Kira bedelini ödemeyen kiracıya her ay ihtar çekilmeli mi?
01.07.2009 tarihinde evimi kıraya verdım ılk kırayı elden aldım ama bundan sonrakı kıraları hıc zamanında alamadım 2 defa noterden kıracıya ihtar cektım bu ıhtarlarda 30 günlük sure verdım ve 30 gün sure dolmadan kıraları yatırmış ama gıne kıra vermemeye devam edıyor tekrarmı ihtar cekmem lazım her ay kıra alabılmem için ihtarmı cekecegım bu konuda yardımlarınızı beklıyorum
saygılarımla
Cevap: Kira bedelini ödemeyen kiracıya her ay ihtar çekilmeli mi?
İki haklı ihtar nedeniyle açılan davada tahliyeye karar verilebilmesi için kiracının bir kira yılı içerisinde iki haklı ihtara sebebiyet vermiş olması gerekir. İhtar tebliğinden sonra yapılan ödemeler iki haklı ihtarın oluşmasına engel teşkil etmez.
Ancak süresiz sözleşmelerde, kira parasının yıllık ödenmesi gereken hallerde ve bir yıldan kısa süreli sözleşmelerde iki haklı ihtar oluşmaz.
Kira sözleşmesinde muacceliyet koşulunun bulunması halinde muaccel hale gelen kiranın tek ihtarla istenmesi gerektiğinden bu kira parasının bölünüp değişik ihtarlarla istenerek iki haklı ihtara konu yapılması mümkün değildir.
Bu durumda Engin Bey'in ifade etmiş olduğu gibi, icra takibi yapılarak muaccel hale gelmiş tüm aylara ait kira bedelinin tahsili, kiracının süresinde ödeme yapmaması halinde ise İcra Mahkemesi'ne başvurarak tahliye edilmesi mümkündür.
Alıntı:
Av.Esin Kılıç Şehirlioğlu rumuzlu üyeden alıntı
icra takibi yapılarak muaccel hale gelmiş tüm aylara ait kira bedelinin tahsili, kiracının süresinde ödeme yapmaması halinde ise İcra Mahkemesi'ne başvurarak tahliye edilmesi mümkündür.
Teşekkürler Sayın Şehirlioğlu, demek ki icra süresi içinde tüm kiraları yatırırsa yine tahliye edemeyiz kiracıyı bunu anladım. Umarım doğru anlamışımdır. O zaman sözleşme yaparken yine iki ihtara dönmek, muacceliyet maddesini kaldırmak en iyisi. Şunu gözden kaçırdım
Sayın Oğuz şöyle yazmış, "Kiracı dönem sonuna dek tüm kiraları öderse bu süre içinde oturmaya devam eder. Ev sahibi kontratın süresi dolmasına 15 gün kala yenilemeyeceğini bildirip akdi feshedebilir. Fesihten sonra tahliye davası açılabilir."
Kiracı sözleşme sonuna kadar olan tüm kiraları yatırsa, biz kira sözleşmesi sonunda 15 gün önceden fesih ihtarı çekip tahliye ettirebilir miyiz ? siz ödeme yapmaması durumunda diye yazmışsınız.
Kontrat dönemi sona ermeden yenilenmeyeceğinin ihtarı üzerine kontrat fesholur. Dolayısıyla bundan sonra akdin feshi nedeniyle tahliye süreci başlar. Yeni dönemde kirasını ödemeye devam etmesi tahliyeye bundan sonra engel teşkil etmez.