Cevap: Apartman çatı sorunu
Merhaba benim de bir sorum olacak.Apartmanda çatı problemi mevcut Daha once de katıldık bu sefer katılmayacağız diyor apartmandaki diğer daire sahipleri.Ben bu magduriyetimi Nasıl gidereceğim ? Böyle bir şansları var mı?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Cevap: Apartman çatı sorunu
Sayın yarenkanat;
634 s Kat Mülkiyeti Kanunun IV - Ortak Yerler başlıklı 4/c Maddesi, çatıları tereddütte yer bırakmadan ortak alan olarak belirtmiştir.
634 s Kat Mülkiyeti Kanunun II - Anayrimenkulün Bakımı, Korunması ve Zarardan Sorumluluk başlıklı 19/1 Maddesi, kat maliklerinin, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecbur olduklarını ifade etmektedir.
634 s Kat Mülkiyeti Kanunun III - Anagayrimenkulün Genel Giderlerine Katılma başlıklı 20/b Maddesi de tüm bağımsız bölüm maliklerinin anagayrimenkulün bütün ortak yerlerinin bakımı, korunması, güçlendirilmesi ve onarım ile ilgili giderlerini ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü tutmuştur.
Sayın yarenkanat;
Anagayrimenkulun çatısında bakım, onarım yapılması gerekiyorsa yapılacaktır. Çatıda daha önce bakım onarım yapılmış olması bir daha yapılmayacağı anlamına da gelmez. Kat maliklerinin sözlü olarak ben bu gidere katılmak istemiyorum söylemlerinin de hiçbir hukuki geçerliliği yoktur.
Kat malikleri kurulu kararı ile çatıda bakım, onarım yapılması yönünde usulüne uygun karar alınması halinde çatının bakımı, onarımı yaptırılır. Karşı oy kullanan kat malikleri de bu karara uymak zorundadır.
Eğer kat malikleri kurulu toplantısında çatının bakım, onarımının yapılmaması yönünde bir karar alınırsa ve de mağdur olan bağımsız bölüm malikinin yaşadığı sıkıntı çekilmez bir hal alır ise mahkemeden yaptıracağı tespit ile birlikte çatı onarımını kendisi yaptırır ve harcadığı giderleri kat maliklerinden tahsili yönünde bir yol izleyebilir. Çatının ferdi olarak yaptırılmasında izlenecek farklı yollar olmakla birlikte bu sürecin kesinlikle hukuki yardım alınmak suretiyle yapılmasında fayda vardır.
Saygılar.
(Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.)