7. Yılda Kira Tespit Davası
Herkese merhabalar, kolay gelsin.
2011 den beri dükkanımızı işleten kiracımıza bu sene kira tespit davası açabilir miyiz yoksa 5 yıl dolunca mı açmak zorundaydık?
5 yıllık sözlü sözleşmenin süresi 2016 da dolmuştu. Sonra sözlü olarak 1 sene daha anlaştık ve aynı sene için 12 aylık senet yaptık, başka bir kontrat duzenlemedik.
Bu dönem için ise kira miktarında anlaşamadık. Kira tespit davası açma hakkımız var mı yoksa bu hakkı kayıp mı ettik?
Cevap: 7. Yılda Kira Tespit Davası
Kiracı çıkacağını 15 gün önce bildirmedikçe kira sözleşmesi kendiliğinden birer yıllık süreler ile yenilenir.
Yeniden yazılı sözleşme yapmaya gerek yoktur. Sözleşmede bir artış oranı yazılıysa yenilenen sözleşme artış oranında artan kira bedeli üzerinden devam eder.
Kira tespit davası açabilirsiniz. Ancak sözleşme yenilendikten sonra açılan kira tespit davası bir sonraki kira dönemi için geçerli olur. Yani sözleşmeniz 1 ocakta yenilenmişse, dava sonucu belirlenecek kira bedeli 1 ocak 2019 ile başlayan dönem için geçerli olur.
Bugün dava açar ve kira sözleşmeniz 1 şubatta yenilenecekse, belirlenecek kira bedeli 1 şubat 2018'den itibaren geçerli olur ve dava sonucuna göre geriye dönük fark talep edebilirsiniz.
Cevap için teşekkürler Yusuf bey.
Geçen dönem yani 6. senede senet düzenlediğimiz için tereddutum oluştu. Yeni bir sözleşme yapılınca 5 sene daha beklemek gerekiyormus kira tespit davası için. Ohalde senet düzenlemiş olmamız sözleşme yaptığımız anlamına gelmiyor mu? Yani kiracı "ben zaten senet vererek yeni bir sözleşme yaptım geçen sene" diyemez mi?
Aynı kiracı ile sözleşme yenilenmiş ve 7 yıl boyunca daha önce bir kira tespit davası açılmamış ise 5 yıl dolduktan sonra herhangi bir zaman kira tespit davası açılabilir.
Davada belirlenen kira bedeli, davanın açılış tarihinden sonraki ilk yenilenen dönem için geçerli olur.