Haklı fesih hakkı ile ilgili (işçi tarafından)
Değerli hukukçular,
Diğer konularda arama yapmama rağmen sorunumun tam çözümünü bulamadım.
Ben eşimin işiyle ilgili sizden bilgi rica ediyorum.
Eşim yaklaşık 16 aydır çalıştığı iş yerinde ( 30 kişiden fazla işçiye sahip ) son 4 aydır şef pozisyonunda. Görevi 4-6 kişiden oluşan grubun işlerini denetlemek ve zaruri durumlarda onlarla birlikte üretim yapmak. Buna istinaden şef maaşı alıyor. 3 gün önce kendisine "işinin layıkını yerine getiremediği, gerekli görülen yöneticilik sıfatlarına sahip olmadığı ve bu nedenle belirsiz bir süre kendisinin denemeye tabi tutulacağı ve bu süre zarfında en alt kademe pozisyon olan "üretim operatörü" olarak görev yapacağı" söylendi. Bu dönemde maaşı düşürülmeyecek. Fakat daha 3 gün önce iş öğrettiği, şeflik yaptığı ayrıca kendisinden kıdemce de düşük çalışanlardan şimdi emir ve talimat alacak olması ve bunun gerçek bir sebep gösterilmeksizin yapılması oldukça aşağılayıcı ayrıca psikolojik açıdan zorlayıcı bir durum.
Öğrenmek istediğim, eşim bu şartlar içinde "haklı fesih" hakkını, yani görev ve sorumlulukları aynı kalmasına ( kağıt üzerinde şef olarak gözükmeye devam edecek) rağmen, fiili olarak farklı bir pozisyonda çalıştırıldığı için saklı haklarını (tazminatları, alacak senelik izni gibi ) alarak işten ayrılma hakkına sahip mi?
İş sözleşmesinde "sağlık, evlilik, vefat vs gibi kanuni mucbir sebepler hariç, iş sözleşmesinin taraflardan birince herhangi bir sebebe dayanarak son erdirilmesi durmunda, işçinin iş başı eğitimi için harcanan (yol, yemek, konaklama gibi) masrafların iş verene ödenmesi" şeklinde bir madde var. Bu durmda bu maddenin bağlayıcılığı var mıdır ?
İşveren disiplin yönetmeliğinde uyarı ve kınama gerektiren fiiller başlığı altında,
- Ortalama olarak benzer işi görenlerden daha az verimli çalışma ( ki işverenin kendi hazırladığı verimlilik raporlarında böyle bir durum sözkonusu değil)
şeklindeki madde " işverence fesih aşamasında "geçerli sebepler"" olarak gösterilmekte. Bu maddeye dayanarak haksız duruma düşmemiz olası mı ?
Kısa zamanda yanıt verebilirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
Kerem Karadağ
Re: Haklı fesih hakkı ile ilgili (işçi tarafından)
İlgilenen vakit ayırıp okuyan herkese teşekkürler, ancak sorumun yanıtını maalesef alamadım, yarın eşim istifasını veriyor, umarım çıkışını alabilirde, bir sürede olsa işsizlik aylığıyla idare edebiliriz.