
askerlik şubesinde telefona çıkan kişi muhtemelen işlem memurlarından biridir, bence gidip askerlik şubesindeki albay ile görüşün ya da oranın sorumlusu olan rütbeli subay her kim ise, ilk başlarda ben de bu durumları bilmediğimden memurlara sorduğum her sorunun cevabının, baştan savıcı ya da soruyu dikkatle dinlememekten mütevellit yanlış cevap verildiğini zamanla öğrendim.
-
Merhaba Sertaç.
özel mesajlarını kontrol et :-)
Bu arada yukarıdaki ilk mesajındaki teşekkürü de sanırım Alpos hakediyor :-)
-
sn salpay ve alpos
sanıyorumkı benım yapacagım en guzel olay askerlık subesındekı uzundonem askerlık yapan astek doktorla konusmak ve ardından askerlık subesı muduru albay ıle konusmak ve oradan cıkacak sonuclara ıstınaden hareket etmek memura gore her halukarda askere gıdeceksın dıyo gıttıgınde saglık sorunlarını solersın dıyoo..
off ya abı acayıp bunaldım..
keske en basta kılo sorunum sebebı ıle sevk alsaydımm