 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 2003/12-373
K: 2003/361
T: 28.5.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2004/m.16,60,62
Taraflar arasındaki "şikâyet" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Manisa İcra Tetkik Merciince şikâyetin reddine dair verilen 9.7.2002 gün ve 2002/ 358-431 sayılı kararın incelenmesi şikâyetçi/borçlu vekilleri tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 11.11.2002 gün ve 21774-22997 sayılı ilamı ile; ( ... İcra Tetkik Mercii Hakimliği'nce borçluya yapılan tebligatın usulsüz kabul edilerek 10.06.2002 tarihinin tebligata muttali olma tarihi olarak kabul edilmesinde isabetsizlik bulunmamakta ise de, ıttıla tarihine göre 7 günlük itiraz süresi içerisinde ödeme emrine itiraz edilmediğinden şikayetin reddine karar verilmesi doğru değildir. Dairemizin son dönemlerde yerleşmiş içtihatlarına göre İcra Tetkik Mercii Hakimliği usulsüz tebligat tarihini tespit etmekle yetinmelidir. Borçlunun ödeme emrine itiraz dışında tebligatın usulsüzlüğü nedeniyle icra dosyasına yapabileceği başka itirazları bulunabileceğinden İcra Tetkik Merciinin yazılı şekilde hüküm kurması nedeniyle bazı itiraz hakları ortadan kalkabileceğinden İcra Tetkik Merciince usulsüz tebligatın ve tarihinin tespiti ile sonuca gidilmesi gerekirken şikayetin reddine karar verilmesi şeklinde karar verilmesi isabetsizdir.... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Şikâyetçi/borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 28.5.2003 gününde, oybirliği ile karar verildi.