Bakiye ücret ve kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı
Merhaba sayın üyeler
Bir yıllık iş sözleşmem mevcutken 45 gün çalıştıktan sonra 04 koduyla yani sebepsiz yere işten çıkartıldım.
Bakiye ücret kalan 10 ay 15 günlük maaşım anlamına geliyor ancak ben orada 1 yıl çalışmış olsam kıdem tazminatı da hak edecektim. Şimdi kıdem tazminatımdan da mahrum oluyorum. Ayrıca işsizlik maaşı da alabilecektim, şimdi işsizlik maaşı alma hakkım da yok.
Kalan bakiye ücreti olarak 1 yıl çalışsaydım alacağım kıdem tazminatını ve kaybettiğim işsizlik maaşı haklarımı da işverenden talep edebilir miyim.
Sonuçta beni işten çıkartarak bu haklarımdan da mahrum ediyor?
Bu konudaki bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Herkese iyi günler dilerim
Cevap: Bakiye ücret ve kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı
Eğer sözleşmenizde bir deneme süresi tanımlanmamış ise ;
Sözleşmenin başlangıçta belirlenmiş sona erme süresinden önce sona erdirilmiş olması nedeniyle kalan süreye ait ücreti talep edebilirsiniz ama öyle olsaydı şu hakkı da kazanacaktım, bu hakka da sahip olacaktım düşüncenizdeki çalışma süresine bağlı kazanılan hakları, o aranan süre kadar çalışmanız olmadığından alabilmeniz mümkün değil.
Cevap: Bakiye ücret ve kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı
Belirli süreli iş sözleşmelerinde bakiye ücretten doğan tazminat, bir nevi belirsiz iş sözleşmelerinde ihbar tazminatına karşılık gelir.
Buna dair esaslar 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 438. maddesinde yer alır:
MADDE 438- İşveren, haklı sebep olmaksızın hizmet sözleşmesini derhâl feshederse işçi, belirsiz süreli sözleşmelerde, fesih bildirim süresine; belirli süreli sözleşmelerde ise, sözleşme süresine uyulmaması durumunda, bu sürelere uyulmuş olsaydı kazanabileceği miktarı, tazminat olarak isteyebilir.
Belirli süreli hizmet sözleşmesinde işçinin hizmet sözleşmesinin sona ermesi yüzünden tasarruf ettiği miktar ile başka bir işten elde ettiği veya bilerek elde etmekten kaçındığı gelir, tazminattan indirilir.
Hâkim, bütün durum ve koşulları göz önünde tutarak, ayrıca miktarını serbestçe belirleyeceği bir tazminatın işçiye ödenmesine karar verebilir; ancak belirlenecek tazminat miktarı, işçinin altı aylık ücretinden fazla olamaz.
Yani, işçi yeniden işe başlayana kadar ve altı ayla sınırlı olmak üzere bakiye ücret alacağı talep edebilir.
Bu sürede işçi aktif olarak iş arayışında olmalıdır, bu da kanunda "bilerek elde etmekten kaçındığı gelir" şeklinde ifade edilmektedir.