1 Senelik Kontrat Kendiliğinden Yenilenirse Zam Ne Kadar Olur?
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 senedir bir evde kiracıyım. Sözleşmelerden, kira artışından fazla anlamadığımdan sizlere danışmak istiyorum.
1 senelik kontratımız vardı. 1 senelik kontrat 5 ay önce dolmuş. Bu süre zarfında, ev sahibi de bize herhangi bir şey söylemeyince, ben de bu işlerde fazla tecrübem olmadığından "Herhalde evsahibi zam yapmak istemedi" diye düşünerek aynı kira bedelini yatırmaya devam ettim.
Ev sahibi bugün benle iletişime geçerek sözleşmenin dolduğunu ve 5 ay da geçtiğini söyleyerek geçen aylar için zamlı olarak ödeme yapmamı istedi. Yani istediği tutara göre yaklaşık %9 gibi bir zam yapmış oluyor sanırım.
Bunun üzerine internette biraz araştırınca farkettim ki ben kontrat bitiminden en az 15 gün önce aksini bildirmezsem bu 1 senelik sözleşme kendiliğinden yenileniyormuş. (Yanlış ise lütfen düzeltin)
Şimdi sizlere danışmak istediğim;
- Kendiliğinden yenilenmiş bu kontrat çerçevesinde ne kadar zamlı ödemem gerekir kirayı? Kontratta kira artışı kısmında "TÜFE" yazmakta. Kontrat kendiliğinden yenilendiği zaman otomatik olarak kira da bu TÜFE üzerinden artmış mı oluyor?
Ev sahibi istediği kadar zam yapabilir mi yoksa bu TÜFE oranını bulup ona göre mi ödeme yapmam gerekir?
- Şuan itibariyle olası anlaşmazlıklarda durum ne olur, evden çıkartılabilir miyiz?
Yardımcı olursanız sevinirim. Çok teşekkürler
Cevap: 1 Senelik Kontrat Kendiliğinden Yenilenirse Zam Ne Kadar Olur?
Kontratınız sizin de bildiğiniz gibi 15 gün önceden bildirim yapmadığınızdan 6570 sayılı yasa gereği 1 yıl uzamış. Ev sahibinizin istediği %9 artış normaldir. Yasal faiz oranı da budur zaten.
Tavsiyem sürtüşmeye girmeye gerek görmeden kiranıza %9 zam yaparak 5 aylık farkı kendisine ödemenizdir.
Belirttiğiniz tarihler için TÜFE sanırım %9'dan az değil. Dolayısı ile bence sorun yok.
TÜFE kadar zam yapmalısınız. Bu kadar zam yaptığınıza gerçekte hiç zam yapmamış olacaksınız. Her sene o para ile aynı şeyler satın alınabiliyor olacak. TÜFE nin anlamı bu.
Bundan daha az bir zam, kirada indirim anlamına gelir.
Evden çıkartılmak da o kadar kolay değil, TÜFE kadar artış yapıp kiraları BANKA YOLU İLE ve zamandında ödediğiniz sürece ev sahibinin çıkartma ihtimali çok düşük.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Kontratınız sizin de bildiğiniz gibi 15 gün önceden bildirim yapmadığınızdan 6570 sayılı yasa gereği 1 yıl uzamış. Ev sahibinizin istediği %9 artış normaldir. Yasal faiz oranı da budur zaten.
Tavsiyem sürtüşmeye girmeye gerek görmeden kiranıza %9 zam yaparak 5 aylık farkı kendisine ödemenizdir.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Belirttiğiniz tarihler için TÜFE sanırım %9'dan az değil. Dolayısı ile bence sorun yok.
TÜFE kadar zam yapmalısınız. Bu kadar zam yaptığınıza gerçekte hiç zam yapmamış olacaksınız. Her sene o para ile aynı şeyler satın alınabiliyor olacak. TÜFE nin anlamı bu.
Bundan daha az bir zam, kirada indirim anlamına gelir.
Evden çıkartılmak da o kadar kolay değil, TÜFE kadar artış yapıp kiraları BANKA YOLU İLE ve zamandında ödediğiniz sürece ev sahibinin çıkartma ihtimali çok düşük.
Anladım cevaplarınız için çok teşekkürler
Alıntı:
musemin rumuzlu üyeden alıntı
Anladım cevaplarınız için çok teşekkürler
Sanırım Mayıs 2014'te kontrat yaptınız. Dolayısı Mayıs 2015 itibarı ile 1 yıllık tüfe artışı bilgisine ihtiyaç var. Bu tarihler arasındaki TÜFE'ye baktım ama pek anlayamadım doğrusu :)
Sanırım %9'dan az. Buna bakmayı bilen birisi tam rakamı verirse daha iyi olur.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Sanırım Mayıs 2014'te kontrat yaptınız. Dolayısı Mayıs 2015 itibarı ile 1 yıllık tüfe artışı bilgisine ihtiyaç var. Bu tarihler arasındaki TÜFE'ye baktım ama pek anlayamadım doğrusu :)
Sanırım %9'dan az. Buna bakmayı bilen birisi tam rakamı verirse daha iyi olur.
Yıllık Değişim (Bir Önceki Yılın Aynı Ayına göre Değişim) (%)8,09mayıs 2015
Oniki Aylık Ortalamalara göre Değişim (%) 8,45 mayıs 2015
Genellikle ikinci şık kullanılır.