 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2002/13-52
K : 2002/64
T : 06.02.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki "alacak ve tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Sarıyer 1.Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 04.05.2000 gün ve 1999/619 E 2000/220 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin 16.11.2000 gün ve 2000/9547-10128 sayılı ilamı ile;(...Davacı kendisinden boya satın aıa davalının bedelini ödemediğini, ileri sürerek 4000 USD nin faizi ile ödetilmesin talep etmiştir.
Davalı cevap vermemiştir,
Mahkemece dayalının yemin davetiyesinin tebliğine rağmen duruşmaya gelmediğine dayanılarak davanın kabulüne, 4000 USD nin faizi ile tahsiline karar vermiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı adına çıkarılan yemin davetiyesinde 11/04/2000 tarihinde bizzat kendisine tebliğ edildiği meşruhatıyla birlikte, meşruhat altına tebellüğ eden kişi olarak Mecit T... ismi yazıldığı ve imzasını alındığı görülmüştür. Mecit T... davalı olmadığı gibi, davalı ile birlikte ikamet edip etmediği davalı ile yakınlığı da belirtilmemiştir.
Ayrıca tebligatın bizzat davalıya yapıldığı belirtildiği halde, imzası alınan şahsında değişik bir şahıs olması tebliğ evrakındaki meşruhatıyla çelişmektedir. Bu durumda davalıya yemin davetiyesi tebligat kanunu ve tüzüğü hükümlerine göre tebliğ edilmediği, geçersiz olduğu anlaşılmaktadır. Böyle geçersiz tebligata dayanılarak karar verilemez. Bu hususun gözden kaçırılarak, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, Bozma nedenidir...) bozularak dosya" yerine""geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davalı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dava alacak istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar yukarıda bozma ilamında açıklanan nedenlerle bozulmuştur.
Mahkemece bozma kararından sonra Özel Dairenin bozma kararından esinlenerek yeni araştırma yapılmış, Posta Müdürlüğünden gelen cevabi yazıdan davalıya çıkarılan yemin davetiyesinin bizzat davalıya yapıldığı sonucuna ulaşarak davanın kabulüne karar vermiştir.
Bu durumda ortada varlığından söz edilebilecek bir direnme karan bulunmayıp, bozmadan öne dayanılmayan, bozmadan sonra toplanan yeni delillerin esas alındığı yeni bir hükmün mevcut olduğunu: kabulü gerekir. O halde, yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın özel Dairesine gönderilmesi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı dosyanın 13.Hukuk Dairesine gönderilmesine, 06.02.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.