Satış için alınan Dolar avans ödemesi ceza ve faiz
Merhaba,
Arkadaşım bir şirketle, 12.04.2017’de tapu bilgilerini belirtip hisseli dükkandan yarı hisse satmak için 30.000 Usd avans ödemesi alacağım diye sözleşme yapmışlar. Alıcı bankadan 30.000 Usd aynı gün ödemiş. Dükkanın diğer hissedarı şufa hakkımı kullanırım satışı yaparsanız demiş, 1 ay boyunca ikna edememişler. 26.05.2017’de satışı karşılıklı olarak yapmaktan vazgeçtik, satıcı özellikleri yazılı dükkan için aldığı avans olan 30.000 Usd iade edecek ve herhangi bir ceza ve faiz istenmeyecek diye yeni bir sözleşme yapmışlar. Aynı gün arkadaşım 10.000 Usd ve 20.000 Usd iki parça halinde alıcının banka hesabına nakit yatırmış ve dekontlara gayrimenkul avans iadesi diye açıklama yazdırmış.
Şimdi şirket arkadaşıma, sen hem benim parami kullandin hem de ben kur farkindan zarar ettim diyor. Üstünden bir yıldan fazla zaman geçmiş. Zararını yasal yollardan isteyebilir mi? Bunların yaptıkları sözleşme geçersiz satış vaadi mi yoksa başka bir sözleşme midir?
Cevap: Satış için alınan Dolar avans ödemesi ceza ve faiz
İsteyebilir. Ancak olayda anlattıklarınızın dışında bir şey gündeme gelip ispatlanmazsa istediğini hak etmez.
Yabancı para alınıp yabancı para ödenmiş. Burada olsa olsa "faiz" den bahsedilebilir. Kur farkından bahsetmek için iki ayrı para biriminin söz konusu olması gerek. Örneğin bin dolar karşılığı 3 bin lira ödendi ise ve geri alınırken dolar 5 lira oldu ise, 2 bin lira kur farkı oluşmuştur.
Cevaplarınız için teşekkürler.
Aslında kafa karıştıran şey şu:
12.04.2017 sözleşmesinde 30.000 Usd (110.100 Tl, usd/tl: 3.67) diye yazmışlar. 26.05.2017’de sadece 30.000 Usd iade edecek diye yazmışlar. Ama kur 3.57’ye düşmüş. Her iki ödeme de 30.000 Usd yapılmış. Tl işlem yok. Şirket bundan bahsediyor.
Alıntı:
verbalizer rumuzlu üyeden alıntı
Cevaplarınız için teşekkürler.
Aslında kafa karıştıran şey şu:
12.04.2017 sözleşmesinde 30.000 Usd (110.100 Tl, usd/tl: 3.67) diye yazmışlar. 26.05.2017’de sadece 30.000 Usd iade edecek diye yazmışlar. Ama kur 3.57’ye düşmüş. Her iki ödeme de 30.000 Usd yapılmış. Tl işlem yok. Şirket bundan bahsediyor.
Yukarıda yazandan benim anladığım şu:
"Bu sözleşme dolar olarak yapılmış. Ancak bu dolar bedel, TL olarak 3.67 kuru ile ödenmiş"
Yani geriye dolar verilecek ya da:
30.000 Usd (107.100 Tl, usd/tl: 3.57) diyerek 107.100 lira verecek. Eğer karşı taraf bu kuru beğenmezse, dolar olarak ödeyecek.
Sonuç olarak ben hukukçu değilim, Ancak dolar olarak belirlenmiş bir ödemeyi, sondaki değil de baştaki kurdan TL olarak talep etmek şahsen bana çok zorlama geliyor.