Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2003/11-121
K : 2003/104
T : 26.02.2003

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


Taraflar arasındaki "Anonim Şirket Genel Kurul Kararının İptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kadıköy Asliye 3. Ticaret Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 11.4.2000 gün ve 1998/1550-2000/300 sayılı kararın incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 1.2.2001 gün ve 2000/9117 - 2001/683 sayılı ilamı ile; (...Davacı vekili, müvekkilinin ortağı olduğu davalı şirketin 08.09.1998 tarihli, genel..kurul, toplantısında, alınan, bilanço ve geliri tablosunun onanması, kârın dağıtılması, yönetim kurulu üyeleri ve murakıpların ibrası, yönetim kurulu başkanına ve murakıplara ücret ödenmesi ve yönetim kurulu üyelerine TTK'nun 334 ve 335 nci maddeleri uyarınca işlem yapabilmek üzere izin verilmesine kararlarına muhalif kaldıklarını ileri sürerek, bu kararların iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, alınan kararlann iptalini gerektirecek bir husus bulunmadığını savunarak davanın
reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve yaptinlan bilirkişi incelemesi sonucuna göre, davalı şirketin
Ç... AŞ'ne kaynak aktarması yaptığı ve kar dağıtmama kararının objektif iyi niyet kurallarına aykırı
olduğu, yönetim kurulu üyelerinin oylannın miktan itibariyle oylamanın sonucuna etkili bulunmadığı ve diğer kararlara karşı usulüne uygun bir muhalefetin olmadığı gerekçesiyle, dava konusu genel kurulda alınan kar dağıtmama kararının iptaline, bilanço ve gelir tablosunun onaylanmasının iptali talebinin reddine, diğer maddelere yönelik iptal istemlerinin de muhalefet şerhi bulunmadığından reddine karar verilmiştir.
Kararı, taraflar temyiz etmiştir.
1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Dava, anonim şirket genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir. Anonim ortaklıkların genel kurullarında alınan kararlann, geçersiz olması hali ile oyunu kullanmasına haksız yere izin verilmemesi, çağrının usulsüzlüğü, gündemin gereği gibi ilan veya tebliğ edilmemesi veya toplantıya yetkili olmayan kimselerin karara iştirak etmeyi iddiaları dışında yasa, ana sözleşme ve afaki iyi niyet kurallarına aykırılık halleri ileri sürülerek iptalleri isteminde bulunabilmek için, TTK' nün 381/1-1 nci bendi uyarınca toplantıya katilan üyenin karara muhalif kalarak keyfiyeti zapta geçirmesi gerekmektedir. Oylama öncesi yapılan görüşme sırasında, sonradan alınacak karara esas olması muhtemel bir öneriye karşı olunduğunun belirtilmesi, alınan karara muhalif olunduğu anlamını taşımamaktadır. Muhalefetin, görüşülen öneriye değil, alınan karara karşı yapılması gerekmektedir. Davacı ortak, davalı şirketin 08.09.1998 tarihli genel kurulunda gündemin"4 ncü maddesi görüşülürken, henüz oylamalara geçilmeden önce yönetim kurulu ile murakıpları ibra etmediklerini ve her türlü dava haklarını saklı tuttuklarını belirtmiş, ancak aynı-maddede oylanarak kabu! ediier, bilançonun tasdiki ve 1997 yılı karının dağıtılmaması kararlarına karşı muhalif kalındığı, TTK' nün 381 nci maddesinde öngörüldüğü şekilde tutanağa geçirilmiş değildir. Mahkemece, kural olarak genel kurulda alınan kararlara karşı peşinen muhalefetin geçerli olmadığı gözetilerek, davanın tümüyle reddine karar verilmesi gerekirken, kar dağıtmama kararının iptaline dair yazılı şekilde hüküm tesisi yerinde görülmediğinden kararın bu nedenle davalı yararına bozulması gerekmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle,yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN: Davalı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dava, Anonim Şirket Genel Kurul Kararının iptali istemine ilişkindir.
Yerel mahkemenin direnme karan davalı vekilince temyiz edilmiş, dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtaya gönderilmesinden önce, davacı vekillerinden Av. Yunus Okan A... tarafından yerel Mahkemeye verilen 25.6.2002 günlü dilekçeyle görülmekte olan davadan feragat edildiği bildirilmiş; bu dilekçeyle birlikte temyiz incelemesi için gönderilen dosya, Hukuk Genel Kurulu'nun 16.10.2002 gün ve 2002/762-825 sayılı kararıyla, davadan feragat beyanını taşıyan dilekçe sahibi Av. Yunus Okan A...' yu yetki belgesiyle vekil atayan davacı vekillerinden Av. Ömer Ö.... vekaletnamesinde davadan feragat etme yetkisi bulunmadığı, o nedenle ortada usulüne uygun şekilde gerçekleşmiş bir feragatin mevcut olmadığı gerekçesiyle; Av.Ömer Ö... vekil atayan ve davadan feragate yetkili kılınmış olan davacı vekillerinden Av. Şekip Mostaroğlu tarafından feragat dilekçesi verilmesi veya Av.Yunus Okan A....'ya davadan feragat yetkisini içeren bir vekaletnamenin davacı şirket tarafından verilmesinin sağlanması, ilgili belgelerin dosyaya konulması ve daha sonra iadesi için yerel mahkemeye geri çevrilmiş; bu karardan sonra, davacı şirketi davada temsil eden ve vekaletnamesinde davadan feragat yetkisi de bulunann avukatlardan Mehmet Ayhan Ç... tarafından düzenlenmiş olan yetki belgesiyle, Av.Yunus Okan A...., anılan avukatın vekaletnamesindeki tüm yetkilerle birlikte vekil atanmış, yetki belgesi, hara ödenmiş ve pulu da yapıştırılmış olarak, havale edilmek suretiyle dosyaya konulmuştur.
Hukuk Genel Kurulu'nda, açıklanan işlemler karşısında, davacı şirketin vekili aracılığıyla usulüne ; uygun şekilde davadan feragat etmiş olup olmadığı hususu ön sorun olarak incelenmiş; davadan feragat dilekçesini veren Av.Yunus Okan A...'nun, açıklanan yetki belgesinin verilmesiyle birlikte, başlangıçta sahip olmadığı davadan feragat yetkisine, sonradan davaa şirket adına bu konuda yetkilendirilmiş olan başka bir vekilin düzenlediği yetki belgesiyle sahip kılındığı, o nedenle, davadan feragat beyanını içeren 25.6.2002 günlü dilekçenin, maddi hukuk ve usul hukuku kuralları çerçevesinde, davaa şirketi bağlayıcı nitelik kazandığı sonuç ve kanısına varılmış; eş söyleyişle, anılan dilekçeyle, görülmekte olan davadan davacı tarafça feragat edilmiş olduğu benimsenmiştir.
Bilindiği üzere, hükmün -kesinleşmesine -kadar -her aşamada davadan feragat mümkündür.
Açıklanan duruma göre, somut olayda, yerel mahkemece verilen direnme kararının temyiz
edilmesinden sonra ve dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gönderilmesinden önce, davacı tarafından davadan feragat edilmiştir. Feragat dilekçesinin verildiği aşamada henüz yerel mahkemenin direnme karan kesinleşmiş olmadığından, davacının davadan feragat etmesinin usulen mümkün bulunduğu açıktır.
Feragat dilekçesini veren avukatın bu konudaki yetkisizliği de, yukarıda açıklanan ve geri çevirme "kararından sonra yerine getfrilerrişiemfe" giderilmiş; bu şekilde, anılan avukat, feragat konusunda yetkili kılınmış ve böylece, davacı şirket, feragat yetkisini taşımayan vekilinin bu yoldaki beyanını içeren dilekçeye, onun verildiği o tarih itibariyle geçerlilik tanımış; eş söyleyişle, yetkisiz vekilinin işlemine icazet vererek, işlemi başta itibaren geçerli hale getirmiştir.
O halde, somut olayda, davacının, yerel mahkemenin davanın kısmen kabulüne ilişkin direnme ka"annın kesinleşmesinden önce davadan feragat etmiş olduğunun kabulü gerekir.
Yargıtay'ın bu tür durumlara ilişkin istikrarlı uygulaması, davadan feragate ilişkin beyan hakkında bir karar verilmek üzere hükmün (salt bu nedenle) bozulması gerektiği yönünde olup, somut olayda da yerel mahkemenin direnme karan , aynı nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan gerekçeyle, direnme kararının, davacının davadan feragat dilekçesi hakkında bir karar verilmek üzere H.U.M.K.nun 429. Maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 26.2.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini