İşyeri kirası/süresinden önce tahliye etmem isteniyor.
merhaba
2 kardeşin ortak sahip oldukları bir iş yerini kardeşlerden biri ile kontrat imzalayarak kiraladım
ancak bu işyeri 1 ay kadar once tamamen diger kardeşe geçti
şimdi burası bana lazım diyerek beni çıkarmak istiyor
tapu ortak iken diger kardeşin imzaladıgı kontrat baglayıcı olur mu
çıkmadan once ne kadar zamanım olur
beni çıkarttıktan sonra bir başkasına kiraya verebilir mi
Re: İşyeri kirası/süresinden önce tahliye etmem isteniyor.
"17.7.2007 tarihinde sattı bana 27.8.2007 tarihinde ihtar çekti" demişsiniz.
Eğer satın alma tarihinden eminseniz satın aldıktan sonra 1 ay içinde ihtar çekmediği için 6 ay sonra tahliye davası açma hakkına sahip değil. Açarsa İhtarın 40 gün sonra çekildiğini ispatlayıp davanın reddini sağlayabilirsiniz.
Ancak kira dönemi sonunda samimi ihtiyacını ispatlayarak tahliye davası açabilir. Bu durumda da aşağıdaki hüküm geçerlidir.
Madde 15 - Kiralayan 7'nci maddenin b, c, d bentlerinde yazılı sebeplerden dolayı (ihtiyaç nedeniyle) tahliye ettirdiği gayrimenkulü mücbir sebep olmaksızın üç sene müddetle eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
ç fıkrasına göre tahliye edilen gayrimenkuller eski hali ile, mücbir sebepler olmadıkça üç sene müddetle başkasına kiraya verilemez.
ç fıkrasına istinaden tahliye edildikten sonra imar planına göre yeniden inşa veya esaslı şekilde tadil veya tevsi edilen gayrimenkullerin yeni hali ile ve yeni kira bedeli ile bir mesken veya bir ticarethane yerini eski kiracının kiralamağa tercih hakkı vardır. Bu hakkın, kiralayanın, yapacağı tebliğtarihinden itibaren bir ay içinde kullanılması şarttır.
Bu maddeye göre tercih hakkı bertaraf edilmedikçe, gayrimenkul üç yıl müddetle başkasına kiralanamaz.