Kıdem tazminatı alabilir miyim?
3,5 yıldır çalıştığım özel bir şirkette arkadaşımla aramızda tartışma çıktı. ben bir panik atak hastasıyım ve bu tartışma sırasında benim sinirlerim iice boşalmış ve yaptığım şeylerin de çoğunu hatırlamayarak arkadaşıma zarar vermeye kalkmışım ayırmak isteyenlere de aynı şekilde. idareye savunma yazdık ve arkadşlarda bende rahatsızlığım nedeniyle işin bu noktaya geldiğini belirttik daha önce hiç böyle bir vukuatım olmadı. iş yeri tazminatsız olarak beni işten çıkarttı, ihtarnamem de evime geldi haklı sebeplerle tazminatsız olarak fesih olmuş. Bir hastaneden sağlık raporu alsam yani hastalığın böyle bir duruma yol açabileceği ve bundan kaynaklandığını belirten bir rapor acaba kıdem tazminatımı alabilir miyim.
Cevap: kıdem tazminatı alabilir miyim
Alıntı:
kadiss rumuzlu üyeden alıntı
3,5 yıldır çalıştığım özel bir şirkette arkadaşımla aramızda tartışma çıktı. ben bir panik atak hastasıyım ve bu tartışma sırasında benim sinirlerim iice boşalmış ve yaptığım şeylerin de çoğunu hatırlamayarak arkadaşıma zarar vermeye kalkmışım ayırmak isteyenlere de aynı şekilde. idareye savunma yazdık ve arkadşlarda bende rahatsızlığım nedeniyle işin bu noktaya geldiğini belirttik daha önce hiç böyle bir vukuatım olmadı. iş yeri tazminatsız olarak beni işten çıkarttı, ihtarnamem de evime geldi haklı sebeplerle tazminatsız olarak fesih olmuş. Bir hastaneden sağlık raporu alsam yani hastalığın böyle bir duruma yol açabileceği ve bundan kaynaklandığını belirten bir rapor acaba kıdem tazminatımı alabilir miyim.
Alamazsınız.
Cevap: Kıdem tazminatı alabilir miyim?
Öncelikle buradan herkese saygılarımı sunuyor ve değerli bilgilerinizle bizleri aydınlattığınız için sizlere teşekkür ediyorum.Ben bir kargo şirketinde kurye olarak 02.06.2011 tarihinde işe başladım.Şirketin 14 günlük eğitim programı sonunda acentaya gönderildim.Acenta müdürü 09.04.2012 tarihinde fazla personel olduğunu gerekçe göstererek aslında bir kişiyi işten çıkarmasını gerektiğini ama yinede beni şirketin şubesine göndereceğini söyleyince bende iyi niyetimle bunu kabul ederek şubede çalışmaya başladım.Müdür bey bütün alacaklarımı maaş gününde ödeyeceğini ve alacaklarımın kalmadığına dair bir imza alacağını belirtti.Kanuni olarak bu süre zarfında bana kıdem tazminatı vermesi gerekir mi?Kıdem tazminatını hak etmeme rağmen ödemezse ne yapmalıyım,saygılar.
Kıdem tazminatına hak kazanbilmeniz için en az 1 yıllık çalışmanız olması gerek.
Merhaba,
2005 yılından beri bir firmada çalışmaktayım, inşaat sektöründe hizmet vermekteyiz ve işlerimiz şantiye odaklı olup şantiyelerimizin yeri şehirler arasıda dahil olmak üzere değişiyor. İşe girişimde seyahat engelim olmadığını belirten bir formda doldurmuştum, ancak şuan ailevi nedenlerden dolayı şehir dışına çıkamıyorum, işvereneimde yazılı görevlendirme ile şehirdışındaki şantiyeye göndermek istemekte aksi durumda istifamı talep etmekte, bu konuyla alakalı olarak işden ayrılsam tazminat alabilirmiyim?
Ayrıca çalıştığım şirkette maaşlarımız düzensiz olarak yatmakta, bu banka hareketleri ile gözükmektedir(2ay maaş alınmazken 3 ay tamamını yatırmaktalar) bu durum mücbir sebeplere dayanmamakta ve ekonomik sıkıntıları bahane etmekteler. Maaşımın düzenli yatmadığını gerekçe göstererek yada almış olduğum maaşın(reel 2950, bankaya yatan 1350 geriye kalan 1600 elden) hakedilenden farklı yatırılmasını gerekçe göstererek fesih hakkım varmıdır? Son sorum bu miktarları belgelemem gerekiyor mu, çünkü elden aldığım maaşı belgeleyemiyorum. Ancak personel şefiyle aramızdaki mail yazışması belge olarak geçerliliği varmıdır?
Teşekkürler.
Alıntı:
samprass rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
2005 yılından beri bir firmada çalışmaktayım, inşaat sektöründe hizmet vermekteyiz ve işlerimiz şantiye odaklı olup şantiyelerimizin yeri şehirler arasıda dahil olmak üzere değişiyor. İşe girişimde seyahat engelim olmadığını belirten bir formda doldurmuştum, ancak şuan ailevi nedenlerden dolayı şehir dışına çıkamıyorum, işvereneimde yazılı görevlendirme ile şehirdışındaki şantiyeye göndermek istemekte aksi durumda istifamı talep etmekte, bu konuyla alakalı olarak işden ayrılsam tazminat alabilirmiyim?
Seyahat engeli olmaması ile, işverenin diğer işyerlerinde çalışmayı kabul etmek ayrı konular. Kabul ettiğiniz hangisidir onu iyice bir değerlendirin öncelikle. Seyahat bir kaç günlük olabilir, şantiye işi bir kaç ay .
Alıntı:
samprass rumuzlu üyeden alıntı
Ayrıca çalıştığım şirkette maaşlarımız düzensiz olarak yatmakta, bu banka hareketleri ile gözükmektedir(2ay maaş alınmazken 3 ay tamamını yatırmaktalar) bu durum mücbir sebeplere dayanmamakta ve ekonomik sıkıntıları bahane etmekteler. Maaşımın düzenli yatmadığını gerekçe göstererek yada almış olduğum maaşın(reel 2950, bankaya yatan 1350 geriye kalan 1600 elden) hakedilenden farklı yatırılmasını gerekçe göstererek fesih hakkım varmıdır? Son sorum bu miktarları belgelemem gerekiyor mu, çünkü elden aldığım maaşı belgeleyemiyorum. Ancak personel şefiyle aramızdaki mail yazışması belge olarak geçerliliği varmıdır?
Teşekkürler.
Evet, SGK primlerinizin gerçek ücretiniz üzerinden ödenmemesi ve / veya ücretlerin tam ve zamanında ödenmemesi bunun süreklilik arzetmesi kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde haklı feshe imkan tanıyan durumlardır. Gerçek ücretinizi ıspatlamanız gerekecektir. Eğer hala işverenden geçmiş aylara ait alamadığınız ücretiniz varsa, bu sebeple sözleşmenizi feshettiğinizi ve kıdem tazminatı ve varsa kullanılmamış izin ücretlerinizin ödenmesini noter kanalıyla işverene bildirebilirsiniz. Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Seyahat engeli olmaması ile, işverenin diğer işyerlerinde çalışmayı kabul etmek ayrı konular. Kabul ettiğiniz hangisidir onu iyice bir değerlendirin öncelikle. Seyahat bir kaç günlük olabilir, şantiye işi bir kaç ay .
Evet, SGK primlerinizin gerçek ücretiniz üzerinden ödenmemesi ve / veya ücretlerin tam ve zamanında ödenmemesi bunun süreklilik arzetmesi kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde haklı feshe imkan tanıyan durumlardır. Gerçek ücretinizi ıspatlamanız gerekecektir. Eğer hala işverenden geçmiş aylara ait alamadığınız ücretiniz varsa, bu sebeple sözleşmenizi feshettiğinizi ve kıdem tazminatı ve varsa kullanılmamış izin ücretlerinizin ödenmesini noter kanalıyla işverene bildirebilirsiniz. Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Aslında seyahat engeli konusu sizinde bahsettiğiniz gibi ancak işe girişte il dışında çalışacağımızı(sözlü olarak) bunu belirterek kabul etmiş olmazmıyım, anladığım kadarıyla bu kanunda sizin bahsettiğiniz gibiyse ben uzun süreli(3-4 ay) şehir dışına çıkmayı kabul etmiyorum. Ancak işverenim beni haftanın 2 günü 3er gün sürecek şekilde göndermek isterse durum ne olur?
Şuan 10. aydan(ekim) bu yana alacağım bulunmakta ancak alacaklarımın bir çoğu elden diye tabir edilen kısım, bankaya yatan kısımlarda ise en son şubat ayı maaşımı almış durumdayım. Bir önceki mailimde de belirttiğim gibi mail ortamındaki bir yazışma delil olarak kullanılabilir mi? Bunu başka şekilde ispatlayamam çünkü, elden gelen miktarlar bazı durumlarda başka bir bankadaki hesabıma yatmakta ancak ayrıntı belirtilmemekte, işlemlerin bir kısmı eft bir kısmı ise atm den yatırılmış. Ayrıca şantiye harcamaları için ayrıca bir harcırah da bu başka bankadaki hesabıma yatırılmakta. Endişelerimden biriside bu, mahkemede bu kişiye bu kadar para yatırıldı şirkete borçlu diyebilirler mi bu ödemeleri göstererek.
Teşekkürler.
Mart ayı maaşınızın hala ödenmemiş olması, maaş ödemelerinin düzensizliğinin alışkanlık haline gelmiş olması , sgk primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük ücretle ödeniyor olması haklı fesih sebebidir sizin için.
Mail ortamındaki yazışma, yazılı belge haline döndüğünde delil olarak kabul edilmeyebilir. Gerçek ücretinizi ıspatlamanız gerekir dava durumunda, bu ıspatı aynı dönemde aynı yerde çalışmış kişilerin de şahitliğini isteyebilirsiniz.Emsal ücret tesbiti talep edebilirsiniz mahkemede.
Erdoğan Bey, değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim, sağolun.