Meğersem "iş güvencesi" altındaymışım? Ne yapmalı?
Merhaba
Çok daha karışık bir davanın konusundan, sadece bir parçası ile ilgili soru sormak istiyorum.
Haksız nedenle, tazminatsız şekilde iş akdinin feshi durumu söz konusu. İşyerine, çalışan sayısının 30'dan az olduğu düşüncesiyle "kıdem tazminatı ve kötü niyet tazminatı" talebi ile dava açılıyor. Ancak daha sonra işveren yanıt dilekçesinde "davacı iş güvencesi altındadır" diyor ve öğreniliyor ki aslında bu işyerinin çalışan sayısı 30'dan fazlaymış. Müvekkillin hiç tanımadığı kişiler dahi sigortalı gösteriliyormuş.
1) Bu durumda bu dava "işe iade" davasına çevrilebilir mi?
2) Çevrilemezse kötü niyet tazminatı yerine ihbar tazminatı mı istemek gerekir?
3) İşe iade davalarında talep edilebilen iş güvencesi tazminatı (boşta geçen süreleri için) talep edilebilir mi?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Meğersem "iş güvencesi" altındaymışım? Ne yapmalı?
fesih veya dava sebebini degişirme konusunu aydınlatmadan evvel 30 veya daha fazla işçi çalıştıgının tesbiti doktrinde tartışmalıdır ancak yargıtay, iş sözleşmesinin yazılı fesih edildigi tarih esas alınmalı derken bir kararındada sözlü veya fiili fesihte ise işçiye bildirim tarihi esastır demektedir yanı fesihten sonra girenler dikkate alınmaz aynı iş kolunda başka işyerinde çalıştırdığı işçiler varsa veya bunlarında fesihden önce çalıştıgı savlamanız varsa ispatlamanız gerekir
Alıntı:
abdulalim rumuzlu üyeden alıntı
fesih veya dava sebebini degişirme konusunu aydınlatmadan evvel 30 veya daha fazla işçi çalıştıgının tesbiti doktrinde tartışmalıdır ancak yargıtay, iş sözleşmesinin yazılı fesih edildigi tarih esas alınmalı derken bir kararındada sözlü veya fiili fesihte ise işçiye bildirim tarihi esastır demektedir yanı fesihten sonra girenler dikkate alınmaz aynı iş kolunda başka işyerinde çalıştırdığı işçiler varsa veya bunlarında fesihden önce çalıştıgı savlamanız varsa ispatlamanız gerekir
Teşekkürler ama orada bir soru işareti yok. Maalesef çalışan sayısı 30'dan fazlaymış ve biz işe iade davası açabilecekken açmamışız.
Bu durumda yapabileceğimiz bir şey var mıdır?
İşe iade davası kanuna göre fesih tarihinden itibaren 1 ay içerisinde açılmalıdır, hak düşürücü süre geçtiyse yapacak bir şey yoktur, davayı açsanız bile ön incelemede reddedilir.
Sayın cagjackal. Islah ile ilgili bazı şeyler okudum. Davayı tamamen ıslah etmek mümkün değil midir? Sonuçta başvuru tarihi 30 günlük süre içerisinde ancak dava konusu (eksik bilgiden dolayı) hatalı olmuş oldu. İşe iade davası açabilecekken açamadık.
Alıntı:
mersian rumuzlu üyeden alıntı
Sonuçta başvuru tarihi 30 günlük süre içerisinde.
Burayı https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=2268 okudunuz mu?
Evet okudum. Benim sorum ise linkteki durumun tersi ıslahın mümkün olup olamayacağı yönünde.
Yani sadece tazminat içeren davanın işe iade davasına ıslah edilmesi mümkün müdür?
Alıntı:
mersian rumuzlu üyeden alıntı
Benim sorum ise linkteki durumun tersi.
Tazminat davası açmakla işveren tarafından haksız ya da geçersiz nedene dayalı bir feshin yapıldığını zaten iddia etmiş bulunuyorsunuz. Bu nedenle, sonraki süreçte davayı işe iade olarak ıslah etme isteğinizi belirten bir dilekçeyi mahkemeye sunduğunuzda bu talebe bağlı olarak davanın açılış tarihinin işe iade için aranan süre içerisinde olup olmadığına bakılacaktır. Süresi içerisinde olduğuna karar verildiğinde dava artık işe iade olarak ıslah edilmiş olacaktır diye düşünüyorum.