Sitede otopark yerlerinin dairelere tahsisi
Ben 300 dairelik büyük bir sitede oturuyorum. Otoparkımızda 300 araçlık yer var ve her dairenin büyüklüğü de aynı. Son genel kurulda, her daire için içeriye bir araç alınmasına oy çokluğu ile karar verilmiş ve uygulanmaya başlanmış. Ancak kararda yazmadığı halde yönetim, araçların yerlerini birer plaka ile dairelere tahsis etmiş. Bu tahsis işlemi kur'a ile değil, tamamen kişisel insiyatif kullanılarak saat yönünde sıralanarak yapılmış. Genel kurulda görüşülmediği ve karar alınmadığı için, bu keyfi karar neticesinde, sıkıntılı yerlere denk gelen bazı sakinler bu durumdan rahatsızlar. Bu kişilerin sizce, yasal dayanağı olmayan bu karara uymama hakkı var mıdır? İçeriye tek araç sokan ancak tahsis edilen yere değil de evine en yakın uygun bir yere düzgünce park eden birine karşı yönetim bir yaptırım uygulayabilir mi? Ayrıca uygulamanın iptali ve cizimler,plakaların yazılması gibi işler için harcanan meblanın yönetim kuruluna rücu edilmesi ile ilgili dava açılabilir mi? Yeni bir üye olarak bu ilk konumda görüşlerinizi merakla bekliyorum, teşekkürler...
Cevap: Sitede otopark yerlerinin dairelere tahsisi
Konuyu biraz dağınık anlattıysam kısaca netleştirip özetlemek isterim. Bir sitede, genel kurul kararı olmadan, site yönetiminin, "bundan sonra sen şuraya, sen şuraya park edeceksin" deme yetkisi var mıdır? Yönetim kurulu başkanı emekli bir hakim olmasına rağmen "takdir yetkimi kullanıyorum kardeşim, kim ne karışır" demektedir. Birçok kişiyi rahatsız eden böyle bir uygulama takdir yetkisinin sınırlarına girer mi? Genel kuruldan yetki anmadan yapılan bu tasarrufa uymamanın cezai yaptırımı var mıdır? Bu konu dava konusu edilebilir mi? Şimdiden tekrar teşekkürler...
Öncelikle Kat Mülkiyeti Kanunu kişilerin komşu hukukuna riayet etmesine önem verir. Buradaki uygulama her kat sakinine (malikine demiyorum çünkü kiracıların da park hakkı var) bir yer tahsis edebilmek olduğuna göre kararın bu kısmında bir yanlışlık yok. Çünkü park alanları ortak alanlardır, herkesin hissesi vardır. Yönetimin de bu alanları yönetme yetkisi vardır. Ancak bir başka proje ileri sürebiliyorsanız sorun yok. Onu değerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Fakat eninde sonunda bu dağıtımın adil olmadığından şikayetçi olacak başka daire sakinleri de olacaktır. Yine de memnun değilseniz, Kat Mülkiyeti kanunu gereğince "hakimin müdahalesini isteme hakkı" mevcut.
Kurul kararı olmadan ortak yerlerin pay edilmesi mümkün değildir. Aksine sözleşme yoksa tüm kat malikleri arsa payı oranında otoparklardan faydalanırlar. Yönetim planında herkesin park yeri düzenlenmemiş ise Özel parselasyon yapılması ancak tüm kat maliklerinin rızasıyla olabilir.
Ortak alanların pay edilmesi değil, kullanım şekli üzerinde durmalıyız.
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Ortak alanların pay edilmesi değil, kullanım şekli üzerinde durmalıyız.
Ortak bir yer o bağımsız bölüme tahsis edilmektedir. Kullanım hakkı bir kişiye özel kılınmaktadır. Yönetici kendi kararı ile bu hakkı dağıtamaz. Yönetici ancak kurulda alınan kararları uygulayabilir.
Birçok kişinin de sıkıntısı ortak alanın keyfi olarak kişilere tahsis edilmesi. Sizin de(sayın litigation) dediğiniz gibi, her türlü dağıtıma karşı çıkanlar olacaktır mutlaka. Taa sitenin yapılışından itibaren, yani evlere kimse yerleşmeden yapılmış yazılı bir planlama olsaydı belki karşı çıkmalar olmayabilirdi. Ama düşünsenize, biri çıkıp bana ilanihayet arabamı "şu köşedeki riskli yere" parketmemi söylüyor. Bunu kabuledilebilir bulmayan onlarca insan var sitede. Dolayısıyla tek araç uygulaması ve park yeri parselasyonunun eşit dağıtımı adil ve yasal uygulamalar. Ancak yer belirleme -genel kurulda yetki alınmadığına göre- hem yasal hem de adil değil kanımca.
55 dairelik sitede oturmaktayım 18 adet kapalı otoparkımız var kapalı otoparklar tapuda dairelere ilkiymiş 37 tanede açık otoparkımız var kapalı otoparkı olan sakinler açık otoparka araçlarını parkedebilirlermi