Evlilik nedeniyle işten ayrılma
merhaba;
çalıştığım işyerinde aralık sonunda bir yılım dolacak. 4 aydır evliyim. işimden ayrılmak istiyorum. evlilik sebebiyle işten ayrılıp tazminat almak istiyorum.sitenizden edindiğim bilgilere göre bu hakkım var, ancak merak ettiğim konu bu iş için bir dilekçe vermem gerek, dilekçe nasıl yazılmalı, kaç gün önceden verilmeli,içinde istifa ediyorum cümlesi nasıl geçmeli. ikinci olarak böyle bir işten çıkma sonrası tazminatı da aldığımızı düşünürsek yeni bir işe başlayabilmek için belli bir süre geçmesi gerekiyor mu. çalışıldığı taktirde yasa ne diyor?
bilgileriniz için şimdiden teşekkürler....
Re: Evlilik nedeniyle işten ayrılma
merhaba,
ihbar süresi çalışılan yıla göre değişiyor mu?
eşim 2 yıl 6 aydır çalışıyor.
ve işten ayrılmak için dilekçe verecek.
işverenin onu çalışmaya zorlayabileceği süre 4 hafta mı yine?
Evlilik nedeniyle ayrılma bayan işçilere tanınmış bir yasal hak olup, bu nedenle ayrılmalarda ihbar süresi verilmesine yasal olarak gerek yoktur. Ancak etik olarak işvereni bu konuda bilgilendirmek uygun olur, çünkü aniden işi bırakmanız onu zor durumda bırakabilir. Selam.
Alıntı:
kendirf rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
ihbar süresi çalışılan yıla göre değişiyor mu?
eşim 2 yıl 6 aydır çalışıyor.
ve işten ayrılmak için dilekçe verecek.
işverenin onu çalışmaya zorlayabileceği süre 4 hafta mı yine?
İhbar süreleri:
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için iki hafta
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Evlilik nedeniyle ayrılma bayan işçilere tanınmış bir yasal hak olup, bu nedenle ayrılmalarda ihbar süresi verilmesine yasal olarak gerek yoktur. Ancak etik olarak işvereni bu konuda bilgilendirmek uygun olur, çünkü aniden işi bırakmanız onu zor durumda bırakabilir. Selam.
abbas bey,
eşim özel bir okulda öğretmen.
sözleşmesinde "eğitim yılı sonuna kadar -ne nedenle olursa olsun- ayrılırsa tazmiat oder" diye bir madde var.
evlilik nedeniyle ayrılırsa bu madde gecersiz mi olur?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İhbar süreleri:
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için iki hafta
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta
hocam bu sureleri kanunda buldum.
ama evlilik durumunda gecersiz oluyor di mi?
Alıntı:
abbas bey,
eşim özel bir okulda öğretmen.
sözleşmesinde "eğitim yılı sonuna kadar -ne nedenle olursa olsun- ayrılırsa tazmiat oder" diye bir madde var.
evlilik nedeniyle ayrılırsa bu madde gecersiz mi olur?
Ozel okullarda ilgili kanun hukmu geregince yapilan belirli sureli is akitleri gecerlidir.Esiniz evlilik nedeniyle isten ayrilsa dahi isverenin zararini genel hukumlere gore tazmin etmek zorundadir.Ayrica sozlesmede cift tarafli cezai sart ongorulmus ise bunu da tazmin etmek zorunda olabilir.
Saygilarimla.
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Ozel okullarda ilgili kanun hukmu geregince yapilan belirli sureli is akitleri gecerlidir.Esiniz evlilik nedeniyle isten ayrilsa dahi isverenin zararini genel hukumlere gore tazmin etmek zorundadir.Ayrica sozlesmede cift tarafli cezai sart ongorulmus ise bunu da tazmin etmek zorunda olabilir.
Saygilarimla.
Evlilik neden dahi olsa, ozel okullar kanun hukmu daha mı baskın,anlayamadım?
Sozlesmede "ayrıldıgı andan itibaren egitim yılını sonuna kadar aylık maasını tazminat olarak oder" seklinde tek taraflı bir tazminat maddesi var.
Sozlesme 31.08 de bitiyor,ancak egitim yılı haziran sonunda dolayısıyla haziran sonu mu esas alınıyor?Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Alıntı:
Evlilik neden dahi olsa, ozel okullar kanun hukmu daha mı baskın,anlayamadım?
Sozlesmede "ayrıldıgı andan itibaren egitim yılını sonuna kadar aylık maasını tazminat olarak oder" seklinde tek taraflı bir tazminat maddesi var.
Sozlesme 31.08 de bitiyor,ancak egitim yılı haziran sonunda dolayısıyla haziran sonu mu esas alınıyor?Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Esiniz evlilik nedeniyle de olsa isten ayrilsa isvereninizin ugradigi zarari tazmin etmek zorundadir,sozlesmedeki cezai sart tek tarafli oldugu icin bir gecerliligi yoktur.Bu nedenle isverenin gercekte ugradigi zarari genel hukumlere gore ispat etmesi gereklidir.