Süreli Yani bir yıllık kira sözleşmesinde düşülen maddeye göre artış
Merhaba;
2019 Yılında Emlakçı dan ev kiralamak koşuluyla kiralık bir dairede oturuyorum. Evi kiralarken sözleşmeye ev sahibi ile de görüşerek ayrıca madde düşülmüştür. "düşülen madde ise yıllık kira artışı 100 TL yapılacağı şeklindedir" 2020 de sözleşmeye uyarak kiramı 100 TL şeklinde artırıma giderek banka hesaplarına yatırdım. Şimdi yeni sözleşme zamanı geldi biliyorum TBK madde 347 maddeye göre ben kiracı olarak en az on beş gün önce bildirim yapmadan kontratım 1 yıl daha otomatik uzuyor. Şimdi ise sorun şu konuda çıkıyor ev sahibi bu sene kiraya 200 TL birden zam yapılmasını istiyor. Ben ise sözleşmeye sadık kalmak istiyorum. Bu konuda hukuki yaptırım nedir sözleşmede düşülen mutabık maddeye göre mi hareket edilmeli yoksa Tefe üfe hesabı yapılarak yeniden bir hesap mı yapılmalı.?
Cevap: Süreli Yani bir yıllık kira sözleşmesinde düşülen maddeye göre artış
Eğer sözleşmenizde "Kiraya her yıl 100 TL artış yapılacaktır." yazıyorsa, bu hüküm geçerlidir.
Açıklanacak TÜFE yapılacak zammın üst sınırını belirler, bunun altında yazılı anlaşmalar geçerlidi.
İlk üç sene kontratta yazılı miktarda artırım yapabilirsiniz. Kiraya verenin kira tespit davası açabilmesi için belirttiğiniz üzere 15 gün önceden yazılı ihtar çekmesi gerekir.
Cevaplarınız için teşekkür ederim peki bu zaman zarfında yani ilk üç sene oturdum gelecek sene son 15 gün kala ihtar çekti ve kira tespit davası açtı ben bu süre zarfında yine 100 tl artırım yaparak devam ettim diyelim o sene içinde dava sonuçlandı ve ben yeni mahkemece belirlenen kira bedelinin bütçeme uygun olmadığını düşünerek beğenmedim bunun o belirlenen kira tespiti üzerinden yeni bir sözleşme mi yapmam gerekir yoksa bu sözleşme bana uygun değil yada bütçeme uygun değil çıkmak istiyorum deyip böyle bir hakka sahip miyim ve o sene belirlenen kira ile üzerine Üfe bedeli de hesaplanıp benim artırım yapıp ödediğim atıyorum 2 ayda sonuçlandı dava ben 1400 tl ödüyorum yeni belirlenen kira bedeli ise 1600 tl bunun üzerine geçen senenin üfe bedeli koyularak artışı yapılıp benim ödediğim iki aylık 1400 tl üzerinden düşülüp farkını ödemek gibi bir yükümlülüğüm olur mu.? Ayrıca yeni kira bedelini bütçeme uygun olmayacağını düşünerek çıkmak istediğimde çıkmak için ne kadar bir sürem olmaktadır. Bu süreçte yeni belirlenen kira bedeli üzerinden mi ödeme yapmam gerekir. ? Ayrıca gelecek sene sonunda ev sahibi on beş gün kala sadece kira tespit bedeli davası açmak için mi ihtar çekebilir yoksa yeni bir sözleşme isteye bilirmi.?