Kira kefillikten vazgeçebilir miyim?
Merhaba,
Bir devlet memuru olarak bir arkadaşımın tuttuğu eve kefil oldum. Arkadaşım ile ilgili bir sorunum yok. Yalnız arkadaşım işi gereği zaman zaman 2-3 ay süreler ile yurt dışı-yurt içi seyahatlere çıkıyor. Bu seyahatlere çıktığı zamanlarda evin anahtarını verdiği bazı arkadaşları evde kalıyormuş ve bu yüzden bazı büyük sıkıntılar çıkıyormuş. Apartman sakinleri bir kaç kez polis çağırmışlar. Evde bazı fiziksel zaralar olmuş. (Kapıların kırılması, doğalgaz sayacının bozulması vs..)Evi tutmasına aracı olan emlakçı beni arayarak, kefilsin sende sorumlusun ilgilen, yoksa senide mahkemeye verecekler gibi bir şeyler söyledi.
Ben bu durumda polisten talep edeceğim tutanakları da ekleyerek noterden arkadaşıma ihtarname çekebilir miyim? Sonucu ne olur?
Yardımlarınız için teşekkür ederim....
Cevap: Kira kefillikten vazgeçebilir miyim?
Merhabalar,
Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) kefaleti düzenleyen hükümlerine göre kefalet en fazla on (10) yıl için verilebilir. Kefalet on yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak on yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilir.
Bunun yanında olayınızda ki kefalet sözleşmesinden TBK m. 599 çerçevesinde dönebilirsiniz. Buna göre: "Gelecekte doğacak bir borca kefalette, borçlunun borcun doğumundan önceki mali durumu, kefalet sözleşmesinin yapılmasından sonra önemli ölçüde bozulmuşsa veya mali durumunun, kefalet sırasında kefilin iyiniyetle varsaydığından çok daha kötü olduğu ortaya çıkmışsa, kefil alacaklıya yazılı bir bildirimde bulunarak, borç doğmadığı sürece her zaman kefalet sözleşmesinden dönebilir. Kefil, alacaklının kefalete güvenmesi sebebiyle uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür."
Madde alıntısında açıkça görüldüğü üzere borç doğmadığı sürece her zaman yazılı bir bildirimde bulunarak kefalet sözleşmesinden dönebilirsiniz. Borç doğmuş ise bunu gidererek yine yazılı bildirimde bulunarak her zaman kefalet sözleşmesinden dönebilirsiniz.
Önemle belirtmek gerekir ki, bu cevap verilen bilgiler çerçevesinden olup her hangi bir hak kaybına uğramamanız açısından işin tüm detaylarını bir avukata anlatmanızın ve onun hazırlayacağı metin çerçevesinde hareket etmenizin lehinize olacağıdır.
İyi günler dilerim.
Av. Ferman Kaya