Görsel ispat sunulamayan trafik cezası
Sayın Hukuki.net Üyeleri,
Adıma düzenlenmiş olan bir trafik cezasına itiraz edeceğim ve hangi sav üzerine yoğunlaşmalıyım bunun görüşünü sizlerden almak istedim.
Vaktinizi ayırıp değerli yorumlarınızı paylaşırsanız memnun olurum.
Henüz itiraz süresi dolmamış olan Jandarma motorize ekiplerince plakama düzenlenmiş 73/c maddesi (Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanmak) bir ceza tebliğ edildi.
Öncelikle ceza kesildiği güzergahı nadiren de olsa kullanıyorum itirazım yok, fakat telefonu kullanırken mutlaka telefon hoparlörünü açıp konuşurum. (ceza yazılan aracımda bluetooth sistemi olmadığından). Ayrıca Telefonlarımızda tarih kaydı tutulduğundan ilgili gün ve zamanda yapmış olduğum bir konuşma kaydı yok.
Ceza tebliğ edildiğinde tutanaktan başka bir şey çıkmadı. Yani ceza tutanağı yanında konuştuğumu veya elimde telefon olduğunu ispatlayan bir fotoğraf bekliyordum açıkçası ama yok.
Ceza makbuzu ile önce trafik denetlemeye oradan da jandarmaya gittim ve ilgili görsel, video yada varsa bir ispat kaydını görmek istediğimi belirttim. "Öyle bir kayıt yok, devlet bize yetki verdi gördüğümüz anda başka ispata gerek kalmadan ceza yazıp gönderebiliriz dedi" komutanlardan biri.
Aynı gün Cimer aracılığı ile Jandarma genel komutanlığından varsa görsel talep ettim ve gelen cevap " hakkınızda düzenlenen Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağının "Özel Hayatın Gizliliği ve Kişi Hürriyetini İhlale" yönelik davranışta bulunmamak maksadıyla, herhangi bir dijital kayıt yapılmadan, nesnel gözlemlere dayanılarak tanzim edildiği tespit edilmiştir." oldu.
Buradan hareketle,
1. itiraz sav ım : İşlediğim iddia edilen kabahat fiili dayanağı deliller sunulmamakla masumiyet karinesinin önemli bir unsuru olan, iddianın ispatının iddia eden tarafa ait olduğudur. Söz konusu suç unsuruna ait şüpheye yer bırakmayacak delillerin sunulamaması.
2. itiraz Sav'ım : İlgili araç her ne kadar bana kayıtlı olsada eş-dost arada bir aracımı kullanmakta. Görsel talep ederek olası böyle bir durumda kabahati işleyene rücu ettirmek isterdim. Fakat yine bir görsel olmadığından SUÇ ve Cezanın şahsiliği ilkesi ihlal edilmektedir.
3. itiraz Sav'ım : Cimer üzerinden gelen cevabı geçersiz kılmak için de (Özel Hayatın Gizliliği ve Kişi Hürriyetini İhlal) şirket aracımıza gelmiş olan radar cezası örneğini sunmak dilekçe ekinde. Çünkü günümüz teknolojisinde yine görsel delil sunularak şöför ve plaka harici buzlanabilmektedir ve bu şekilde bir ceza şirketimize tebliğ edildi.
4. O gün ve saatte adıma kayıtlı hatarın dökümünü alıp konuşmadığımı delillendirmek.
Yoksa bütün savlarımı birden mi sunarak itiraz etmemi öneririsiniz.
İyi günler.
Cevap: Görsel ispat sunulamayan trafik cezası
Sizin anlattıklarınızdan arabanızı verdiğiniz eş-dost-akrabanın direksiyonda iken telefonla görüştüğü anlaşılıyor.
Araba sahibi sürücünün fiillerinden de sorumlu olduğu için iptal şansı yok gibi.
Yorumunuz için teşekkürler. Bu durumda cezanın şahsiliği üzerinden ilerlemeliyim sanırım. Zira cezayı yazan ekibin görsel sunamamasından cezayı ben ödemek zorundayım oysa görsel sunabilseler veya şahsı durdurup cezayı ibraz etseydiler o ödeyecekti.
İyi günler
tamam da buna kolluk kuvvetleri bakmaz.
bu plakalı araçta suç işlenmiş ve ceza yazılmış.
eğer siz yapmadığınızı düşünüyorsanız bunu aracınızı sizin kullanan kişiden rücu etmeniz gerekir.
(tabi haksız yere yazılan, yani oraçta o gün ve saatte cep telefonu ile konuşarak suç işlenmediyse, bir durum olmadığını düşünerek)
Tahriperi, bende onun için itiraz edeceğim zaten.
Bir suç karşılığında bir ceza kesildiyse bu suçun ispatı cezayı kesene düşmezmi?.
aksi takdirde ispat yükümlülüğü yok diye önüne gelene ceza kesilsin o zaman.
Evet araç bana ait olabilir, birine ödünç vermiş olabilirim ama bunun kaydını tutan varmıdır ki aracı kullanana rücu edeyim. Kime ne zaman aracı verdim o şu kişidir diye. Farz edelim kime verdiğimi hatırladım, O kişide ben yapmadım diyorsa ne olacak?.
Bende cezayı kesen makamdan bunu talep ediyorum. Ben yada aracı kullanan kimse delil sunsunlar seve seve ödeyeyim cezayı. Ama ortada işlenen suç ve suçun kim tarafından işlendiğini gösterir delil yok ve talep etmeme rağmen olmadığınıda kabul ediyor cezayı kesen makam.
Ben şu aşamada itirazımı yapacağım. Sonucu paylaşırım artık.
İyi seneler