Vardiyalı çalışmada mesai hakediyor muyuz?
merhaba bir kurulusun kendi bünyesinde 2.5 senedir güvenlik memuru olarak çalışmaktayım benım sormak ıstedıgım konu bızım vardıya dönüşümlerimizde mesaı hakedıp etmedıgımız aşşagıda yazacagım gıbı vardıya dönüyoruz cevaplarınız için şimdiden teşekkrler.
örnegin pazartesi 07.00-15.00 bu pazar gününe kadar bu şekilde gidiyor
ertesi hafta gece vardiyasına dönüyoruz pzartesi 23.00-0700
ertesi hafta 15.00-23.00 vardiyasına dönüyoruz pazar günü geldigimiz için pazartesi sabahı 07.00 da çıktıgımız için öglen 15.00 da tekrar işe geliyoruz aradakı yasal dınlenme saatımız havaya gitmiş oluyor ertesi hafta 07.00-15.00 vardıyasına dönüyoruz yanı pazar gecesı 23.00 da cıkıp pazartesı sabahı 07.00 da ısbası yapıyoruz gene dınlenme suremız havaya gıdıyor bunun bu sekılde olması mesaı gerektırmezmı saygılar umarım anlatabılmısımdır:alala
Cevap: Vardiyalı çalışmada mesai hakediyor muyuz?
Alıntı:
toprak_06 rumuzlu üyeden alıntı
merhaba bir kurulusun kendi bünyesinde 2.5 senedir güvenlik memuru olarak çalışmaktayım benım sormak ıstedıgım konu bızım vardıya dönüşümlerimizde mesaı hakedıp etmedıgımız aşşagıda yazacagım gıbı vardıya dönüyoruz cevaplarınız için şimdiden teşekkrler.
örnegin pazartesi 07.00-15.00 bu pazar gününe kadar bu şekilde gidiyor
ertesi hafta gece vardiyasına dönüyoruz pzartesi 23.00-0700
ertesi hafta 15.00-23.00 vardiyasına dönüyoruz pazar günü geldigimiz için pazartesi sabahı 07.00 da çıktıgımız için öglen 15.00 da tekrar işe geliyoruz aradakı yasal dınlenme saatımız havaya gitmiş oluyor ertesi hafta 07.00-15.00 vardıyasına dönüyoruz yanı pazar gecesı 23.00 da cıkıp pazartesı sabahı 07.00 da ısbası yapıyoruz gene dınlenme suremız havaya gıdıyor bunun bu sekılde olması mesaı gerektırmezmı saygılar umarım anlatabılmısımdır:alala
Vardiyalar arası 8 saat boşluk bulunuyor.Yani dinlenme süreniz 8 saat zaten,yasal olarak iki vardiya arası 8 saatten az olamıyor.Yani dinlenme süreniz mevcut havaya giden kısım yok gibi görünüyor.
Aradali süre olayına Sn. Toklu açıklık getirmiş. Fazla çalışmanız olup olmadığına da şöyle bakarız:
Tam bir periyot kaç gün ve bu sürede kaç vardiya çalışıyorsunuz bunu belirleyelim.
Aşağıda yanlış anladığım bir yer varsa düzeltin lütfen.
Sanırım periyot 3 hafta. Yani bugün pazartesi 07-15 çalıştı iseniz; tam 3 hafta dolduktan sonra tekrar pazartesi 07-15 çalışıyorsunuz.
Bir de haftanın yedi günü de çalışıyorsunuz.
Aslında saatlere takmayın; bu 21 günlük; 3 haftalık süre içinde 21 defa 8'er saat işe gelmiş oluyorsunuz değil mi?
Bu; haftada 56 saat eder. İş kanununa göre 45 saatten fazla çalışma fazla mesaidir ve %50 zamlı olarak ücreti ödenir. Buna göre 56-48=8 saat haftada fazla çalışmanız var. Bu da ayda 6 yevmiye tutarında fazla mesai ücreti almanızı gerektirir.
Tabii bu anlattıklarım benim sizin anlattıklarınızdan anladıklarımın değerlendirmesi. Sizin durumunuz aynen böyle mi bilmiyorum.
sayın avukat hakan bey ve şenol bey çok teşekkür ederim size ama çalışma bakanlıgının hattından arayıp anlattıgımda bu şekılde olmaz detaylı ınceleme ıstersenız gelıp bır basvuru yapın demıslerdı orda bır bayanla konusmustum bu sekılde olmaz dınlenme saatınden gıdıyor demıstı örnegın gece 11 de ısten çıkıp sabah 7 de ısbası yapıyorum yada gececı gıdıp sabah 7 de cıkıp öglen 3 te gerı gelıyorum